Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

kupując z drugiej ręki np. przez wymieniony portal nigdy nie mam pewności, co znajduje się, wewnątrz nawet najbardziej zadbanej kolumny.

Oczywiście, że tak, a grzebanie w środku przez domorosłych magików czy podmienianie głośników przez drobnych cwaniaczków

jest niestety na porządku dziennym, ale tak czy siak niepisane zasady są takie, że sprzęt używany, nawet w idealnym stanie

nie jest wart więcej niż 40-50 procent ceny zakupu fabrycznie nowego w salonie, jedyny wyjątek od tej reguły stanowią Tannoye

z serii Mercury, których ceny po 10 latach są niewiele niższe albo i takie same jakie były 10 lat temu w supermarketach,

gdzie stały na regałach obok słoików z ogórkami z ceną 399PLN za parę, a obecnie są wystawiane na allegro po 400-500PLN,

bo sprzedający wychodzą chyba z założenia, że dzisiaj już nikt nie pamięta co ile kiedy gdzie kosztowało i często mają rację.

Akurat nie mówię o tych z linku powyżej, tylko o wcześniejszych M1 i M2, które "są warte" dzisiaj tyle samo co kiedyś sklepowe nówki.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Czy stan tych kolumn rzeczywiście nie wpłynie na ich dźwięk (złuszczony lakier i pęknięcie oprawki głośnika)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

.

Pytanie z serii, czy taki, a nie inny stan kolumn wpłynie na ich dźwięk:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "wgniecenie (nie dziura) o średnicy 2 mm w jednej membranie".?

masochistą jakimś jesteś czy co, nie rozumiem czemu szukasz ciągle kolumn że się tak wyrażę "z ciekawą przeszłością" ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

masochistą jakimś jesteś czy co, nie rozumiem czemu szukasz ciągle kolumn że się tak wyrażę "z ciekawą przeszłością" ;)

Może temu, że "ciekawa przeszłość" sugeruje okazyjną cenę zakupu, a tym czasem jest to pospolite szukanie frajera,

któremu można opchnąć kolumny z prawdopodobnie naprawianym lub wymienionym głośnikiem ("oprawki" same z siebie nie pękają)

i na dodatek bez maskownic, ale za to w super atrakcyjnej cenie, za którą kilka lat temu można było kupić w sklepie nowe z gwarancją.

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Masochistą nie jestem, raczej człowiekiem oszczędnym, chciałem kupić kolumny Tannoy z serii Mercury, ale oferty pojawiają się jak widzicie jedynie na jakieś "podejrzane" sztuki, nie przecze też, że owa "ciekawa przeszłość" jest gwarantem nieco lepszej ceny na której mi zależy. No nic uzbrajam się w cierpliwość i może pojawi się coś lepszego.

Wczoraj ktoś kupił całkiem solidnie wyglądające M2, na które ostrzyłem sobie zęby.. a niby pisało że koniec aukcji w sobote.

Tak czy siak, dzięki za szybkie i konkretne odpowiedzi.

Co do cen, też sądzę że powinny być nieco niższe, choć odszukując ile kosztowały takie kolumny parę lat wstecz, wychodzi, że ceny w jakich chodzą obecnie są na allegro pary, kiedyś były ceną jednej sztuki.

Edytowane przez graveozz

graveozz

Tym ogłoszeniem może się zainteresuj:

Ukryta Zawartość

R1 to taka ekskluzywna wersja M1. Lepiej wykonana, z fornirem i jakieś tam lepsze elementy w zwrotnicy.

Ukryta Zawartość

Co do cen, też sądzę że powinny być nieco niższe, choć odszukując ile kosztowały takie kolumny parę lat wstecz, wychodzi, że ceny w jakich chodzą obecnie są na allegro pary, kiedyś były ceną jednej sztuki.

Pamiętam jak dziś (a było to około roku 2000) Tannoy M1 w normalnym supermarkecie (Hippo bodajże)

stojące na regale (dosłownie obok palet z ogórkami w słoikach) w cenie 399PLN za parę, dam sobie rękę uciąć.

Inny przykład, to podobnej klasy i wielkości kolumienki ALR Entry 2M, których ceny wywoławcze są niewiele niższe

niż ceny nowych w sklepie kilka(naście) lat temu. To samo dotyczy na przykład Tonsil Mazurek czy Scherzo 110,

które swego czasu nowe kosztowały jakieś 400 polskich złotych z groszami za parę i tyle samo kosztują dziś na allegro,

tyle że zwykle mają już spróchniałe zawieszenia midwooferów, popalone kopułki, potłuczone skrzynki i podarte okleiny.

Takich przykładów jest pewnie znacznie więcej, ale ograniczam się do tych, których jestem absolutnie pewien,

bo sam byłem nimi kiedyś zainteresowany i doskonale pamiętam ile które kiedy kosztowały, mniej więcej tyle samo.

A weź sobie jeszcze sprawdź B&W 302 dla przykładu. Regularna cena handlowa to kiedyś było 333PLN za parę,

a zobacz po ile je dzisiaj wystawiają tandeciarze liczący na to, że trafi się przygłup bez pojęcia i zapłaci z 400 albo i 600

Na Twoim miejscu bym sobie odpuścił te wszystkie "legendarne" i "kultowe" przereklamowane pierdzidełka

i poszukał czegoś mniej kultowego i legendarnego, ale przynajmniej na porządnych głośnikach typu Vifa czy Seas.

Czasami można za naprawdę śmieszne grosze trafić jakieś na przykład Arcusy lub stare Sony,

które kosztują dzisiaj mniej niż same głośniki w nich zamontowane, a grają o trzy klasy lepiej od tekturowo plastikowych Tannoyków

Ot na ten przykład

Ukryta Zawartość

Dobrej klasy przetworniki (Seas) wygląd też niczego sobie (prawdziwe rasowe kolumny) i cena żart (mniej niż Tannoy)

Ukryta Zawartość

Te Sony to bdb kolumny! Przetworniki są podobne (albo i nawet takie same) jak w SS-G1mkII.

Mogą być trochę ostre na górze ale mają za to bardzo przyjemny miękki bas.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Fakt, faktem, czasem płaci się li jedynie za "kultowość", a i markety bywają pełne okazji, skłonny jestem uwierzyć, ba wierzę, w "stały obok ogórków" - Tannoye, czy ALR za niecałe 400zł. Być może obecne ceny podyktowane są właśnie tym, że w sklepie już nie da się tego towaru nabyć, a stały się kultowe, słusznie/czy niesłusznie (sam chciałbym ocenić). Co do kolumn Sony, troszke gabarytowo nie po mojej myśli, choć 3 drożne solidne kolumny w tej cenie to rzeczywiście okazja godna przemyślenia, dzięki za podrzucenie pomysłu, porozglądam się też za Arcusami (przyznam się, marka mi nie znana).

Do smog - dzięki za link, przyjrze się temu modelowi i ewentualnie zapytam o cenę.

Pamiętam jak dziś (a było to około roku 2000) Tannoy M1 w normalnym supermarkecie (Hippo bodajże)

stojące na regale (dosłownie obok palet z ogórkami w słoikach) w cenie 399PLN za parę, dam sobie rękę uciąć.

Inny przykład, to podobnej klasy i wielkości kolumienki ALR Entry 2M, których ceny wywoławcze są niewiele niższe

niż ceny nowych w sklepie kilka(naście) lat temu. To samo dotyczy na przykład Tonsil Mazurek czy Scherzo 110,

które swego czasu nowe kosztowały jakieś 400 polskich złotych z groszami za parę i tyle samo kosztują dziś na allegro,

tyle że zwykle mają już spróchniałe zawieszenia midwooferów, popalone kopułki, potłuczone skrzynki i podarte okleiny.

Takich przykładów jest pewnie znacznie więcej, ale ograniczam się do tych, których jestem absolutnie pewien,

bo sam byłem nimi kiedyś zainteresowany i doskonale pamiętam ile które kiedy kosztowały, mniej więcej tyle samo.

A weź sobie jeszcze sprawdź B&W 302 dla przykładu. Regularna cena handlowa to kiedyś było 333PLN za parę,

a zobacz po ile je dzisiaj wystawiają tandeciarze liczący na to, że trafi się przygłup bez pojęcia i zapłaci z 400 albo i 600

Na Twoim miejscu bym sobie odpuścił te wszystkie "legendarne" i "kultowe" przereklamowane pierdzidełka

i poszukał czegoś mniej kultowego i legendarnego, ale przynajmniej na porządnych głośnikach typu Vifa czy Seas.

Czasami można za naprawdę śmieszne grosze trafić jakieś na przykład Arcusy lub stare Sony,

które kosztują dzisiaj mniej niż same głośniki w nich zamontowane, a grają o trzy klasy lepiej od tekturowo plastikowych Tannoyków

Ot na ten przykład

Ukryta Zawartość

Dobrej klasy przetworniki (Seas) wygląd też niczego sobie (prawdziwe rasowe kolumny) i cena żart (mniej niż Tannoy)

Dokładnie tak jak napisał kolega powyżej.

A co o tym sądzicie Panowie?

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem na jakich przetwornikach niskotonowych zostały wykonane. Wysokie wydają się być oryginalne...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Rozbrajajace sa te zapisy typu "nowe kosztowaly x(tu zamieszczona zostaje jakas niebotyczna ilosc zer) zl/dm". Tym bardziej jesli kupione byly przed '95. :) (to tak tylko na marginesie, bo o tych kolumnach nic nie wiem)

Czy tylko ja mam takie wrazenie, ze uzywany sprzet audio w polsce kosztuje zazwyczaj nieproporcjonalnie wiecej niz za granica (szczegolnie jesli sie porowna wysokosc zarobkow) i sa ogromne ilosci handlarzy sprowadzajacych zza granicy szrot w celu opchniecia go z duzym zyskiem jako "vintage"? Takie Tannoye M2 w bardzo dobrym stanie mozna na wyspach kupic ponizej 40Ł, a u nas za rozpekniete F1 wolaja dwukrotnie wiecej...

server unreachable;--

Czy tylko ja mam takie wrazenie...

Nie, nie tylko, ale spróbuj się odezwać, to zaraz się zleci banda naganiaczy opychaczy i zacznie wykrzykiwać,

że gówno tam wiesz, a tak w ogóle, to opowiadasz jakieś wymyślone pierdoły, żeby ceny zbić i samemu tanio kupić.

Podręcznikowy przykład strategii nieudolnych handlarzy szukających naiwnych kretynów głupszych od siebie,

to chociażby słynny już wątek o nie mniej słynnych SF Extrema, których wartość z dnia na dzień wzrosła niemal dwukrotnie,

dokładnie tych samych egzemplarzy wystawianych dokładnie w tym samym czasie na dokładnie tym samym portalu aukcyjnym.

Uf, bo juz myslalem, ze cos ze mna nie tak. A skoro mialem racje to polecam zakupy na zagranicznych platformach ogloszeniwych/aukcyjnych - chociazby na angielskim ebayu. Tam nie panoszy sie jeszcze takie cfaniactwo jak u nas, a ludzie wyprzedaja uzywane sprzeta po adekwatnych cenach.

Edytowane przez migrena

server unreachable;--

Uf, bo juz myslalem, ze cos ze mna nie tak. A skoro mialem racje to polecam zakupy na zagranicznych platformach ogloszeniwych/aukcyjnych - chociazby na angielskim ebayu. Tam nie panoszy sie jeszcze takie cfaniactwo jak u nas, a ludzie wyprzedaja uzywane sprzeta po adekwatnych cenach.

Plus na allegro każdy sprzęt jest 'dla Wtajemniczonych, co to wiedzą, jaki to sprzęcior'. Każda jedna prawie.

Powrót po dłuższej przerwie...

• 2 tygodnie później...

to jest okazja tylko brać marmur i car audio i mamy hi end przynajmniej dla sprzedającego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Proszę was dajcie już spokój. Ostatnimi czasy częściej widuje się tutaj "dźwiękowe dno" niż wartościowe propozycje.

Nie ukrywam że zawsze tu zaglądam ale coraz częściej się rozczarowuję gdy klikam na link...

Możemy założyć wątek specjalnie do "hiciorów" Allegro wtedy będzie można piętnować takie perełki.

Jestem za, zalozmy temat "Audio rodzyny na Allegro" :-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

to jest okazja tylko brać marmur i car audio i mamy hi end przynajmniej dla sprzedającego

Ukryta Zawartość

"Górne głośniki sopranowe zostały odłączone, tak jak zwrotnica, ponieważ 2 kopułkowe głośniki sopranowe JBL lepiej brzmią i mają lepszą barwę oraz efektowniej odzwierciedlają dźwięk."

no to niezła okazja, można wykręcić te odłączone głośniki i jeszcze zarobić :)

Ukryta Zawartość

Okladka tez wyglada jak wydrukowana na zwyklej drukarce.

powiedzcie mi co jest grane, bo chyba za stary już jestem aby kombinować o co chodzi sprzedającemu, no chyba że to jakiś perfidny plan z jego strony aby nałapać naiwnych którzy są nieuważni, kliknie taki żeby zalicytować, a później się kapnie że licytuje jedną sztukę?

Ukryta Zawartość

wychodzi na to że jedna lampa kosztuje co najmniej 200zł?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetny wzmak ale tutaj w cenie nowego z 1997 roku albo ponad 2/3 ceny nowego 9 lat temu (kosztował ok 9kzł)...

Czyżby trynd i stare drożeje?.

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

wychodzi na to że jedna lampa kosztuje co najmniej 200zł?

Wychodzi na to, że jeden komplet kosztuje co najmniej 200zł.

Zagadką pozostaje co konkretnie wchodzi w skład kompletu...

Gość partick

(Konto usunięte)

Wychodzi na to, że jeden komplet kosztuje co najmniej 200zł.

Zagadką pozostaje co konkretnie wchodzi w skład kompletu...

biorąc pod uwagę, że na zdjęciu -- zupełnie przypadkiem -- jest akurat 19 lamp - czyli tyle co kompletów.

oraz, że na zdjęciu -- dziwnym trafem -- w górnym rzędzie jest 7 lamp, a w dolnym 12 i patrząc na opis:

Sprzedam lampy EL34. 12lamp jest nowych 7 uzywanych.

to jak dla mnie, jasno widać, że komplet składa się z lampy sztuk jeden.

Edytowane przez partick
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.