Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

może na ten piasek jest specjalna zamknięta komora z tworzywa i nic nie odparuje, jak sobie wyobrazacie piasek luzem w kolumnie, nieważne czy mokry czy suchy?

To na pewno ta słynna międzynarodowa szajka hakerów co na konta ludziom się włamują

i sprzedają chińskie klapki po cztery złote, żeby na pensje sobie uzbierać :)

Włamy włamami. Tak się Parantula zapytam, czy Ty nie miałeś przypadkiem takiego przypadku, że cię chcieli przerobić właśnie na zakupie kolumn? Nie chcę mi się szukać, ale na 100% kiedyś czytałem taki wątek. Wpłaciłeś kasę, ale jakoś Ci się udało to cofnąć? Tam generalnie było trochę inaczej, ale efekt finalny to przelanie kasy na konto bankowe oszusta. Jaką widzisz różnicę? Nie to że się czepiam, ale nie bardzo rozumiem dlaczego się tak z tego zbijasz skoro samego Ciebie to dotknęło.

Włamy włamami. Tak się Parantula zapytam, czy Ty nie miałeś przypadkiem takiego przypadku, że cię chcieli przerobić właśnie na zakupie kolumn?

A chcieli chcieli, tylko tamci to robili na innym patencie.

Nie przejmowali cudzych kont, tylko fabrykowali maile, w których podawali się za sprzedającego

i podawali numer konta do wpłaty inny niż ten w ogłoszeniu. To masz rację, rzeczywiście tak było

i bym wtopił grubo, gdyby nie zbieg okoliczności, że to akurat była niedziela i zanim przelew z banku wyszedł,

to się ze mną skontaktował sprzedawca tych kolumn z pytaniem, kiedy kasę mogę mu wysłać.

A ja już dawno przelew zrobiłem i o mało w gacie nie narobiłem jak do mnie dotarło co się właśnie stało.

Na całe szczęście to była niedziela i zdążyłem anulować operację, ale mało brakowało i pięć koła bym popłynął.

Do dzisiaj nie wiem jak ten przekręt miał się udać, bo ktoś fizycznie musiałby tę kasę ze swojego konta wyjąć,

ale jak miał konto na słupa albo na lewe papiery, to może i by przeszło. Tylko nadal twierdzę,

że nawet gdyby tak było, to żaden oszust dysponując takimi możliwościami nie bawiłby się w groszowe historie

i nie kręcił wałków na jakieś stare klamoty, tylko by odstawił dwa trzy grube numery na kontener laptopów

i zniknął bez śladu z milionami zanim go namierzą, zamiast się cackać i ryzykować dla kilku marnych setek.

No weź sam pomyśl. Masz dostęp do lewego konta w banku co otwiera praktycznie nieograniczone możliwości,

bo to jest najtrudniejsza część zadania, ale załóżmy na chwilę, że masz to obcykane i tym się nie martwisz.

No i co dalej robisz? Bawisz się w przejmowanie cudzych kont na Allegro? A po co? Nie prościej założyć własne?

Już samo to jest dla mnie bez sensu, a tym bardziej jak słyszę, że ktoś to wszystko robi dla tysiąca złotych

i najczęściej przedmiotem oszustwa są jakieś stare kolumny, na które może się klient trafi za tydzień, a może za rok.

Kto normalny tak postępuje?

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Głośniki, jak głośniki - no niezłe. Ale ten OPIS!

Przeczytałem raz - nie mogłem uwierzyć! Przeczytałem jeszcze raz, i kolejny...

Cudoooowne!.... :) :) :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeszcze wracając na chwilę do tych złodziei kont, to nie boją się zasadzki? No pomyślcie przez chwilę.

Przecież prawowity właściciel takiego konta może w każdej chwili na nie zajrzeć. I powiadomić policję na przykład.

No i co wtedy? Naprawdę trzeba być jakimś debilem, żeby tak ryzykować i to dla takich żartobliwych kwot.

Dla mnie to jest zbyt grubymi nićmi szyte i sorry, ale nie kupuję takich historyjek.

Tym bardziej że ostatnimi czasy stało się to istną plagą, no a w to na pewno nie uwierzę.

Przez 15 lat nic, a tu nagle co drugi wałek na Allegro, to wrogie przejęcie konta przez hakera.

Bajki dla naiwniaków i tyle w temacie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Tylko nadal twierdzę,

że nawet gdyby tak było, to żaden oszust dysponując takimi możliwościami nie bawiłby się w groszowe historie

Ja całkowicie rozumiem Twoje podejście. Ja jeżeli bym miał przejść na ciemną stronę mocy też bym się nie piermandolił z jakimiś drobnymi tylko jak kraść to z rozmachem, ale ludzie są różni. Możliwe że to jakiś pryszczaty 14-latek, który coś tam już potrafi w komputerze zamieszać. Wyobraź sobie ile to dla niego 5000zł jeżeli mu się w domu nie przelewa. Od czegoś każdy złodziej musi zaczynać. Zestarzeje się, nabierze doświadczenia i apetytu na większa kasę, to przyjdzie czas na 100 laptopów.

A jak założyć fałszywe konto bankowe bez wychodzenia z domu? Np tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka lat temu kupiłem od jakiejś kobiety telefon, dostała kasę i cisza, telefonu nie odbiera, na maile nie odpisuje. Po miesiącu wydrukowałem komplet kwitów z Allegro, wszystkie maile, bez większej nadziei na policję zaniosłem. Myślałem, że mnie zleją, ale profesjonalnie otworzyli sprawę, z godzinę mnie maglowali. Tydzień nie minął, pewnie jej tam śrubkę przykręcili i kasa wróciła na konto. Podejrzewam, że laska miała dziurę w budżecie i wymyśliła nieoprocentowaną pożyczkę. Różnie ludzie rozwiązują problemy z sianem... Ogólnie z aukcjami jest tak, że jest fajnie, jak jest wszystko w porządku. A jak nie jest, zaczynają się schody i problemy, dlatego droższe rzeczy fajnie móc odebrać osobiście. Zaufanie zaufaniem, jakieś tam procenty komentarzy - fajnie, ale sprzętu grającego o wartości powyżej tysia nie kupiłbym bez odbioru osobistego.

Niestety tacy oszuści to b.często margines społeczny - alkoholicy, narkomani i hazardziści którym brakuje już kasy na życie.

Dlatego też tak ciężko wyegzekwować pieniądze od nich, zostaje tylko policja / sąd.

A jak założyć fałszywe konto bankowe bez wychodzenia z domu? Np tak:

Ukryta Zawartość

Spokojnie, samo założenie konta, to dopiero połowa sukcesu. Na końcu i tak zawsze musisz fizycznie podjąć gotówkę,

a żeby to mogło się udać, to albo musisz mieć lewy dowód (a skąd?) albo swoją wtykę (np. dziewczynę) w banku.

Oprócz tego od wejścia jesteś cały czas filmowany przez szesnaście kamer.

Oczywiście, że teoretycznie można wszystko, ja nie twierdzę, że nie można.

Twierdzę tylko, że liczba tego typu zdarzeń ostatnimi czasy budzi u mnie poważne wątpliwości,

przynajmniej w tej ogromnej większości przypadków, gdzie przedmiotem sprzedaży są 30-letnie kolumny, a stawką tysiąc złotych.

Według mnie wytłumaczenie jest znacznie prostsze i dużo bardziej prawdopodobne, a mianowicie takie, że

pacjent potrzebuje na gwałt gotówki, więc wystawia na sprzedaż wszystko co ma w domu i można to z podłogi podnieść.

Do tego momentu wszystko się odbywa zwyczajnie, aż do chwili gdy wpadnie mu do głowy super pomysł,

żeby raz już sprzedane np. kolumny sprzedać jeszcze raz komuś innemu i podwójnie skasować zapłatę.

Co będzie później, to na razie pacjenta nie obchodzi, bo albo jest zbyt głupi, żeby ciąg pewnych zdarzeń przewidzieć,

albo liczy na to że przynajmniej jeden z wydymanych machnie ręką na te kilka stów i może jakoś się uda wykręcić od zwrotu kasy.

No chyba że ... no chyba że jednak się nie uda, to wtedy zawsze można pożenić bajeczkę o złodzieju kont z którym nie mam nic wspólnego.

I co mu zrobisz? Nic. Na policję pójdziesz? No a oni co zrobią? Też nic. Pacjent przysięga na oczy własnych dzieci, że nic nie wie i zrób mu coś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez parantulla

Parantulla I cala reszta tu bidulacych...kto przy zdrowych zmyslach uzywa w dzisiejszych czasach przelewow bankowych na konta osob prywatnych (bo na firme to jeszcze zrozumiem)? Uzywa sie PayPal albo gotowka przy odbiorze. Ja to zawsze mowie...za naiwnosc, tak jak za glupote, trzeba placic :)

Wieza STEREO Technics :)

PayPal nie PayPal i tak finalnie musisz osobiście pojawić się przy okienku w banku.

nawet jak przez czternaście kont ta kasę przepuścisz, to na końcu musisz ją jakoś wypłacić.

Cena już tylko 2 razy większa niż rynkowa:

Ukryta Zawartość

Oczywiście te:

Ukryta Zawartość

To są te same kolumny.

Z 5 lat mu zeszło dojście do tego, że chyba jednak "trochę" z ceną przesadził. Jeszcze z 5 lat i może będą w normalnej cenie czyli około 10kz. A po takim okresie to se je można w d... wsadzić, bo folia do wymiany.

Założę się że już jest, pewnie dlatego cena niższa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piękny Stefan

Parantulla Ty na jakiejs wiosce zyjesz gdzie bankomatow nie ma czy co? Kto powiedzial, ze kase trzeba wyplacac...mozna ja obracac na milion sposobow przez internet.

Co do PayPal to malem na mysli tych, ktorzy placa. Zawsze masz gwarancje zwrotu pieniedzy jak cos pojdzie nie tak. Taki wygadany jestes a technicznie zatrzymales sie w rozwoju 10 lat temu.

Huberto ale masz ograniczenie, przelewy powyżej już nie pamiętam 30-35 tyś. są telefonicznie uwierzytelniane i rejestrowane. Wypłaty z bankomatu też są ograniczone do 5 tyś. dziennie.

Wrzutki możesz robić do woli ale wyciąganie jest utrudnione. Tak jest w PKO BP przynajmniej.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

No...codziennie 5tys z bankomatu razy 30 dni...bo zanim by ktos podal na police to by tyle minelo...fakt...mi by sie nie chcialo do bankomatu chodzic z tym wloczega na ktorego niby konto jest zapisane (jak to Parantulla pisal). A nawet po co wloczega...w masce Zorro bym chodzil. A obracanie Twoimi pieniedzmi w internecie ograniczone nie jest. Nakupujesz sobie zlota, ktore Ci wysla poczta na Bahamy...

Przelewac komus pieniadze na konto to jak samemu wystawiac sie na dy...

Wyciagniecie kasy z konta to najmniejszy problem. Grunt, zeby pozniej nie dac sie zlapac.

Edytowane przez Huberto1984

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Nigdy nie cofniesz przelewu jak już poszedł.

Cofniesz. Wykonuję dziennie kilkanaście przelewów i zdarzyło mi się 2x w ciągu ostatnich kilku lat pomylić o jedno zero... Wystarczył telefon do banku, potwierdzenie tożsamości i jeśli taki telefon wykona się przed sesją (czy jak się to nazywa), przelew po chwili wraca na konto. Do tego czasu na stronie banku nie da się też wygenerować potwierdzenia przelewu, a jedynie potwierdzenie wykonana transakcji.

Taki wygadany jestes a technicznie zatrzymales sie w rozwoju 10 lat temu.

Pisałem chyba osiem razy, że jak się kto uprze, to wszystko jest do zrobienia, tyle że nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie tego robił dla zabawy

jak tu się usiłuje sytuację przedstawiać, że oto właśnie cała baza danych Allegro została w nocy zgrana na dyskietkę przez mafię znudzonych hakerów,

którzy poprzejmowali konta uczciwych sprzedawców i sprzedają z nich obgryzione kolumny za kilkaset złotych, bo nic lepszego do roboty nie mają.

Wyciagniecie kasy z konta to najmniejszy problem. Grunt, zeby pozniej nie dac sie zlapac.

Ot odkrywca się znalazł.

To może w nawiązaniu do tematu takie ogłoszenie.

Ukryta Zawartość

Co prawda już nieaktualne ale zaskoczyło mnie co ten sprzedawca wypisuje w opisie, cytat:

"jako ciekawostkę podam, że zastosowano tam drewno specjalnego gatunku świerka wysokogórskiego sprowadzanego z Rumunii.Pod każdy głośnik dobiera się drewno w/g słojów Były robione próby ze świerkiem nizinnym, ale jakość dźwięku okazała się fatalna.Nawet maleńka skaza w drewnie może spowodować zakłócenie dźwięku."

Skąd Ci sprzedawcy czerpią natchnienie do wypisywania takich głupot. Widać na zdjęciach, że obudowa z płyty wiórowej pokryta fornirem, a on wyskakuje z sezonowanym świerkiem. W dodatku z przebarwieniami w słojach no więc jak to ma zagrać? kolumny tylko na szrot.

Ukryta Zawartość

Widać na zdjęciach, że obudowa z płyty wiórowej pokryta fornirem, a on wyskakuje z sezonowanym świerkiem. W dodatku z przebarwieniami w słojach no więc jak to ma zagrać? kolumny tylko na szrot.

Obudowa z litego drewna, wystarczy minuta riserczu :) Woofer ze świerkowej pulpy, o świerkowych obudowach coś cicho. Tak czy owak, to musi bardzo dobrze grać.

Tak czytam i widze, ze niektorzy zostali z technologia i wiedza na przelomie poprzedniego wieku.

Najczesciej jest tak, ze zlodziej/haker wlamuje sie na czyjes konto allegro - i te wlamywanie nie polega na zaczajaniu sie na ktorys nick i polowaniu, zgadywaniu hasla etc. Po prostu znajduje w necie rozne adresy mailowe (ogloszenia, albo zamieszcza oferte pracy i prosi ludzi o nadsylanie CV i maile same wpadaja), na ktore mozna nieraz bardzo latwo sie dostac - np opcje odzyskiwania hasla do maila a tam jest podana podpowiedz: data urodzenia. Wtedy sprawdza po mailu osobe na Facbooku/Naszej klasie etc i jezeli ma te date wpisana w profilu lub widzi kiedy jej znajomi zycza "wszystkiego najlepszego" to juz ma odp na pytanie ratunkowe do maila. Do takiego konta mailowego zazwyczaj sa przypisane konta allegro...no i zaczyna sie jazda. Najpierw klika aby allegro wyslalo na maila link do zmiany/przypomnienia hasla. Kiedy to zrobi jest juz z gorki - w allegro zmienia jedynie nr konta na ktore maja byc przelewane pieniadze (moze to byc tez konto do PayU), potwierdza zmiane mailem ktory poszedl na konto mailowe na ktorym juz siedzi.

Dane prawdziwego wlasciciela pozostaja takie same, bo obecnie przy przelewach liczy sie tylko poprawny nr konta - w danych mozna wpisac Jozef Stalin a przelew i tak pojdzie.

Kolejny krok to wystawianie niepozornych aukcji wlasnie z nie wzbudzajacymi podejrzen przedmiotami - np kolumny ktore sa na licytacji i niech pojda nawet za 1000zl.

Takich aukcji i kont moze byc np 50 lub wiecej co daje nam minimum 50tys.

Kasa idzie na podane konto i tu UWAGA - konto nie jest jakies ukradzione, zalozone na menela itp. tylko na nieswiadoma osobe - studenciak znajduje ogloszenie o prace jako np account manager, zatrudniasz go zdalnie przez SKYPA/MAILA (no bo jestes za granica lub jakas inna bzdura) i zlecasz zeby siedzial i ze swojego konta na ktore beda wchodzic pieniadze od roznych ludzi przelewal ja na inne konta podane przez pracodawce (hakera). Oczywiscie ma on od tego obrotu jakis tam procent jako wynagrodzenie. Osoba ktora robi te przelewy jest nieswiadoma, ze jej nr konta sluzy do przepuszczania pieniedzy dalej i jak ktos z poszkodowanych zacznie szukac to dotrze wlasnie do niej - zanim to nastapi, to minie co najmniej miesiac a kasy ile sie przewali to wystarczy tylko pomyslec. Takich osob "nieswiadomych" w lancuszku moze byc kilka aby zmylic trop.

Haker robi wszystko przez komputer a zeby trudniej bylo go wykryc laczy sie z netem poprzez udostepniony net z telefonu na karte prepaid (telefon moze byc np kradziony albo kupiony za granica wiec po IMEI jak go tam kiedys namierza, to wyjdzie ze kupil go jakis Kowalski np w Media Markt).

Na koniec kasa sobie splywa na jakies ostatnie konto ktore bylo na menela lub lewy dowod i wyplacamy regularnie w jakims bankomacie np za granica (po co ryzykowac w kraju jaka raz na tydz mozna sobie jezdzic np autostrada do Berlina po wyplate np 5000 euro a za tydzien np do Pragi Czeskiej).

W najgorszym razie za wieksza kwote mozna kupic przez intenet cos drogiego (ot chocby jakas bizuterie), tak zeby nie trzeba bylo tych pieniedzy z bankomatu wyjmowac a potem przedmiot ktory sie kupilo i Ci wyslali np do dowolnie wybranego paczkomatu, spienieza sie w lombardzie etc.

Powyzszym procederem niektorzy zajmuja sie jak codzienna praca, tyle ze nikt ich nie moze zlapac a praktycznie codziennie ma sie doplyw regularnej gotowki.

Kwoty male, nie wzbudzajace podejrzen. Po co robic gruba afere na 1 milion ukradziony jednego dnia skoro mozna go ukras na raty w ciagu roku ?

Niestety technika idzie do przodu i ludzie wymyslaja coraz to nowe sposoby okradania innych, tak ze ofiary dowiaduja sie o tym z duzym opoznieniem.

Edytowane przez lucin713

I puknie w głowę :)

Jak już mam lewe konto w banku, to na kiego wała mi cała reszta komplikacji,

zwłaszcza to podszywanie się pod kogoś na Allegro i ten student do puszczania przelewów,

skoro w dwa dni mogę mieć własne i prawdziwe konto na Allegro, a kasę na końcu i tak wypłaca dla mnie menel?

A jak jeszcze ktoś wyżej słusznie zauważył, że gotówkę mogę bezpiecznie podjąć w bankomacie,

to już kompletnym idiotyzmem w takim układzie byłaby zabawa ze sprzedawaniem starych klamotów z czyjegoś konta.

Jedno (stare klamoty) i drugie (cudze konto na Allegro) nie ma dla mnie żadnego sensu, a tylko potęguje ryzyko wpadki.

Edytowane przez parantulla

Pravda jest taka ze Allegro ma ludzi kupujących za przeproszeniem w dupie .

Założyli PayU i co z tego kiedy , jak coś kupujący chce odzyskać kasę to wysyłają go na policję - tak im działa te PayU

:)

nie ma dla mnie żadnego sensu, a tylko potęguje ryzyko wpadki.

Ciężko się z tobą dyskutuje :).

Nie jest tak, że coś jest czarne albo białe. Jeden działa tak jak piszesz, a inny inaczej. Na prawdę nie dopuszczasz możliwości, że ktoś się włamał na czyjeś konto i robi takie wały? Według Ciebie wszyscy złodzieje internetowi kradną od razu miliony i w całej Polsce nie ma ani jednego, który kradnie sobie po 1500zł ?

Tobie ktoś chciał zapieprzyć 5000zł. Wytłumacz mi dlaczego nie zrobił tego według Twojego sposobu, przecież mógłby. Fałszywe konto bankowe już miał.

To może w nawiązaniu do tematu takie ogłoszenie.

Ukryta Zawartość

Co prawda już nieaktualne ale zaskoczyło mnie co ten sprzedawca wypisuje w opisie, cytat:

"jako ciekawostkę podam, że zastosowano tam drewno specjalnego gatunku świerka wysokogórskiego sprowadzanego z Rumunii.Pod każdy głośnik dobiera się drewno w/g słojów Były robione próby ze świerkiem nizinnym, ale jakość dźwięku okazała się fatalna.Nawet maleńka skaza w drewnie może spowodować zakłócenie dźwięku."

Skąd Ci sprzedawcy czerpią natchnienie do wypisywania takich głupot. Widać na zdjęciach, że obudowa z płyty wiórowej pokryta fornirem, a on wyskakuje z sezonowanym świerkiem. W dodatku z przebarwieniami w słojach no więc jak to ma zagrać? kolumny tylko na szrot.

Lubiem takie opisy i wychwalanie w niebiosy zwykłego szrotu 20 czy 30-sto letniego,masakra

Nawet maleńka skaza w drewnie może spowodować zakłócenie dźwięku."

dobrze że puszczenie bąka nie wpłynie na jakość dźwięku ale za to będzie można go "wyczuć" doskonale :)

Znalazłem

Ukryta Zawartość

na ebay w Hameryce w 2012r za 300 dolcow a mozna je wyrwac za 300funciszy ale Polska leży w innym wymiarze gdzie 4D to pikuś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolth

Łokmen Saba

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.