Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  178 członków

Klub DACków
IGNORED

Klub uzytkownikow DACkow;)

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobcie ustawke i po sprawie. W tym watku chce porzadek.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jak chcesz wylecieć to dalej szczuj... ja tam już Wojtkowi nie podskakuję! Po co ryzykować? :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Gdyby ktoś był zainteresowany. Do sprzedania mój prawie rDac z bardzo dobrym zasilaczem zrobionym przez Piotra608

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/dac/nowy-arcam-rdac-zasilacz-ded-os90383.html

Do sprzedania Havana!

Żartuję... :)

Ale prawdopodobnie jeszcze dziś w dziale STEREO będzie do poczytania ilustrowana zdjęciami recenzja Apogee Mini DAC, który po testach zdecydowanie ZOSTAJE W MOIM SYSTEMIE.

Miałem kupić kolumny, psiakość, tymczasem przetworniki D/A mi się mnożą jak króliki. :(

Zaraz, kurka, hodowlę otworzę...

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ale czym tu się podniecać, że zagrało?

Havana kosztuje nówka sztuka 833$ a Apogee ceniło się (gdy było na rynku, bo ten DAC już nie jest w produkcji) 1200$ za wersję z USB (taką mam).

Biorąc pod uwagę, że to sprzęt studyjny i nie płaci się za legendę i audio voodoo oraz złote nóżki i takież gałki, to cena jest wyłącznie za technologię i możemy założyć, że Apogee mini DAC był wyceniony uczciwie.

To czym się podniecać? Że 50% droższy sprzęt gra lepiej od tańszego?

To chyba raczej logiczne, nie?

Podniecać należy się czymś innym - i o tym będzie recenzja. O niebezpieczeństwie wynikającym z myślenia stereotypami.

Czyli, ze jednak oversampling nie zabija muzyki?)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Czyli, ze jednak oversampling nie zabija muzyki?)

No jakoś nie chce zabić... :P

Co jest naciągane? Że sprzedają 8-9 letni DAC za pół ceny?

Uprzedzając recenzję, powiem: BRAĆ!

Okazja jak sk***syn! :)

Aha - i nie przejmować się różnicami napięcia Polska-USA.

Apogee przychodzi z UNIWERSALNYM zasilaczem, który działa na całym świecie. Starczy podmienić kabel (jest na wtyczce, nie na stałe) i gra tak samo na 110 jak i na 220V. Mi się mina wydłużyła jak zobaczyłem amerykańską wtyczkę, szczęściem instrukcja uspokaja, że zasilacz toleruje każdy prąd. I faktycznie - podmieniłem tylko kabel z wtyczką do kontaktu - i gra.

I tak oto Havana z tym swoim NOSem i lampami nie dała rady urządzeniu bez takich ficzerów, popędzanemu zasilaczem impulsowym. Że nie trzeba lampy ani NOSa już wiemy, czekamy na informację, że dobry zasilacz liniowy jednak lepszy od uniwersalnego. Potem się okaże, że różnice między kablami cyfrowymi jednak są, ale to powolutku. Na razie czeka nas zalew postów, w którym będzie wkręcanie w zakup Apogee.

Wracając do wyśmianego wcześniej SMSL DAC-793. Przeanalizowałem jego schemat i zestaw części na spokojnie. Jest to znacznie mądrzejsza konstrukcja od kolejnych generacji Lampucer mini, a przecież swego czasu, po niewielkich przeróbkach robiły one za hi-end.

Test już do poczytania w dziale STEREO.

Zapraszam!

Nie dała rady Apogee - w tym konkretnym systemie. Na innych kolumnach to się może zmienić.

Natomiast spokojnie, z zimną krwią, załatwiła Meridiana, nie moja wina

Gdyby Apogee był sprzedawany w ramach audio-voodoo to nie wiem, ile by kosztował.

Więc z tymi zerami - spokojnie.

• 1 miesiąc później...

Jednak to była kwestia lamp... gdy Havana "się przegryzła" z Bendixem (1964) to po prostu ŚPIEWA.

Apogee - drugie miejsce.

NOS-DAC uber alles!

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Witam. Zastanawiam się nad przejściem na pliki. Nie chcę odtwarzać muzyki via PC. Podpowiedziano mi że w takim razie muszę się wyposażyć w odtwarzacz strumieniowy + DAC. Pytanie do was bo się na tym nie znam. Jak w tej sytuacji wygląda połączenie serwera z Daciem i wzmacniaczem ? Jaki serwer (ma czytać pliki z zew. dysku twardego) i jaki Dac polecacie w rozsądnej cenie. Pozdrawiam i dzięki.

Serwery to na PC=Audio pytaj. Tutaj tylko o przetwornikach. Połączenie serwer-przetwornik realizujesz kablem cyfrowym: optyk lub coax.

a

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Serwery to na PC=Audio pytaj. Tutaj tylko o przetwornikach. Połączenie serwer-przetwornik realizujesz kablem cyfrowym: optyk lub coax.

Pewny jesteś?

Połączenie z serwera ja realzuję skrętką miedzianą 4-o parową zakończona wtykiem RJ-45.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

oczywiście RJ-45 - możesz zrobić to np: Stream magic 6 (odtwrzacz + dac w jednym - własnie go testuje/mozna podlaczyc zewnetrzny dysk przenośny, Pc po usb/wi-fi...) albo np: squeezebox touch + Dac -- nie wycofuj się z komputera - mozna z powodzeniem przesyłac pliki do routera po wifi następnie SM6 albo SB T odbieraja przesłane dane z bardzo dobrym rezultatem.... znajdz temat SB touch / SM6 / - tam więcej osób coś doradzi

Pewny jesteś?

Połączenie z serwera ja realzuję skrętką miedzianą 4-o parową zakończona wtykiem RJ-45.

Pozdro

Tys piknie.

Do mojego bardzo dobrego Hegel HD11 DAC (i paru pomniejszych) dołączył niedawno Anedio D2 DAC.

Pudełko zgodnie z oczekiwaniami. Sprzęt nie tak ekskluzywny, w Heglu wszystkie we/wy złocone.

Poziom wyjściowy regulowany, maximum to tak jak w HD11 normalny.

Pierwszy test odsłuchowy, 2 utwory instrumentalne, sample rate 82.2k Hz, 24bit:

3 wejścia:

1. LaptopSkrętka-BluRay-Optic

2. LaptopUSB-HiFace2-SPDIF/Coax

3. LaptopUSB-USB

3 wyjscia:

A. Anedio XLR - Wzmacniacz Hegel H100 - Głośniki

B. Anedio wzmacniacz słuchawkowy - Słuchawki AKG K240 II

C. Anedio RCA - LovelyCube Premium - Słuchawki

Po kilkukrotnym odsłuchu:

A1 - dobre dynamiczne niskie, słabsze średnie

A3 - najlepsza rozdzielczość

A2 - pośrodku, bliżej A3

Po podniesieniu głośności

B3 - wygrywa, jest wszysko, dynamika, czystość, rozdzielczość

B1 - niskie i srednio niskie przeważają, lekko przytłoczone

B2 - pośrodku

C1,C2,C2 - jak B, jakby mocniejsze ale lekko przyduszone do średnio-niskich

To jest pierwszy odsłuch, jestem nieco zmęczony, tak że jutro moje preferencje mogą się zmienić. Różnice nie są duże. Jak na razie B3 wygrywa, ciekawie wyglada też A1.

Inna muzyka, układ B3:

- Bungalow Boys, muzyka akustyczna, 24bit 96kHz 4608 kbps,idzie pięknie.

- Huston Jones, akustyczny rock, DSD64 176.4kHz 5645 kbps, równie bardzo dobrze, perkusja, gitara elektryczna, organy, głosy.

- Rolling Stones, 24bit 176.4kHz 4547 kbps, bardzo dobrze, słychać wszystkie instrumenty czysto

- Amanda Shaw, country rock, 16bit 44.2kHz 1411 kbps, też dobrze

- Levon Helm Sammy Davis, blues, 16 bit 44.1kHz 1411 kbps, też dobrze.

- różne Dance, 16bit 96kHz 3074 kbps, bardzo dźwięcznie, słychać nawet słabe instrumenty, może bardziej basowe słuchawki.

- Nate Kipp, texas music, mp3 128 kbps, czysto i rozdzielczo, może bardziej basowe słuchawki

- Filipinki, popularna, aac 285 kbps, czysto i rozdzielczo, może bardziej basowe słuchawki

- Elvis Presley, ALAC 952 kbps, b.dobrze, czysto i rozdzielczo, może bardziej basowe słuchawki

- Amy Winehouse, aac 246 kbps, super jak na aac, niewiele bardziej basowe słuchawki

Edytowane przez lasmas

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Dzięki za wpis, Anedio D2 wyjątkowo mnie interesuje. Sprowadziłeś go z USA czy zamawiałeś wysyłkowo?

H100 nie jest zbalansowany, być może lepiej by Ci zagrało po RCA.

Spróbuj też pominąć przedwzmacniacz w heblu wejściem home theater i regulować głośność w Anedio. Tej opcji jestem najbardziej ciekawy:)

Anedio tylko wysyłkowo do US i na świat.

Może XLR nie jest zbalansowany, ale kiedyś próbowałem i jeśli dobrze pamietam XLR było lepiej, ponowie próbę.

Spróbuję do HT, może.

Tak naprawdę to na Anedio czeka Hypex NCore NC400, na razie brak obudowy, italiancy nie odpowiedzieli.

W zapasie jest jeszcze Buffalo III z Lucjan, ale strasznie mało mam czasu się tym zająć, ciężko nawet coś napisać, to by było dopiero porównanie.

Uzupełnienie:

Układ Anedio-H100, porównanie wejścia XLR i HT raczej chodzi o H100, XLR o jakieś 12% głośniejsze. Po wyrównaniu poziomów: XLR bardziej przestrzennie, jakby wzmocnione średnie niskie; HT bardzej stereo, może więcej rozdzielcze. Potwierdziło się to co testowałem w styczniu z HD11 i XLR kontra aux. Różnice są małe.

Poziomy głośnosci na Anedio dla wejścia HT, głośniki 6 ohm, orientacyjnie, zależy od utworu i u mnie:

2 - prawie nie słychać

3 - bardzo cicho

15-20 wieczorne ciche słuchanie

30 - 40 nie głośna rozmowa bez wzmocnienia

około 70 - głos wzmocniony na sali klubowej, pierwsze stoliki ale nie przy głośnikach

Tylko to co sprawdzałem,

odbiera

PCM (wav,flac) sprawdzałem do 32bit 192kHz (mp3, aac, DTS, WMA PRO, WMALossles)

DSD,DSD64 (dff,dsf)

nie odbiera

DXD 24 352kHz, WSD

mp3 32kHz (iTunes oczywiście odtwarza)

Witam kolegów.

Jak mozna, zgłaszam akces do klubu z moim DAcem. Niestety starym Mash MH6471 wbudowany do wzmacniacza. Wzmacniacz Sansui Au-X911 dg.

Zawsze lepiej mieć niż nie...

Pozdrawiam.

Jan

No proszę! I okazuje się że integracja wzmak+DAC to nie pomysł z ubiegłego roku...

Serdecznie witamy w klubie! Zintegrowany czy nie - DAC jest DAC,

I jeszcze MASH! Kiedyś miałem Technicsa... :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.