Skocz do zawartości
IGNORED

Jak usmażyć jajko z klasą (A)?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Wspaniala recenzja, gratulacje dla autora ale Wy tu gadu gadu a na eBay uk stoi sobie Sugden A21a za £500 + £50 przesylka. Ktos chetny ? W sierpniu prawdopodobnie bede w Polsce to moze i bym go zabral.

W sumie dobra cena - jest też na Audiophile Candy ale za 575 funta, więc cena z ibeja jak najbardziej OK.

Właśnie gra mi koncertowy Marillion: pierwsza płyta z "Reel to Real" - o kurka, sam sobie zazdroszczę... akurat Fugazi się zaczyna!:)

Gorzej, że zaraz na nockę do roboty - trzeba jakoś na rachunek za prąd zarobić. :(

Przepraszam: "The Thieving Magpie"... ;)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ja mam na myśli, że każdy kraj chwali swoje produkty, natomiast polska prasa potrafi "zjechać" polski sprzęt.

Angielska też potrafi. HiFi Critic nawet Sugdena a21a mk 2 zrównał z ziemią :p

Sprzedaj tego Philipsa zanim padnie ci w nim mechanizm (a do bezawaryjnych na pewno nie należy), potem to kaplica - zapasowych brak.

PS. Fajna recenzja. Szkoda że tak mało osób z forum zadaje sobie trud aby coś więcej o sprzęcie napisać.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Angielska też potrafi. HiFi Critic nawet Sugdena a21a mk 2 zrównał z ziemią :p

Sprzedaj tego Philipsa zanim padnie ci w nim mechanizm (a do bezawaryjnych na pewno nie należy), potem to kaplica - zapasowych brak.

PS. Fajna recenzja. Szkoda że tak mało osób z forum zadaje sobie trud aby coś więcej o sprzęcie napisać.

To samo, co Ty napisał mi Adrian van Meedevort, gdy chciałem u niego troszkę Filipka stuningować. Odradził ze względu na brak części serwisowych.

Cóż, na razie Filip śmiga nawet na bardzo porysowanych płytach i nie ma objawów wysiadki lasera, jednak zdaję sobie sprawę, że nic nie jest wieczne.

Dlatego robię wstępne przymiarki do jakiegoś przyzwoitego CD-playera, bo to teraz jest najsłabszy element mojego toru.

Potem pewno kolumny... to się nigdy nie skończy! :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W tym DVD nie pada laser. Tylko chipy MACE i FURORE na servoboardzie. I robią to zupełnie niespodziewanie. Aż dziw bierze że twój jeszcze chodzi !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 2 tygodnie później...

Panowie na ebayu są dwie sztuki z czego jedna to ta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a druga taka :)

Ukryta Zawartość

ps.

z naklejki pełna nazwa to a21aL - wszystkie tak mają ?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co pamiętam (mogę się mylić, pamieć bywa zawodna)

AL - wersja bez phono czyli tylko Line.

A - wersja z phono.

Gniazda dla phono mają oba ale do AL prawdopodobnie można było dołożyć phono jako opcję płatną.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Sorrki za offtopic

Panowie może ktoś z Was pomóc w wylicytowaniu i wysłaniu sugdena do Polski ?

Anglicy wydają się głusi na maile i prośby o odblokwanie aukcji...

Ukryta Zawartość

Dajcie proszę znać na prv.

ps.

Cholera nie wydaje się Wam trochę obity ?

Ukryta Zawartość

Obity??? Sprzęt z UK może nie jest tak fanatycznie zadbany jak niemiecki ale ten wygląda nader przyzwoicie tylko foty podłej jakości. :)

obity nie obity i tak go nie kupię bo zero odzewu ... tak samo jak w sprawie accuphase e-405

ale tu mam inny problem bo nie mam bladego pojęcia ile to jest warte ...

kolcek prawie 20 lat pewnie ma a ładować więcej niż 5k trochę mi nie pasuje.

Ukryta Zawartość

może wiecie ile to jest warte, bo club accu milczy..

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

To jest Accu - nie powinien grać gorzej niż w momencie wyjęcia z kartonu. Warto.

Sprowadziłem dla znajomych w sumie 5 wzmacniaczy tej firmy (4 x E-206, a ostatnio E-305). Wszystkie miały ponad 15 lat i grały świetnie. Te elktrolity to trochę taki straszak.

Ominęła mnie burza wokół Sugdenka... Ogólnie mogę napisać "told you so."

Nie chodzi tu o ekstazę, a po prostu bardzo miły sprzęt do słuchania muzyki.

W czasach kiedy nawet Mercedes i Porsche zaczynają chałturzyć i sprzedawać samą markę... taki Sugden zachowuje pozycję undergroundową: dobrze i ambitnie robi i nie dba o rozgłos.

Ja postanowiłem wymienić kondensatory (mam starszą wersję A21a) i już go - raczej - nie sprzedawać, w szacunku dla dokonań firmy (geniusz prostych rozwiązań, skromność twórców.)

No i wymieniłem. Po ok 20 godz. grania dźwięk jeszcze nie jest stabilny, trochę zatrzeszczy. W porywach gra jeszcze lepiej: góra, średnica bez zmian, ale bas jest mocniejszy, bardziej zwarty, pękaty.

Liczę, że po 100 h dogrzewki będzie już całkiem dobrze.

50kg i do tego świetnie wygląda. Szkoda, że nie ma ogłoszeń. Z klasa A nie est tak różowo, jeżeli chodzi o prąd. Bo tak naprawdę nie ma różnicy czy słuchamy cicho czy głośno to i tak ciągnie tyle prądu, że licznik nie nadąża kręcić :) Swoją drogą kiedyś polowałem na Sugdena, ale coś przeczytałem, że są awaryjne ze względu właśnie na temperaturę, ale nie wiem ile w tym prawdy. Teraz niestety bym go już nie kupił, bo trochę to za mało wacików do moich obecnych kolumn.

Pisaliśmy niedawno o poborze mocy w klasie A ... podobno nie wychodzi więcej niż 15-20 PLN. przy intensywnym, codziennym słuchaniu A21a, więc nie ma o czym mówić. Sugden jest od tego, żeby częściej siedzieć w domu i mocno zaoszczędzić na paliwie.

Acha... ładna recenzja.

To trochę ryzykowne pisać o czymkolwiek zaraz po kupieniu - ja wypowiadam się o sprzętach zwykle po roku słuchania, ale Sugden nie zawiódł. Dobrze też wiedzieć, że zielony groszek z zasmażką dobrze wpływa na nastrój odsłuchów :)

Ostatnio jestem fanem czarnego grochu. Nie ma chyba tego w Polsce, zaś w Irlandii kupuje się w ruskich sklepach. Czarny litewski groch w słoikach z wędzonką czy kiełbasą - jak dawniej nasz polski biwakowy. Pyszności. :)

Pobór w Sugdenie to chyba jakieś stałe 100W - tak? Dziennie 6-8 godzin nie powinno przekroczyć 20 zł na miesiąc.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• 2 tygodnie później...

A taki Muscial Fidelity A1 to prawdziwa klasa A, czy to tylko marketing?

Ukryta Zawartość

4127209757_g.jpg

słuchałem go jakieś 2 tygodnie temu. jak dla mnie na kolana nie rzuca, z prozakami studio 140 grał bardzo dobrze z B&W cdm1 tragicznie.acha wszystko z CD pro. Ale po zmianie zagrał świetnie ze zlampizowanym starym CD. to było to , ale trzeba lubieć atmosferę ciemnej zadymionej kafejki:) Generalnie grał bardzo czysto chłodno i wyrafinowanie jak dla mnie, bez magi czyli czegoś co określić się nie da :) ale da się poczuć na skórze:) w porównaniu z alephem 30 przepadł.

Ukryta Zawartość

Ja postanowiłem wymienić kondensatory (mam starszą wersję A21a) i już go - raczej - nie sprzedawać, w szacunku dla dokonań firmy (geniusz prostych rozwiązań, skromność twórców.)

No i wymieniłem. Po ok 20 godz. grania dźwięk jeszcze nie jest stabilny, trochę zatrzeszczy. W porywach gra jeszcze lepiej: góra, średnica bez zmian, ale bas jest mocniejszy, bardziej zwarty, pękaty.

Liczę, że po 100 h dogrzewki będzie już całkiem dobrze.

Macson, bardziej dla swietego spokoju niz z potrzeby rowniez zastanawiam sie nad taka kuracja odmladzajaca dla mojego A21a z 1999r. Czy wyslales swoj wzmacniacz do producenta czy wymiane zrobiles sam? Z gory dziekuje za wszyelkie info praktyczne, moze byc na priv. jesli wolisz.

Pozdrowienia dla fanow Sudgena!

il Dottore w końcu jakaś recenzja z zacięciem i wewnętrzną pasją. Kapitalne !!!

Naprawdę świetnie się czyta, przebierając przy tym oczami po sprzęcie z myślą odsprzedaży swojego pupila. Taka recenzja potrafi nieźle zamieszać i wprowadzić niepokój w umyśle każdego audiofila czy nawet audiofilnego słuchacza :)

Źródła Ci nie polecę bo będzie to tylko i wyłącznie stary Rotel.

Tak na marginesie. Nie dzwonili już do Ciebie z angażem do specjalistycznej prasy? :))))

pozdrówka

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Podobno z Harbethami ładnie się Sugden komponuje.

• 2 miesiące później...

il Dottore w końcu jakaś recenzja z zacięciem i wewnętrzną pasją. Kapitalne !!!

Naprawdę świetnie się czyta, przebierając przy tym oczami po sprzęcie z myślą odsprzedaży swojego pupila. Taka recenzja potrafi nieźle zamieszać i wprowadzić niepokój w umyśle każdego audiofila czy nawet audiofilnego słuchacza :)

Źródła Ci nie polecę bo będzie to tylko i wyłącznie stary Rotel.

Tak na marginesie. Nie dzwonili już do Ciebie z angażem do specjalistycznej prasy? :))))

pozdrówka

Fakt. Wielkie brawa za recenzję.

• 1 miesiąc później...

Znalazłem, jeśli ktoś ciekawy, fajny angielski test A21a

Ukryta Zawartość

Gość podaje sympatyczny przepis, jak przy pomocy Sugdena zostać Sąsiadem z Piekła Rodem... :)

Ukryta Zawartość

No nie zupełnie. Wybierając Sugdena pozostajemy po jasnej stronie mocy - choć niekoniecznie energooszczędnej.

(... While the Forces of Darkness preferred Class-B or Class-AB... )

Zgadzam się ... zresztą mam podobny gust do K. Kesslera: ładnie pisze i lubi muzykalne urządzenia (np. źródła Linna.)

Sugden to mój typ, chciałbym jeszcze dorobić się źródła cyfrowego, które grałoby podobnie, albo tak samo - i nie kosztowało szczególnie więcej. Póki co, najwidoczniej, przychodzi odłożyć na Krella.

A21a zagra dobrze ale trzeba mu dobranego towarzystwa.

Przy cięższych do wysterowania głośnikach bas będzie lekko z tyłu a "ciężar" dźwięku przesunie się w górę co po chwili zacznie być lekko męczące.

----------------------------------------------------

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.