Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz symetryczny by SALAS - PCB

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Mam problem z tym zasilaczem. Chodzi o wersję niskonapięciową symetryczną. Kupiłem DAC, który jest nim zasilany i dodatni zasilacz działa moim zdanie nieprawidłowo, pobierane prądy są wielokrotnie większe, niż wynikające z zastosowania odpowiedniego rezystora R1. Zasilanie to podwójny transformator, napięcia zasilające gałęzie dodatnią i ujemną to 21 VAC na każdą. Przy rezystorze o wartości 27 Om, odkłada się na nim napięcie o wartości 7,1 V, co daje prąd w granicach 263 mA i moc traconą na rezystorze 1,9 W - rezystor o mocy 2W parzy! Tymczasem prawidłowy prąd dla takiego rezystora to okolice 90 mA. Dzieje się tak niezależnie od obciążenia zasilacza lub braku obciążenia. Zasilacz napięcia ujemnego pracuje z dokładnie takim samym rezystorem, na którym odkłada się napięcie 2,3 V, co daję prąd na poziomie niecałych 90 mA. Jest to zgodne z tabelą rezystorów ustalających prąd. Co ciekawe sam DAC pobiera z gałęzi dodatniej 160 mA. Jak więc widać zasilacz został ustawiony pierwotnie rezystorami 27 Om w obu gałęziach, co daje wydajność niecałych 90 mA, ktoś podłączył obciążenie 160 mA i coś się zadziało, tylko co? Co ciekawe regulacja obu napięc działa płynnie i prawidłowo. Jedynym elementem nadmiernie się grzejącym jest rezystor R1, radiatory tranzystorów napięcia ujemnego są letnie, a dodatniego lekko ciepłe, cieplejszy jest pierwszy tranzystor na mniejszym radiatorze.

Proszę o pomoc, boję się uszkodzić płytę DAC w przypadku dalszej awarii zasilacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ricambi

Było zwarcie miedzy padami lutowniczymi tranzystora T1, to ten pierwszy na mniejszym radiatorze. Można teraz prawidłowo ustawiać prąd rezystorami R1 i nic nie jest gorące. Przed naprawą był jeszcze dość dziwny objaw, przy zwiększaniu napięcia wyjściowego malał prąd pobierany przez zasilacz, a podczas zmniejszania napięcia prąd gwałtownie rósł.

Sama płytka jest źle zaprojektowana. Ścieżki prądowe i masy są długie i wąskie,a  prądy dochodzą do pół ampera. Dodatkowo odstępy między padami lutowniczymi a wylewką są bardzo małe, to samo z padami lutowniczymi tranzystorów, są w jednej linii i bardzo blisko siebie i aż prosi się o zwarcie. W tym egzemplarzu na 99% zwarcie było już na samej płytce, ponieważ po odessaniu cyny i wyczyszczeniu padów, zwarcie było nadal. Dopiero po użyciu ostrego skalpela zwarcie ustąpiło.

Objawy:

- zbyt duży prąd w stosunku do zastosowanej wartości R1, rezystor przegrzewa się.

- zmiany spadku napięcia i co za tym idzie jasności na diodach LED, w trakcie regulacji napięcia wyjściowego.

- zmniejszanie napięcia wyjściowego powoduje zwiększanie prądu wejściowego zasilacza i odwrotnie.

Dodatkowo na zakupionej płytce mniejsze radiatory były założone na tranzystory T1 w zasilaczu dodatnim i T7 w ujemnym, co jest bez sensu, ponieważ przez te tranzystory płynie suma prądów obciążenie dołączonego do zasilacza i nadwyżki płynącej przez T6 w dodatnim i T12 w ujemnym. Większe radiatory siedziały na T6 i T12, przez które płyną prądy tylko nadmiarowe, nie płyną przez nie prądy pobierane przez obciążenie.

Może mój opis się komuś przyda i pomoże rozwiązać problem z tym układem.

Poniżej schemat i płytka z tego tematu oraz zdjęcie mojej z zaznaczonym zwarciem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Ricambi napisał:

Było zwarcie miedzy padami lutowniczymi tranzystora T1, to ten pierwszy na mniejszym radiatorze. Można teraz prawidłowo ustawiać prąd rezystorami R1 i nic nie jest gorące. Przed naprawą był jeszcze dość dziwny objaw, przy zwiększaniu napięcia wyjściowego malał prąd pobierany przez zasilacz, a podczas zmniejszania napięcia prąd gwałtownie rósł.

Sama płytka jest źle zaprojektowana. Ścieżki prądowe i masy są długie i wąskie,a  prądy dochodzą do pół ampera. Dodatkowo odstępy między padami lutowniczymi a wylewką są bardzo małe, to samo z padami lutowniczymi tranzystorów, są w jednej linii i bardzo blisko siebie i aż prosi się o zwarcie. W tym egzemplarzu na 99% zwarcie było już na samej płytce, ponieważ po odessaniu cyny i wyczyszczeniu padów, zwarcie było nadal. Dopiero po użyciu ostrego skalpela zwarcie ustąpiło.

Objawy:

- zbyt duży prąd w stosunku do zastosowanej wartości R1, rezystor przegrzewa się.

- zmiany spadku napięcia i co za tym idzie jasności na diodach LED, w trakcie regulacji napięcia wyjściowego.

- zmniejszanie napięcia wyjściowego powoduje zwiększanie prądu wejściowego zasilacza i odwrotnie.

Dodatkowo na zakupionej płytce mniejsze radiatory były założone na tranzystory T1 w zasilaczu dodatnim i T7 w ujemnym, co jest bez sensu, ponieważ przez te tranzystory płynie suma prądów obciążenie dołączonego do zasilacza i nadwyżki płynącej przez T6 w dodatnim i T12 w ujemnym. Większe radiatory siedziały na T6 i T12, przez które płyną prądy tylko nadmiarowe, nie płyną przez nie prądy pobierane przez obciążenie.

Może mój opis się komuś przyda i pomoże rozwiązać problem z tym układem.

Poniżej schemat i płytka z tego tematu oraz zdjęcie mojej z zaznaczonym zwarciem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodatkowa cecha tego zasilacza to inne napięcie "na zimno" a inne po nagrzaniu. U mnie jest różnica 0,5V między zimnym a normalnie pracującym. Pytałem o ten problem innych na forum i potwierdzili ten efekt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

47 minut temu, aka63 napisał:

Dodatkowa cecha tego zasilacza to inne napięcie "na zimno" a inne po nagrzaniu. U mnie jest różnica 0,5V między zimnym a normalnie pracującym. Pytałem o ten problem innych na forum i potwierdzili ten efekt

Tak, to problem braku kompensacji termicznej. Im większy prąd się ustawi, tym większy dryft termiczny wystąpi.

• 1 rok później...

Witam..
Odpaliłem Salasa który ma zasilać D1. Posprawdzałem zarówno temperatury jak i napięcia. Napięcia na wyjściu stabilne. Jedyna różnica to spadek napięcia na rezystorach ustalających prąd. Są to 22R. Na plusie (R1) jest to 2.15V a na minusie (R8) jest 2.57V.
Z czego to wynika?
Salas odpalony bez obciążenia
Napięcia :
R1 42.3V R8 - 42.2V
Przez 3Led na + 6,11V ; na - 6,13V
Na wyjściu +/- 30V

14 godzin temu, pataus napisał:

Witam..
Odpaliłem Salasa który ma zasilać D1. Posprawdzałem zarówno temperatury jak i napięcia. Napięcia na wyjściu stabilne. Jedyna różnica to spadek napięcia na rezystorach ustalających prąd. Są to 22R. Na plusie (R1) jest to 2.15V a na minusie (R8) jest 2.57V.
Z czego to wynika?
Salas odpalony bez obciążenia
Napięcia :
R1 42.3V R8 - 42.2V
Przez 3Led na + 6,11V ; na - 6,13V
Na wyjściu +/- 30V

Sprawdz napięcia wyjściowe "na zimno" i po np 20min od włączenia. U mnie przy +-15 V różnica była ok 0.5V (miedzy wyjściami). Uwazam, że jak na stabilizator napięciowy ten układ nie nadaje się i wyrzuciłem to "badziewie"

Mam większą różnice przy 30v.
Na tyle na ile się znam to wiem że to zasilacz pracujący powiedzmy "w klasie A" . Mam taki pre i końcówkę. Zawsze czeka się w takich urządzeniach na ustalenie się temperatur i napięć. Więc IMHO jeśli to jedyny zarzut na "badziewność" to mi to nie przeszkadza.

Ten cały pomysł niejakiego Salas`a to stabilizator równoległy.

Aż dziw bierze, jak społeczność łyknęła tę koncepcję.

Jeszcze większe zdumienie wywołują fantasmagorie o jakości klocków audio tym gównem zasilanych.

Koledze rozpierdaczył jakiś klocek. Reaktywowałem mu wyłączony przez jakiegoś jełopa zasilacz w urządzeniu i przywróciłem resztę do działania. Podobno zagrało mu lepiej jak z Salas`em...

15 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Kto obiektywnie oceni dzieci, żonę, wypłatę... co dopiero takie audio - nie ma siły zawsze jest bias przez pryzmat pokonanych trudności.

Do oscyloskopu podłączy może 1 na 100... dalej może 1 na 10 zrobi to poprawnie a później zostaje audio voodoo, rozwody i takie tam.

3 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Ten cały pomysł niejakiego Salas`a to stabilizator równoległy.

Jeszcze większe zdumienie wywołują fantasmagorie o jakości klocków audio tym gównem zasilanych.

Koledze rozpierdaczył jakiś klocek. Reaktywowałem mu wyłączony przez jakiegoś jełopa zasilacz w urządzeniu i przywróciłem resztę do działania. Podobno zagrało mu lepiej jak z Salas`em...

Zgoda jest gówniany, w gówniany sposób niestabilny zależny od temperatury z ogromnym dryftem. Do D1 kompletnie się nie nadaje, do układów nie posiadających własnej stabilizacji punktów pracy również, ale jest ale... to całkiem fajnie gra w sensie urządzenie nim zasilane. 

Kolega chce zasilać tym D1. Odradzam, przerabiałem temat. Ustawienie przy Salasie 0 na wejściu to droga przez mękę , a tam nawet 20mV już mocno słychać

Edytowane przez Krzych 2

Sprawdziłem go wyłącznie bez obciążenia. Nie widzę niestabilności po rozgrzaniu. Jedynie spadek na rezystorze ustalającym jest różny dla plus i minus.

Obciążenie 1k. Stabilne +-30V
Nie zna się, nie wiem czy dobrze ustawiony oscyloskop. Tak to wygląda. Ujemna część (tam gdzie większy spadek na rezystorze ustalającym) trochę mocniej szumi
5ebeb1f18d8b0ed10d62debaa88b36f2.jpg0a0ae1453631433ac984c3416cfe10fd.jpg5db26e00cfa98682ce996d1e8c2718f6.jpg
Edit: jednak nie. To kwestia zakłóceń od sondy
0fd6a96e5f8bc853e197d00c75bfc5dc.jpg

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 27.04.2021 o 17:54, Grzegorz7 napisał:

Podobno zagrało mu lepiej jak z Salas`em...

i tu słowo klucz - "podobno" 🙂

Grzegorz, ani cyferki ani oscyloskop nie gra 😉 a salas dobrze zrobiony gra i to jak, ale do tego trzeba więcej praktyki mniej teorii... Bo teoria nie poparta praktyką jest tylko naszymi pobożnymi życzeniami.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Podobno...

He he, dobrze już dobrze...

Salas to totalny syf, kiła i mogiła... i i ci co go nie zrobili, lepiej niech go nie robią, bo to szkoda czasu, zwłaszcza, że Ci co go nie zrobili tak sądzą... 😉

Masz racje.

Salas gra, podobnie jak inne knoty tzw. audiofilskie. 

To rzeczywiście sztuka nauczyć się słyszeć muzykę w wysokiej wierności a nie podniecać się "graniem" bebechów w klockach audio...

Nie kopiemy się z końmi. Po tym, jak zasiliłem swój DAC kościami LT3045 i powiedziałem,

że na dzień dzisiejszy nie ma / nie znam lepszych regulatorów, stwierdził, że jestem debilem.

Uzasadnienia diagnozy nie dostałem.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

1 minutę temu, terminus napisał:

stwierdził, że jestem debilem

Dawniej dysonans poznawczy skutkował daniem w mordę teraz częściej się zostaje nazwanym debilem. Takie czasy - może nawet lepiej w sumie.

Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, terminus napisał:

Uzasadnienia diagnozy nie dostałem.

Eeee... bo to jest tak jak w tej reklamie - "Nowy film animowany twórców co widzieli Shreka" 😉

Salas pierwotnie był dedykowany do lamp i uważam, że w tym konkretnym przypadku sprawdził się znakomicie. Dużo zależy też od prostownika i filtrów. 

Nie robiłem nigdy Salasa niskonapięciowego dlatego w tym temacie się nie wypowiadam.

Lampy to wysokie napięcia a więc uzasadnienie dla stabilizatorów równoległych... dawniej...

Obecnie da się również tu skuteczne działać stabilizatorami szeregowymi.

Zgoda jest gówniany, w gówniany sposób niestabilny zależny od temperatury z ogromnym dryftem. Do D1 kompletnie się nie nadaje, do układów nie posiadających własnej stabilizacji punktów pracy również, ale jest ale... to całkiem fajnie gra w sensie urządzenie nim zasilane. 
Kolega chce zasilać tym D1. Odradzam, przerabiałem temat. Ustawienie przy Salasie 0 na wejściu to droga przez mękę , a tam nawet 20mV już mocno słychać
Muszę powiedzieć że salas którego mam jest stabilny i temperaturowo i napięciowo. Zarówno na obciążeniu rezystorem jak i D1.
Godzinę temu, pataus napisał:
W dniu 27.04.2021 o 21:21, Krzych 2 napisał:

Muszę powiedzieć że salas którego mam jest stabilny i temperaturowo i napięciowo. Zarówno na obciążeniu rezystorem jak i D1.

Po włączeniu jakie masz napięcie, a jakie po rozgrzaniu? Chodzi mi o dryft, i jeśli w jakiś sposób skompensowałeś dziada to napisz jak

• Pokaż nowe odpowiedzi