Skocz do zawartości
IGNORED

teddy pardo a tomanek

kamilat

Rekomendowane odpowiedzi

Aha - jeszcze jedna rzecz.

Będę brutalnie szczery: nie rozumiem, po prostu nie rozumiem, jaki jest sens kupowania Teddy Pardo do rDAC'a. Tomanek jeszcze da radę ze swoją ceną, ale rDAC to naprawdę budżetowe urządzenie z budżetowym dźwiękiem i TAKIM POZOSTANIE nawet po podpięciu elektrowni atomowej.

Nie oszukujmy się.

Lepiej kupić po prostu droższy (lepszy) DAC.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

dokladnie ja nie widze sensu wydawac 250 euro jak mozna kupic o wiele taniej i sadze ze ten sam efekt

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Sens jest jeden - dobre zasilanie jest warte minimum 1/3 calej elektroniki (albo i wiecej) kazdego urzadzenia. W tym wypadku dochodzimy do clou - jezeli nie ma roznicy w jakosci dzwieku pomiedzy jednym PSU kosztujacym 600, a drugim, za 1500 pln, to znaczy ze za to ostatnie placimy haracz, a pierwsze jest warte swojej ceny.

Ale w końcu nikt nie porównywał tych urządzeń, chyba

że coś przeoczyłem. Mamy obecnie co najmniej 3 komercyjne

konstrukcje gotowych zasilaczy:

- Tomanek "stary" 500 zł

- Tomanek "nowy" 600 zł

- Teddy Pardo 1650 zł :(

Bas i dynamika na rDAC z Tomankiem bardzo fajne.

A jak stereofonia, lokalizacja, głębia ?

Mogę porównywać tylko z Havaną, innego DAC do porównań nie było. Szerokość sceny podobna, lokalizacja - trudno ocenić gdyż mam nieprawidłowo ustawione kolumny. Monitor musi "oddychać" a u mnie stoją wciśnięte pod samą ścianę od tyłu. Z boku mają ok 50 cm luzu. Głębia w rDAC po prostu nie istnieje. Wszystko jest płaskie jak kartka papieru. Podłączona Havana natychmiast wypchnęła głosy do przodu, nadała przekazowi proporcje. Natomiast barwa na średnicy w rDAC jest bardzo fajna, drażni za to nieco cyfrowość wysokich.

Ogólnie rDAC gra podobnie jak moje stare CD, co jest komplementem, bo mój odtwarzacz był droższy. Za 300 euro jest naprawdę OK, no i ma asynchroniczne wejście USB.

Jeśli tak wychwalają rDAC, to naprawdę szkoda czasu na słuchanie gorzej od niego grających przetworników D/A.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Mogę porównywać tylko z Havaną

Chodziło mi raczej o porównanie rDAC na standardowym zasilaniu i z Tomankiem.

Głębia w rDAC po prostu nie istnieje.

U mnie głębia jak najbardziej istnieje, pytanie czy Tomanek

poprawia jeszcze ten aspekt, byłoby super :)

Pozwolę sobie zauważyć, iż ten wątek nie rozsądził niczego poza faktem, iż Teddy Pardo nie różni się od Tomanka jakością, a jedynie ceną (i wyglądem). Nie ma żadnych podstaw przyjmować, iż którekolwiek z tych urządzeń określa maksymalny pułap jakościowy w sensie zasilania rDACa lub innych DACów z zasilaniem DC z zewnątrz. Takie domniemanie jest nieuprawnione bez rzeczywistego, bezpośredniego porównania z możliwie szeroką paletą urządzeń dostępnych na rynku. Ja akurat słuchałem rDACa w systemie kolegi bart-azazel, i głębia tam jak najbardziej była, szczególnie wyraźna przy zastosowaniu najlepszego dostępnego kabla koncentrycznego. Źródłem bitów był Popcorn C200.

Aha - jeszcze jedna rzecz.

Będę brutalnie szczery: nie rozumiem, po prostu nie rozumiem, jaki jest sens kupowania Teddy Pardo do rDAC'a. Tomanek jeszcze da radę ze swoją ceną, ale rDAC to naprawdę budżetowe urządzenie z budżetowym dźwiękiem i TAKIM POZOSTANIE nawet po podpięciu elektrowni atomowej.

Nie oszukujmy się.

Lepiej kupić po prostu droższy (lepszy) DAC.

Zgadzam się z tobą, ale zauważ, że ludzie sobie sami wmówili, że przykładowo rDAC gra lepiej niż DAC-i do 3000 zł. No to jak oni sami tak twierdzą to aż się prosi, aby stworzyć zasilanie za cenę, która dobije do tych 3000.

Sądząc po tym co siedzi w Tomanku to myślę, że Teddy zagra lepiej, pytanie ile lepiej.

Na podstawie zawartości nie da się rozsądzić jednoznacznie. Akurat nie podobają mi się rozwiązania Teddy Pardo, gdyż korzystają z nie wiadomo na co komu potrzebnych stałych czasowych, a deklaracja konstruktora o minimalizacji szumów kłóci się z wielością użytych rezystorów. Chyba bym wolał dobrze zaaplikowanego LM338, a na tym zdaje się jest ten tańszy Tomanek. O tym układzie na KD3055 nie jestem w stanie nic powiedzieć, gdyż nie znam schematu.

ja mam tomanka i moge powiedziec ze roznica miedzy sciennym a tomanka zasilaczem jest slyszalna w dynamice i bassie ktory nabral roznorodnosci, co do glebi, wysokich i srednich nie zauwazylem zmian.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

złożyłeś? pochwal się szczegółam

Mój Teddy Pardo STR DIY.

Koszt to poniżej 300zł

Względy estetyczne były mało ważne bo i tak stoi z tyłu niewidoczny.

Ale ładna obudowa to jakieś + 100zł

Aha - Teddy ustawił za małe napięcie - 5,75V pod obciążeniem

I zrobiłem korektę na 6,1V

Jutro bede sluchal havana dac w moim systemie, mam nadzieje ze bedzie sie dalo pozyczyc na dluzej i zobaczyc jak gra bo w godzine ciezko ocenic sprzecik, chyba ze mnie powali od pierwszego sluchania wiec bedzie wymiana rdaca :-D

ja mam tomanka i moge powiedziec ze roznica miedzy sciennym a tomanka zasilaczem jest slyszalna w dynamice i bassie ktory nabral roznorodnosci, co do glebi, wysokich i srednich nie zauwazylem zmian.

Która wersja zasilacza?

Pozwolę sobie zauważyć, iż ten wątek nie rozsądził niczego poza faktem, iż Teddy Pardo nie różni się od Tomanka jakością, a jedynie ceną (i wyglądem).

Przepraszam w którym miejscu tego wątku to stwierdzono, kto to stwierdził i na jakiej podstawie ? Bo coś mi chyba umknęło :)

ZTCW nikt nie zrobił ani porównań pomiarów obu w/w urządzeń, ani porównań odsłuchowych ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Przepraszam, że się wtrącę. No ale ktoś to wreszcie musi powiedzieć/napisać. Zazwyczaj nie biorę udziału w tego typu dyskusjach, co najwyżej uśmiechnę się pod nosem, jak czytam o takim "cudownym audiofilskim" zasilaczu za "jedyne" 1550zł, o konstrukcji prostej jak budowa cepa, znanej od kilkudziesięciu lat i z części kosztujących w sumie w porywach ze 150zł. A już szczególnie jeśli ma on zasilać urządzenie pracujące na natywnym pojedynczym napięciu 6V, o stosunkowo niewielkim poborze prądu.

Wiem, że to może być marketingowo niewygodny temat, ale akumulator żelowy 6V 12Ah, nie jest raczej specjalnie kosztownym produktem, aby jego zakup był wysiłkiem ponad miarę przeciętnego człowieka, zamiast kupować takie wynalazki z ceną z kosmosu.

A jakby dodać, do wykresu pierwotnego, wyniki pomiarów z takiego ustrojstwa, to mogłoby być co najmniej zabawnie ;).

No to sobie nagrabiłem, zaraz zostanę marketingowo zjedzony żywcem. No ale co mi tam, są pewne granice przegięcia. Do Kolegi Tomanka nic nie mam, bo cena uczciwa, wchodzi w to jeszcze porządna obudowa i koszt robocizny, podatki itd, więc cena jest na poziomie rozsądnym. Konstruktorowi zostaje coś tam w sam raz na chlebuś ze smalcem :). Ale ten zasilacz od TP, to już czysty marketingowy i absurdalny kosmos cenowy.

zgadza sie jak mozna wydac 1.5 k na zasilacz przeciesz to cena rdaca, jednak rozsadnie bylo by kupic daca za 3 k ktory na 100% zjadl by arcama z tedym, jak np. rega dac ktory sluchalem kilka miesiecy temu.

Przepraszam w którym miejscu tego wątku to stwierdzono, kto to stwierdził i na jakiej podstawie ? Bo coś mi chyba umknęło :)

ZTCW nikt nie zrobił ani porównań pomiarów obu w/w urządzeń, ani porównań odsłuchowych ...

Czyżbym nadinterpretował wpis kolegi Il Dottore? Na pewno były takie sugestie w tym wątku, czy też "wnioski".

Wiem, że to może być marketingowo niewygodny temat, ale akumulator żelowy 6V 12Ah, nie jest raczej specjalnie kosztownym produktem, aby jego zakup był wysiłkiem ponad miarę przeciętnego człowieka, zamiast kupować takie wynalazki z ceną z kosmosu.

Pomysł nie jest nowy, padał już w wątku "rDAC", entuzjastyczna opinia o takim zasilaniu jest też tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Generalnie wydaje się że jest to niezbyt wygodne rozwiązanie. Akumulator trzeba gdzieś "upchać" żeby nie szpecił, wypadało by mieć 2 na zmianę ? + ładowarka czyli jakieś 150zł. Ale za takie pieniądze na pewno warto poeksperymentować. Pytanie pozostaje otwarte - jak się zmienia brzmienie rDAC zasilanego TP, Tomankiem, aku ?

Ukryta Zawartość

Kolega Ahaja podał mi jakiś czas temu taki link:

Ukryta Zawartość

Polecam przejrzeć temat regulatorów, włącznie z wykresami, bo okazuje się, że bateria baterii nie równa. Przyznam, że trochę zaskoczony byłem wynikami.

Ukryta Zawartość

Propozycja TP jest bardzo uczciwa. Możesz kupić zasilacz zbudowany na gotowo, w ładnej obudowie za 270 euro, lub jak komuś 'drogo' - sam kompletny stabilizator za 50 euro, do samodzielnego montażu. Jak udowodnił kolega muda, całość na gotowo można zrobić za 300zł.

Ba ! Jeżeli uruchomiony regulator za 50 euro to dalej komuś 'drogo', może kupić samą płytkę drukowaną i we własnym zakresie wszystko polutować i uruchomić.

Pokażcie mi drugą firmę robiącą zasilacze która daje tyle opcji swoim klientom.

W porównaniu do konkurencyjnych zasilaczy zagranicznych, produkty TP na pewno nie są drogie (wystarczy spojrzeć na zasilacze NAIMa, których odpowiedniki TP na lepszych stabilizatorach są ok 3x tańsze).

Trzeba także też zauważyć, że zasilacz Tomanka jest wyceniony wyjątkowo atrakcyjnie, nawet biorąc pod uwagę że jest konstrukcją prostszą.

Jak obie konstrukcje wypadają w bezpośrednim porównaniu - tego niestety ustalić się na razie nie udało. Nikt ich ani nie zmierzył, ani nie posłuchał.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Skoro nikt w Trojmiescie nie posiada Teddy'ego, nawet za kaucja, trudno - zrobie porownanie rDAC na myszy vs. rDAC na zasilaczu Tomanek, wersja dyskretna.

Sprobujemy zrobic przekrojowo, jak sie uda. Wzmacniacze beda z roznej polki: Krell 300il vs Creek 4330mkII przykladowo. Kolumny Proac 100, moze takze VA Mozart. Okablowanie Wireworld, Furutech, Shunyata (zasilanie), Cardas / VdH (IC) oraz VdH The Wind / The Breeze.

Czego mozna by oczekiwac?

1) Zwiekszenia wielobarwnosci basu, moze rowniez ciut lepszej konturowosci / kontroli

2) Nieco lepszej dynamiki

3) Nasycenia srednicy, tego wlasnie "gestego, cieplego" powietrza wokol instrumentow oraz wokali

4) Wygladzenia / dodatkowego balsamu, albo inaczej - wiekszej otwartosci wysokich

Ciekawe, ile punktow wpadnie do koszyka pt. na plus. Jezeli uda sie zauwazyc roznice w 3/4 z wyzej wymienionych punktow, byloby bombowo ;-)

Czyżbym nadinterpretował wpis kolegi Il Dottore? Na pewno były takie sugestie w tym wątku, czy też "wnioski".

Zdecydowana nadinterpretacja. :)

Ja tylko napisałem że Teddy nie ma sensu do rDAC'a ze względu na cenę tego zasilacza. Czy jest lepszy czy gorszy od Tomanka to nie mam pojęcia bo koło zasilacza Teddy Pardo nawet nie stałem.

Tomanek ze swoją ceną IMO ma sens, rDAC z Tomankiem brzmiał bardzo przyjemnie (jak na urządzenie za 300 euro).

Trzeba tylko mieć świadomość że ani zapięcie T.Pardo ani nawet elektrowni atomowej NIE ZAMIENI rDAC'a w urządzenie za 600 euro. :)

Lepiej kupić po prostu bardziej zaawansowany DAC za zaoszczędzone pieniądze.

Komu zaś dźwięk rDAC'a podoba się i wystarcza, ten zadowoli się Tomankiem bądź samodzielnie wydłubanym zasilaczem. Uzyska poprawę, o czym zaświadcza wielu właścicieli którzy wymienili zasilanie na lepsze.

Ale bez przesady z tą poprawą... rDAC to będzie wciąż rDAC.

Mi też mój Squeezebox fajniej gra po wymianie zasilacza impulsowego na liniowy. Tyle, że ja dałem w Maplinie 20 euro za zasilacz... I chwatit'. :)

il Dottore - aby stwierdzić czy rDAC + zasilacz TP jest, lub nie jest warty 3000zł, musiałbyś tego zestawienia najpierw posłuchać, a następnie porównać taki komplet do DACów innych producentów z tego przedziału cenowego.

Wtedy, owszem, mógłbyś stwierdzić, czy rDAC + Teddy PSU jest wart, czy też nie jest wart swoich pieniędzy. Ty natomiast, z tego co wiem, nie miałeś okazji zrobić ani jednego, ani drugiego.

Tak się składa że osoby które mają bardzo duże doświadczenie w temacie i miały okazję takiego porównania dokonać (np. Filip Kulpa z AV i Wojtek Pacuła z HF) są są zupełnie przeciwnego zdania niż ty ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak doskonale wiesz, na wymianie zasilania można zyskać.

Różne są opinie - mówi się o poprawie rzędu kilku, max 10%

Czyli mamy 110% dźwięku rDAC'a. Czy to jest poziom chociażby Rega DAC? :)

Po co z Twoim doświadczeniem, bierzesz udział w tej hucpie?

Przecież tu są dorośli ludzie na tej liście - czy ktokolwiek przy zdrowych zmysłach jest w stanie uwierzyć, że zasilacz poprawi brzmienie dowolnego DAC nie o 10% ale o... 110%? :)

Ja bym brał po prostu droższy DAC, ale jeśli ktoś wierzy w "magical touch of Teddy Pardo" to jego sprawa.

Tomanek ma tę przewagę, że jego cena pozostaje jeszcze w miarę logicznej proporcji do ceny rDAC'a.

Teddy Pardo robi też zasilacze do Cyrusa i Naima. Biorąc pod uwagę ceny zasilanych komponentów - tutaj bardziej pasuje Teddy Pardo niż Tomanek.

Ale nie w przypadku rDAC'a.

rDAC po prostu nie jest wart takiej inwestycji. Nie wiem skąd ten krzyk i wrzawa wokół rDAC'a, to fajnie grający przetwornik ale WCIĄŻ BUDŻETOWY, żadne tam objawienie i podpinanie doń zasilacza w cenie niemal całego urządzenia wydaje mi się nieco irracjonalne.

Audio jest chyba największym polem do finansowych przegięć - czasem poziom idiotyzmów i abstrakcji cenowych przekracza wszelkie granice logiki i zdrowego rozsądku.

A teraz przepraszam, bo jadę na warsztat - na 8 dni przed przeglądem technicznym wywaliło mi kontrolkę niesprawności poduszki powietrznej.

I to jest dopiero problem... :(

Nie znam opinii, na które się powołujesz - zapewne są to twoje własne odczucia, których wartość dla celów naszej dyskusji jest raczej znikoma. Mogę natomiast przytoczyć liczne opinie osób, które o audio mają rzeczywiście coś do powiedzenia, i które mówią o czymś dokładnie przeciwnym - np. Charlie Chansen, szef Ayre, twierdzi że w zasilaniu tkwi 50% dźwięku jaki można uzyskać z urządzenia ...

W potencjale rDACa nie ma nic nadzwyczajnego - to jest doskonała elektronika, zasilana z badziewnego zasilacza impulsowego. Nic zatem dziwnego, że usunięcie tego wąskiego gardła od razu katapultuje urządzenie o klasę, może nawet dwie wyżej.

Rozmawiałem z ludźmi w Arcamie na temat tego ile musiałby kosztować rDAC gdyby go zrobić w normalnej dużej obudowie, z porządnym zasilaniem i złożyć to wszystko do kupy w Cambridge. Powiedzieli mi, że na pewno ponad 1000 funtów (czyli 5000zł) - na co złożyły by się wyższe koszty elementów potrzebne do konstrukcji urządzenia, wyższe koszty pracy, oraz co równie istotne - bardzo duże koszty certyfikacji tego urządzenia na 6 globalnych rynkach na których obecny jest Arcam (sama certyfikacja do zdobycia Chińskiego znaku bezpieczeństwa CCC kosztuje ok 15.000 funtów; a do tego musisz mieć jeszcze CE, certyfikat, Japoński, amerykański itd). Sprzedając urządzenie zasilane z 6V, z gotowym, już certyfikowanym zasilaczem za $5, oszczędzasz masę pieniędzy i sprawisz że rDAC, mimo klasowej elektroniki na pokładzie i świetnego wykonania może kosztować tyle ile kosztuje.

Słowa typu 'hucpa' zachowaj może chwilowo dla siebie, przynajmniej do czasu aż będziesz miał okazję posłuchać rDACa + Teddy PSU, i to raczej w jakimś lepszym, niż twój systemie (tak abyś mógł docenić potencjał jaki w nim drzemie).

Zwymiotowałem po tym steku chamskiej wyższości połączonej z pomiataniem innym użytkownikiem forum, a dodatkowo przyprawionym marketingową gadką dyletanta elektronicznego.....wpis ten może być przykładem na to jak w zaowoalowany sposób można kogoś obrazić dosłownie go poniżając......autora takiej bufoniady na najwyższym, hi-endowym poziomie nie sposób lubić i poważać, dlatego jest traktowany jak na to zasługuje, a ochrona moderacji nie zawsze zdąży na czas by usuwać niewygodne tej eminencji wpisy......

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Zwymiotowałem po tym steku chamskiej wyższości połączonej z pomiataniem innym użytkownikiem forum, a dodatkowo przyprawionym marketingową gadką dyletanta elektronicznego.....

Po której konkretnie wypowiedzi zwymiotowałeś? Powyżej Twojego wpisu są dwa, po których robi się słabo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.