Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Co do polaczen to najlepiej sprwdz organoleptycznie. Nic nie tracisz po za zakupem jednego kabla HDMI.

IMO najlepiej rozdzielic audio od video. Masz wtedy pewnosc ze unikniesz wtedy hdmi 'handshake'. Tak wiec w Twoim przypadku glosuje na br-->hdmi-->tv i br-->analog-->ampli.

Mimo wszystko sprawdz i opisz na forum;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tutaj taki prywatny ranking osób kalibrujących tv, są m.in. obydwa te LG

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

LG 60 LW 9500 w dużej sieci amerykańsko-angielskiej dostępny będzie w ciągu 1-2 m-cy cena 4500$. Można na tej podstawie oszacować polską cenę 47 i 55.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

ceny na dziś:

LG 42le8500 - 4200

LG 47le8500 - 4600

LG47lx9500 - 4500 - jak widać seria le i przekątna 42 cale nie jest opłacalna, bo w lx za 3D dostajemy rabat :), a za 5 cali vs. 42le 8500 mamy tylko 300 dopłaty

42LE8500 już nie ma. Ostatnie egzemplarze schodziły w Euro RTV AGD za 3900. Jednak chyba nie bardzo można czynić takich porównań cenowych jak Twoje. LG w tego co wiem trzyma stałe różnice cenowe pomiędzy poszczególnymi seriami telewizorów. Jeżeli tegoroczny 3D 47" kosztuje praktycznie tyle samo ile kosztował zeszłoroczny 2D 42" to wniosek nasuwa się taki, że prawdopodobnie tegoroczny 2D 42" z tej samej półki co 42LE8500 będzie od niego znacznie tańszy.

Co do polaczen to najlepiej sprwdz organoleptycznie. Nic nie tracisz po za zakupem jednego kabla HDMI.

IMO najlepiej rozdzielic audio od video. Masz wtedy pewnosc ze unikniesz wtedy hdmi 'handshake'. Tak wiec w Twoim przypadku glosuje na br-->hdmi-->tv i br-->analog-->ampli.

Mimo wszystko sprawdz i opisz na forum;)

Nie pozostaje nic innego jak właśnie to zrobić :)

Otrzymuję sporo rad. Jestem wdzięczny, wiem że pisane są zgodnie z najlepszą wiedzą Autora. Jednak im więcej ich przychodzi tym mniej wiem, gdyż są one rozbieżne. Radzisz jak powyżej. A Witek_z na przykład radzi aby wszystko z BD puścić po HDMI na amplituner, gdyż on ma lepsze przetworniki D/A i ten sposób uzyskam lepszy dźwięk.Trochę mnie to (przyznam) zaskoczyło, gdyż z całej znanej mi literatury oraz z Internetu wynika, że 650R i 650BD mają przetworniki wprawdzie pochodzące od innych producentów, ale identycznej klasy jakościowej.

No i które połączenie jest lepsze? Masz możliwość - to po prostu ... sprawdź, podejrzewam że nikt z tu piszących nie ma tego zestawu CA, a nie ma przecież jakiejś jednej uniwersalnej zasady.

re up

Amplituner jak i Blu-ray masz dobre wiec nie powinno byc duzych roznic. Polaczenie bd-ampli-tv niby pieknie ladnie bo jednym kablem podajesz dzwiek i obraz co zmniejsza platanine kabli oraz ulatwia dalsza rozbudowe i integracje systemu o kolejne urzadzenia. U niektorych dziala bezblednie, inni maja klopoty i czasami dzwiek nie jest zsynchronizowany z obrazem, nie ma obrazu itp. Tak wiec sprobuj. Jesli bedzie dzialalo bezproblemowo, zostaw i nie kombinuj. W sumie taniej wyjdzie Cie dodatkowy kabel hdmi (jeden musisz miec i tak) niz 3 pary dobrych ic analogowych.

No i które połączenie jest lepsze? Masz możliwość - to po prostu ... sprawdź, podejrzewam że nikt z tu piszących nie ma tego zestawu CA, a nie ma przecież jakiejś jednej uniwersalnej zasady.

I tak też trzeba będzie uczynić. Gdy już przyjdzie nowy TV. Na razie idąc za Twoja radą zapoznaję się z różnymi modelami, zbieram informacje, porównuję. I czekam na pojawienie się w sprzedaży pełnej oferty LG 2011.

re up

U niektorych dziala bezblednie, inni maja klopoty i czasami dzwiek nie jest zsynchronizowany z obrazem, nie ma obrazu itp.

Słyszałem również o takich przypadkach niczym niewytłumaczalnych problemów. Synchronizacja obrazu i dźwięku nie wydaje się być bólem głowy, gdyż jest funkcja Lip Sync.

W sumie taniej wyjdzie Cie dodatkowy kabel hdmi (jeden musisz miec i tak) niz 3 pary dobrych ic analogowych.

Przy kasie, którą się przeznacza na sprzęt są to kwoty pomijalne. :)

Czytaj, czytaj, ale nie bierz sobie wszystkiego do serca bo często wodę leją.

A jak będzie napisane że ma 12 bit na kolor to.... :D:D:D.

Jedynym dobrym wyborem może być ten który wypadnie najlepiej ale w domowym zaciszu z dwóch lub trzech, za żadne skarby świata nie wybieraj w sklepie, o markecie nie wspomnę.

• Moderatorzy

42LE8500 już nie ma. Ostatnie egzemplarze schodziły w Euro RTV AGD za 3900. Jednak chyba nie bardzo można czynić takich porównań cenowych jak Twoje. LG w tego co wiem trzyma stałe różnice cenowe pomiędzy poszczególnymi seriami telewizorów. Jeżeli tegoroczny 3D 47" kosztuje praktycznie tyle samo ile kosztował zeszłoroczny 2D 42" to wniosek nasuwa się taki, że prawdopodobnie tegoroczny 2D 42" z tej samej półki co 42LE8500 będzie od niego znacznie tańszy.

masz rację, że będzie znacznie tańszy ale jak czytałem telewizory LG urosną tj odpowiednik serii 9500 będzie występował w rozmiarach powyżej 50 cali - więc cena będzie utrzymana , a nawet pójdzie w górę

odpowiedniki 8500 zaczną się od 42 cali - i na ceny porównywalne z dzisiejszymi trzeba będzie czekać rok

serie poniżej 8500 nadal będą miały badziewną ramkę....

ja podobnie jak ty 3D mam gdzieś i zależy mi głównie na bardzo dobrym obrazie 2D w jasnym pomieszczeniu,

kupiłem więc wczoraj 47LX9500 za 4470 i czekam na przesyłkę, niestety sygnał HD tv dostanie dopiero po wakacjach

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

masz rację, że będzie znacznie tańszy

odpowiedniki 8500 zaczną się od 42 cali - i na ceny porównywalne z dzisiejszymi trzeba będzie czekać rok

Wydaje mi się, że jedno zdanie przeczy drugiemu. W końcu co przewidujesz? Że będą tańsze, czy nie będą?

serie poniżej 8500 nadal będą miały badziewną ramkę....

Widziałem 42LV5500 i nie nazwałbym ramki w taki sposób, przyznam szczerze.

ja podobnie jak ty 3D mam gdzieś i zależy mi głównie na bardzo dobrym obrazie 2D w jasnym pomieszczeniu,

kupiłem więc wczoraj 47LX9500 za 4470 i czekam na przesyłkę, niestety sygnał HD tv dostanie dopiero po wakacjach

Mamy identyczne gusta, wymogi i oczekiwania. Napisz wrażenia z nowego TV. A ten LX to nie jest przypadkiem 3D?

Zresztą cena, za jaką kupiłeś dowodzi słuszności przypuszczeń, że ceny spadną. Rok temu, gdy 42LE8500 (2D) był rynkową nowością - kosztował wtedy 4800. Dziś rynkowa nowość 47LX9500 (mnie się wydaje, że 3D) kosztuje 4470. Czyli jakaś rynkowa nowość 42" 2D (ale jakościowo odpowiadająca serii 8500) powinna być znacznie tańsza. Mierząc metodą legendarnego greckiego geometry Pi Razy Oko (jego system mierniczy stosowany powszechnie w Polsce) może kosztować gdzieś w granicach 4000 - 4200, może nawet mniej.

• Moderatorzy

Wydaje mi się, że jedno zdanie przeczy drugiemu. W końcu co przewidujesz? Że będą tańsze, czy nie będą?

ceny nowości tradycyjnie pójdą w górę, spadną z upływem czasu, firmy nają zarabiać, a nie robić dobrze ludziom

Widziałem 42LV5500 i nie nazwałbym ramki w taki sposób, przyznam szczerze.

ja ramek nie lubię wolę gładką szybę jak 8500, 9500, w 9500 wokół panela jest jedynie około 1,5 cm obwódki

Mamy identyczne gusta, wymogi i oczekiwania. Napisz wrażenia z nowego TV. A ten LX to nie jest przypadkiem 3D?

Zresztą cena, za jaką kupiłeś dowodzi słuszności przypuszczeń, że ceny spadną. Rok temu, gdy 42LE8500 (2D) był rynkową nowością - kosztował wtedy 4800. Dziś rynkowa nowość 47LX9500 (mnie się wydaje, że 3D) kosztuje 4470. Czyli jakaś rynkowa nowość 42" 2D (ale jakościowo odpowiadająca serii 8500) powinna być znacznie tańsza. Mierząc metodą legendarnego greckiego geometry Pi Razy Oko (jego system mierniczy stosowany powszechnie w Polsce) może kosztować gdzieś w granicach 4000 - 4200, może nawet mniej.

jak wszedł "mój" 47-9500-3D to kosztował około 7kpln i z taką ceną wystartowałby następca, ale ponieważ rozmiar topowej seri led urośnie chyba od 55 cali więc będzie startował od 10 i na koniec spadnie do 6,5 , a dla mnie wydać tyle na tv to bzdura, wolę polecieć na dodatkowe nurki

jak wszedł "mój" 47-9500-3D to kosztował około 7kpln i z taką ceną wystartowałby następca, ale ponieważ rozmiar topowej seri led urośnie chyba od 55 cali więc będzie startował od 10 i na koniec spadnie do 6,5 , a dla mnie wydać tyle na tv to bzdura, wolę polecieć na dodatkowe nurki

Czyli jednak niewykluczone, że wyjdzie na Twoje. Następca 42LE8500 też może startować z poziomu 4800.

Nie szkoda kasy na 3D skoro (jak sam piszesz) "masz to gdzieś"? Pytam przez ciekawość. Nie moja kasa, nie moja decyzja. Odnośnie swojego TV postawiłem sam sobie sprawę jasno: nie lubię 3D, nie bawi mnie to (na obecnym stopniu rozwoju tej technologii). Nie zamierzam więc wydawać kasy na coś, z czego wogóle nie będę korzystał. Wolę za te same pieniądze albo lepszy TV 2D, albo coś tańszego.

Znakomity wybór za rewelacyjną cenę. Gratuluję. Kupiłeś naprawdę dobry TV (wiem bo mam od prawie roku 8500). Tylko pierwsze uruchomienie zrób na porządnym materiale HD (np Avatar z BD)a "banan" na długo zagości na Twojej twarzy (znajomi, którzy interesują się dobrym odtwarzaniem obrazu będą od Ciebie wychdzić lekko wkurzeni). I nie oglądaj obrazu pod "lupą" (cecha telefili). Nie ma telewizorów bez wad (ten też je ma, ale są naprawdę bardzo słabo widoczne i tylko na specyficznym materiale). Jedyna istotna, czasami narzucają ca się wada, to słaby filtr antyrefleksyjny co powoduje, że w bardzo słoneczny dzień oglądanie może być mniej komfortowe. Pozdrawiam.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

No to mamy pełną jasność. Przynajmniej jeśli chodzi o LG. Zadałem im wprost pytanie i dostałem odpowiedź.

Najwyższym w nowej ofercie modelem bez 3D o rozmiarze 42" jest oglądany już przeze mnie pobieżnie i sygnalizowany wcześniej 42LV5500. Wsyzystko powyżej - ma już 3D.

Bezpośrednim następcą modelu 42LE8500 będzie (gdyż jeszcze go nie ma) 42LW950S. Mało mnie interesuje ten model, z uwagi na 3D oraz fakt, że ma wbudowany tuner satelitarny. 3D mnie nie bawi, zewnętrzny (dobry i z nowej serii) tuner Sat HD już mam. Przeto nie widzę zasadności płacenia za niepotrzebne mi funkcje, z których korzystał nie będę.

Teraz się trzeba będzie bliżej zapoznać z 42LV5500 oraz nowymi Samsungami z serii D.

Ponawiam pytanie, na które brak odpowiedzi: czy jakiś TV ma wbudowany upsampling, aby dostawszy z anteny sygnał SD wyświetlić sobie to jako pseudo-HD?

• Moderatorzy

Lech, dzięki, w pokoju będą rolety więc odbicia odpadną

Bobcat, 9500 ma 3D, ale za model niższy bez 3D tj 8500 musiałbym zapłacić więcej i jeszcze wyższa seria ma cieńsze ramki.

poza tym może kiedyś kupię oppo 95 więc wtedy....

nowe "górne" linie będą miały 3D , tylko niższe są bez tej pocji więc nie ma co kombinować bo to trochę jakby koniecznie szukać wzmaka bez pilota :)

nowe "górne" linie będą miały 3D , tylko niższe są bez tej pocji więc nie ma co kombinować bo to trochę jakby koniecznie szukać wzmaka bez pilota :)

Trochę mam opory przed topieniem kasy w funkcje dla mnie totalnie bezużyteczne. Gdy ktoś jeździ niczym safanduła (inaczej nie potrafi) - po co mu sportowy samochód, od 0 do 100 w 6 sekund? Owszem, można takim również jeździć jak p... Jednak tak samo (inaczej się nie da) można również jeździć pojazdem wprawdzie z niższej półki, ale kosztującym 1/4 tego, co tamten.

42LV5500 kosztuje 3800.

Trochę mam opory przed topieniem kasy w funkcje dla mnie totalnie bezużyteczne. Gdy ktoś jeździ niczym safanduła (inaczej nie potrafi) - po co mu sportowy samochód, od 0 do 100 w 6 sekund? Owszem, można takim również jeździć jak p... Jednak tak samo (inaczej się nie da) można również jeździć pojazdem wprawdzie z niższej półki, ale kosztującym 1/4 tego, co tamten.

42LV5500 kosztuje 3800.

Bobcat seria LV prawdopodobnie ma podświetlenie krawędziowe praktycznie bez możliwości zrealizowania prawidłowego lokalnego przyciemniania. One mają taką namiastkę podświetlenia strefowego - 16 stref, ale w praktyce (opisy w testach) to działa bardzo słabo, a pamiętaj że matryce IPS bez local dimming mają słaby kontrast statyczny. Jeżeli tak się upierasz, żeby nie było 3D (chociaż nie wiem czemu ci to przeszkadza - przecież można tego nie używać) to myślę, że najlepszą decyzją w obecnym czasie będzie kupienie czegoś z tej obecnej wyprzedaży. Nie kupuj LCD-ka bez local dimming. Mnie do tego przekonał kolega, który zmienia telewizory co średnio 2 lata. Miał najprzeróżniejsze (zawsze kupuje prawie top modele)-ostatnie dwa to Pioneer z Kuro 8 generacji (chyba 608) i obecnie Samsung LE-55 A956 (z local dimming i tylnym podświetleniem RGB - LED). Powiedział mi, że jak TV nie będzie miał lokalnego przyciemniania podświetlenia to za jakiś czas będę żałował i dla tego został kupiony 8500.

Bobcat seria LV prawdopodobnie ma podświetlenie krawędziowe

Tak. Ma krawędziowe 16 stref. Wiem napewno.

Jeżeli tak się upierasz, żeby nie było 3D (chociaż nie wiem czemu ci to przeszkadza - przecież można tego nie używać)

Powtarzam z uporem maniaka: nie lubię płacić za coś, o czym z góry wiem że nie będę tego używał.

najlepszą decyzją w obecnym czasie będzie kupienie czegoś z tej obecnej wyprzedaży.

Z jednej strony przyznaję Ci rację, z drugiej (gdzieś z tyłu głowy) brzęczy mi przysłowie, że "pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł". Może w takim razie dać sobie spokój z LG i bardziej zainteresować nowym Samsungami z serii D?

Nie kupuj LCD-ka bez local dimming.

To jest bardzo cenna rada, za którą serdeczne dzięki. Biorę sobie to do serca.

[quote name='Bobcat' timestamp='1307446799' post='2207794'

Ponawiam pytanie, na które brak odpowiedzi: czy jakiś TV ma wbudowany upsampling, aby dostawszy z anteny sygnał SD wyświetlić sobie to jako pseudo-HD?

Niema.

Z jednej strony przyznaję Ci rację, z drugiej (gdzieś z tyłu głowy) brzęczy mi przysłowie, że "pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł". Może w takim razie dać sobie spokój z LG i bardziej zainteresować nowym Samsungami z serii D?

To jest bardzo cenna rada, za którą serdeczne dzięki. Biorę sobie to do serca.

Nowe Samsungi z serii D to bardzo dobre telewizory (doskonały balans kolorów po kalibracji i kontrast statyczny-ponad 4000:1), wystarczy poczytać testy (prawia same oh-y i a-hy). Oba ulubione przeze mnie portale testowe dają np D8000 "highly recommended".

Nowe Samsungi z serii D to bardzo dobre telewizory (doskonały balans kolorów po kalibracji i kontrast statyczny-ponad 4000:1), wystarczy poczytać testy (prawia same oh-y i a-hy). Oba ulubione przeze mnie portale testowe dają np D8000 "highly recommended".

A jak Twoim zdaniem wypadają nowe Samsungi w porównaniu z nowymi LG? Wiem, że dla pełnej oceny muszę sam pobawić się jednymi i drugimi, ale rady ludzi znających się na rzeczy są bardziej niż cenne. Samsung ma niestety jedną drobną "wadę" (cudzysłów użyty celowo, gdyż trudno to nazwać wadą): są 40", a ja sobie upodobałem 42"

I jeszcze w uzupełnieniu poprzedniego:

* W tegorocznej ofercie LG full LED z local dimming są TYLKO z nanotechnology i od 55". A więc zabawa za conajmniej kilkanaście tys. zł. Bez fanatyzmu więc. Pisałem we wstępie, że nie chcę przekroczyć 5000 zł.

* Strona lg.com.pl podaje nieprawdę; 42LV5500 nie ma podświetlenia 16-strefowego. Ma tylko zwykły LED krawędziowy.

Bobcat myślę ze każdy powinien sam dojść do swoich wniosków. Pierwsze modele nowych Samsungów i nowych LG już zostały przetestowane przez FlatpanelsHD i AVForums. Testy dostępne są w necie (linki podałem wyżej). Zapoznaj się z nimi i wyciągnij Sam wnioski (nie słuchaj fanatyków - oni szukają cczegoś innego niż Ty). Na dzień dzisiejszy ja (ale to jest tylko moje prywatne zdanie) rozważyłbym na poważnie, w klasie możliwie niskich cen serię D Samsunga lub w ciemno można kupić LG 8500 lub 9500. 570 LG to też dobry telewizor ale seria D ma wyraźnie lepszy kontrast.

Czy Samsungi serii D mają Full LED? Local Dimming? Ze strony www.samsung.pl nie można się tego dowiedzieć.

Nie Samsung skończył z "local dimming" na modelu LE55A956 (zbyt wysokie koszty technologii). Oni wtedy robili to podświetlenie LED w wercji RGB i pewnie dla tego koszty były wysokie.

Niema.

Każdy TV potrafi skalować SD do swojej rozdzielczości natywnej - inaczej mielibyśmy przy SD mały kwadracik na środku ekranu.

Każdy TV potrafi skalować SD do swojej rozdzielczości natywnej - inaczej mielibyśmy przy SD mały kwadracik na środku ekranu.

Dzięki Kyle. Wszelako to, napisałeś pozostaje w kontradykcji z wpisem Witka.

No pewnie że potrafi rozciągnąć, są różne algorytmy tego rozciągania (powielania lini), ale choćby się zesrał (przepraszam za wyrażenie ale się wkurzyłem) nie zrobi z sygnału SD sygnał o większej rozdzielczości a o taką opcję pytał bobcat.

No pewnie że potrafi rozciągnąć, są różne algorytmy tego rozciągania (powielania lini), ale choćby się zesrał (przepraszam za wyrażenie ale się wkurzyłem) nie zrobi z sygnału SD sygnał o większej rozdzielczości a o taką opcję pytał bobcat.

Nie ma czegoś takiego co z niczego (niska rozdzielczość) zrobi coś (wysoka rozdzielczość, większa ilość szczegółów niż w źródle) - chyba logiczne.

Upsampling na dobrą sprawę tyczy się audio - więc Bobcat pytał w takim razie o audio? (zwiększenie samplingu czyli próbkowania z 48 khz do np. 96 khz). - nie sądzę

Tak wiec o jaką "funkcję" Video Ci w końcu chodziło przy Twojej interpretacji jeśli nie o skalowanie? Co rozumiesz przez pojęcie "upsamling obrazu"? Bo ja rozumiem czyjąś pomyłkę przy zadawaniu pytania, a najbliższe o co koledze mogło chodzić to skalowanie obrazu w górę (interpolacja).

A teraz zacytuję kolegę Bobcat:

czy jakiś TV ma wbudowany upsampling, aby dostawszy z anteny sygnał SD wyświetlić sobie to jako pseudo-HD
- jasno widać że chodziło o skalowanie, co każdy TV potrafi, kropka!
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.