Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki dobry wzmacniacz słuchawkowy na tranzystorach po holdegronie

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

UWAGA: radiatory od BD139, DB140 Q1,Q8 montować z odstępem od PCB <foto>

Widzę, że radiatory jednak nie są przykręcane do pcb. Ech-, a pisałem o tym, wystarczyłby otworek na śrubkę i odsunąć ścieżki od niego. pod zamocowane na sztywno radiatory można zastosować przekładki, np. cienki tekstolit jest tu doskonały, albo nawet kawałek preszpanu - też załatwia sprawę.

Ciekawe jak je (radiatory) teraz odizolować dbając by nie dotknęły okolicznych padów.

Uruchamiajcie zasilając wzmak przez rezystory 100 - 200ohm w obu gałęziach zasilania. Oczywiście pomiędzy trafem i pcb.

Na tych rezystorach mają się odkładać zbliżone wartości napięć.

Sprawdź, czy nie masz zwarć między radiatorami a wylewką masy, czy przypadkiem soldermaska pod radiatorami nie jest poprzecierana.

Sprawdź, czy te grzejące się tranzystory końcowe nie dostały zwarcia C-E.

Najprawdopodobniej stab 337 już nie żyje. Odłącz mu obciążenie zostawiając na wyjściu tylko kondensator, następnie sprawdź czy reaguje na regulację.

Wystarczy dać podkładki między trany i radiatory.

Owszem, ale zwróć uwagę na zdjęcie. Koledze krawędzie radiatorów dotykają do padów rezystora. Wystarczy, że soldermaska się przetrze, do tego mały ruch radiatora i jest zwarcie. Musicie tu coś wymyślić by do tych zwarć nie dopuszczać.

Odrobina czarnego silikonu lub lakieru do paznokci na spodzie radiatora powinna zapewnić skuteczną izolację w razie przetarcia soldermaski lub kontaktu z innym elementem.

Kolega ma w jednym kanale na wyjściu tranzystorów 5V, więc wysoce prawdopodobne, że poleciały. Gdy będziecie składać wsadźcie sobie trany BF, BC i elementy wokół WO przez goldpiny, plytka jest na tyle delikatna, że może nie przeżyć kilkukrotnego lutowania.

Zrobione, choć nie do końca.

Do tranzystorów BD139, 140 <wlutowane nowe> potrzeba podkładek TO-92, podkleiłem PCB zwykłą płócienną taśmą klejącą a nóżki tranzystorów wygiąłem pod kątem. Naprawdę pady lutownicze są bardzo delikatne a szczególnie pod BF.

Q6 , Q5 i Q3 poszły w zwarcie. Stabilizator LM337 zimny. R5 i R6 do zmiany wartosci.

Maksymalną wartość napięcia dodatniego uzyskałem 9V a ujemnego 8,5V. wg masy. Miejsca pomiarów są na rysunku. Offset na wyjściu -6,5 V w obu kanałach z OPA2228.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kilka uwag co do uruchamiania:

- najpierw lutujemy zasilacz i wszystkie rezystory prócz R5, R6, są one do zmiany, nie można uzyskać więcej niż 8-9V

- po uruchomieniu zasilacza na nieco niższym napięciu sprawdzamy wszystkie tranzystory miernikiem, czy aby na pewno nie są uszkodzone

- lutujemy resztę elementów prócz C27 z przesyłki, który jest do wymiany, a pod BC550/560, BF245 i kondensatory C23-C29 lutujemy piny precyzyjne, OPA2228 nie wstawiamy

- tranzystory mocy należy odizolować od radiatorów, a radiatory zabezpieczyć przed ewentualnym kontaktem z innymi elementami na płytce

- uruchamiamy całość kontrolując, czy nic się nadmiernie nie grzeje i mierzymy offset na wyjściu

- jeśli wszystko jest ok wstawiamy OPA2228 i znów kontrola grzania i offsetu, który nie powinien przekraczać +/- 1-2V

- taki offset niwelujemy podmieniając BF245 i regulując ewentualnie napięcie aż do uzyskania max +/- 10mV

U mnie też był i pozostało dobranie odpowiedniego trafa.

Dzięki wielkie BB84 za opracowanie układu i sprawną realizację zamówienia na części przez Demasked75.

Ja też dziś odebrałem, dziękuję. Pozostaje kwestia tych nieszczęsnych rezystorów R5, R6, one są do zmiany. Przy potkach 100k i rezach 100k zakres regulacji to max 8,5V. Nie doszukałem się jakie rartości proponowali koledzy. Myślę, że stosunek 1:20 będzie ok, czyli potki 100k, a R5, R6 5k ?

Właściwie przy LM317/337 stosuje się potki około 5k, a rezystory (R5, R6) około 220R, nie wiem skąd się wziął ten babol i czy nie będzie to wpływać negatywnie na pracę układu. Proszę o komentarz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ukryta Zawartość

Czyli 5k potki i 220R rezystory będą nawet dla 30V dobre, 100k potki to stanowczo za dużo.

Ukryta Zawartość

Doba minęła, a tu nikt się nie chwali czy złożył?

Jakbym wiedział, że ruszy z kopa, to bym posiedział jutro nad nim. Dajcie jakiś cynk, bo nijak mi nie pasuję siedzieć z lutownicą, ale z drugiej strony nie mogę się doczekać, aż go złożę ;)

I jak na złość zostały mi po jednym potku 5k i 220R.

Doba minęła, a tu nikt się nie chwali czy złożył?

Jakbym wiedział, że ruszy z kopa, to bym posiedział jutro nad nim. Dajcie jakiś cynk, bo nijak mi nie pasuję siedzieć z lutownicą, ale z drugiej strony nie mogę się doczekać, aż go złożę ;)

I jak na złość zostały mi po jednym potku 5k i 220R.

wojkubi ma rację, trzeba te rezystory zamienić, prawdopodobnie dlatego Demasked miał problemy z uruchomieniem.

Jutro postaram się go odpalić, dam znać.

A może komuś została jedna płytka, ponieważ moja jest w stanie agonii. Po nocnychhhhh bojach z 40W lutownicą. <wylut, wlut, wylut>.

Będzie druga edycja PCB?

Przy R6 iR5 270R oraz potkach 5k daje się bez problemowo ustawić +-15V. Sprawdzone empirycznie. więc myślę, że zakres 180-300R przy potku 5K będzie wystarczający. Dziś odpalam trany.

Przy R6 iR5 270R oraz potkach 5k daje się bez problemowo ustawić +-15V. Sprawdzone empirycznie. więc myślę, że zakres 180-300R przy potku 5K będzie wystarczający. Dziś odpalam trany.

Odpalił ?

co jest? kombinowaliście z tym projektem pcb,a mówiłem żeby nie udziwniać,projekt jest poprostu przekombinowany i dlatego nie lubię takiego czegoś,było walnąć prostego klona a nie cudować i teraz macie problem z odpaleniem,ale na tym forum zawsze zaczynało się od kilku kondensatorów a kończyło na całych bataljach,projekty proste rozrastają się jak po sterydach i robią się nieopłacalne z punktu widzenia diy:)

co jest? kombinowaliście z tym projektem pcb,a mówiłem żeby nie udziwniać,projekt jest poprostu przekombinowany i dlatego nie lubię takiego czegoś,było walnąć prostego klona a nie cudować i teraz macie problem z odpaleniem,ale na tym forum zawsze zaczynało się od kilku kondensatorów a kończyło na całych bataljach,projekty proste rozrastają się jak po sterydach i robią się nieopłacalne z punktu widzenia diy:)

Ty po prostu nie wiesz co to DIY, nie czujesz tego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.