Skocz do zawartości
IGNORED

wymacniacz do Zoller * meridian

zoller12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam prosze o ukierunkowanie poszukiwan wzmacniacza. Posiadam obecnie kolumny Zoller Temptation 2000 oraz CD Meridian 506.Kiedys w audio bylem na biezaco wiedzialbym co wybrac teraz niestety wypadlem z branzy 'dzieci'.napiszcie w obrebie ktorych firm sie obracac. Kwota max7000 pln.

pzdr i dziekuje

Zoller12

salon okolo 30 m2

https://www.audiostereo.pl/topic/84840-wymacniacz-do-zoller-meridian/

Ładne klocki posiadasz. :)

Co do wzmaka to nie pomogę - wszystko co mi przychodzi do głowy, adekwatne klasą do Twoich zabawek, kosztuje minimum 10000 zł

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W tej cenie masz co wybierać :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marantz i Krell do Zollera? Odradzam.

Końcówka ale tu trzeba niestety jeszcze dobre pre, a 7kzł to trochę mało chyba, że znajdzie się coś dobrego za ok 2kzł..

Ukryta Zawartość

Warto by było posłuchać.

Ukryta Zawartość

Gdzies w ogłoszeniach był jeszcze Plinius model 9200.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Rozumiem że ma grać ciepło ? Bo dobrych jasno grających jest dużo więcej ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli Krell to końcówki w klasie "A"

zildjian

Może poszukaj Electrocompanieta EMC1 w tej cenie wersja bez "UP" (z UP używany musiałbyś dołożyć parę tysi) mysle, ze może Ci przypasować do końcówki, Manley pewnie jeszcze dobarwi średnicę.

A gdyby tak do 506 zaaplikować Meridiana 551, synergia murowana, co prawda nie wiem jak ten wzmak zachowa sie z Zollerami, ale przekazuję swoj pomysł,

ja posiadam Meridiana 551 z Meridianem 508.20 + Eposy. Moja konfiguracja jest dla mnie satysfakcjonujaca pod warunkiem, że priorytetem jest skrajna neutralność.

Dzięki wielkie za tak duży oddźwięk :-)

Zapomniałem dodać że Zoller Temptation mają nieciekawy przebieg impedancji (schodzą do 2.8 Ohma) czy wasze propozycje wzmacniaczy mają wystarczającą wydolnośc prądową żeby je "uciągnąc"? Miałem wcześniej do tego zestawu Electrocompaniet ECI-1 i trochę się pocił (aż zdechł ;-()

Imagination maja podobnie bodaj też 2,8.

Plinius nie powinien się spocić ;)

Szkoda, że w drugim obiegu nie ma starej integry Jeffa Rowlanda Concentra I.

Nawiasem mówiąc do Temptation przydałaby się dzielona amplifikacja.

Zasługują na to.

Masz wyjątkowo jasno grający zestaw. Nie wiem nawet co sądzić o propozycji Audioneta - to baaardzo pogorszy sprawę.

506-ka Meridiana, to słabiutkie źródło, więc i na wzmacniacz nie ma co wydawać fortuny. Ale na pewno musi być coś

grającego swobodnie i miękko. Podejrzewam, że jak podzwonisz po sklepach/ogłoszeniach, to ktoś się zlituje i da posłuchać

czegoś łagodnego i dynamicznego w opozycji do Krella, Audioneta czy Electrocompanieta. I wtedy wszystko będzie jasne... ups, lepiej zrównoważone.

Masz wyjątkowo jasno grający zestaw. Nie wiem nawet co sądzić o propozycji Audioneta - to baaardzo pogorszy sprawę.

506-ka Meridiana, to słabiutkie źródło, więc i na wzmacniacz nie ma co wydawać fortuny. Ale na pewno musi być coś

grającego swobodnie i miękko. Podejrzewam, że jak podzwonisz po sklepach/ogłoszeniach, to ktoś się zlituje i da posłuchać

czegoś łagodnego i dynamicznego w opozycji do Krella, Audioneta czy Electrocompanieta. I wtedy wszystko będzie jasne... ups, lepiej zrównoważone.

Dlatego proszę o jakieś sugestie firm do przesłuchania. Będzie mi wygodniej taszczyć graty jak bedę miał parę faworytów ( nie reklamowanych w prasie). Bo te to rany boskie......

p.s. A co powiecie na np. Musical Fidelity M6 (słyszałem że jest to ciepło brzmiący wzmak)

Rozumiem że ma grać ciepło ? Bo dobrych jasno grających jest dużo więcej ...

Ukryta Zawartość

Odradzam ten model DVD jako źródło CD - brzmi na prawdę bardzo słabo, na poziomie używanego CD za 400zł.

Na dodatek nie czyta CD-Rów.

A co powiecie na np. Musical Fidelity M6 (słyszałem że jest to ciepło brzmiący wzmak)

Fajny, ciepły wzmacniacz. Na pewno można spróbować. Tak samo jak A1000, tyle że to starszy model. 400xi raczej do Zollerów nie polecam (choć znam człowieka który ma 400xi z Electrami Focala i bardzo sobie to połączenie chwali - więc tak naprawdę ciężko jest coś definitywnie wykluczyć).

Wiele osób do Zollerów kupowało wzmacniacze YBA (Integre DT) - nie jest to klasyczne ciepłe brzmienie, ale razem z Meridianem był tam pewien rodzaj synergii.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Musical Fidelity A1000 i będzie błogostan.

Pozdrawiam

Tylko gdzie kupić ten błogostan?

Szlag mnie trafia, jak pomyślę, ile teraz Michaelson woła za Pure Class A... :(

A co do pytania Autora wątku: jak potrzebujesz jakiegoś "potwora" do tych trudnych kolumn to może polska Nuda Veritas WI-4? Mieści się w budżecie...

Pozdrawiam!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Przperaszam autora wątku za wcinkę nt cedeka,ale odwdzięczam się moimi doświadczeniami:

Kiedyś miałem ten sam problem z Imagination. Bez problemu napędzał je Naim Nait 3 !!! Potem w ramach upgrade'u przesiadłem się na MF A 300,który to po drodze znisczył piece jak np Sphinx Myth 3, jakiś Thule,jakiś AVM,piecyk MF z serii Electra jak i dzielone prosiaki MF,Unison Research hybryda i coś tam jeszcze było.

Niestety,niedługo było cieszyć mi się konfiguracją-włam. Potem kupiłem pre Manley Shrimp i końcówkę LFD PA2M.Po roku sprzedałem a niedawno wróciłem do tego samego.

Przperaszam autora wątku za wcinkę nt cedeka,ale odwdzięczam się moimi doświadczeniami:

Kiedyś miałem ten sam problem z Imagination. Bez problemu napędzał je Naim Nait 3 !!! Potem w ramach upgrade'u przesiadłem się na MF A 300,który to po drodze znisczył piece jak np Sphinx Myth 3, jakiś Thule,jakiś AVM,piecyk MF z serii Electra jak i dzielone prosiaki MF,Unison Research hybryda i coś tam jeszcze było.

Niestety,niedługo było cieszyć mi się konfiguracją-włam. Potem kupiłem pre Manley Shrimp i końcówkę LFD PA2M.Po roku sprzedałem a niedawno wróciłem do tego samego.

Witam czyli do czego ? do MF 300 czy do pre Manley Shrimp i końcówkę LFD PA2M. Jak graŁ MF A 300 ?

Tylko gdzie kupić ten błogostan?

Szlag mnie trafia, jak pomyślę, ile teraz Michaelson woła za Pure Class A... :(

A co do pytania Autora wątku: jak potrzebujesz jakiegoś "potwora" do tych trudnych kolumn to może polska Nuda Veritas WI-4? Mieści się w budżecie...

Pozdrawiam!

Czasami pojawia się ale bardzo żadko i nie tanio. Pół roku temu widziałem na alledrogo za 5kpln.

zoller12

Kolega zildjian wrócił do krewetki i LFD.

polecam do Zollerów tak samo klasycznie pre lampowy + końcówka tranzystor.

Ja gram na Adionetach AMP II końcówka i Cary pre. Dla mnie idealnie ale ja lubię dźwięk bardzo żywy z dobrą kontrolą basu, a pre lampowy dodatkowo dodaje ..wypełnienia.

Myslę że to podobne zestawienie jak Shrimp+LFD co do filozofii ;)

polecam do Zollerów tak samo klasycznie pre lampowy + końcówka tranzystor.

Ja gram na Adionetach AMP II końcówka i Cary pre. Dla mnie idealnie ale ja lubię dźwięk bardzo żywy z dobrą kontrolą basu, a pre lampowy dodatkowo dodaje ..wypełnienia.

Myslę że to podobne zestawienie jak Shrimp+LFD co do filozofii ;)

zildjan sprzedaje swoje lfd

nie znam przyczyn, ale jako użytkownik (rebudowanego teraz) lfd - polecam potencjalnie zainteresowanym

jest nowe

a cięęężko będzie znaleźć tak neutralny wzmacniacz za zbliżone pieniądze

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Witam Was ponownie.

Ufff cięzko jest coś "wyhaczyć" używanego juz ręce opadają.

Może coś polecicie NOWEGO. budżet powiedzmy do 8 kzl.

Z używek coś godnego (przez Was polecanego = masakra)Poza tym naczytałem się że jest dużo klocków grzebanych i ktoś się ich chce pozbyć, i.... ręka w nocniku

Nie wiem pewnie wezmę kredyt ( i żona mnie zabije)

Już nie oczekuje cudów proszę podpowiedcie coś żeby zagrało poprawnie, jakiś wzmak gdzie jest dobra relacja ceny do jakości.

Już w desperacji myślę o Harman kardon HK 990... amoże nie jest to desperacja? tylko dobry piec. Testy w prasie swoje, sklepy swoje, ... forum swoje. Ciężkie jest życie staruszka.. oups audiofila. Wchodzę np. do sklepu W Krakowie i mówie że potrzebuje to i to.. a goście zaczynaja mi wciskać jakieś piece które im zalegaja półki i mówią że to moja szansa życiowa.....

proszę rozświetlcie mi trudną drogę wyboru wzmaka..

pzdr

Zoller12

Witam Was ponownie.

Ufff cięzko jest coś "wyhaczyć" używanego juz ręce opadają.

Może coś polecicie NOWEGO. budżet powiedzmy do 8 kzl.

Z używek coś godnego (przez Was polecanego = masakra)Poza tym naczytałem się że jest dużo klocków grzebanych i ktoś się ich chce pozbyć, i.... ręka w nocniku

Nie wiem pewnie wezmę kredyt ( i żona mnie zabije)

Już nie oczekuje cudów proszę podpowiedcie coś żeby zagrało poprawnie, jakiś wzmak gdzie jest dobra relacja ceny do jakości.

Już w desperacji myślę o Harman kardon HK 990... amoże nie jest to desperacja? tylko dobry piec. Testy w prasie swoje, sklepy swoje, ... forum swoje. Ciężkie jest życie staruszka.. oups audiofila. Wchodzę np. do sklepu W Krakowie i mówie że potrzebuje to i to.. a goście zaczynaja mi wciskać jakieś piece które im zalegaja półki i mówią że to moja szansa życiowa.....

proszę rozświetlcie mi trudną drogę wyboru wzmaka..

pzdr

Zoller12

spróbuj kontaktu z Zildjianem zakup pewny a może być okazja jeśli sprzedaje LFD,

do tego pre na lampach..

ale wydaje mi się że do tego zestawienia HK to raczej mezalians a tak wogóle nie napisałeś jakiej muzyki słuchasz a to jest ważne.

Moim zdaniem jeśli muszą być nowe nie śmigane, a które trzeba wziąć pod uwagę w tym budżecie to MF M6, Baltlab, Caspisan może Rega lub Unison Research, może Ayon Orion lub Leben ale, czy te ostatnie napędzą te dwa basowce w Zollerach (???)

Nie znam nowej serii MF ani Baltlaba.Starszy Baltek miał problemy z reprodukcją basu na niższych poziomach głośności. Caspian i Unison Research to pomyłka-pisałem o tym 5 lat temu:-) Rega - słyszałem,że nie lubi prądożernych głośników. Ayon Orion czy Leben czyli full lampy:chyba nie do Zollerów (patrz "artykuł" Audiograde w klubie Zoller sprzed lat).Podobnie wynalazki typu Manley Stingray.

Oczywiście,bezczelnie reklamuję moją końcówkę LFD (mam już 2gą),ale plus preamp to sporo ponad budżet kolegi.

Unisona miałem na myśli hybrydy z serii unico bo inne UR nowe przekraczają budżet o parę tyś.

W ogóle odniosłem sie do sugestii autora wątku dot. nowych urządzeń.

Co do używek szukałbym mocnych Passów, ARC i ogólnie CD (z regulacją) lub pre z lampą i tranzystorową końcówką.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.