Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam nie wiem co o tym sądzić.

Bardzo minimalistyczna zwrotnica. Dźwięk będzie prawdziwy audiofilski.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

ktoś chce posłuchać muzyki z winylu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu wzmacniacz NIEPOWTARZALNY BLAUPUNKT A-110 HIGH END

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) No specyfikacja robi wrażenie , moc 2x80w przy 4ohm , i pobór 300w to jest dopiero moc za nie wielkie pieniądze w dodatku HIGH END!!!. A tu specyfikacja takiego samego (może to jego młodszy brat) BLAUPUNKTa w nieco słabszej wersji moc tylko 35w i pobór 70w.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

heh

Ukryta Zawartość

haj-fajowo jest;)

Gość partick

(Konto usunięte)

zacny odtwarzacz, ale po raz kolejny widać, że ludziska o swój sprzęcik nie dbają:

"Oferuję CD DENON DCD 1550 AR. Posiadam go od nowości, jestem pierwszym właścicielem mam do niego instrukcję obsługi oraz kartę gwarancyjną.

NIGDY nie otwierany, NIGDY nie naprawiany.

Odtwarzacz jest w bardzo dobrym stanie co widać na zdjęciach"

wypadałoby jeszcze dopisać: NIGDY nie odkurzany, NIGDY nie wycierany, NIGDY nie ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Ukryta Zawartość

Warto zainteresować się tymi kolumnami?

W tej chwili gram na JBL L36 z Yamaha AX900.

Poszukuje podobnego brzmienia, ale jeszcze lepszego z bardziej kontrolowanym basem. Czy to rozwiązanie będzie dobre?

Ukryta Zawartość

Sam ostatnio chciałem sobie kupić jakiś sprzęt stereo. Po przeczytaniu ton recenzji wytypowałem sobie kilka modeli różnych producentów. Prześledziłem aukcje z archiwum allegro i innych ogłoszeń i stwierdzam, że sprzęt ostatnio dziwnie drożeje? Ceny szaleją pomimo kryzysu! Jeszcze 3-4 lata temu można było kupić dużo taniej niektóre wzmacniacze niż obecnie, podobnie jest z kolumnami np jakiś monitorki arcusa model AS-5 kiedyś do 400 zł, obecnie na aukcji ok 550 zł. Kiedyś pioneery HPM-100 w komisie poszły za ok 1K zł na alledrogo ok 1200 zł ( a i zdarzały się aukcje za kilka stów ), dziś aukcja z HPM-110 już za 2,5K. Wątpię czy są one o 100 - 150% lepsze niż HMP-100 bo cena wyższa na pewno ;) Jakieś szaleństwo !

Ze wzmacniaczy interesowałem się dual CV1700 oraz 1600 kiedyś 200-300 zł w zależności od stanu, dziś poniżej 500 zł nic się nie znajdzie a przecież było to jeszcze kilka lat temu!

w pewnym sensie to nasze forum dyktuje ceny, pewnie większa część sprzedających na allegro czyta to forum, a niech tylko wywiąże się jakaś dyskusja na temat jaki to dany klocek jest dobry, to zaraz ceny na aukcjach rosną,

w pewnym sensie to nasze forum dyktuje ceny, pewnie większa część sprzedających na allegro czyta to forum, a niech tylko wywiąże się jakaś dyskusja na temat jaki to dany klocek jest dobry, to zaraz ceny na aukcjach rosną,

Tu sie zgadzam w 100%

Ale co w tym dziwnego? Masz co roku ok 3% inflacji. Po 6 latach masz 20% wszystko droższe.

To nie ma nic do rzeczy. Tak samo jak inflacja rośnie sprzęt się starzeje. Kiedyś miał 20 lat a dziś ma 26 i cena jest wyższa? to już jak w przypadku zabytków powoli staje się bezcenne ...

W tym tempie za kilka lat niektóre wzmacniacze czy głośniki staną się droższe niż jak były nowe? pewnie tak będzie idąc tym tokiem rozumowania... za to ich stan techniczny się zmieni względem nowych...

Tu sie zgadzam w 100%

Również się zgadzam, nawet nieraz sprzedawcy zamieszczają recenzję bądź szczątkową wypowiedź na temat sprzętu z tego forum... ciekawe czy autor im na to pozwolił...

Często ceny są zawyżane aż do przesady a najgorsze jest to że zawsze się znajdzie ktoś kto się napali i to kupi...

Edytowane przez skyrocket

A już miałem napisać że to dobra cena za te HPMy....

za HPM100 trzeba na zachodzie już po €400-500 bulić.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Też zauważyłem, że ceny szaleją.

Z waszej dyskusji wynika, że za ta cenę nie warto kupic tych kolumn Pioneera, ale jeszcze proszę o opinie jak dźwiekowo wyglądają przy JBL L36. Moze ktoś ma takie porównanie.

400 EUR to 1600 PLN więc nie taka znów dobra ta cena.

A już miałem napisać że to dobra cena za te HPMy....

za HPM100 trzeba na zachodzie już po €400-500 bulić.

No tak, ale z tego co pamiętam tam wszystko zawsze było droższe, dlatego przyjeżdżają do nas robić zakupy... należy pamiętać, że tam również są inne realia niż u nas.

Niech ta osoba która ma przykładowo głośniki pioneera hmp spróbuje sprzedać je za tyle samo na ebayu niemieckim... zobaczymy.

Niestety od ładnych paru lat jest odwrotnie, cała elektornika, czy to nowe czy używane jest teraz dużo droższa w Polsce niż np. w Niemczech czy Holandii.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Niestety od ładnych paru lat jest odwrotnie, cała elektornika, czy to nowe czy używane jest teraz dużo droższa w Polsce niż np. w Niemczech czy Holandii.

Jeśli chodzi o części to się zgadzam w 120%, przykładowo ALPS 09 ( akurat tego szukałem do projektu ) u nas jest kilka razy droższy niż na zachodzie nawet biorąc pod uwagę przesyłki !

znawcy (ekonomiści, finansiści etc) powiedzą, że to normalne, jesteśmy pewnie cały czas jak to mówią rynkiem wschodzącym, gdzie jest bardzo duży popyt na wszelkiego rodzaju towary i usługi, tak paradoks że zarabiając mniej niż "na zachodzie" płacimy drożej, ot taki pierwszy lepszy przykład: sklepy Biedronki w Portugalii przez tydzień miały promocję - kupując za co majmniej 100 ojro dostajesz rabat 50%, biedni nasi rodacy podniecali się tą informacją, bo miał być otwarty bodajże 2000 sklep Biedronki w Polsce (chyba w Łodzi) i co? i nic, podobno gazetki promocyjne były ;)

Nie prawda! Kiedyś zawsze u nas było drożej , a teraz często choć nie zawsze to u nas jest taniej.

Tak samo używki. Wiem że ludzie przez Audio Markt sprzedają sprzety drożej niż mogliby u nas.

U nas nawet nie ma rynku, każdy by chciał za darmo.

Jak wymieniam kable a co jakiś czas eksperymentuję i coš tam wymieniam to większość moich kabli

poszła na zachód i za lepsze pieniądze niż można by uzyskać u nas.

Nie prawda! Kiedyś zawsze u nas było drożej , a teraz często choć nie zawsze to u nas jest taniej.

Tak samo używki. Wiem że ludzie przez Audio Markt sprzedają sprzety drożej niż mogliby u nas.

Jak wymieniam kable a co jakiś czas eksperymentuję i coš tam wymieniam to większość moich kabli

Jak nie ma rynku, wystarczy wejść na allegro i zobaczyć ile wisi tam sprzętu. Druga sprawa że ceny są kosmiczne, jak coś jest przyzwoitej jakości to nie wiadomo za jakie pieniądze a reszta to gruchoty z dopiskami Vintage, hi-end i co z tego że czołg po nim przejechał skoro to "sony"!

Kable poszły za większe pieniądze prawdopodobnie na zachodzie dlatego że w naszym kraju "kwitnącej wiśni" jeszcze nie są znane. Ogólnie ludzie nie przykładają aż takiej wagi do okablowania dlatego rynek na tego rodzaju sprzęt a raczej jego dodatki jest bardzo mały, wąskie grono w porównaniu do tego co jest na zachodzie.

Edytowane przez skyrocket

Sly - ty sprzedajesz droższe rzeczy, na które w PL praktycznie w ogóle nie ma rynku (jak jest kilku koneserów, w tym większość mocno potencjalnych, z których 3/4 nie ma akurat gotówki :)

Sprawy popularne, masówka, mocno używane, tanie - jeszcze jakoś się sprzedają (to samo dotyczy innych rynków w kraju - mieszkania, samochody)

A poza tym rzeczywiście - każdy oczekuje, że kupi już nie za 50 - a za 30% - co przy droższych rzeczach daje wymierną stratę finansową sprzedającego. Co innego spuścić 20% z tysiąca a co innego to samo z 10 tysięcy (przykładowo).

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

nieraz sprzedawcy zamieszczają recenzję bądź szczątkową wypowiedź na temat sprzętu z tego forum... ciekawe czy autor im na to pozwolił...

Nieraz... Nie raz (nie dwa i nie trzy) te tak zwane "recenzje" są autorstwa bądź samego sprzedającego, bądź też jego znajomych,

wystarczy spojrzeć do zakładki KLUBY lub prześledzić historię wybranych modeli np. sztandarowy przykład Denon PMA-1560,

którego wartość rynkowa na przestrzeni trzech lat wzrosła niemal czterokrotnie od ok. 600zł do niekiedy ponad 2.000zł

i nie jest to żaden wyjątek czy ósmy cud świata przypadkiem odkryty, tylko od kilku lat niestety norma na tym forum.

Każde byle gówno wygrzebane ze śmietnika, mniej lub bardziej umiejętnie wylansowane przez drobnych cwaniaczków na audiostereo.pl

prędzej czy później staje się obiektem kultu i marzeń naiwniaków, często gęsto jest to elektroniczny szrot kupowany na palety od Turka,

który ani w czasach swojej młodości nie był żadną rewelacją, ani tym bardziej dzisiaj nie przedstawia sobą żadnej realnej wartości,

dopóki nie trafi w ręce sprytnego handlarza, który najpierw założy na forum wątek reklamujący to czy inne barachło,

gdzie pod czterema nickami sam ze sobą będzie dyskutował o tym jak to stary wysuszony rzęch "bije na głowę" i "zjada na śniadanie"

współczesne konstrukcje po kilka czy naście tysięcy (i zawsze się znajdzie kilku baranów bezmyślnie przytakujących swojemu guru)

następnie nasz obrotny biznesmen z kilku kont na allegro sam od siebie kilka razy to kupi za każdym razem coraz drożej oczywiście,

nie omieszkując przy okazji podrzucać na forum linków do tych aukcji (okraszonych stosownym komentarzem "ciekawe za ile pójdzie")

i w taki oto cudowny sposób nikomu wcześniej nieznany rupieć w stanie śmierci klinicznej warty początkowo 0,45 euro za kilogram złomu

staje się legendą, o której krążą mity i historie niestworzone wśród rozpalonych do białości miłośników wintydżu z niemieckich wystawek.

Zresztą pisałem o tym do znudzenia już tyle razy, że kolejny mi się nie chce, tym bardziej że i tak nikt tego nie czyta :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.