Skocz do zawartości
IGNORED

KLUB LINEAR AUDIO RESEARCH

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem okazje posluchac u siebie kolumn Divine Acoustics Proxima z IA30T Mk2 i to bylo jedno z najgorszych doswiadczen w moim zyciu:) Ten zestaw po prostu nie gra. Z hybryda jest lepiej, ale z czysta lampa tragedia. Wlasciciel Proxim tez to potwierdzil. Zrodlo to Sondek LP12.

Ogolnie Proximy to totalne bezbasie. Gora i srednica owszem ladne, ale dol praktycznie nie istnieje. Dla mnie za jasne. Natomiast przestrzen buduja calkiem, calkiem, ale nie z LARem. U kolegi gra to z emotiva i tam faktycznie przestrzen jest ladna, ale jak dla mnie za chlodno i sterylnie. Dzwiek nie ma faktury, ciala, jest jak swist ostrza. Dlatego myslalem, ze z lampa ladnie sie zgraja, a tu taka niespodzianka. Natomiast o wiele lepiej bylo z hybryda i nowym, prototypowym pre lampowym. Takze proximy raczej do kombinacji lampowo tranzystorowej.

Dlatego tak ważne jest dobre zestawienie elementów systemu. U mnie Proximy mają bas idealny jak dla mnie. W tym zestawie nie mam co zmieniać. Można słuchać godzinami. Nawet przy oglądaniu seriali czy filmu poprzez dekoder polsatu gdy wchodzi muzyka to zastanawiam się jak to jest możliwe, żeby tak dobrze grało. Jest dokładnie tak jak w teście na HF , czy StereoLife.

U mnie Proximy mają bas idealny jak dla mnie.

Może z Heglem mają bas, aczkolwiek ich budowa jakby ze swej natury wyklucza ten bas:) Nie wiem, mi osobiście w tym zakresie te kolumny nie przypadły do gustu, a szkoda, bo myślałem, że tanio sprawię sobie fajne kolumny do lampy. Nawet ich 8 ohm i 89 db przegrało z kolumnami 4 ohm i 86 db w zestawieniu z LAR'em. To zresztą kolejny dowód na to, że niby trudne kolumny mogą z lampą zagrać lepiej niż niby prostsze do napędzenia.

Oczywiście to tylko moje subiektywne odczucia i absolutnie moim zamiarem nie jest dyskredytowanie Proxim. Tak jak napisałeś, kwestia zestawienia.

Może z Heglem mają bas, aczkolwiek ich budowa jakby ze swej natury wyklucza ten bas:) Nie wiem, mi osobiście w tym zakresie te kolumny nie przypadły do gustu, a szkoda, bo myślałem, że tanio sprawię sobie fajne kolumny do lampy. Nawet ich 8 ohm i 89 db przegrało z kolumnami 4 ohm i 86 db w zestawieniu z LAR'em. To zresztą kolejny dowód na to, że niby trudne kolumny mogą z lampą zagrać lepiej niż niby prostsze do napędzenia.

Oczywiście to tylko moje subiektywne odczucia i absolutnie moim zamiarem nie jest dyskredytowanie Proxim. Tak jak napisałeś, kwestia zestawienia.

Hegel z Proximą to bardzo dobry duet. Bas kolorowy, krótki , taki sprężysty, nic się nie ciągnie. Kolumny są bardzo czyste, za te pieniądze bardzo fajne i ten wygląd w hebanie. Chociaż konstruktor poleca do nich Luxmana. Pan Pacuła też twierdzi, że musi być dobra elektronika. Natomiast LARa z nimi nie próbowałem. Z Audio Physic LAR gra niby fajnie, ale coś mi cały czas nie do końca pasuje. Wokaliści jak to ktoś powiedział z tego forum chodzą po pokoju. Ale w niektórych nagraniach bas się za bardzo ciągnie, albo ogólnie jest za mocny. Góra też potrafi być niekiedy uciążliwa. Głębia dobra, na wysokość naturalnie, szerokość sceny jedynie powinna być lepsza. Zastanawiam się czy nie spróbować zmiany kolumn na Tannoy z serii Prestige. Tylko czy będzie lepiej? Cenowo niby podobnie, ale Audio Physic, chociąż mają wygląd salonowy ciężko sprzedać w rozsądnej cenie a Tannoy swoje kosztują.

Ale w niektórych nagraniach bas się za bardzo ciągnie, albo ogólnie jest za mocny.

Być może jest to kwestia samego nagrania, a czasami złej akustyki bądź niewłaściwego ustawienia kolumn. Sam doświadczyłem tego problemu, z tym, że ja mam pełną lampę a nie hybrydę. Gdy miałem na testach hybrydę to problem ciągnącego się basu nie występował. U mnie akurat grają Dynaudio Contour S 1.4.

Być może jest to kwestia samego nagrania, a czasami złej akustyki bądź niewłaściwego ustawienia kolumn. Sam doświadczyłem tego problemu, z tym, że ja mam pełną lampę a nie hybrydę. Gdy miałem na testach hybrydę to problem ciągnącego się basu nie występował. U mnie akurat grają Dynaudio Contour S 1.4.

Też mam pełną lampę. Może do AP powinienem mieć hybrydę. Kupiłem lampę bez testów, Pan Pacuła twierdził, że lampa powinna być lepsza u mnie.

Też mam pełną lampę. Może do AP powinienem mieć hybrydę. Kupiłem lampę bez testów, Pan Pacuła twierdził, że lampa powinna być lepsza u mnie.

A jaką masz scenę z lampowym LARem i Dynaudio ??

Od kilku tygodniu mam hybrydę LAR 120 H , z ten najnowszej wersji z dwiema lampami i napędza u mnie AP Tempo 3 / już leciwa konstrukcja z bas refleksem w podłogę, a w tym roku zleciłem na wymianę w zwrotnicy kondensatorów na Mundorfy, gdzie na wysokotonowy poszedł Supreme , wymieniliśmy także terminale na miedziane Supry. bo standardowe nie za bardzo nadawały się do widełek / . Jako źródło gra lampowa Jolida JD 100 z lampami Raytheon z 60 lat /. Hybrydę zamówiłem z lampami Electro Harmonix Gold Pin. Basu jest sporo, ale z jego nadmiarem lub rozlewaniem nie zauważam problemów. Jak dla mnie jest bardzo dobrze.

Może warto wypożyczyć na testy hybrydę ?

Od kilku tygodniu mam hybrydę LAR 120 H , z ten najnowszej wersji z dwiema lampami i napędza u mnie AP Tempo 3 / już leciwa konstrukcja z bas refleksem w podłogę, a w tym roku zleciłem na wymianę w zwrotnicy kondensatorów na Mundorfy, gdzie na wysokotonowy poszedł Supreme , wymieniliśmy także terminale na miedziane Supry. bo standardowe nie za bardzo nadawały się do widełek / . Jako źródło gra lampowa Jolida JD 100 z lampami Raytheon z 60 lat /. Hybrydę zamówiłem z lampami Electro Harmonix Gold Pin. Basu jest sporo, ale z jego nadmiarem lub rozlewaniem nie zauważam problemów. Jak dla mnie jest bardzo dobrze.

Może warto wypożyczyć na testy hybrydę ?

Teraz już mi nic nie da branie na testy hybrydę, ponieważ LARa mam już rok, więc nie ma szans na wymianę.

U mnie po upgrade na podwójne lampki w preampie i wstawieniu KT77 GoldLion ( wcześniej były psvane 6CA7) zdecydowanej poprawie uległa dynamika i kontrola niskiego zakresu w pełnej lampie .

Tak samo zejście lapsze i budowanie planów .

Jako sterujące Psvane .

Wcześniej też było fajnie ,ale teraz wzmacniacz dostał poweru i ...gra jakby głośniej .

Bardziej trafne słowo ..."Rześko "

Gram obecnie na Tannoy Precision 6.2...ale trochę ograniczają brzmieniowo wzmacniacz, albo brak całkowitego zgrania .

Wcześniej miałem kilka kolumn min. Divy WLM-poszły pod młotek i ...żałuję .

Pewnie niedługo lampkę LAR-a też się sprzeda po okazyjnej cenie .

Zakup następny to prawdopodobnie Nazca albo ....może coś innego . Choć mam przeczucie ,że gdyby jeszcze popracować nad IA30T mk2 ...to pewnie da się jeszcze

coś więcej wyciągnąć z dźwięku i kto wie może blisko Nazki ?

Edytowane przez hatori77

W której cenie? Po 8 900 PLN za sztukę?

Ostatnio jak rozmawiałem z Panem Czyżewskim to cena nie była jeszcze ustalona, w Strefie dźwięku podczas odsłuchów mówili o szacowanej kwocie 10 do 15 tys / szt. Musimy uzbroić się w cierpliwość ;)

Jak tylko uda mi się je sprawdzić we własnym torze dam znać co w trawie piszczy.

• 2 tygodnie później...

Nowe monobloki LAR (na lampach KT150) od dziś w moich skromnych progach, pojawiły razem z przemiłym Konstruktorem ... a zapowiadał się taki zwyczajny piatek :)

A prezentują się one tak:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/f7086373826f5de3

Edytowane przez zycie_to_gra

A jak grają? To nadal prototypy czy wersje finalne?

Jakoś nie było ostatnio czasu na słuchanie ;) Z docelowym opisem dźwięku chwilę się wstrzymam, do czasu aż nie dostanę dedykowanego przedwzmacniacza, mój Exogal nie do końca wydala mocowo, a wiadomo jak to się kończy przy lampach.

"Trudną" muzykę zostawiam więc na później. Przesłuchałem jednakże nową płyty duetu Marek Napiórkowski & Artur Lesicki, owych Panów słuchałem już dwukrotnie na żywo, ostatnio w sali Radia Wrocław (dość przyjazna akustycznie) i zaraz po koncercie zakupiłem płytę "Celuloid", słucham jej często i bardzo lubię. Na tych monoblokach jednak dostałem spektakl jakiego nigdy jeszcze nie miałem w swoich czterech katach (ani na Hybrydzie ani na Pełnej lampie od LAR, tym bardzie na żadnym posiadanym wzmacniaczu tranzystorowym). Zagrało to tak, że zapomniałem o ograniczeniach i słuchałem z zaciekawieniem płyty od nowa, ależ to strzeliło się w moje gusta. W rodzinie mam dwóch gitarzystów, razem chodzimy na koncerty wirtuozów, bardzo ciekaw jestem co oni powiedzą o takim oddaniu muzyki akustycznej w domowych warunkach.

Czy to wersja finalna ... fronty mają ulec zmianie, wnętrze niby już ostateczne, ale ja bym coś jeszcze poprawił, poczekam jednak cierpliwie na pełen komplet i wtedy będę mógł coś więcej powiedzieć.

Chętnie poznam sugestie dotyczące doboru słuchawek do LAR 120 H . Jakie są Wasze doświadczenia w tym zakresie, a konkretnie :

1. Jakie impedancje najciekawiej sprawdzają się z wyjściem w LARze ? Czy 250 Ohm wystarczy, czy lepiej kupić w przedziale 600 Ohm ?

2. biorę pod uwagę Sennheiser HD 600 , a może Beyerdynamic DT 880 lub DT 990 ?

Każda uwaga, podpowiedź - mile widziana.

Chętnie poznam sugestie dotyczące doboru słuchawek do LAR 120 H . Jakie są Wasze doświadczenia w tym zakresie, a konkretnie :

1. Jakie impedancje najciekawiej sprawdzają się z wyjściem w LARze ? Czy 250 Ohm wystarczy, czy lepiej kupić w przedziale 600 Ohm ?

2. biorę pod uwagę Sennheiser HD 600 , a może Beyerdynamic DT 880 lub DT 990 ?

Każda uwaga, podpowiedź - mile widziana.

Wyjście słuchawkowe można dostosować do impedancji słuchawek Pan Czyżewski nie raz mi coś takiego robił i w hybrydzie i w pełnej lampie. Nigdy nie miałem HD600 (miałem 650 i 800) z Bayerdynamic słuchałem tylko T5 i T1, ale pełny opad "szczeny" miałem tylko przy planarach (Hifiman HE-6, Audeze LCD-X) oraz nowym Fostexie TH 900. Proponuje posłuchać, zobaczysz co mam na myśli, to dźwięk z którym mógłbym żyć a a audio słuchawkowe bawiłem się z 10 lat zanim przeszedłem na kolumny. Myślę, że na rynku wtórnym znajdzie się coś z niższej półki Hifimana (he-5le, lub chociaż he-500) proponuje poprosić o pożyczenie, bo trochę to kosztuje, ale gra to wybornie. Zresztą Pacuła swojego czasu bardzo zachwalał połączenie HE-6 z hybrydą - na łapach HF, test IA-120H.

Faktycznie na HF jest test 120H, ale na jednej lampie 6n30P i tam jest zwrócona uwaga na bardzo mocną górę na którą, trzeba uważać. Ciekaw jestem jak Pan Wojtek oceniłby Hybrydę z dwoma lampami.

Faktycznie na HF jest test 120H, ale na jednej lampie 6n30P i tam jest zwrócona uwaga na bardzo mocną górę na którą, trzeba uważać. Ciekaw jestem jak Pan Wojtek oceniłby Hybrydę z dwoma lampami.

Sam jestem ciekaw co by powiedział przy podwójnych triodach z końcówką DR ;)

PS.

W ramach noworocznych niespodzianek podzielę się jeszcze małą ciekawostką, mianowicie powstał projekt końcówek mocy dla hybrydy, wszystko aby mogła oddać pełne 200W na kanał. Oj będzie się działo :)

Nigdy nie miałem HD600 (miałem 650 i 800) z Bayerdynamic słuchałem tylko T5 i T1, ale pełny opad "szczeny" miałem tylko przy planarach (Hifiman HE-6, Audeze LCD-X) oraz nowym Fostexie TH 900.

Dzięki za podpowiedzi. Jednak słuchawki u mnie wykorzystuję okazjonalnie i nie planuję aż tak dużych wydatków ...Chcę wydać nie więcej, niż 1 tys pln. Są do wzięcia z rynku wtórnego Sennheisery HD 650 lub HD 600. Jednak jak poczytałem nieco, to pewnie czeka mnie od razu wydatek na nowe pady , bo te szybko się degradują, ale czy to prawda, nie wiem, bo ich nie miałem. Ile lat można je spokojnie używać przed spłaszczeniem ?

Zastanawiam się też nad przetestowaniem Focal Spirit Classic , sporo dobrych ocen mają. Jak nie podejdą do LARa , mogę zwrócić.

Edytowane przez wig

Końcówki do hybrydy byłyby lampowe ?

Nie, wtedy nie była by to hybryda. Oczywiście mam na myśli końcówki wbudowane w integrze. Projekt skończony, pytanie tylko kiedy pierwsze testy, bo Pan Czyżewski nigdy się nie śpieszy ;)

Dzięki za podpowiedzi. Jednak słuchawki u mnie wykorzystuję okazjonalnie i nie planuję aż tak dużych wydatków ...Chcę wydać nie więcej, niż 1 tys pln. Są do wzięcia z rynku wtórnego Sennheisery HD 650 lub HD 600. Jednak jak poczytałem nieco, to pewnie czeka mnie od razu wydatek na nowe pady , bo te szybko się degradują, ale czy to prawda, nie wiem, bo ich nie miałem. Ile lat można je spokojnie używać przed spłaszczeniem ?

Zastanawiam się też nad przetestowaniem Focal Spirit Classic , sporo dobrych ocen mają. Jak nie podejdą do LARa , mogę zwrócić.

Focali nie słuchałem, z ww. brałbym raczej 600 pamietam je jaki bardziej otwarte, przestrzenne i mniej podbarwione słuchawki od młodszego brata. Ten drugi ma jednak dużo solidniejsza podstawę basową, ale kto co lubi. Lar gra dość ciepło (w moim systemie) i nie wiem czy nie za dużo było by niskich tonów w połączeniu z 650, ale musisz sprawdzić u siebie co bardziej Ci odpowida.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.