Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Nic we mojej głowie się nie zrodziło. To tylko logiczna konkluzja ciągu myślowego i instrumentarium dyskusyjnego drugiej strony.

Ja bym się tak bardzo cyferkami nie podniecał. Takie testy są bardzo subiektywne. Różnica kilku punktów do żadna różnica. Poziomem czerni z pomiaru też bym się nie podniecał bo nie wiadomo jakie były warunki pomiaru. Wystarczy ściemnić podświetlenie lub włączyć dynamiczne podświetlenie i będziesz uzyskiwał inne wyniki. Moim zdaniem ważniejszy jest kontrast.

Zyzio, odpowiem Ci - mam w dupie wynik tego testu. Lajkoniki będą się onanizować punktami i dzielić włos na czworo, a ja mam to w dupie. Podobnie jak miesiąc temu miałem w dupie gazetki auto-moto, tylko zrobiłem przegląd rynku, pojechałem do paru salonów, obejrzałem, pomacałem, odbyłem jazdę próbną i koniec końców wybrałem sobie samochód, który kupiłem, w zasadzie to żonie. Nie miałem w ręku ani jednej gazetki. Jak się uśmiałem, gdy stojąc w kolejce do kasy w markecie przejrzałem sobie jedną z gazetek motoryzacyjnych, a tam mój nowy nabytek, przegrał ze skodą :))) Bo to bo tamto, jakieś pierdy, więcej punktów dostała. I co -lepsza? Czy te punkty coś zmieniły?

Jak będę zmieniał TV to też sobie potestuję, pooglądam. Jak LCD będzie lepszy, to kupię LCD. Jak plazma to plazmę. Ale ostatnią rzeczą, którą wezmę pod uwagę to sumę punktów w gazecie. Pomiary, opinie - owszem, no ale ta suma punktów to HIT roku.

O tym cały czas piszę, wybrałem to co MI się podobało, a nie redaktorkom czy komukolwiek innemu, bo dla mnie ten akurat model LCD, który wybrałem jest lepszy niż jakakolwiek plazma i tyle, i nic więcej :-), pomiary, punkciki, sumy punkcików, nagrody mam w dupci :-)))))

@Mczaj

Po pierwsze - uprasza się o nieużywanie słów powszechnie uznanych za niezrozumiałe :)

Po drugie - rozumiem, że gdyby suma punktów wykazała wyższość Panasonica natychmiast byś się tryumfalistycznie tą oceną posługiwał jako (kolejny) dowód co jest lepsze.

Po trzecie - przecież też zrobiłem przegląd rynku. Jeździłem, oglądałem, macałem, bawiłem się pilotami. Z modelami które znalazły się na mojej "krótkiej liście" zapoznałem się bliżej, dokonując szczegółowych oględzin i bawiąc się każdorazowo po kilka godzin Wrażeniami dzieliłem się na Forum.

Po czwarte - nie znamy Twojego nowego nabytku motoryzacyjnego, więc nie sposób cokolwiek powiedzieć jak się przedstawia w porównaniu ze Skodą.

po piąte - pragnę nieśmiało zauważyć, że mój wybór LG został dokonany kilka tygodni temu, zanim ukazało się Audio-Video 7-8 z testem. Więc to, co napisał red. Kulpa nie miało przy podejmowaniu mojej decyzji ŻADNEGO znaczenia, a to mianowicie dlatego, że tego wtedy nie znałem. Natomiast teraz się na przywołany test z lubością powołuję, albowiem miło jest znaleźć na łamach pisma drukowane potwierdzenie słuszności swojego wyboru. Nie wiem przeto doprawdy co Cię tak ubawiło z tą sumą punktów.

Poziomem czerni z pomiaru też bym się nie podniecał bo nie wiadomo jakie były warunki pomiaru.

Miejmy nadzieję że poprawne (szachownica biało-czarna ... przy okazji znamy kontrast, który zależy od czerni przy określonej bieli)

@Mczaj

Po pierwsze - uprasza się o nieużywanie słów powszechnie uznanych za niezrozumiałe :)

Po drugie - rozumiem, że gdyby suma punktów wykazała wyższość Panasonica natychmiast byś się tryumfalistycznie tą oceną posługiwał jako (kolejny) dowód co jest lepsze.

Po trzecie - przecież też zrobiłem przegląd rynku. Jeździłem, oglądałem, macałem, bawiłem się pilotami. Z modelami które znalazły się na mojej "krótkiej liście" zapoznałem się bliżej, dokonując szczegółowych oględzin i bawiąc się każdorazowo po kilka godzin Wrażeniami dzieliłem się na Forum.

Po czwarte - nie znamy Twojego nowego nabytku motoryzacyjnego, więc nie sposób cokolwiek powiedzieć jak się przedstawia w porównaniu ze Skodą.

po piąte - pragnę nieśmiało zauważyć, że mój wybór LG został dokonany kilka tygodni temu, zanim ukazało się Audio-Video 7-8 z testem. Więc to, co napisał red. Kulpa nie miało przy podejmowaniu mojej decyzji ŻADNEGO znaczenia, a to mianowicie dlatego, że tego wtedy nie znałem. Natomiast teraz się na przywołany test z lubością powołuję, albowiem miło jest znaleźć na łamach pisma drukowane potwierdzenie słuszności swojego wyboru. Nie wiem przeto doprawdy co Cię tak ubawiło z tą sumą punktów.

Chciałbym zauważyć że nie jestem zwolennikiem plazmy ale pogoń za cyferkami uważam za bezsensowną. Gdyby w tym teście było by odwrotnie to byś pewnie o tym teście nie wspomniał. Tylko do czego to wszystko ma służyć? Czy jeżeli kogoś przekonasz że jakiś tam telewizor jest lepszy to stanie się on naprawdę lepszy?

Będzie to dokładnie ten sam telewizor. Ważne żeby się tobie podobał.

Na dniach. Miał być do końca lipca, lecz teraz mam zasuw i wracam do domu ok. 21:00. Przyszły tydzień powinien być luźniejszy. Jeszcze się trochę drapię w głowę czy 42" czy 47". Oglądać będę z odłegłości 1.7 m. Model wybrany: LG LV5500.

Na dniach. Miał być do końca lipca, lecz teraz mam zasuw i wracam do domu ok. 21:00. Przyszły tydzień powinien być luźniejszy. Jeszcze się trochę drapię w głowę czy 42" czy 47". Oglądać będę z odłegłości 1.7 m. Model wybrany: LG LV5500.

Jak dużo oglądasz w SD to raczej mniejszy. Jeżeli chcesz mieć pełnię szczęścia w HD to raczej większy.

Czy masz może (Ty albo kto inny) publikowaną kiedyś tabelkę zalecanych odległości od ekranu Full HD w funkcji wielkości tegoż ekranu? Jeśli tak - proszę o link.

No to 42" z 1.7 m powinno też być dobrze.

Piękne dzięki Kyle. Rozumiem (bo obcięło legendę), że linia:

* granatowa - 480p

* zielona - 720p

* czerwona - 1080p

* fioletowa - 1440p (chyba niema czegoś takiego?)

Jeżeli się ogląda 1080p z 3 m - to 75"? Dobrze to czytam?

A Ja bym powiedział, że całkiem trafna.

Jeżeli się ogląda 1080p z 3 m - to 75"? Dobrze to czytam?

Rozróżniać 1080p od 720p z odległości 3m zaczniesz od 52"+ a dokładniej 55"

(bo obcięło legendę)

Otwórz obraz w nowym oknie.

Jeśli dobrze czytam zauwarzamy na 42 calach 1080p z odległości ok. 1.5 m, dziwne ale ja to widzę spokojnie przy 2,5m.

Te linie to odległość optymalne a nie gdzie zaczynasz widzieć. Kliknij prawym przyciskiem myszy a następnie na pokaż obrazek to zobaczysz cały. Myślę że ten obrazek to żadna wyrocznia a raczej wskazówka.

• Moderatorzy

Bobcat, jeśli naprawdę chcesz oglądac z 2 m to 47 odpada: obraz SD będzie fatalny i tyle, dla hd ok, ale SD dramat, również jakiś błysk białego będzie meczacy, fotki z 2 m oglądałem z przyjemnością ale tv niebardzo

Don111 - jeśli załujesz zakupu to wysaw go na sprzedaż, kupiłeś go z rabatami więc raczej nie starcisz

co do testowanego Panasa to dla mnie zaipis typu: najlepszy ekran kinowy - brzmi: tylko do oglądania po ciemku

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Dzięki Stench. To bardzo cenna rada. SD będzie również i to sporo. Nie będzie tylko samych BD czy programów HD, zwłaszcza że tych ostatyich jak dotąd w nadmiarze nie ma. Lubię oglądać z Sat obce telewxzje, zwłaszcza te z Dalekiego Wschodu (dużo ich jest na Astrze i Hotbirdzie). Są one emitowane z doskonałą, wręcz perfekcyjną jakością obrazu i dźwięku, z bardzo dużym bitratem, ale jednak wszystkie są SD.

co do testowanego Panasa to dla mnie zaipis typu: najlepszy ekran kinowy - brzmi: tylko do oglądania po ciemku

nie wiem kto rozsiewa takie plotki że plazmy są do oglądania tylko po ciemku albo że czerń jest wtedy kiepska ... mój PY8 naprawdę doskonale odbiera nawet w jasny dzień a czerń jest wtedy idealna, o ile oczywiście słońce nie przeszkadza w pokoju tzn nie świeci po ścianach (ale jaki tv się wtedy komfortowo ogląda ?), śmiem twierdzić że jest lepiej niż w nocy

z obrazem kinowym pewnie chodzi o ten nieszczęsny ruch, który w LCD jest zwyczajnie sztuczny (choć aż tak nie razi w czymś innym niż filmy), a przy wyłączonych upłynniaczach jest po prostu gorzej niż na każdej plaźmie jeśli chodzi o zrywanie czy klatkowanie obrazu (tu akurat niespodzianki nie ma, szybkość matrycy)

wracając do LX9500, skalibrowałem ten tv i jest doskonale pod względem kolorów, skali szarości od całkowitej czerni, nie ma się do czego przyczepić

problem jest nadal z ruchem, nie można włączyć upłynniacza do juddera nawet na minimum bo zaczyna się teatrzyk, jest druga opcja (blur) ale ona niewiele daje, być może bardzo minimalnie zmniejsza rwanie obrazu

natomiast odkryłem że szybkość reakcji bez upłynniacza jest sporo lepsza przy ustawieniu sygnału wyjściowego na 50hz, wcześniej ustawione miałem na 60hz, teraz jest całkiem w porządku z płynnością (choć do plazmy brakuje), no i najważniejsze - nie ma teatrzyku

na chwilę obecną jestem zadowolony z jakości tego tv, sprawdza się doskonale w warunkach zaciemnienia oraz przy oglądaniu na wprost ale jednak po topowym LCD spodziewałem się znacznie, znacznie więcej, tymczasem jest to tv jak się okazało niewiele lepszy (nie licząc płynności bez teatru) od mojej 3 letniej plazmy (mam na myśli obraz HD, w SD jest co najwyżej porównywalnie), od plazmy tej samej marki LG, którą często też widuję - PJ350 - jest to tv znacznie, podkreślam - znacznie gorzej odbierający w SD i mający tam dużo gorszą płynność

Totalnie nie rozumiem po co czytać testy i onanizować się punktami, na dodatek jeszcze kłócić się o pierdoły - ja wybrałem swój TV w zeszłym roku nie wiedząc jak jest oceniany, wybrałem to co mi się wtedy podobało pod względem obrazu i na dodatek stylistycznie było piękne :-) Potem dopiero okazało się, że ten TV dostał w jakimś szmatławcu polskim 39 pktów na 40 za obraz, 5 gwiazdek w What Hifi, w jakimś innym szmatławcu była mniej entuzjastyczna opinia itd., ale ani mnie to grzało ani ziębiło :-)

mój tv, nie licząc szklanej matrycy (odbicia), był uznawany za lepszy w każdym aspekcie od Samsunga c8000 (opinia z paru for kilku posiadaczy obydwu tych tv lub byłych posiadaczy c8000) a jak się okazało żadnym cudem niestety nie jest, być może liczyłem na więcej

troszeczkę pohamowałbym też z opiniami nt kiepskich plazm, jak widzisz na moim przykładzie topowy LCD to nic szczególnego w stosunku do starej plazmy nawet w HD

podejrzewam, że Twoje doświadczenia z plazmami sprowadzają się do tego, że sugerujesz się pierwszym wrażeniem, tutaj oczywiście mega żyleta i jasność LCD zrobi WOW, a plaźmie daleko do tego, im dalej w las tym jednak sytuacja się odwraca

ja w tej chwili mam dylemat, jest całkiem ok ale podejrzewam, że byłbym bardziej zadowolony z Panasonica 50G30 bo cena śmiesznie niska (od 3,6 tys), ciut gorszy kontrast (czarny w LG jest wygaszony całkowicie) ale to jak się przekonałem aż tak bardzo istotne nie jest (widać różnicę tylko gdy jest prawie cała ciemna scena) natomiast charakter obrazu z plazmy jednak wg mnie lepiej się sprawdza w filmach jak również grach na konsole (także sprawdzałem)

nie wiem kto rozsiewa takie plotki że plazmy są do oglądania tylko po ciemku albo że czerń jest wtedy kiepska ... mój PY8 naprawdę doskonale odbiera nawet w jasny dzień a czerń jest wtedy idealna, o ile oczywiście słońce nie przeszkadza w pokoju tzn nie świeci po ścianach (ale jaki tv się wtedy komfortowo ogląda ?), śmiem twierdzić że jest lepiej niż w nocy

z obrazem kinowym pewnie chodzi o ten nieszczęsny ruch, który w LCD jest zwyczajnie sztuczny (choć aż tak nie razi w czymś innym niż filmy), a przy wyłączonych upłynniaczach jest po prostu gorzej niż na każdej plaźmie jeśli chodzi o zrywanie czy klatkowanie obrazu (tu akurat niespodzianki nie ma, szybkość matrycy)

wracając do LX9500, skalibrowałem ten tv i jest doskonale pod względem kolorów, skali szarości od całkowitej czerni, nie ma się do czego przyczepić

problem jest nadal z ruchem, nie można włączyć upłynniacza do juddera nawet na minimum bo zaczyna się teatrzyk, jest druga opcja (blur) ale ona niewiele daje, być może bardzo minimalnie zmniejsza rwanie obrazu

natomiast odkryłem że szybkość reakcji bez upłynniacza jest sporo lepsza przy ustawieniu sygnału wyjściowego na 50hz, wcześniej ustawione miałem na 60hz, teraz jest całkiem w porządku z płynnością (choć do plazmy brakuje), no i najważniejsze - nie ma teatrzyku

na chwilę obecną jestem zadowolony z jakości tego tv, sprawdza się doskonale w warunkach zaciemnienia oraz przy oglądaniu na wprost ale jednak po topowym LCD spodziewałem się znacznie, znacznie więcej, tymczasem jest to tv jak się okazało niewiele lepszy (nie licząc płynności bez teatru) od mojej 3 letniej plazmy (mam na myśli obraz HD, w SD jest co najwyżej porównywalnie), od plazmy tej samej marki LG, którą często też widuję - PJ350 - jest to tv znacznie, podkreślam - znacznie gorzej odbierający w SD i mający tam dużo gorszą płynność

mój tv, nie licząc szklanej matrycy (odbicia), był uznawany za lepszy w każdym aspekcie od Samsunga c8000 (opinia z paru for kilku posiadaczy obydwu tych tv lub byłych posiadaczy c8000) a jak się okazało żadnym cudem niestety nie jest, być może liczyłem na więcej

troszeczkę pohamowałbym też z opiniami nt kiepskich plazm, jak widzisz na moim przykładzie topowy LCD to nic szczególnego w stosunku do starej plazmy nawet w HD

podejrzewam, że Twoje doświadczenia z plazmami sprowadzają się do tego, że sugerujesz się pierwszym wrażeniem, tutaj oczywiście mega żyleta i jasność LCD zrobi WOW, a plaźmie daleko do tego, im dalej w las tym jednak sytuacja się odwraca

ja w tej chwili mam dylemat, jest całkiem ok ale podejrzewam, że byłbym bardziej zadowolony z Panasonica 50G30 bo cena śmiesznie niska (od 3,6 tys), ciut gorszy kontrast (czarny w LG jest wygaszony całkowicie) ale to jak się przekonałem aż tak bardzo istotne nie jest (widać różnicę tylko gdy jest prawie cała ciemna scena) natomiast charakter obrazu z plazmy jednak wg mnie lepiej się sprawdza w filmach jak również grach na konsole (także sprawdzałem)

Jak najszybciej sprzedać LX i kupić plazmę (VT30, może być G30) i będzie po dylemacie. Mówiłem że ten TV nie ma u Ciebie żadnych szans. Ty jesteś po prostu Telefil (nie jest to okreslenie obraźliwe !!!!) i Masz inne potrzeby jeżeli chodzi o obraz niż taki "Kowalski" jak ja (przepraszam Kowalskich - chodziło o symbol).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jak najszybciej sprzedać LX i kupić plazmę (VT30, może być G30) i będzie po dylemacie. Mówiłem że ten TV nie ma u Ciebie żadnych szans. Ty jesteś po prostu Telefil (nie jest to okreslenie obraźliwe !!!!) i Masz inne potrzeby jeżeli chodzi o obraz niż taki "Kowalski" jak ja (przepraszam Kowalskich - chodziło o symbol).

Też uważam że w obrazie każdy szuka czegoś innego. Nie należy się przymuszać do czegoś na podstawie opinii innych.

Mówiłem że ten TV nie ma u Ciebie żadnych szans.

ale skąd ta pewność ? przecież to nie jest tani LCD, tylko topowy model

nie jestem telefilem, przymykam oczy na mniej istotne wady

Też uważam że w obrazie każdy szuka czegoś innego. Nie należy się przymuszać do czegoś na podstawie opinii innych.

Dokładnie, ja znalazłem przynajmniej na jakiś czas bo wiem, że to co mam nie jest idealne, a nawet prawie idealne.

ale skąd ta pewność ? przecież to nie jest tani LCD, tylko topowy model

nie jestem telefilem, przymykam oczy na mniej istotne wady

Z założenia ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Sugeruję się tym co mi odpowiada, plazmy wysokiej klasy łącznie z tym całym legendarnym KURO mogłem oglądać przez kilka godzin u znajomych łącznie z testami na dobrych realizacjach blu-ray....dla mnie mój TV jest lepszy pod każdym względem i tego się trzymam, czerpiąc przyjemność z oglądania...nawet ci znajomi są zdziwieni jakością obrazu u mnie, choć osobiście wolą plazmy. Przez rok używania tego Szajsunga C8000 nie zmieniłem zdania, obecnie pewnie kupiłbym D8000. Opinie innych, testy totalnie mnie nie interesują - mam świetnie skalibrowanego C8000 i oglądam z mega przyjemnością, nienawidzę niby-bieli a ten TV ma ją taką jak najlepsze Trinitrony made in Japan, poza tym jasność i kontrast dającą ostry obraz, który nawet w trybie 2D czasem wydaje się 3D...właśnie takiej głębi i wyrazistości szukałem po szarej bieli TV Panasonica 36", który pracował u mnie 10 lat :-) Każdy ma inne potrzeby, moje zostały zaspokojone :-)

Mam też drugi TV Szajsunga C6510 32" i tym już nie jestem tak zachwycony - ma słabszy kontrast, jasność, płynność....trochę mu brakuje do C8000....pisałem już o tym na forum zresztą...natomiast C8000, który u mnie stoi, być może jakiś udany egzemplarz jest super i tyle :-)

ja w tej chwili mam dylemat, jest całkiem ok ale podejrzewam, że byłbym bardziej zadowolony z Panasonica 50G30 bo cena śmiesznie niska (od 3,6 tys)

Jest tylko jedna słuszna droga i na dodatek tańsza. (Luke przejdź na "ciemną" stronę mocy :D)

Kto wytłumaczy Bobcatowi na odległość co to jest efekt "teatru" w LCD-kach? Ja choć próbowałem nie zdołałem wytłumaczyć. (może moje opisywanie jest zbyt ubogie)

Don111, może spróbujesz? bo wydaje mi się że Pan bobcat (i zapewne wielu innych) kompletnie nie wie (bądź nie widzi)tego efektu i dlatego tak zawzięcie bronią technologii LCD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.