Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki dobry wzmacniacz słuchawkowy na tranzystorach po holdegronie

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega Demasked wykonał kawał dobrej roboty ,zorganizował wszystko sprawnie i szybko ,poświęcił za darmo własny czas,chodził i jexdził po mieście by zminimalizować koszty i wytykanie drobnych błedów jest nie na miejcu.Prosze porównać jak się ciągną często inne zamówienia i ile jest w nich błędów.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Nie ma sensu teraz wskazywanie palcem kto co zawinił, proponuję zebrać do kupy wszystkie błędy.

ja widzę tylko jeden błąd do poprawy ,wymiana kondensatorów przy opampie z 2200 na 100-470uF.Pozostałe błędy są albo bez znaczenia ,albo banalne do poprawy

Ja pamiętam następujące błedy:

-dodanie rezystora przy wejściu + opampa:można nie dawać,tę rolę spełni potencjometr,albo dolutować od spodu między wejściami + opampa a pinami masowymi wejścia

-zamiana miejcami na pcb rezystorów R9 R12 R10 R13

-rezystory w emiterach BD139/140 0,25W zamiast 0,5W -bez znaczenia te co sa będą wystaczające

-rezystory w zasilaniu opampa za dużej mocy - bez znaczenia wchodza bez problemu na pcb a od przybytku mocy głowa nie boli

jak ktoś cos jeszcze znajdzie proszę dopisywać

Kolega Demasked wykonał kawał dobrej roboty ,zorganizował wszystko sprawnie i szybko ,poświęcił za darmo własny czas,chodził i jexdził po mieście by zminimalizować koszty i wytykanie drobnych błedów jest nie na miejcu.Prosze porównać jak się ciągną często inne zamówienia i ile jest w nich błędów.

w 100% się zgadzam, winę na siebie ( w tym ja ) powinni brać uczestnicy wątku. Wszyscy są zabiegani, nie czytają dokładnie, a później są pretensje do tego jednego co poświęcił najwięcej czasu. Jak nic nie robiliśmy, to możemy wyrażać opinie i uwagi, ale bez krzty pretensji. Przynajmniej takie jest moje zdanie.

C27 na minimum 35V bipolarny, on siedzi między + i - zasilania.

Czemu bipolarny ??

-dodanie rezystora przy wejściu + opampa:można nie dawać,tę rolę spełni potencjometr,albo dolutować od spodu między wejściami + opampa a pinami masowymi wejścia

lepiej dodać, bo jak by na chwilę ślizgacz potencjometru rozwarł się ze ścieżką ( chociaż nie powinien )i mamy 10V na wyjściu :(

Nikt notre może mieć jakiejkolwiek pretensji do organizatorów, tylko do uczestników (głównie do siebie), ze się w porę nie udzielali.

Rezystor 10-47k musi być na wejściu, nawet z potencjometrem.

Zmieniłbym również kondy w sprzężeniu opampa 1u to zdecydowanie za dużo, a WIMA też jest tu kiepskim wyborem.

BB mam DT 990 Pro i jak złoże wzmacniacz do kupy to sam znać.

Ciekawi mnie jak BCL reaguje na trany. Żałuję, że od razu nie wstawiłem tam gniazd.

Wysłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk

Rezystor 10-47k musi być na wejściu, nawet z potencjometrem.

Zmieniłbym również kondy w sprzężeniu opampa 1u to zdecydowanie za dużo, a WIMA też jest tu kiepskim wyborem.

Dlaczego rezystor musi być na wejściu?

O jakim sprzężeniu kolega pisze?

Jeśli nie Wima to co?

Dlaczego rezystor musi być na wejściu?

O jakim sprzężeniu kolega pisze?

Jeśli nie Wima to co?

Bo opamp się wzbudzi i będzie tragedia.

Zapewne chodzi o zasilanie opampa ?

A dlaczego nie Wima ?

Zmieniłbym również kondy w sprzężeniu opampa

zasilaniu nie sprzężeniu,takie drobne sprostowanie by nie robić bałaganu(bez krzty złośliwości)

Jeśli dajecie elektrolity przy opampach na +, -, masę to potem:

- foliowce tak samo na + , -, i masę lub jeden foliowiec między + a - (220...680nF).

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

- foliowce tak samo na + , -, i masę lub jeden foliowiec między + a - (220...680nF).

czyli ALBO C24 i C25 ALBO C28 i C29? a dlaczego tak?

Robertinus dawał i tu i tu foliowce, ciekaw jestem jego dokładnej konfiguracji z OPA2228.

Jak masz problemy z rfi albo kość jest bardzo szybka to trzeba dać na każdą gałąź blisko nóżek. Jak nie to nie trzeba - sonicznie jest ciekawiej, mozna sobie sprawdzić.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Robertinus zdradzisz nam swoją dokładną konfigurację kondków wokół OPA2228 abyśmy mieli punkt odniesienia ?

Więc u mnie siedzą tak, jak w oryginale na obu gałęziach zasilania op-ampa 470uF i 22nF do masy. Dodatkowo pomiędzy gałęziami zasilania op-ampa + i - mam trzy połączone równolegle kondensatory.

1. elektrolityczny 10uF Capxon non polar

2. MKSE 330nF - polski, zielony

3. 2,2nF Orange Drop.

Cały pakiet jak najbliżej nóg op-ampa.

Na drugiej stronie tego wątku są zdjęcia mojego wzmaka, tam dokładnie widać te dodatkowe kondensatory.

Na drugiej stronie tego wątku są zdjęcia mojego wzmaka, tam dokładnie widać te dodatkowe kondensatory.

Na zdjęciu widać Silmic 100u czy się mylę ? wymieniałeś na 470u ?

Te 22n do masy jakiego typu ?

Na zdjęciu widać Silmic 100u czy się mylę ? wymieniałeś na 470u ?

Te 22n do masy jakiego typu ?

No więc obecnie mam tam 470uF Nippon ChemiCon LXY, generalnie nie widzę większych zmian brzmienia po wymianie z tych Silmiców (faktycznie, one miały 100uF).

Kondensatory 22nF to Philipsy MKP - do dostania np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zakładka "kondensatory" pozycja 13c. Natomiast pod zakładką 5 są dostępne MKSE 330nF/63V.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam!

Uruchomiłem wzmacniacz na razie bez zabezpieczenia. Dzięki Waszym sugestiom i odnalezionych błędach nie miałem żadnych kłopotów. DZIĘKI!!!

W moim egzemplarzu zastosowałem po 3x2200 ELNA RE3 przed stabami i 2x470 ELNA SILMIC II za stabami na kanał. C27 nie montowałem na razie nie mam odpowiedniego pod ręką.( jaką on może wnieść różnicę?)

Zamiast kontrowersyjnego 2200 przy OPA2228 zastosowałem 220uF Rubycon YXF. Rezystory na wejściu OPA do masy 21.1k. Reszta części z zamówienia zbiorowego. Offset na wyjściu 1,2 i 0,8 mV dobierałem z 20 BF-ów

Z radiatorami od bd140 poradziłem sobie w ten sposób, że odłamałem kombinerkami ich rogi kolidujące z rezystorami i dodatkowo pomalowałem spód lakierem do paznokci. Same tranzystory izolowane mikową podkładką.Po przylutowaniu pewnie się trzymają.

Odnośnie brzmienia. źródłem u mnie jest iMac nie posiadam (na razie robi się) zewnętrznego DAC-a.. nie zastosowałem potencjometru steruję głośnością z Maca. Od razu rzuciła się w uszy wyjątkowa szczegółowość i szybkość, dynamika dźwięku. Mocne (za bardzo z tendencją do ssss) wysokie tony. Bdb bass

Po paru godzinach słuchania zauważam że tony wysokie nabierają kultury:)

Pozdrawiam

Wszelkie sugestie odnośnie doboru podzespołów aby było jeszcze lepiej mile widziane?

Wielkie dzięki za TEN PROJEKT:)

Zastosowałeś 1uF Wima przy OPA2228 ? też odnoszę wrażenie, że wysokie trochę "kłują".

A mówiłem o tych zl ;) dajcie silmici.

Zastosowałeś 1uF Wima przy OPA2228 ? też odnoszę wrażenie, że wysokie trochę "kłują".

Zgadza się zastosowałem WiMY 1uF z zamówienia zbiorowego. Ale tak jak wspomniałem z biegiem czasu efekt ostrości osłabia się ale nadal jest szorstko.

Ciekawe jak człowiek przyzwyczaja się do dobrego. Po pierwszych OCH-ach następuje normalizacja, a gdy podłączyłem teraz słuchawki bez wzmaka to nie mogę uwierzyć , że to ten sam dźwięk, którego słuchałem dotychczas i uważałem za niezły;)

Wydaje się że czeka nas wiele prób z obsadzeniem kondensatorów wokół OPA

Chciałem dać SILMIC II 470uF/25v takie same jak zastosowałam za stabami, ale nie mieszczą się (duże są, większe niż te niebieskie BC1000uF z zamówienia)

Jedyne co miałem o podchodzących parametrach to RubyconyYXF 220uF/25v i te wlutowalem.

Mam nadzieję że dobierzemy lepsze w to miejsce

To raczej nie wina ZL, wsadzałem różne kondki i z wysokimi było zawsze tak samo, nie zmieniałem tych 1u Wim i to może być przyczyną. Tam powinno być coś stanowczo mniejszego jak 22n. Silmic 470u 16V powinny wejść.

To raczej nie wina ZL, wsadzałem różne kondki i z wysokimi było zawsze tak samo, nie zmieniałem tych 1u Wim i to może być przyczyną. Tam powinno być coś stanowczo mniejszego jak 22n. Silmic 470u 16V powinny wejść.

Mam akurat SILMIC II 470/16V ale czy nie będą za mało napięciowe że tak powiem?

Pozdr.

PS

Ja swój uruchomiłem na torroidzie INDELA 2x12v 30W daje on realnie bez obciązenia około 14v . Spokojnie ustawiłem za stabami +- 15,00V rez 220 Ohm i Heltrim 5K . Wydaje mi się ze to trafo daje radę.

Czy mogę je zostawić czy też lepiej zamienić na większe zalecane 15V?

Ja swój uruchomiłem na torroidzie INDELA 2x12v 30W daje on realnie bez obciązenia około 14v . Spokojnie ustawiłem za stabami +- 15,00V rez 220 Ohm i Heltrim 5K . Wydaje mi się ze to trafo daje radę.

Czy mogę je zostawić czy też lepiej zamienić na większe zalecane 15V?

a ile masz przed LM-ami?

Mój też już działa, bez problemu, ruszył od kopa, aż jestem zdziwiony :) Przy op ampie mam na razie 2200 u + 1u wima, 15n 1% i do tego styroflexy 220n. Mocno przezroczysty i obnaża wady systemu. Jak na razie mojego telefonu :P A Opek to na razie 2134

Wstawiłem Silmic II 470/16v zmieściły się;) Jednak nie przyniosła ta zmiana słyszalnej poprawy.

Nie tu leży przyczyna metaliczności wysokich tonów.:( Trzeba szukać dalej (jednak czerwone WIMY ?.)

Wstawiłem Silmic II 470/16v zmieściły się;) Jednak nie przyniosła ta zmiana słyszalnej poprawy.

Nie tu leży przyczyna metaliczności wysokich tonów.:( Trzeba szukać dalej (jednak czerwone WIMY ?.)

Wstaw mniejsze 22n-100n zamiast 1u Wimy.

Coś nie mam szczęścia co do forumowych klonów...

Na wyjściu offset 3,8 oraz 2,9V.

BC550C i 560C dostają ostro po dupie. Bardzo szybko się nagrzewają. Reszta raczej w normie.

Podmieniałem 10 różnych BC i BF, dwa różne WO i kondy. Na wejściu WO rezystory 10k.

Nie mogę pozbyć się offsetu.

Sam zasilacz odpalił bez problemu. Ustawiłem wstępnie zasilanie bez obciążenia do +/-15V, a teraz jest około +/-9V na gałęziach i póki co nie chcę podkręcać.

Ktoś ma jakieś pomysły?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.