Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  178 członków

Klub DACków
IGNORED

Klub uzytkownikow DACkow;)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Jak już pisałem,mam Regę i gram także via USB, mam inny sprzęt niż Stachu, ale opisywanych przez niego anomalii przy korzystaniu z wejścia USB nijak nie zauważyłem,wręcz przeciwnie,dźwięk ma świetną fakturę,jest eufoniczny, ale pełen transjentów i alikwotów,jest organiczny i ma świetną stereofonię,coax jest...inny i daleki byłbym od stwierdzenia,że jest lepszy.Szukałem urządzenia muzykalnego i Rega jest niebywale muzykalna.Pisanie,że jest to urządzenie min. lepsze od R-Dac jest imo niepoważne.Słuchałem R-Dac i Rega jest o klasę lepsza.Świetny opis Regi z użyciem filtrów apodyzacyjnych jest w Stereophile i tym bym się kierował jeśli w ogóle, niż opiniami na naszym "miarodajnym" forum.

. Zaznaczam, że Hegla nie słyszałem, Regę tak.

A ja Hegla słyszałem i dla mnie jest to łomot a nie muzyka.Jak już ktoś pisał wcześniej Hegel gra wyczynowo a mnie się nie spieszy

OK. Wierzę, że tak jest u Ciebie i dobrze. Swoją drogą, Rega, którą wypożyczałem, była sprzętem komisowym, cieszyłem się, że wygrzana, co rzadko się zdarza, ale może ktoś tam w niej grzebał, kto wie. Niech zatem moja opinia o Redze nie zaburzy zanadto optymizmu tych, którzy mają na nią chrapkę. ;)

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Ktoś już w tym wątku powiedział, że grają systemy - nie ma innej rady dla poszukujących jak pożyczyć i samemu posłuchać.

Jeśli chodzi o Hegla - HD2 moim zdaniem jest dobry jako początek, do raczej 'wyostrzonych' systemów. Jednak im lepsza reszta toru, tym bardziej będzie ograniczał całość. Różnica między HD2 a HD20 jest kolosalna. I moim zdaniem HD20 wcale nie gra 'wyczynowo', tylko bardzo neutralnie. A od reszty systemu zależy, czy wykorzysta jego potencjał. Z dobrymi nagraniami w moim systemie gra bardzo podobnie do systemu analogowego, że czasem trudno mi odgadnąć, które źródło gra (mam sporą część nagrań w wersji analogowej i cyfrowej) jeśli nie patrzę w kierunku ołtarzyka ze sprzętem :-)

A Rega to Rega - miłe, przyzwoite granie, mniej neutralne od Hegla, ale mogące bardziej się podobać.

Jeszcze poszukajcie Teddy Pardo Daca - koszt ok. 5kzł a moim zdaniem lepszy niż Rega i HD10 (a nawet w niektórych aspektach niż HD20).

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Nie wiem jak gra Rega, ale mogę napisać o HD11.

Generalnie jest to dźwięk w podobnym stylu do HD2 ale o ponad 50% lepiej (na USB), na Coax jest to prawie cała klasa lepiej (subiektywnie, szacunkowo).

Tak więc żeby wykorzystać w pełni HD11, dobrze korzystać z odtwarzania strumieniowego lub dokupić dobry konwerter USB-SPDIF (co niełatwo).

To czy kogoś charakter grania zadowala to inna sprawa, najlepiej posłuchać.

Niedawno były tematy o konwerterach w zakładce PC Audio i innych, jednak do końca mnie nie zadowoliły. Może za jakiś tydzień, dwa, napiszę o paru innych.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Rega vs Hegel HD20 = 2500PLN vs 5999PLN

No o tym aspekcie to już w ogóle szkoda pisać bo o czy tu pisać:)mimo tego a ja słuchałem HD20, Rega daje radę-dla mnie gra muzykę,nic więcej mi nie potrzeba.

Skąd takie ceny, w Norwegii nowy HD20 to w przeliczeniu niewiele ponad 4000 PLN.

Ja bym jednak nie dopłacał do HD20 a wybrał tańszy HD11, dźwiękowo nie ma przepaści, bardziej co się komu podoba.

HD2 jako konwerter, nie próbowałem, wydaje się że są lepsze konwertery.

Może kogoś zainteresuje Peachtree Audio iDAC, dźwięk rewelacja. Zapraszam na priv

Serwacy, a jak to gra właściwie? Chyba już tego nie ma w sprzedaży normalnej.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Stachu19, Peachtree gra naturalnie, dynamicznie, żadnych dziwnych ostrości, żadnego mulenia. Bardzo dobra głębia i kontrola basu, ogólna rownowaga tonalna. poukładana scena. Dźwięk muzykalny, nie techniczny. Przed zakupem słuchałem wiele cedeków i innych DACów. Poszukiwania skończyły się po przesłuchaniu idaca.

Chcę to sprzedać ponieważ myślę o zakupie integry peachtree z wbudowanym już dackiem. To jedyny powód. Do 5k ja nie widzę alternatywy. Droższych nie słuchałem.

Aha, no i jeszcze pełna funkcjonalność.

Jeśli można do dodam do klubu mój nowy DAC DIY Buffalo III.

Więcej info o budowie i kilka zdjęć umieściłem z zakładce DIY.

Dzisiaj zrobiłem na szybko układ do testowania i porównania.

Jako źródła użyłem odtwarzacz sieciowy i USB z laptopa.

Sprawdzałem różnicę między wejściami i pierwsze porównania, na razie tylko do Anedio.

Po dwóch godzinach mam mętlik w głowie, różnice nie są duże ale jednak słychać, zarówno między wejściami jak i do Anedio.

Trzeba będzie powtórzyć.

Te mała skrzynka na górze to też DAC na USB z wyjściem analog i SPDIF (jako konwerter), ale o tym innym razem.

Dodam zdjęcia z pierwszego układu testowania i link do muzyki która była słuchana jako ostatnia.

Na wstępie chciałem powiedzieć (podany powyżej link do muzyki) że z dobrego pliku i na lepszym sprzecie jest ogromna różnica.

Wracając do tematu, test mojego Buffalo III, dzisiaj straciłem trochę czasu, ale:

W ostatnią niedzielę podłączyłem po raz pierwszy mój nowy DAC Buffalo III do mojego systemu.

Zbyt zadowolony nie byłem, i jeszcze coś choroba mnię brała.

Dźwięki dawał ładne, prawie jak Hegel, scena szeroka jednak w jednej płaszczyćnie, precyzyjnie dokładnie: raz dwa, raz dwa, ale bez życia.

Boczne dźwięki szły dobrze ale środek zlewał się razem w jedną wielką masę (przy dużej rozdzielczości).

Częstotliwość pływała 1/10000. Myślę, pójdzie do szuflady na gorsze czasy. Ale później dałem mu szansę trochę pograć.

Po tygodniu, wczoraj rozpoczełem testy, regulację, poprawiłem niektóre kable.

Wiele się poprawiło. Częstotliwość pływa poniżej 1/1000000, instrumenty się nie zlewają, poprawiła się scena na głębokość.

To jest inne urządzenie, przyjemnie się słucha.

Testowane style muzyki:

Disco-Dance i weselne w dobrej "gęstej" jakości,

Rock, Blues-Rock - Elvin Bishop, John Lennon, Levon Helm, Johnnie Johnson, Rolling Stones,

Opera - Hrabina Maritza

Akustyczna - The Bungalow Boys, Huston Jones

Classical - Johann Bach BWV 1034, Mephisto Listz 24-96

Sprzęt:

Źródło - pliki, odtwarzacz strumieniowy Dennon F109, krótko z laptopa przez USB (bez istotnych różnic, mini test konwerterów USB gdzieś za tydzień)

Wzmacniacze - końcówki Hypex NCore i pod koniec Hegel H100

Kolumny - Roth Oli 40 (niestety Dali na wypożyczeniu)

Jak teraz gra, subiektywnie:

- bardzo rozdzielcze, słychać wszystkie instrumenty i ludzi na widowni

- lekko dominują niskie i nisko-średnie tony

- pojedyńcze dźwięki są mocne, jednak nie tak mocne jak w Hegel HD11, gitara elektryczna idzie znakomicie

- scena bardzo szeroka, wychodzi znacznie poza kolumny

- w głąb nieco gorzej ale dla mnie do przyjęcia

- dynamika na dobrym poziomie

- seperacja i rozdzielenie instrumentów dobre, (jednak brakuje do Anedio tam jak na żywo)

Podsumowując: dobrze się słucha, urządzenie wysokiej klasy (jak dla mnie)

Porównania, jak na razie tylko do Anedio:

- rozdzielczość bez większych różnic

- Anedio ma słabsze niskie (za to nie zasłaniają średnie i wysokie), podniesienie głośności częściowo wyrównuje dyspororcje

- dźwięki w Anedio są wyraźnie słabsze, lekko kolorowy Hegel H100 trochę to poprawia

- scena w Anedio jest węższa, nieznacznie wychodzi poza kolumny

- w głąb, Anedio jest zauważalnie lepsze

- dynamika w Anedio nieco lepsza

- separacja i rozdzielenie instrumentów, Anedio to bajka, zwłaszcza z Hypex, nie wiem czy uda się Buffalo tak ustawić

Podsumowując: oba urządzenia na wysokim poziomie (jak dla mnie), krótko: Buffalo - mocno,rozdzielczo,gitara znakomicie;

Anedio - bardziej sucho, żywiołowo, jak granie na ulicy

Odniesienie do wzmacniaczy:

- Buffalo z Hypex - jak w opisie powyżej

- Anedio z Hypex - jak w opisie powyżej

- Buffalo z Hegel H100 - ten sam charakter grania, jednak wzmocnione zostają mocne dźwięki i piekne granie, chyba nieco kosztem rozdzielczości.

Scena się nieco zwęża ale uzyskuje nieznacznie na głębokości.

- Anedio z Hegel H100 - zbliża się do tego jak Buffalo z Hypex, pozostaje jednak sporo dynamiki z charakteru Anedio

Inne:

- to Buffalo posiada też dwa dobre konwertery USB, Anedio ma jeden na poziomie HiFace Two

- Anedio posiada dodatkowo wzmacniacz słuchawkowy, ale (nie testowany i coś mu brakuje)

Wnioski dla mnie:

- Buffalo dostanie nową wersję stabilizatora AVCC i może nowy stabilizator dla modułu SPDIF

Za około tydzień-dwa, zapraszam na mini test kilku konwerterów USB, w tym te dwa z wewnątrz Buffalo.

Ja też spytam Ktosia ... czy słuchał może i porównywał do innych urządzeń DACa Matrix M-Stage (http://www.matrix-digi.com/en/products/9/index.html)?

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Proszę o opinie o Xonar Essence One?

Może ktoś ma doświadczenia z kształtowaniem brzmienia za pomocą opampów?

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Proszę o opinie o Xonar Essence One?

Może ktoś ma doświadczenia z kształtowaniem brzmienia za pomocą opampów?

Szymon

Użytkownicy

973 postów

Napisano 05.04.2013 - 17:57

Popularny

Audio to nie tylko drożyzna, czasem zdarza się urządzenie, które potrafi miło zaskoczyć. Opowieść o moich bojach i ciekawej metamorfozie.

Niedawno wpadło mi w ręce tanie i bardzo ciekawe urządzenie, firmy znanej z rynku komputerowego a mianowicie ASUS model Xonar Essence One. Pozycjonowane jako karta muzyczna. Zdziwiła mnie masa i bardzo ładne wykonanie. Cena do 2000zł! Po obejrzeniu i oczywistym rozkręceniu okazało się, że jest to Daczek na bardzo przyjemnej kostce PCM1795 (Są 2 szt). Co najlepsze wszystkie wzmacniacze operacyjne są wyjmowane i zainstalowane na podstawkach! Jakże nie spróbować pobawić się bardziej zacnymi kostkami :) Standardowo siedzą tam 3szt LM4562 (2 kostki dla wyjść XLR, kolor biały. 1 kostka dla wyjść RCA, kolor niebieski). 6 szt TI NE5532P (kolor czerwny i zielony) oraz 2szt LME49720 (dla słuchawek). Tor słuchawkowy i RCA mnie nie interesuje więc sobie go darowałem. Urządzenie ma bardzo przyzwoite wejście USB i zbalansowane wyjścia XLR + pre na potencjometrze alps-a i z tego toru skorzystałem. Po próbach z różnymi wzmacniaczami operacyjnymi (są tam same podwójne układy) min. OPA2111KP, OPA1612, OPA2107, AD8022, AD825, OPA627, OPA2604, LME49860, LME49720, LME49990. Wersje pojedyncze lub SOIC trzeba montować na przejściówki np. dual SOIC- DIP8 (np. LME49990) lub SOIC-DIP8 (OPA1612)! To nie jest prosta robota, bo są to malutkie układy. Ostatecznie wybrałem 6 par LME49990 na I/V (czerwony, zielony) i LME49860 na bufor zamiennie z OPA1612. Dźwięk jest wtedy analogowy, dobrze nasycony i dobrze zrównoważony. LME49860 2szt na kolor zielony a LME49990 na bufor (kolor biały) daje więcej przestrzeni i niesamowicie rozbudowaną scenę ale kosztem barwy. Jednym słowem co kto lubi. Niestety niektóre wzmacniacze operacyjne jak LME49990 są trudno dostępne i kosztowne ale warto je zdobyć. Po wymianie opampów urządzenie zagrało jak przetworniki z półki do 10kzł! Nieco mnie to zdziwiło i zachęciło do dalszych zabaw. Jak widać na zdjęciach (czerwone kółka) producent podłączył przyzwoity zasilacz poprzez 6 pinową złączkę. Postanowiłem ją wypiąć i podłączyć zewnętrzny zasilacz od Amplifona (to ten potwór pod spodem) w cenie kilka razy wyższej od samego daczka. Zasilacz ma osobno stabilizowane napięcia dla każdej linii. W typ przypadku -12V, +12V, +5V. Dorobiłem odpowiedni kabelek z wtyczką (pasuje oczywiście standard komputerowy) i jazda do prądu. Po odpaleniu to co usłyszałem było już bardzo niepokojące. Do porównać ściągnąłem 3 kolegów i daca meitner ma-1. W ślepym teście wygrał… modyfikowany ASUS!

Dotarłem do wpisu Szymona. Zamiast oryginalnie założonych NE5532 wsadziłem 4x AD827 (kolor czerwony) i 2x OP249 (kolor zielony) Tak moim zdaniem jest najlepiej. Straciłem nieco powietrza ale teraz muzyka ma charakter i "muskuły".

Być może da się jeszcze lepiej?

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

• 1 miesiąc później...

Konwerter USB-SPDIF

Pisałem w HiEnd http://www.audiostereo.pl/najciekawsze-konwertery-usb-spdif-aes-ebu_92335.html/page__st__300

ale może to pomyłka, żeby nie zakładać nowego wątku, myślę że może kontynuować tu.

Porównanie, nowy konwerter, oparty na nowym XMOS,

http://www.diyinhk.com/shop/home/14-xmos-192khz-high-quality-usb-to-spdif-with-ultralow-noise-65uv-regulator.html

Sprawdzenie, porównanie do strumieniowania:

1. Czy przenosi 16,24,32 bit i 44,48,88,96,176,192 kHz - wszystkie

2. Czy jest obniżenie jakości między powyższymi = standardowo

3. Detaliczność, szczegółowość = brak zauważalnych różnic

4. Zaszumienie, jako wrażenie tylko = 0 do -1%, bardzo małe szumy w poziomie błędu

5. Wrażenia dynamiki - dobra, na tym samym poziomie

6. Ogólna prezentacja dźwięku w przestrzeni, wrażenia = -10% przestrzennie niewielkie ale zauważalne pogorszenie

7. Szacunkowe opóźnienie (latencja), tylko orientacyjnie bez pomiaru = bardzo małe

8. Inne, jesli się wyróżniają = jakby lekkie obniżenie całego zakresu w kierunku niskich tonów

Ogólnie: bez bezpośredniego porównania ciężko by było odróżnić od strumieniowania.

Dobrze się słucha, jednak gorszą przestrzeń da się zauważyć.

Sprawdzane na utworach: Ronnie Earl 24-48; Manzarek 24-96; Roling Stones 24-88 i 24-196; Bob Marley 24-192; Lennon 16-44; Jacek Stańczak 16-44; Corb Lund mp3; Amanda Show 16-44; Huston Jones DSD->192; Mephisto-Listz 24-96; WorshipSax 16-44; i inne

A ja korzystając z okazji chciałbym dołączyć do klubu z dakiem Gold Note DAC-7. Po przesłuchaniu 11 urządzeń okazało się, że ten pasuje mi najbardziej. I jedna banalna konkluzja - słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać, nie liczyć na ochy kolegów czy anglojęzyczne pisma. Zachęcam do szukania mniej oklepanych urządzeń. Np. w okolicach 2 tysi ciekawsze urządzenia niż Musical Fidelity M1Dac to Schiit Bifrost czy Atoll Dac 100.

Pozdrawiam

Konwerter USB-SPDIF

Pisałem w HiEnd http://www.audiostereo.pl/najciekawsze-konwertery-usb-spdif-aes-ebu_92335.html/page__st__300

ale może to pomyłka, żeby nie zakładać nowego wątku, myślę że może kontynuować tu.

Porównanie, nowy konwerter, oparty na nowym XMOS,

http://www.diyinhk.com/shop/home/14-xmos-192khz-high-quality-usb-to-spdif-with-ultralow-noise-65uv-regulator.html

Sprawdzenie, porównanie do strumieniowania:

1. Czy przenosi 16,24,32 bit i 44,48,88,96,176,192 kHz - wszystkie

2. Czy jest obniżenie jakości między powyższymi = standardowo

3. Detaliczność, szczegółowość = brak zauważalnych różnic

4. Zaszumienie, jako wrażenie tylko = 0 do -1%, bardzo małe szumy w poziomie błędu

5. Wrażenia dynamiki - dobra, na tym samym poziomie

6. Ogólna prezentacja dźwięku w przestrzeni, wrażenia = -10% przestrzennie niewielkie ale zauważalne pogorszenie

7. Szacunkowe opóźnienie (latencja), tylko orientacyjnie bez pomiaru = bardzo małe

8. Inne, jesli się wyróżniają = jakby lekkie obniżenie całego zakresu w kierunku niskich tonów

Ogólnie: bez bezpośredniego porównania ciężko by było odróżnić od strumieniowania.

Dobrze się słucha, jednak gorszą przestrzeń da się zauważyć.

Sprawdzane na utworach: Ronnie Earl 24-48; Manzarek 24-96; Roling Stones 24-88 i 24-196; Bob Marley 24-192; Lennon 16-44; Jacek Stańczak 16-44; Corb Lund mp3; Amanda Show 16-44; Huston Jones DSD->192; Mephisto-Listz 24-96; WorshipSax 16-44; i inne

Proszę jeszcze podaj punktację względem już przetestowanych.

Pozdrawiam

Pygar

<br />podaj punktację względem już przetestowanych<br />

Nie podejmuję się punktacji.

Zauważmy że one są wstępnie wybierane i w zasadzie większość może dostać 5 gwiazdek.

Różnice opisane i dodatkowo: do 5% granica błędu, 10% zauważalne w bezpośrednim porównaniu, 20% zauważalne pogorszenie (po kilku dniach, nie najlepiej się słucha), 30% wyraźnie nie najlepsze (słabe, dla mniej wymagających), 40% kiepskie, 50% śmieć (wg mnie)

Dodatkowo w niektórych: potrzeba dołożyć SPDIF, inne mają DSD, inne obudowy, różne ceny, itd.

Pozdrowienia

(może coś dołożę)

Szymon

Użytkownicy

973 postów

Napisano 05.04.2013 - 17:57

Popularny

Audio to nie tylko drożyzna, czasem zdarza się urządzenie, które potrafi miło zaskoczyć. Opowieść o moich bojach i ciekawej metamorfozie.

Niedawno wpadło mi w ręce tanie i bardzo ciekawe urządzenie, firmy znanej z rynku komputerowego a mianowicie ASUS model Xonar Essence One. Pozycjonowane jako karta muzyczna. Zdziwiła mnie masa i bardzo ładne wykonanie. Cena do 2000zł! Po obejrzeniu i oczywistym rozkręceniu okazało się, że jest to Daczek na bardzo przyjemnej kostce PCM1795 (Są 2 szt). Co najlepsze wszystkie wzmacniacze operacyjne są wyjmowane i zainstalowane na podstawkach! Jakże nie spróbować pobawić się bardziej zacnymi kostkami :) Standardowo siedzą tam 3szt LM4562 (2 kostki dla wyjść XLR, kolor biały. 1 kostka dla wyjść RCA, kolor niebieski). 6 szt TI NE5532P (kolor czerwny i zielony) oraz 2szt LME49720 (dla słuchawek). Tor słuchawkowy i RCA mnie nie interesuje więc sobie go darowałem. Urządzenie ma bardzo przyzwoite wejście USB i zbalansowane wyjścia XLR + pre na potencjometrze alps-a i z tego toru skorzystałem. Po próbach z różnymi wzmacniaczami operacyjnymi (są tam same podwójne układy) min. OPA2111KP, OPA1612, OPA2107, AD8022, AD825, OPA627, OPA2604, LME49860, LME49720, LME49990. Wersje pojedyncze lub SOIC trzeba montować na przejściówki np. dual SOIC- DIP8 (np. LME49990) lub SOIC-DIP8 (OPA1612)! To nie jest prosta robota, bo są to malutkie układy. Ostatecznie wybrałem 6 par LME49990 na I/V (czerwony, zielony) i LME49860 na bufor zamiennie z OPA1612. Dźwięk jest wtedy analogowy, dobrze nasycony i dobrze zrównoważony. LME49860 2szt na kolor zielony a LME49990 na bufor (kolor biały) daje więcej przestrzeni i niesamowicie rozbudowaną scenę ale kosztem barwy. Jednym słowem co kto lubi. Niestety niektóre wzmacniacze operacyjne jak LME49990 są trudno dostępne i kosztowne ale warto je zdobyć. Po wymianie opampów urządzenie zagrało jak przetworniki z półki do 10kzł! Nieco mnie to zdziwiło i zachęciło do dalszych zabaw. Jak widać na zdjęciach (czerwone kółka) producent podłączył przyzwoity zasilacz poprzez 6 pinową złączkę. Postanowiłem ją wypiąć i podłączyć zewnętrzny zasilacz od Amplifona (to ten potwór pod spodem) w cenie kilka razy wyższej od samego daczka. Zasilacz ma osobno stabilizowane napięcia dla każdej linii. W typ przypadku -12V, +12V, +5V. Dorobiłem odpowiedni kabelek z wtyczką (pasuje oczywiście standard komputerowy) i jazda do prądu. Po odpaleniu to co usłyszałem było już bardzo niepokojące. Do porównać ściągnąłem 3 kolegów i daca meitner ma-1. W ślepym teście wygrał… modyfikowany ASUS!

A testowaliście asusa jako źrodło z regulowanym wyjściem? Podpinaliście go do końcówki mocy podobno jest niezły?

Korzystając z obecności w Klubie wielu zaawansowanych użytkowników przetworników cyfrowo-analogowych, chciałbym Was zapytać: jak to jest?

Dlaczego DAC z oversamplingiem w bezpośrednim porównaniu miażdży non-oversampling DAC pod każdym względem a potem... wzruszamy ramionami i wracamy z przyjemnością do słuchania NOS-DAC'a?

Czy rzeczywiście "oversampling zabija muzykę"?

Ja byłbym daleki od podpisywania się pod powyższym zdaniem, bo słyszałem wiele cudnie grających oversampling - DAC'ków ale faktycznie w przetwornikach bez oversamplingu jest jakiś czar, magia i wielka muzykalność.

Co o tym sądzicie?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Dlatego mam dwa :-)

CD-ka NOS-a i DAC-a z "wielokrotnym" oversamplingiem .

Ja też mam dwa i przełączam sobie w zależności od nastroju i aktualnej fazy Księżyca... :)

Producent Trinity DAC - ponoć to urządzenie wyciera dCS-em podłogę jak ścierką ;) - zaleca oversampling 8x przy niższych częstotliwościach próbkowania, natomiast od 192/24 twierdzi, że ich technologia bez OS i filtrów cyfrowych sprawdza się lepiej.

http://www.trinity-ed.de/typo/index.php?id=19&L=1

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Poproszę o sugestię, który dac najlepiej mógłby zgrac się z systemem:

kolumny: Lecontoure Stabile 160

wzm. : Lavardin IS Ref.

źródło: Naim Unitiserve

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Poproszę o sugestię, który dac najlepiej mógłby zgrac się z systemem:

kolumny: Lecontoure Stabile 160

wzm. : Lavardin IS Ref.

źródło: Naim Unitiserve

Taki zestaw sugeruje doświadczonego i osłuchanego audiofila, który świetnie wie, czego chce.

Nie wierzę, że potrzebujesz jakichkolwiek podpowiedzi... :)

Ja bym rozpatrywał w średnim zakresie cen NAD M51 albo budżetowo:

http://www.theabsolutesound.com/articles/wadia-121-decoding-computer/

Albo poszedłbym na całość:

http://www.computeraudiophile.com/content/525-luxman-da-06-dac-review/

A ten Naim nie ma własnego przetwornika "na pokładzie"?

Wiem :-)

Ale to nie to z dac-a NOS-a lampowego.

A lampy też najlepiej NOS-y! U mnie w tej chwili pogrywa Julian Marley na niemal 60-letniej wojskowej lampie i... jest bosko! :)

Te lampy miały sterować układami naprowadzania rakiet atomowych na Moskwę,ale uważam,że wykorzystuję je w dużo bardziej zbożnym celu! :)

Edytowane przez il Dottore

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.