Skocz do zawartości
IGNORED

Trudny początek

Kseryk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zamierzam skompletować własny zestaw audio - wzmacniacz, CD i jakieś kolumny. Niestety, czytając wasze posty, nie mam zielonego pojęcia o czym wy mówicie. Prosiłbym was żebyście przedstawili mi podstawy - o co w tym wszystkich chodzi, wyjaśnili te wasze skróty.

Wydaje się bez sensu, ale kompletowanie sprzętu audio to nie to samo co np. fotografia - gdzie wchodzisz w zakładkę basic i wszystko jest jasno wytłumaczone.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/84751-trudny-pocz%C4%85tek/

Z kompletowaniem sprzętu audio jest podobnie jak z sexem.

Jak już zasmakujesz, to ciągle coś wkładasz i wyjmujesz (z zestawu), aby na nowo przeżywać rozkosz z posiadania i mieć coraz większą przyjemność ze słuchania.

W tej zabawie wiele zależy również od zasobności portfela, im zasobniejszy tym więcej atrakcji Cię czeka.

Jednak jak źle zainwestujesz i będziesz tylko słuchał podpowiedzi, a sam nie sprawdzisz, to poczujesz się tak, jakby Ciebie ktoś ... zwłaszcza jak będą to akurat "ostatnie pieniądze" przeznaczone na tą zabawę - to jak sex bez gumki i z Afroamerykaninem.

Trzeba się wówczas szybko pozbywać któregoś z elementów systemu, aby "stan bólu poniżej nerek" nie trwał zbyt długo.

Gotowej recepty więc nie ma, są tylko mniej lub bardziej udane zestawy, a ilość czynników wpływających na "udany związek" jest równa przypadkom w życiu.

pzdr.

he he

kup sobie gramofon i zapomnisz o tym ciągłym wkładaniu i wyjmowaniu :) tylko będziesz się cieszył muzyką :) .

Jeśli zamierzasz jednak słuchać muzy nie z czarnego krążka to czeka cię długa wyboista droga .

Proponuję nie iść na skróty i wziąść dzień wolnego podjechać do większego miasta i posłuchać kilku zestawień wtedy sam będziesz wiedział czego chcesz ( wcześniej trzeba się oczywiście umówić na odsłuchy ) . Pamiętaj Twoje ucho wie najlepiej .

Kilka podstaw :

Najważniejsza jest akustyka pomieszczenia

Bardzo ważne jest odpowiednie ustawienie kolumn w pomieszczeniu ( czasem na jego środku )

Jak nie jesteś w stanie poświęcić wygody poruszania po domu na rzecz dobrego ustawienia kolumn to inwestowanie kasy w dobry sprzęt jest stratą czasu .

Kolumny najważniejsza część systemu .

powodzenia

z doradzaniem sprzętu na forum jest jak leczenie lekarza przez telefon :) albo pacjent przeżyje ale zdrowy nie będzie albo w gorszym przypadku nie przeżyje :)

Z kompletowaniem sprzętu audio jest podobnie jak z sexem.

Jak już zasmakujesz, to ciągle coś wkładasz i wyjmujesz (z zestawu), aby na nowo przeżywać rozkosz z posiadania i mieć coraz większą przyjemność ze słuchania.

pzdr.

OK. Hasło: z audio jest jak z sexem, ciągle coś wkładasz i wyjmujesz, oficjalnie zgłaszam jako motto portalu AS.pl :)

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Wielkie dzięki za odpowiedzi.

A czy moglibyście zerknąć na sprzęt? Na co zwrócić uwagę przy wyborze wzmacniacza, co ma większe znaczenie a czego wogóle nie brać pod uwagę. Podobnie z cd i kolumnami - choć te ostatnie mają tylko dobrze grać więc problem jest mniejszy.

Może ktoś kiedyś znalazł jakąś stronkę audio dla kompletnych laików? Byłaby najlepszą odpowiedzią na masę moich pytań.

Mój ociec kiedyś kupił sprzęt, który gra do dzisiaj: jest to Sony Integrated Stereo amplifier TA-FE700r i CD również od Sony CDP-XC800 podpiętę po głośniki alr entry 4. Jest to dla mnie jakby jedyny wyznacznik audio. Moim zdaniem dźwięk jest dobry, ale wiadomo - jak się nie ma porównania to nawet telefon „dobrze gra”.

Szybki gonzo - bardzo zacna analogia :D

Pozdrawiam

Aby nie rozpisywać się o audio i seksie: jeśli to pierwszy system to warto pomyśleć o czymś używanym, oczywiście z pewnego źródła. To trudne, ale pozwala uchronić od wielu błędów, które kosztują wiele przy kupnie gotowego, co prawda ładnie wyglądającego i pachnącego nowościa sprzętu. Tak jak Jach napisał: najważniejsza jest akustyka pomieszczenia, bo bez niej po prostu nic nie zagra. Nie chodzi od razu o super adaptacje profejsonalne za grube tysiące, ale warto pomyśleć o tym gdzie stanie sprzęt, zanim się go kupi, bo może to mieć wpływ na decyzję, czy np. kupić kolumny z bas refleksem z przodu, z tyłu, czy może inną konstrukcję (np. obudowa zamknięta).

Jest wiele szkół kompletowania sprzętu, niemniej ja zacząłbym od wyboru kolumn. Do nich potem dobrać wzmiacniacz. Inni mówią, by zacząć od dobrego wzmacniacza, i z nim pod pachą biegać po sklepach - to też jest opcja. Źródło zostawiłbym na koniec. Dla mnie są 2 drogi, a właściwie 3: 1) klasyczny CD z zewnętrznym Daciem (przetwornik analog-cyfr.); 2) gramofon; 3) serwer plików. O 3 nie wiem nic; 1 i 2 można z powodzeniem połączyć - 2 ma zaletę, że jest teraz ponowny rozkwit rynku winylowego, wiele akutalnych pozycji wychodzi na winylu, to naprawdę jakby namiastka renesansu ;)

I właściwie tyle. Musisz znać powierzchnię swojego pokoju gdzie będą stały kolumny, i czy np. będą wciśnięte między szafy, czy raczej można je będzie wysunąć do przodu.

Dlatego też, reasumując, nie przesadzałby. Kupno systemu to pewne wyzwanie, ale nie jest to znowu doktorat z fizyki jądrowej. Spokojnie da się coś kupić. Warto jednak z głową - jasno określić potrzeby i tryzmać się tego oglądając sprzęt w sklepie, bo inaczej emocje sprawią, że dasz się naciągnąć na coś, czego nie potrzebujesz (wodotryski, systemy, etc. i skończysz z najnowszym procesorem kina, zamiast z "staromodnym" klasycznym wzmacniaczem). Poza tym, naprawdę lepiej małymi kroczkami kupować, bo potrzebujesz po prostu czasu, by określić/odkryć czeog oczekujesz, jaki dzźwięk. etc. Dlatego polecam naprawdę sprzęt używany.

powodzenia, i bez strachu.

PS.

Co do porównania do fotografii, to nie do końca udane :) dla nowicjusza dyskutowanie o abberracjach szkieł, winietowaniu, rozdzielczości matrycy, etc. to taka sama abstrakcja co dyskutowanie o wyborze audio.

Wielkie dzięki za odpowiedzi.

A czy moglibyście zerknąć na sprzęt? Na co zwrócić uwagę przy wyborze wzmacniacza, co ma większe znaczenie a czego wogóle nie brać pod uwagę. Podobnie z cd i kolumnami - choć te ostatnie mają tylko dobrze grać więc problem jest mniejszy.

Może ktoś kiedyś znalazł jakąś stronkę audio dla kompletnych laików? Byłaby najlepszą odpowiedzią na masę moich pytań.

Mój ociec kiedyś kupił sprzęt, który gra do dzisiaj: jest to Sony Integrated Stereo amplifier TA-FE700r i CD również od Sony CDP-XC800 podpiętę po głośniki alr entry 4. Jest to dla mnie jakby jedyny wyznacznik audio. Moim zdaniem dźwięk jest dobry, ale wiadomo - jak się nie ma porównania to nawet telefon „dobrze gra”.

Szybki gonzo - bardzo zacna analogia :D

Pozdrawiam

Napisz skąd jesteś, poszukaj na forum ludzi z Twojego miasta. Umów się na kawę/piwo i posłuchaj jak, co u nich gra. Do tego runda po salonach audio. I już będziesz mądrzejszy.

Powrót po dłuższej przerwie...

proszę bardzo o hi fi dla laika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P. S. Sprzęt z tej strony pozwala osiągnąć wybitną jakość dźwięku za prześmieszne pieniądze .

Ukryta Zawartość

romekjagoda słusznie zauważył, że akustyka pomieszczenia, to podstawowa sprawa dla grającego sprzętu i to bez względu co ten sprzęt ma grać.

Jeśli byłby on nawet z niskiej półki cenowej to zawsze zagra lepiej w dobrze zaadoptowanym pokoju odsłuchowym.

Sprawa która również nie jest bez znaczenia to rodzaj słuchanej muzyki, czyli własne preferencje.

I nie piszę tu o preferencjach brzmienia, tylko o ulubionych płytach wykonawcach, ogólnie gatunkach muzycznych.

Nie każda konfiguracja naszego sprzętu sprawdzi się w danym gatunku muzycznym, rzadko bywają dobre urządzenia o tzw. uniwersalnym brzmieniu.

Ale jeśli już, to na różnym materiale muzycznym można jednak wyłapać ich ułomności.

Albo ma to być sprzęt do kotleta i "waleta", czyli dobrze grający aczkolwiek nie absorbujący, albo tzw. łowca nut ukrytych i skrzypiących krzeseł.

Napisz Kseryk czego słuchasz, będziemy mieli większą orientację, na jakie klamoty zwrócić Twoją uwagę.

pzdr.

Napisz Kseryk czego słuchasz, będziemy mieli większą orientację, na jakie klamoty zwrócić Twoją uwagę.

Tutaj może być problem, bo moje preferencje gatunkowe są - bardzo rozległe. Zaczynając od jazzu (Miles Davies, Ben Webster), kończąc na Pink Floyd. Czasem wkradnie się coś polskiego np. Perfect.

Co do poprzedniego pytania - docelowym pomieszczeniem jest w miarę kwadratowy pokój ok. 12 m2. Niemal cały pokryty jest dywanem, do tego szafy, podwieszane półki, firany i zasłony. Więc co do akustyki - nie powinno być najgorzej. Głośniki będą stać jakieś 15-20 cm od ściany po dwóch stronach biórka naprzeciwko fotela (miejsca odsłuchowego - jeżeli tak to można nazwać).

Choć jeżeli zwiększenie odległośći może zwiększyć możliwośći i jakość dźwięku to nie powinno być problemu.

Jacm dzięki za stronkę - mnóstwo tam informacji. Super.

Przy poszukiwaniu sprzętu możesz skorzytsać z moich rad:

W odtwarzacz CD - sprawdź dostępność i cenę lasera w przypadku wymiany. Proponuje zwrócić takze uwagę na wagę (krązy opinia - im cieższy tym lepszy), szum i dynamika najlepiej powyżej 100db! Pasmo przenoszenia - im szersze tym lepiej, Sprawdź także produkcje, najlepiej jak jest to Japonia. Trzymaj sie z daleka od made in Ch...

We wzmacniaczu - sprawdź pobór prądu min. 200-250wat, sprawdź czy pracuje w klasie A - najlepszy dźwięk, i tak samo szum i dynamika powyżej 100db! Końcówka mocy najlepiej jak zbudowana jest na tranzystorach. I jaką impedancję obsługują - najęczsciej od 4 do 16ohm. Pasmo przenoszenia - im szersze tym lepiej. Sprawdź także produkcje, najlepiej jak jest to Japonia. Trzymaj sie z daleka od made in Ch...

Kolumny - sprawdź z jakich głosników są zbudowane! Nie bierz nic w czym siedzi tons... (nie che robić reklamy, ale każdy wie co mam na myśli). Sprawdź impedencje - porównaj ją ze wzmacniaczem. Zwróć szczególną uwagę na skuteczność i pasmo przenoszenia - im obie wartosci wyższe tym lepiej!

To tak tylko na szybkiego, mam nadzieje ze co nie co pomogłem, ale pewnie zaraz koledzy z forum zaczną mi "sypać" że zapomiałem o tym... że tu źle... itd.

Pozdrawiam

Wielkie dzięki za odpowiedzi. NOWOROSYJSK na pewno skorzystam.

To co proponowalibyście do gatunków wyżej wymienionych i takiego pokoju? Nie proszę dokładnie o model, ani nawet firmę tylko ewentualnie typ sprzętu. Dzięki wam powoli zawężam sobie listę, aż w końcu stanę przed odsłuchem kilku wybranych i dokonam wyboru :)

Pozdrawiam

Kseryk, a ile chcesz wydać? Bo w sumie nie wiemy o ile dokładnie przeczytałem Twoje forumowe wypowiedzi. Widać, że konkretnie podchodzisz do tematu, a tacy zwykle znajdą tu zrozumienie :P

P.S. Piję do wszystkich piszących- co dobrego do hip hopu :D

Prosiłbym was żebyście przedstawili mi podstawy - o co w tym wszystkich chodzi, wyjaśnili te wasze skróty.

Hehe - poczytaj forum o androidzie. Tam dopiero jest nomenklatura. "Wgraj rom przez odina (najlepiej samodzielnie ugotowanego), sfleszuj to w cholerę, zrób roota"..... W audio jest prościzna.

Kseryk, a ile chcesz wydać?

Nie zamierzam łapać się od razu za sprzęt z górnej półki. Zawsze byłem zdania, że do wszystkiego trzeba dojść powoli, małymi kroczkami. To też sprawia przyjemność :)

Nie bardzo przemówił do mnie sposób romekjagoda z kolumnami jako pierwszy zakup. Najpierw skupię się może na wzmacniaczu. Zastanawiałem się też nad CD od razu ze wzmacniaczem. Docelowo będą tylko CD, ale trochę martwi mnie brak możliwośći podłączenia np. gramofonu. Tak jak polecił romekjagoda, chyba będę się starał znaleźć coś używanego. Cena: nie wiem czy wystarczy ale myślę... do 500zł (+/- oczywiśćie).

Hehe - poczytaj forum o androidzie. Tam dopiero jest nomenklatura. "Wgraj rom przez odina (najlepiej samodzielnie ugotowanego), sfleszuj to w cholerę, zrób roota"..... W audio jest prościzna.

Masz rację - po takim poście wrzucił bym tego odina do ziemniaków - niech się gotuje :)

Jakbyś mieszkał na Zielonej Wyspie to bym Ci polecił

Ukryta Zawartość

Za 500 zeta trudno o lepszy (no chyba, że ja sprzedaję, ale wszystkie wzmaki już mi wyszły... ;) ).

Generalna zasada jest jedna: kupuj wyłącznie wzmacniacz, który ma 2 gałki: selektor źródeł i potencjometr głosności. Nie da się trafić źle.

No co? Skoro ktoś zalecał zakup CD na wagę to ja mogę wyłożyć swoją gałkową teorię, nie? :)

Te wszystkie dodatkowe pierdolniki: lałdnesy, filtry subsoniczne, regulacje barwy, balansu... są niepotrzebne! Tylko degradują dźwięk. Dobry wzmak tego nie ma, bo... nie potrzebuje.

Ukryta Zawartość

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Święta racja . Im mniej bajerów tym gra lepiej . Wzmak max 2 gałki . Głośność i selektor :) .

Musical jest ok na początek zagra Ci pięknie Floydów i polskiego Rocka w Jazzie też da radę .

coś takiego ( jako przykład )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) też na początek nie jest złe .

Osobiście miałem kiedyś pre nr 3 z tego audiotonu na lampach E88CC ( dobra barwa plus brak zmulenia ) do teko tranzystorowe końcówki mocy Drakula ( jest tu na forum dział DIY można ten wzmak poskładac samemu ) Floydzi grali jakna żywo , barwy gitar bajeczne , wokale w Jazzie miodzio , trabki , fortepian bajka . Potrzebna była kasa i sprzedałem i żałuję do dziś .

Jest coś takiego na aledrogo w tym przypadku cena korzystna

Ukryta Zawartość

Na forum czasem ktoś odsprzedaje DIY ( czyli robione ręcznie ) wzmacniacze na aleegro też się trafiają . Można tanio kupić sprzęt naprawdę bardzo wysokiej klasy .

Przełożenie jest mniej więcej 1 do 5 czyli jak sam złożysz sobie wzmaka w którym części są 1 000 zł to w sklepie tej jakości sprzęt kosztuje 5 000 .

Sam słucham praktycznie każdego gatunku muzycznego i wiem jak ciężko znaleźć uniwersalny klocek .

miałem wzmaki po 7 000 sklepowe i żaden nie zagrał choć w połowie tak dobrze jak DIY robione czy kupione za 1000 zł .

Nie daj się też wkręcić w zbyt drogie kable , różnica w kablach jest ale kosmetyczna . Jeśli akustyka pomieszczenia jest ok i sprzęt gra poprawnie to wystarczą zwykłe ( lepsze :) interkonekty za 40 zł z marketu . Ja gram na prolinku za 40 zł wymiótł kabel sklepowy za 700 zł . Do tego odpowiedniej grubości kable głośnikowe , ja gram na Cable Talk concert 2.1 i za 30 zł za metr i też pogoniły drogie kable po 200 zł za metr :) . nie sztuką wywalić kasę tylko odpowiednio dobrać zestaw .

Najwazniejsze !!! Staraj się raczej skompletować a nawet wręcz skopiować cały zestaw jak ktoś Ci doradzi . Bo biorąc oddzielnie wzmaka , cd , kolumny z różnych wątków polecane w nich jako najlepsze po zestawieniu razem na 80 % będzie kicha .

Ukryta Zawartość

a tu watek o

Ukryta Zawartość

z tym pre lampowym będzie miodzio .

narazie na allegro jest tylko to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jacm wielkie dzięki.

Czyli mamy, powiedzmy dwie propozycje na solidny wzmacniacz na dobry początek :)

- Musical Fidelity E1

- NAD C320

Oczywiście używane.

Muszę poczytać o obydwóch i przede wszystkim posłuchać. Fajnie by było gdybym może znalazł tutaj na forum coś DIY do tych 500zł. Jeśli mówisz że takie wzmaki zagrają jak te po 2500zł to ja jestem za. Może ktoś z forum jeszcze coś zaproponuje od siebie. Albo może macie jakichś swoich zaufanych ludzi tutaj, to napiszę na PW czy nie mieliby przypadkiem jakiegoś?

A powiedzcie mi - jak mogę sprawdzić, który bardziej będzie mi odpowiadał? Pójść gdzieś na odsłuch i posłuchać obydwóch podpiętych do tych samych głośników? Pytanie banalne - ale przypominam - nie miałem jeszcze takich przygód :P Może jakieś dobre miejsce - powiedzmy - Wałbrzych, Wrocław?

Pozdrawiam

Tak jak tu wspomniano, kolejno : pomieszczenie, wzmaciacz (lepiej uzywany), kolumny (moga byc i nowe), a jako zrodlo rozwaz jakis serwer muzyczny (tu tylko nowy), pozniej dokupisz DAC, oraz jakis niedrogi tuner. CD (uzwany tanszy model) tez mozna, ale i tak zobaczysz, ze za jakis czas bedziesz sluchal tylko plikow,

Kseryk

Kilka razy przeczytałem Twój wpis, zacytuję:

Nie zamierzam łapać się od razu za sprzęt z górnej półki. Zawsze byłem zdania, że do wszystkiego trzeba dojść powoli, małymi kroczkami. To też sprawia przyjemność :)

Nie bardzo przemówił do mnie sposób romekjagoda z kolumnami jako pierwszy zakup. Najpierw skupię się może na wzmacniaczu. Zastanawiałem się też nad CD od razu ze wzmacniaczem. Docelowo będą tylko CD, ale trochę martwi mnie brak możliwośći podłączenia np. gramofonu. Tak jak polecił romekjagoda, chyba będę się starał znaleźć coś używanego. Cena: nie wiem czy wystarczy ale myślę... do 500zł (+/- oczywiśćie).

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale za 500zł chciałbyś złożyć jakiś dzielony zestaw ?

Gramofon jak sądzę już jakiś masz, bo martwi Cię brak możliwości jego podłączenia ... (pewnie do wieży z marketu ?)

No bo w tej kwocie to chyba nic dzielonego nie kupisz, tym bardziej że zastanawiasz się nad CD-kiem, który miałby od razu wzmacniacz.

Nie zrozum nie źle, ale z taką kwotą jaką dysponujesz to musiałbyś mocno stanąć na paluszkach, a i tak sprzętu z górnej półki nie zobaczysz.

Owszem, do czegoś się można przymierzyć, ale i tak na coś zabraknie, zwłaszcza ze piszesz jeszcze o +/-, co innego jakbyś napisał "z hakiem", to można by zapytać - jak ten hak duży ?

500zł z małym hakiem może i starczyło by na zestaw dzielony, czyli 250 na kolumny, 150 na CD-ek, a za stówkę z tym "małym hakiem" złożyć jakiś wzmacniacz DIY (jeśli masz trochę zdolności w lutowaniu), choćby zachwalany przez Forumowiczów GainClone.

pzdr.

szybki Gonzo Fakt, żle mnie zrozumiałeś - myślałem o wzmacniaczu do 500zł :D a nie o całym sprzęcie.

Ten gramofon (stary JVC l-a31 podpięty jest do Sony Stereo amplifier TA-FE700r. Ale jak już wcześniej pisałem, wzmacniacz ten jest w innym pokoju i nie jest mój.

sklepy w Wrocławiu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nada powinni mieć nowszy model ale gra podobnie będziesz miał odniesienie jaki dźwięk prezentuje . Ogólnie warto się umówić na odsłuchanie 2 czy 3 konfiguracji sprzętu , oczywiście nie ma co zdradzać że i tak chcesz kupić z drugiej ręki bo wtedy nici z odsłuchu :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jacm dzięki. Czyli powiedzmy (wspólnymi :) siłami wybraliśmy dwa najlepsze wzmacniacze w tej klasie cenowej. Oczywiście jak ktoś ma jakieś propozycje to zawsze są one mile widziane.

W takim razie jakie kolumny i ewentualnie CD mógłbym dobrać do nich? Dla mnie osobiście jest to najtrudniejszy etap. Nie wiem nawet ile przeznaczyć na kolumny i CD. Jeśli tak się da to wolałbym słabszy CD, a lepsze kolumny (bo oczywiście budżet też ograniczony). CD może być używane, kolumny wolałbym nowe - chyba, że z pewnego źródła.

Serwery muzyczne to dla mnie zupełnie coś nowego. Jeżeli da się znaleźć w miarę dobry serwer w cenach odtwarzacza CD to byłoby super.

Panowie wielkie dzięki za pomoc. Myślę,że ze względu na sporą ilość takich ogólnych, podstawowych informacji sporo nowicjuszy znajdzie tu odpowiedzi na swoje pytania - tak jak ja :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.