Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki telewizor swieci jak projektor? ;) co polecacie?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc. Z racji przeprowadzki musze zrezygnowac z uzywania projektora i kupic telewizor. Technologia tv obecna jest mi dosc obca. Sam nie wiem co kupic - plazme? Led? Jak patrze na obrazy tych tv to mnie troche oczy bolą... Przekalibrowane specjalnie czy co... Rozmiar potrzebny to jakies min. 46 cali a budzet do 6tys. Co polecacie?

• Moderatorzy

jeśli jasne pomieszczenie to led, jeśli ciemne to wsio ryba byle jeśli led to z tylnym podświetleniem ivlokalnym wygaszaniem matrycy,

kupowałem ostatnio lg 47lx9500 za około 4500, z budżetem 6kpln styknie ci pewnie i na 55 cali

fajnu dizajn i obraz, to topowy led lg na sezon 2010/11

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Witam. Jeśli używałeś projektora to TV plazmowy oczywiście i oczywiście Panasonic bo ma duże doświadczenie w tego typu wyświetlaczach. Kiedyś współpracował ( być może nadal) z Pioneer-em, "mistrzem" (poczytaj o nich, seria KURO)w technologi plazmowej.

Nie ma telewizorów LED,LED to tylko podświetlenie matrycy LCD. Dlatego oczy bolą bo tak w tej technologi(bez względu na podświetlanie) nadrabia się kontrast, jaskrawością ale i nie tylko, jest to specyfika podświetlenia. Nie daj nabrać się sprzedawcom i innym specjalistom na pewną markę którą polecają dosłownie wszędzie. Dobre TV LCD robił Philips, chyba jako w jedynym udało mi się ustawić nie kłującą w oczy biel, fajny jest też Szarp i jego Quattron. W plazmach minusem jest częstotliwość wyświetlania która słyszałem ale tylko słyszałem ze może męczyć wzrok, "wypalanie" się matrycy w statycznych obrazach (podobno rozwiązano problem)i nie nadają się do podłączenia komputera. I trochę bardziej się nagrzewają niż LCD.

Dla siebie wybrałbym Panasonic neo PDP. Pamiętaj aby najpierw odwiedzić stronę producenta żeby nikt nie wcisnął Ci starego modelu. U panasonica nawet jest jak dobrać TV do potrzeb.

P.S. nie bież TV z wystawy żądaj nierozpakowywanego.

skk

Adam,

mogę pomóc i doradzić coś z gamy Philips. I tu pierwsza rzecz, która przychodzi mi do głowy to

telewizor z funkcją Ambilight. Nie wiem czemu, ale wydaje mi się, że telewizor z taką funkcją

godnie zastąpiłby projektor :). Może przez to, że Ambilight "rozprasza" obraz na ściany?

W funkcji chodzi o dwie rzeczy zwiększenie doznań z oglądanego programu/filmu przy jednoczesnym zadbaniu o kondycję oczu. Jeśli postawisz/ powiesisz na ścianie telewizor z Ambilight, to oprócz

właściwego obrazu emitowanego z ekranu zobaczysz dyskretną łunę światła emitowaną na zewnątrz obudowy, która kolorystycznie dopasowuje się do aktualnych barw na ekranie.

Sygnał telewizyjny nie będzie więc jedynym źródłem światła w przypadku oglądania materiałów w zaciemnionym pomieszczeniu - co korzystnie wpłynie na kondycję wzroku. Sprawdź działanie funkcji na dowolnym serwisie z klipami video i napisz co o niej sądzisz :) Z konkretnych modeli, które mógłbym polecić Twojej rozwadze wspomnę o dowolnym modelu z serii PFL8605H, np. 52-calowym 52PFL8605H.

W razie pytań jestem dostępny na skrzynce mailowej- ekspert[malpa]philips.com

Ten Ambilight to ciekawy patent - inni producenci też powinni iść w podobnym kierunku ... jeśli nie taki rozbudowany system oświetlania jak "ambi", to choćby "lampka" (np. w postaci panelu z diodami LED) w tylnej części obudowy oświetlająca ścianę za TV.

Przecież jak ktoś chce migające światło - to taniej kupić choinkę.

I co ma piernik do wiatraka?

Telewizor z ambilightem ma zastąpić projektor bo rozprasza światło . Nie zła bzdura.

Jak chodzę do kina to jak świeci projektor to światła są wyłączone i żadna poświata nie zastąpi projektora.

Do złagodzenia ostrości tradycyjnego telewizora potrzebna jest kalibracja :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I nie ma problemów z bólem oczu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kalibracja jest dobra dla danego obrazu na którym jest ustawiana, a już na innym może być lipa

Kalibrację robisz do ustandaryzowanych parametrów (dla obecnych telewizorów temp. barwowa 6500K, gamma 2.2, gamut sRGB, dobrze byłoby poprawić liniowość itd. bez utraty gradiacji - ale pewne rzeczy w zwykłych TV są niedostępne, a konkretnie programowalna kilkunasto-bitowa/kanał tablica barw).

Przecież jak ktoś chce migające światło - to taniej kupić choinkę.

Nie cierpię oglądać TV przy włączonej choince.

A skoro o świecidełkach mowa - jakie modele TV są sprzedawane z pilotami z podświetlanymi klawiszami?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.