Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  178 członków

Klub DACków
IGNORED

Klub uzytkownikow DACkow;)

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ładny, obróbka alu zupełnie nie chińska. Klasa.

Jak Ci się podoba granie yulonga?

Podoba się przedpołudniami, wieczorem po pracy już mniej. To jest zaiste dziwne :)

Teraz na przykład Yulong gra super.

Mam taką chorą teorię, że ludzie rano są po za mieszkaniem (pracują) a jak wiadomo, każdy włączony odbiornik prądu generuje zakłócenia. Teoria może chora ale nie znajduję innego wytłumaczenia :)

Podjąłem decyzję o kupnie listwy z filtrem schaffnera, co by pomogło.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Słuchajcie jakim DAC uzupełnić Nada c316/326 i Pylony Topaz?

Czy Wolf będzie przerostem, a może można jeszcze dalej?

Słuchanie na Daphile i dalej konwerter Jarka

z separacją.

Wolf z konwerterem będzie idealny.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Podoba się przedpołudniami, wieczorem po pracy już mniej. To jest zaiste dziwne :)

Teraz na przykład Yulong gra super.

Mam taką chorą teorię, że ludzie rano są po za mieszkaniem (pracują) a jak wiadomo, każdy włączony odbiornik prądu generuje zakłócenia. Teoria może chora ale nie znajduję innego wytłumaczenia :)

Podjąłem decyzję o kupnie listwy z filtrem schaffnera, co by pomogło.

Najczęściej jest dokładnie na odwrót:)

Wieczorem maszyny przemysłowe są wyłączane i wieczorem prąd powinien być lepszy.

Daj mu się wygrzac, z tego co wiem dopiero go kupiłeś.

Wolf z konwerterem będzie idealny.

Piopio, możesz jakiegoś linka podać gdzie mam kupić sensowny konwenter i napisać w dwóch słowach co mi da ten gadżet następny na półce ? :-) bo temat konwenterów jest mi totalnie obcy i prawdę mówiąc, nawet nie wiem do czego służy a że kupuje już wszystko jak leci od kabelków sieciowych "grających", to może i to powinienem mieć i coś będzie lepiej :-).

Kabelki sieciowe jak wiesz nie wypaliły więc może to "cuś" wypali i coś poprawi :-).

Wpierw napisz co masz w systemie. Potem dobierzemy konwerter.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Na dzień dzisiejszy bo u mnie to szybko się zmienia :-) : Integra NAD C-375BEE, DAC VINCENT DAC-1 oraz streamery które robią mi tez za DAC : Pioneer N-50 i za tydzień bo już idzie z Niemiec Pioneer N-70A, CD Pioneer PD-50 i czasami Bluray Pioneer LX-71, głośniczki Dali Ikon 7 i 5 oraz sub Dali mk2. Mam nadzieję, że o takie dane Ci chodziło :-), kabelki tylko Tara Labs po za optykiem gdzie używam Chorda Optichord ethernetem gdzie również używam Chord C-stream , Synology 412+ i 16 TB bo również słucham muzy z plików.

Niepotrzebny Ci konwerter skoro używasz gotowych playerów. Nie grasz z PC.

Niepotrzebny Ci konwerter skoro używasz gotowych playerów. Nie grasz z PC.

Hm...specjalnie kupiłem serwer Lenovo ażeby sobie grać z PC więc nie wiem skąd takie przypuszczenie, że nie gram z PC :-). Gram z wszystkiego co tylko jest możliwe łącznie z smartfonem :-) ale jak mówisz, że mi to nie jest potrzebne, to dobra wiadomość, można kupić inny gadżet :-). Może mówisz o Daphile czy jak mu tam, o to tak jeszcze nie gram bo nie opanowałem tego, to Linux a ja w tym temacie leżę :-).

Daphile nie wymaga skilla linuxowego ;-)

Instalujesz, konfigurujesz i grasz.

Tu masz poradnik:

http://www.ppaudio.pl/daphile/

Możesz sobie przejrzeć, żeby mieć pojęcie o co w tym chodzi.

Skoro masz PC to możesz sobie kupić konwerter USB/SPDIF Nostromo z izolacją. Ale będziesz miał ograniczenie do 24/96. Za to czysty dźwięk.

Edytowane przez Piopio

Daphile nie wymaga skilla linuxowego ;-)

Instalujesz, konfigurujesz i grasz.

Tu masz poradnik:

http://www.ppaudio.pl/daphile/

Możesz sobie przejrzeć, żeby mieć pojęcie o co w tym chodzi.

Skoro masz PC to możesz sobie kupić konwerter USB/SPDIF Nostromo z izolacją. Ale będziesz miał ograniczenie do 24/96. Za to czysty dźwięk.

Dzięki Piopio, poczytam wieczorami chętnie bo to dla mnie news. Natomiast nie łapię z tym konwenterem na co mi to ustrojstwo :-), jeśli z komputera wychodzę po usb do dac i dac konwerstuje sygnał z cyfry na analoga i analogiem wychodzi do integry to po co mi ten konwenter ? co zrobi więcej to ustrojstwo niż dac ? :-). Sorry Piopio za dziwne pytania ale jestem nowy i dopiero wchodzę w ten świat muzyczny :-). Tak jak pisałem, zorganizuj spotkanie dla ludzików doceniających granie z plików a zobaczysz sam jakie ma temat zainteresowanie, oczywiście słucham CD oraz SACD ale nie zamykam się w tym świecie krążków ale wychodzę na inne rozwiązania pozwalające słuchać nam muzy bo o to głównie chodzi, nie o transport, dac czy to dziwne ustrojstwo konwenter :-)a muzykę o czym wielu tu zapomniało :-). Tak jak pisałem, chętnie dołożę się do takiego spotkania bo łaknę wiedzy jak spora grupa ludzi która dopiero wchodzi w ten świat.

W większości Dac-ów wejście USB, potraktowane jest po macoszemu stosując dobrej klasy konwerter USB/SPDIF otrzymasz lepszy dźwięk z PC, na prawie każdym Dac-u, a już na 200% na budżetowym.

Pozdrawiam

Pygar

Grevor jak wyżej. Z PC robi ci się transport.

Dzięki Popio, moja niepewność to czy Dac nie za dobry?

Pany a czy są Daci w cenie Wolfa ale przyjmujące sygnał i2s? Zawsze można mieć taki konwerter np. u Jarka? Pominięcie spdif, hmm.

ciągłe zmiany ...

W większości Dac-ów wejście USB, potraktowane jest po macoszemu stosując dobrej klasy konwerter USB/SPDIF otrzymasz lepszy dźwięk z PC, na prawie każdym Dac-u, a już na 200% na budżetowym.

Pozdrawiam

Pygar

Marantz HD-DAC1 gwarantuje, że po USB gra lepiej niż SPDIF i to wejście mimo niewygórowanej ceny a relacji do jakości wykonania bardzo wręcz niskiej nie jest potraktowane po macoszemu:-)

Marantz HD-DAC1 gwarantuje, że po USB gra lepiej niż SPDIF i to wejście mimo niewygórowanej ceny a relacji do jakości wykonania bardzo wręcz niskiej nie jest potraktowane po macoszemu:-)

Masz może tego DACa ? Ja rozglądam się powoli za DACkiem jest tego tyle że trudno coś wybrać ważne jest dla mnie właśnie USB bo będę grał z plików tylko . Z Marantza miałem tylko CD SA-15s2 i jakoś mocno mnie nie zachwycił chodzi o cena/jakość dźwięku no ale to było z innym wzmacniaczem teraz mam znowu lampkę i tak się zastanawiam jaki DAC do niej dobrać ten Marantz wygląda całkiem dobrze a jak gra możesz coś więcej napisać o jego dźwięku ?

Ciężko opisać mi ten przetwornik bo on tak naprawdę jest tak równy, że niewiele odstaje od mojego Auralica Vega i to jest dźwięk pokrywający się w dużej mierze z nim. Wymienię kilka cech może. To bardzo rozdzielcze granie z kapitalną przestrzenią, bardzo dokładną lokalizacją instrumentów. Pozbawione jakiegoś ocieplenia, mocniejszego charakteru własnego, ale gładkie i naturalne przez co łatwo przyswajalne. Dynamika bardzo dobra bas jest znakomity aż do samego dołu a wiem o czym mówię bo mam dość duże kolumny. Porównując do wzorca czyli Auralica ma trochę dopalony średni bas ale to minimalnie i ma delikatnie bardziej podkreślone wysokie tony. To absolutnie nie wpływa na odbiór średnicy to są minimalne podkreślenia. Może bardziej chodzi o to, że jednak nie potrafi być tak wyrafinowany i rozdzielczy jak Vega i wysokie tony są trochę grubszą kreską rysowane ale dalej to bardzo rozdzielcze granie. Marantz może być podstawą bardzo dobrego systemu. Wyjście słuchawkowe jest niesamowicie przestrzenne i rozdzielcze dlatego raczej polecam ciemne słuchawki z mocniejszym basem aby nie grały za jasno. Jeśli mamy kable które nie odchudzają brzmienia i taki też wzmacniacz to Marantz zagra bardzo naturalnym dźwiękiem, gładkim i wystarczająco nasyconym ale wgląd w nagranie zapewni na poziomie o wiele wyższym niż sugeruje jego cena. Jego rozdzielczość naprawdę minimalnie tylko ustępuje tej jaką oferuje Auralic Vega czy wcześniej posiadany przeze mnie Calyx Femto. Oczywiście jest gorszy ale takiego grania nie udało mi się uświadczyć jeszcze 3-4 lata temu z przetworników za 2x taką cenę. No i tak jak pisałem wyżej to po COAX z bardzo dobrego transportu starej ale jarej Audiomeci grał gorzej niż z USB z mojego Auralica Aries. Niestety nie mogę napisać ile straci z brzmienia jak podepniemy słabe źródło USB ale obecnie korzystając z Daphile i małego komputerka na Atomie zasilanego z zasilacza liniowego uzyskamy poziom zbliżony do Ariesa albo niewiele ustępujący za raptem max 1000zł.

Jak wpiąłem HD-DAC1 zamiast Vegi to słuchałem tak kilka dni zanim przełączyłem i praktycznie niczego mi nie brakowało. Oczywiście po powrocie na Vegę było lepiej, ale to lepiej to żadna przepaść. HD-DAC1 kupiłem do systemu na biurko. Właśnie szukam do niego wzmacniacza i kolumn :-)

Edytowane przez Iceman007

Otóż to ! Dobry transport sprawia, że DACi mało się między sobą różnią. Są różnice ale te różnice są kompletnie nieadekwatne do różnicy w cenie.

A może to nie COAX w Marantzu jest słaby tylko Auralic Aries taki dobry po USB ?

Jeśli podepniemy słabe źródło USB DAC zagra słabiutko. Tak mi wynika z moich doświadczeń.

Aries ostatnio się poprawił. Wszystkie testy były starej wersji a do tego na Highfidelity testowali o zgroza po SPDIF! Nowy soft do Ariesa sprawił, że znacząco poprawiła się przestrzeń. To główna poprawa. Oczywiście lepsza przestrzeń wzięła sie z lepszej rozdzielczości. Kiedyś miałem pasywnego PC-a z systemem na SSD z kartą PPA Audio silver, filtrami SOtM na dyski + WIN2012+ JRIVER i JPLAY. Taki komplet grał prawie tak samo dobrze jak Aries. Teraz po upgrade softu Aries byłby już wyraźnie lepszy. Na styczeń zapowiadany jest kolejny progres jakościowy Ariesa dlatego póki co nie mam zamiaru zmieniać go na nic innego. Auralic podał, że już ma plan rozwojowy softu do Ariesa do końca 2015 w tym między innymi obsługa korekcji akustyki pomieszczenia.

Będę miał możliwość przetestowania Ariesa LUX w porównaniu do mojego PC (PPA, LPS, Daphile). Strasznie jestem ciekaw porównania. Po cichu liczę, że dzięki dobremu zasilaniu mój PC będzie lepszy ...

Będę miał możliwość przetestowania Ariesa LUX w porównaniu do mojego PC (PPA, LPS, Daphile). Strasznie jestem ciekaw porównania. Po cichu liczę, że dzięki dobremu zasilaniu mój PC będzie lepszy ...

Podstawową wersję będziesz miał czy tą droższą?

Osobiście nie będę miał ale będę testował. Z tego co czytałem i słyszałem podstawowa wersja nie jest warta zainteresowania - nie ma porządnego zasilania ani zegara. Gra jak komputer. A przecież nie o to chodzi.

Droższa wersja podobno gra świetnie. Sprawdzę i dam znać.

Iceman007

Dziękuję Ci za wyczerpujący i fajny opis . To co napisałeś trochę przypomina mi dźwięk właśnie tego CD SA-15s2 pisałem że ten CD mnie nie zachwycił ale tu miałem na uwadze jego cenę wtedy jakieś 8500 pln ogólnie to grał ładnie nie można było się do niczego przyczepić no i nie gubił się nigdy pełna kultura w dźwięku a na płytach SACD znacząca poprawa i na tych płytach już mi się podobał bardziej .

Zapisuję DACa Marantza na moją listę jako pozycja nr 2 na 1 jest Audio GD NFB-1.32 .

To może znajdzie się w ogóle jakiś użytkownik tego daca i zechciałby podzielić się wrażeniami z jego użytkowania?

Ja mam DAC-04 od A. Stelmacha. Napisałem opinie gdzies w innym wątku - generalnie to dac bardzo udany za śmieszną cenę, dopracowany, bezproblemowy - na dzień dobry zjadający te wszystkie budżetowe sklepowe zabaweczki.

Ja mam DAC-04 od A. Stelmacha. Napisałem opinie gdzies w innym wątku - generalnie to dac bardzo udany za śmieszną cenę, dopracowany, bezproblemowy - na dzień dobry zjadający te wszystkie budżetowe sklepowe zabaweczki.

" DAC-04 gra muzykę przez USB w nieco „plastikowy” sposób, podkreślając wyższą średnicę, która jest przy tym dość mało rozdzielcza. Tak grał Cambridge i choć urządzenie Pana Stelmacha lepiej sobie radzi z balansem tonalnym i dynamika, to wciąż odróżnienie od siebie nagrań wysokiej rozdzielczości i ich wersji 16/44,1 było dla mnie trudne, jeśli nie niemożliwe. Nie oznacza to, że odradzam wejście USB! Mówię tylko, że aby z niego „wyciągnąć” to, co się da potrzeba znacznie droższych rozwiązań i specjalnego potraktowania tego łącza, chociażby przestawienia odbiornika USB w tryb asynchroniczny, gdzie częstotliwością próbkowania i długością sowa steruje nie przetwornik, a źródło, czyli komputer. DAC-04 nie jest zły, jednak wybitna jakość dźwięku przy użyciu wejścia S/PDIF podnosi poprzeczkę na wysokość, do której USB nawet nie próbuje doskoczyć. "

Mi zależy właśnie na USB więc dzięki za tego DACa a i wygląd nawet w tej nowej obudowie śmieszny chociaż na wyglądzie mniej mi zależy ale za 2500 pln to już przesada lekka :)

" DAC-04 gra muzykę przez USB w nieco „plastikowy” sposób, podkreślając wyższą średnicę, która jest przy tym dość mało rozdzielcza. Tak grał Cambridge i choć urządzenie Pana Stelmacha lepiej sobie radzi z balansem tonalnym i dynamika, to wciąż odróżnienie od siebie nagrań wysokiej rozdzielczości i ich wersji 16/44,1 było dla mnie trudne, jeśli nie niemożliwe. Nie oznacza to, że odradzam wejście USB! Mówię tylko, że aby z niego „wyciągnąć” to, co się da potrzeba znacznie droższych rozwiązań i specjalnego potraktowania tego łącza, chociażby przestawienia odbiornika USB w tryb asynchroniczny, gdzie częstotliwością próbkowania i długością sowa steruje nie przetwornik, a źródło, czyli komputer. DAC-04 nie jest zły, jednak wybitna jakość dźwięku przy użyciu wejścia S/PDIF podnosi poprzeczkę na wysokość, do której USB nawet nie próbuje doskoczyć. "

Mi zależy właśnie na USB więc dzięki za tego DACa a i wygląd nawet w tej nowej obudowie śmieszny chociaż na wyglądzie mniej mi zależy ale za 2500 pln to już przesada lekka :)

Ten DAC ma zupełnie inny układ USB i jest zupełnie innym DACkiem niż ten z cytowanej recenzji - popytaj samego twórcę, ten DAC co jakiś czas ewoluuje.Ja USB nie używam, tzn używam HIFACE TWO do zasilania DAC-04 - i to jest rewelacja (cena zestawu wzrasta ale warto)

no i generalnie jak recenzent słuchał gęstych plików przez USB skoro USB takich nie przyjmuje? Ta recenzja to recenzja starej wersji przetwornika, nowa, bardziej adekwatna recenzja jest na stereoikolorowo, tak czy inaczej USB ja nie używam w tym DACku tylko coax

Piękny dac Marantza i nowy HD12 Hegla mają jeden coaxial i dwa optyki. Ja mam dwa transporty na coaxialach, więc obydwa urządzenia muszę wyłączyć z pola zainteresowania. Jeszcze niedawno większość daków miała dwa coaxy, jeden optyk i często można było spotkać się ze zdaniem, że sygnał z coaxiala jest lepszy niż z optyka. Czy może coś mi umknęło i zmieniła się opcja, wiedza teoretyczna, czy to tylko taka moda, przypadkowa zbieżność? Dac Stelmacha to już w ogóle bida (po jednym wejściu)...

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

ja też odrzucam w poszukiwaniach takie "jednowejściowe" modele - dojdzie kiedyś jakiś sprzęcik i bieda...

a przy okazji słuchał ktoś hd25? Literatura- wiadomo- dobra ale to już marketing...

Zastanawiam się gdzie przewaga Hegla w tych wejściach? HD25 ma znów 1 optyk i 2 COAX. Prawie każdy odtwarzacz BD/ tuner sat czy kablowy ma optyka tak samo konsole do gier. Więc 2x optyk to niegłupi pomysł. Do tego Marantz ma wejście AUX jeszcze i dwa wyjścia regulowane i nieregulowane. Ja bym go nie skreślał tak szybko:-) A i zapomniałbym Marantz ma 2x USB !

02.jpg

XL_hddac1_n_sg_re.jpg

Edytowane przez Iceman007
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.