Skocz do zawartości
IGNORED

Jak usmażyć jajko z klasą (A)?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, ale Klasa A nie jest najtańsza... Rzecz w tym, by coś upolować w dobrej cenie.

8000 funtów za najnowszą maszynkę Musicala z 35W na kanał to nie jest specjalnie okazyjna cena.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Heniu

Tak ;) bo mam.

il Dottore

Jeśli szukasz okazji cenowych to szukaj starszych modeli i raczej poszukuj końcówek mocy.

Polecam np. Passy końcówki (Aleph, First Watt) Musical Fidelity stara seria A - zintegrowane (A2, A200, A1000, A1001).

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Teraz to nieeeeeeeeee... szukam CD na razie.

Ja zmieniam sprzęt raz na ładnych kilka lat. I albo z drugiej ręki albo ex-demo.

Dalej bym jechał na Luxmanie gdyby nie przypadkowo znalezione ogłoszenie. A że na A21a zawsze miałem chrapkę to nie zastanawiałem się ani chwili.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

il Dottore

"No tak, ale Klasa A nie jest najtańsza..."

Jest i inne rozwiązanie problemu, a mianowicie - dorwać możliwie najbardziej brzmieniowo przeźroczystą końcówkę mocy, pracującą w kl.AB i "karmić" ją z pre, który pracuje w kl.A.

Ale ten pre musi być na tyle wydajny prądowo, aby mógł wysterować bez ograniczeń nawet słuchawki 32R.

Nie piszę o hybrydzie, oba urządzenia w pełni tranzystorowe, z lampami są kłopoty :)

Nie wiem tylko czy na rynku znajdziesz i złożysz taki zestaw, który ze sobą tak zagra jak oczekujesz, a może i lepiej niż Sugden A21a.

pzdr

No, np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

50kg i do tego świetnie wygląda. Szkoda, że nie ma ogłoszeń. Z klasa A nie est tak różowo, jeżeli chodzi o prąd. Bo tak naprawdę nie ma różnicy czy słuchamy cicho czy głośno to i tak ciągnie tyle prądu, że licznik nie nadąża kręcić :) Swoją drogą kiedyś polowałem na Sugdena, ale coś przeczytałem, że są awaryjne ze względu właśnie na temperaturę, ale nie wiem ile w tym prawdy. Teraz niestety bym go już nie kupił, bo trochę to za mało wacików do moich obecnych kolumn.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

xniwax

I tak i nie, zwłaszcza że to stopnie wejściowe wzmaka kształtują jego brzmienie.

Wiem to z praktyki, nie z teorii, tym bardziej że robię (tylko dla siebie) podobne układy.

Przemyśl sprawę mojego wcześniejszego wpisu, a może zmienisz trochę zdane :)

Słowo klucz - przeźroczyste brzmieniowo końcówki mocy.

pzdr

50kg i do tego świetnie wygląda. Szkoda, że nie ma ogłoszeń. Z klasa A nie est tak różowo, jeżeli chodzi o prąd. Bo tak naprawdę nie ma różnicy czy słuchamy cicho czy głośno to i tak ciągnie tyle prądu, że licznik nie nadąża kręcić :) Swoją drogą kiedyś polowałem na Sugdena, ale coś przeczytałem, że są awaryjne ze względu właśnie na temperaturę, ale nie wiem ile w tym prawdy. Teraz niestety bym go już nie kupił, bo trochę to za mało wacików do moich obecnych kolumn.

Czy są awaryjne to dam znać. Na szczęście serwis mam blisko w razie draki. Z tego co wiem, to naprawy bezpośrednio u Sugdena nie są kosztowne.

Awaryjne ze względu na temperaturę być nie powinny, bo dlatego wzmaki w klasie A tyle kosztują, że byle czego do środka po prostu nie da się wsadzić.

Płacisz za jakość: dźwięku i komponentów.

To nie jest chińszczyzna... Najbardziej mnie denerwuje, że jest paru producentów, podających się za "europejskich", którzy sprzedają ordynarny chiński szajs z własnym logo. Jeśli producent nie ukrywa pochodzenia wyrobu jak NAD czy Cambridge Audio, to nie widzę problemu.

Ale jeśli w Europie dokonuje się "produkcja", polegająca na połączeniu dwóch "komponentów": gotowego chińskiego urządzenia z kablem sieciowym(!) to coś tu nie gra... I potem jest tabliczka: "Made in..." ale nie China.

Radzę uważać na takie rzekomo "europejskie" firmy! Zanim COKOLWIEK kupicie - dobrze poszukajcie na zachodnich forach, bo może się okazać że ta "europejska manufaktura" jest w istocie z Szanghaju! Jedyne co jest w nich europejskiego to cwaniak czyhający na Waszą kasę.

Nawet Sonus Faber zszedł na psy... :(

A Sugden'a Mystro miał może okazje ktoś słuchać?Co prawda to już klasa AB,ale też podobno gra dobrze.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Teraz to nieeeeeeeeee... szukam CD na razie.

Ja zmieniam sprzęt raz na ładnych kilka lat. I albo z drugiej ręki albo ex-demo.

Dalej bym jechał na Luxmanie gdyby nie przypadkowo znalezione ogłoszenie. A że na A21a zawsze miałem chrapkę to nie zastanawiałem się ani chwili.

Jaki to miałby być Cedek?

Jaki to miałby być Cedek?

1/ Europejski lub Made in Japan ew. USA. Prawdziwie. Boże broń - chiński lub kryptochiński.

2/ Raczej transport CD-Pro 2 Philipsa lub VRDS lub pasek, niż modyfikowany DVD

3/ Dżwięk raczej spokojny, bez fajerwerków, bez siania górą - to najważniejsze!!! Za to bezbłędnie nasycony i wypełniony. Gładki i muzykalny. Ogólnie relaksujący.

4/ Wyjście lampowe niewykluczone.

5/ Wiek - do 5 lat,

6/ jeżdżony przez kobietę tylko w niedziele do kościoła... ;)

Z pkt. 6 mogę ew. zrezygnować.

Integra A21a to przedsmak tego co oferuje końcówka mocy Sugdena....... A21ap !

Sama integra troszkę muli ze wzgledu na "słaby" przedwzmacniacz.

Koncowka ma lepsze zasilanie jest troszke bardziej podrasowana a z przedwzmacniaczem lampowym o niskiej impendancji wyjściowej przenosi Sugdena w zupełnie inny swiat.Ci co testowali takie zestawienie wiedzą o co chodzi.

PROBLEM jest w tym że owa końcówka A21ap jest rarytasem kolekcjonerskim ,właściwie nie do dostania na rynku wtórnym ,nawet na angielskim ebayu .Niestety nie jest już produkowana ,wyszła w niewielkiej liczbie egzemplarzy,a jej dzwięk jest tak angazujący że własciciele sie jej nie pozbywają !

Jak ktoś znajdzie na rynku wtórnym to brać w ciemno u szukac dobrego preampa lampowego.Wtedy juz wasze wydatki pojdą na kupowanie nowych płyt.

Ukryta Zawartość

Jak widać jest na Audiogonie za 1250 dolców...tylko.

Nie znam angielskiego może to nie to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak widać jest na Audiogonie za 1250 dolców...tylko.

Nie znam angielskiego może to nie to?

Przecież to jest wątek z 2006 r.

Ukryta Zawartość

il Dottore

na wstepie gratuluje i dziekuje za super recenzje. tez takiego chce ;)

pytales o CECa wiec wlasnie takiego TL51XR jestem posiadaczem. nie mam pojecia jak gra Sugden (cos czuje ze szybko to sie zmieni ;) ale z Manleyem Stingray CEC daje duzo przestrzeni, precyzji na scenie zarowno w rozumieniu jakosci zrodla dzwieku jak i precyzji lokalizacji na scenie. basu trzeba posluchac, bo moim zdaniem jest rownomiernie rozlozony wzgledem innych pasm, ktos inny moze powiedziec ze jest go za malo. no i oczywiscie trzeba polubic proces ladowania z gory i dociskania plyty, jak to moja zona nazwala "krazkiem hokejowym" :)

jakby co zapraszam do posluchania

Do sugdena to radziłbym szybkie dynamiczne przejrzyste i rytmiczne źródło z doskonale kontrolowanym basem. Żadnej "ciepłej kluchy".

A i nie wpadajcie tak w euforię na punkcie sugdena - doskonały wzmak - bez 2 zdań - ale trzeba mu zapewnić - odpowiednią resztę toru w postaci dość łatwych kolumn oraz dobrego źródełka o takim charakterze jakim pisałem powyżej, ew. kolumny dobrze by było aby "były" szybkie, precyzyjne i punktowo prowadziły bas

Zależy jaki dźwięk kto lubi...

il Dottore

na wstepie gratuluje i dziekuje za super recenzje. tez takiego chce ;)

pytales o CECa wiec wlasnie takiego TL51XR jestem posiadaczem. nie mam pojecia jak gra Sugden (cos czuje ze szybko to sie zmieni ;) ale z Manleyem Stingray CEC daje duzo przestrzeni, precyzji na scenie zarowno w rozumieniu jakosci zrodla dzwieku jak i precyzji lokalizacji na scenie. basu trzeba posluchac, bo moim zdaniem jest rownomiernie rozlozony wzgledem innych pasm, ktos inny moze powiedziec ze jest go za malo. no i oczywiscie trzeba polubic proces ladowania z gory i dociskania plyty, jak to moja zona nazwala "krazkiem hokejowym" :)

jakby co zapraszam do posluchania

Własnie taki CD player mi sprzątnięto sprzed nosa, półroczny za 800 euro... :(

A mieszkasz może na Zielonej Wyspie, to bym wpadł z A21a pod pachą... :) To nie jest stuwatowy potwór i do Twoich kolumn może być za cienki w uszach. Może powinieneś celować w Masterclass lub A35i Musicala?

A taki Muscial Fidelity A1 to prawdziwa klasa A, czy to tylko marketing?

Ukryta Zawartość

4127209757_g.jpg

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Nigdy nie słuchałem, ale pierwowzór to przecież legenda. W/g recenzji nowa wersja gra wspaniale, ale to brytyjskie recenzje więc tyle samo warte co recenzje Audi w niemieckiej prasie moto... również pasujące CD jest zdaniem recenzentów godne uwagi. Top loader, metalowy CDM Pro-2 Philipsa... Trzeba posłuchać samemu. Sprzęt na bank jest w PL, tyle, że to chyba edycja limitowana, więc jak się spodoba to nie czekać! :)

@mike1973: dzięki i też pozdrawiam!

A może Audiolab 8200CDQ? W cenie niewiele większej od używek dostajemy nie tylko nowiutkie i fajne CD ale również zacny DAC z asynchronicznym wejściem USB. Co to znaczy dla kolekcji plików FLAC na kompie - nie trzeba tłumaczyć.

Specyfikacja techniczna

Ukryta Zawartość

Aha i preamp też tam jest... Dobrze, że budzika nie wsadzili.

Ukryta Zawartość

Ja bym go tak od razu nie skreślał. Dołącz tylko końcówkę mocy i... już!

A co do jakości dźwięku to w najnowszym Hi-Fi News recenzent strasznie się nad nim spuszczał... No, ale to recka brytolskiej zabawki w brytolskiej prasie, więc trudno, by było inaczej.

Tak samo Niemcy będą wychwalać niemieckie produkty - ciekawe, że tylko u nas takiego zwyczaju nie ma...

Zielona wyspa... ups, to moze byc troche za daleko... ;)

dzieki za podpowiedzi. poszperam, poszukam, tylko musi byc w moim zasiegu cenowym bo np. to piekne ale mnie nie stac

Ukryta Zawartość

a tak przy okazji - moj CEC kupiony wlasnie na UK ebayu. sprzet wystawowy ze sklepu byl w bardzo przyzwoitej cenie. warto za takimi okazjami szperac

pozdrawiam serdecznie

Ukryta Zawartość

Ja bym go tak od razu nie skreślał. Dołącz tylko końcówkę mocy i... już!

A co do jakości dźwięku to w najnowszym Hi-Fi News recenzent strasznie się nad nim spuszczał... No, ale to recka brytolskiej zabawki w brytolskiej prasie, więc trudno, by było inaczej.

Tak samo Niemcy będą wychwalać niemieckie produkty - ciekawe, że tylko u nas takiego zwyczaju nie ma...

W Polskiej prasie też był dobrze oceniany.Zarówno Cd jak i CDQ

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Ja mam na myśli, że każdy kraj chwali swoje produkty, natomiast polska prasa potrafi "zjechać" polski sprzęt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.