Skocz do zawartości
IGNORED

Zamach w Norwegii.

muls

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma jak liberał otwarty na każde dobro i zło. Wszystko przyjmie na klatę bezkrytycznie z uśmiechem hipokryty.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

"- W najbardziej fantastycznych scenariuszach nie przypuszczaliśmy, że pierwszy duży akt terroru w Norwegii mógłby być wykonany przez białego, młodego człowieka mieszkającego w prestiżowej i bogatej dzielnicy Oslo - powiedziała szefowa PST Janne Kristiansen w wywiadzie dla dziennika "Dagbladet".

- Breivik prowadził tak anonimowe życie, że jego zamiary były nie do odkrycia; nie udałoby się to nawet wschodnioniemieckiej służbie bezpieczeństwa Stasi. Po przekopaniu tysięcy dokumentów, transakcji i śladów elektronicznych Andersa Behringa Breivika znaleźliśmy tylko jedną bagatelną transakcję zakupu chemikaliów wykonaną w Polsce. Nigdzie więcej nie ma jego nazwiska. Po prostu nie ma nic, żadnych śladów. Wygląda na to, że prowadził naprawdę podwójne życie, nie wychylając się w żadnej kwestii."

Wobec takiego sprytnego i zdeterminowanego osobnika Państwo jest bezradne dopóki już nie dokona zbrodni. Ciekawe czy rzeczywiście działał samotnie czy miał wspólnika?

Jestem Europejczykiem.

w takich wypadkach najdotkliwsza kara to ograniczyc kontakt ze swiatem do minimum tj woda i chleb i oglosic niezaleznie od wynikow badan lekarzy, ze to wariat.skasowac wpisy w internecie.Czarna dziura.i niech sie meczy.

Wobec takiego sprytnego i zdeterminowanego osobnika Państwo jest bezradne dopóki już nie dokona zbrodni.

Na pewno może pojawić się pokusa zacieśnienia kontroli obywateli przez państwo, aż do pełnego Orwella. I to byłoby pewnie największe zwycięstwo terrorystów wszelkiej maści - odebranie nam resztek wolności.

więc co proponujesz?

P.S.

misiomor Norwegia ma z tym podobny problem jak my z Smoleńskiem.Państwo zlekceważyło otrzymane sygnały o możliwości niebezpieczeństwa.

i jeszcze jedno.Ograniczą samowolę nacjonalistów i jestem jak najbardziej ZA....tak więc nie wypowiadaj się za wszystkich o ograniczaniu wolności.

mnie ciekawi,ze ślad jedyny zostawił tylko tutaj.czyżby naszym władzom nie przeszedł jeszce komunizm?czy słońce peru ma taki wywiad?jedyny na świecie.

Polska jest państwem policyjnym bez wątpienia. Wystarczy przeanalizować statystykę podsłuchów. A takich handlarzy chemikaliów to się inwigiluje rutynowo i od niechcenia...

No i spełniamy (co za radość dla lewaków!) Leninowską definicję państwa policyjnego: "to taki kraj, gdzie policjant zarabia więcej niż nauczyciel".

Do tego policja nie służy obywatelom, a władzy. Przypadek słynnego linczu na Mazurach, to tylko jeden z tysięcy przykładów. Dobrze że choć Ś.P. Prezydent Kaczyński potrafił naprawić błędy aparatu państwa, uniewinniając obywateli, którzy z braku policji, byli zmuszeni wziąć sprawy we własne ręce. Szkoda, że takich ludzi nie było na tej norweskiej wyspie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

il Doktore

To właśnie ugrupowanie polityczne byłego prezydenta czyli PiS w znacznym stopniu przyczyniło się do rozbudowy policji w Polsce i rozbudowało służby specjalne.

Czy w Irlandii nauczyciel zarabia więcej od policjanta?Bo ja wątpię!

Mnie martwi jedna sprawa , ponoć czerpał inspirację także z książek jednej z autorek książek o zbliżonych do niego pogladach , wiadomo że absurdem byłoby zakazanie pisania w książkach poglądów politycznych ale o tym co się mówi warto uważać .

Wczoraj w wiadomościach Polko mówi ,, jeśli ktoś jest zdeterminowany i ma w sobie olbrzymią pasję bez problemu nauczy się konstrukcji bomb i może poczynić duże szkody " . Przepraszam ale jak można używać słowa ,, pasja " kojarzonego z czymś pozytywnym w takim kontekście . W tym momencie 20 oglądających to psycholi znajdzie potwierdzenie w tych słowach że nie są nienormalni tylko mają pasję .

Druga sprawa to jest olbrzymia tragedia lecz media głoszą bzdurnie upadek cywilizacji pokoju w Norwegii . Proszę to zestawić w takim razie z innymi bogatymi krajami np Ameryką ile tam jest takich darzeń .

Mnie się wydaje,że Norwegowie powinni zachować spokój i nie wykonywać żadnych nadzwyczajnych kroków typu zmiany w ustawie imigracyjnej aby pokazać ewentualnym następcom,że terrorem niczego się nie osiągnie.Natomiast na pewno należy wzmóc pracę służb specjalnych.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Już prawie miałem wyrzuty sumienia, gdyż nie dostrzegam tego, że żyję w państwie policyjnym. Wręcz przeciwnie uważam, że Polska - mimo rozbudowywania służb specjalnych - nie jest państwem policyjnym. Podbudowała mnie w tym przekonaniu pierwsza definicja takiego państwa, jaka znalazłem w internecie: "Od XIX w. nazwa państwa policyjnego nabrała pejoratywnego znaczenia, pod którym obecnie rozumie się państwo rządzone przy pomocy terroru policyjnego, w którym obywatel nie ma zapewnionych środków obrony przed aparatem przymusu państwowego. Państwo w sposób niekontrolowany może stosować represje wobec swoich obywateli." - tak źle to u nas nie jest. Skandalem natomiast jest, że partia funkcjonująca w demokratycznym systemie władzy - PiS, tworzy sobie przybudówkę w postaci służby specjalnej - którą bez wątpienia można wykorzystywać do walki politycznej (kupowanie lojalności funkcjonariuszy nieproporcjonalnie wysokimi płacami, stawianie na czele kompletnego dyletanta - partyjnego komisarza M.Kamińskiego, etc), a druga czyli PO temu się nie sprzeciwia.

il Doktore

To właśnie ugrupowanie polityczne byłego prezydenta czyli PiS w znacznym stopniu przyczyniło się do rozbudowy policji w Polsce i rozbudowało służby specjalne.

Czy w Irlandii nauczyciel zarabia więcej od policjanta?Bo ja wątpię!

Tak, szeregowy nauczyciel zarabia więcej niż krawężnik - przecież w normalnym kraju to jest oczywiste. Aha - i jedni i drudzy mają ten sam państwowy system emerytalny. Nikt w IRL nie przechodzi na emeryturę, na utrzymanie podatnika, po 15 latach sukcesów w przekładaniu kalesonów z półki na półkę w policyjnym magazynie.

O ile sobie przypominam, to PiS (owszem, popełniali szaleństwa, ale przynajmniej w najlepszej wierze) nie rządzi już od kilku lat. Czy przez ten czas zredukowano opresję i inwigilację społeczeństwa ze strony aparatu przemocy?

Jakoś o tym nie słychać, a wręcz przeciwnie... :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Mnie martwi jedna sprawa , ponoć czerpał inspirację także z książek jednej z autorek książek o zbliżonych do niego pogladach , wiadomo że absurdem byłoby zakazanie pisania w książkach poglądów politycznych ale o tym co się mówi warto uważać .

Wczoraj w wiadomościach Polko mówi ,, jeśli ktoś jest zdeterminowany i ma w sobie olbrzymią pasję bez problemu nauczy się konstrukcji bomb i może poczynić duże szkody " . Przepraszam ale jak można używać słowa ,, pasja " kojarzonego z czymś pozytywnym w takim kontekście . W tym momencie 20 oglądających to psycholi znajdzie potwierdzenie w tych słowach że nie są nienormalni tylko mają pasję .

Druga sprawa to jest olbrzymia tragedia lecz media głoszą bzdurnie upadek cywilizacji pokoju w Norwegii . Proszę to zestawić w takim razie z innymi bogatymi krajami np Ameryką ile tam jest takich darzeń .

To jest taka nowomowa. Zobacz jak teraz sąd zwraca się do podsądnych - "per pan" - a nie jak przewiduje kodeks postępowania karnego: świadek, podejrzany, oskarżony. Nie nazywa się już przestępców po imieniu czyli złodziej, bandyta, zabójca, gwałciciel, czy terrorysta. Wszystko te określenia zastępuje się nowomową: młody człowiek, nastolatek, bojownik, itp.

Może odpowiedzmy sobie na takie pytania:

Czy policja norweska jest "do dupy" czy był to przypadek?

Czy w Polsce taka sytuacja jest możliwa?

Wiem że taki szaleniec znalazł by się u nas bez problemu, nawet na tym forum są idioci którzy twierdzą ze cel uświęca środki.

Ale jak nasza młodzież by się zachowała w podobnej sytuacji? Myslę że z młodzieżówką PIS nie poszło by tak łatwo - tam połowa to kibole?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Tak, szeregowy nauczyciel zarabia więcej niż krawężnik - przecież w normalnym kraju to jest oczywiste. Aha - i jedni i drudzy mają ten sam państwowy system emerytalny. Nikt w IRL nie przechodzi na emeryturę, na utrzymanie podatnika, po 15 latach sukcesów w przekładaniu kalesonów z półki na półkę w policyjnym magazynie.

O ile sobie przypominam, to PiS (owszem, popełniali szaleństwa, ale przynajmniej w najlepszej wierze) nie rządzi już od kilku lat. Czy przez ten czas zredukowano opresję i inwigilację społeczeństwa ze strony aparatu przemocy?

Jakoś o tym nie słychać, a wręcz przeciwnie... :)

Chyba nie jesteś zorientowany w temacie płac: "Policjant

2008-01-03 (10:50) Pracuj.pl

1350 brutto to początkowa płaca policjanta. Średnią krajową osiąga na czwartym stopniu służbowym, jako kierownik rewiru. Za to naraża życie swoje, odpowiada za cudze, pracuje po nocach...."

Nie chce mi się szukać ostatniej listy policyjnych płac, ale na tych najniższych stanowiskach nie wiele zmieniło się.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Może odpowiedzmy sobie na takie pytania:

Czy policja norweska jest "do dupy" czy był to przypadek?

Czy w Polsce taka sytuacja jest możliwa?

Wiem że taki szaleniec znalazł by się u nas bez problemu, nawet na tym forum są idioci którzy twierdzą ze cel uświęca środki.

Ale jak nasza młodzież by się zachowała w podobnej sytuacji? Myslę że z młodzieżówką PIS nie poszło by tak łatwo - tam połowa to kibole?

Uważam, że lokalna norweska policja w tym przypadku całkowicie zwiodła. Świadczy o tym przypadek z ich łodzią służbową - podobno przeciekała. Skoro na miejsce tragedii docierali zwykli turyści i ratowali ludzi, to tak samo mogli dotrzeć tam policjanci - z tymi turystami bądź konfiskując im sprzęt pływający. Policjanci zawiedli, nie dopełnili swoich obowiązków. Powodów było wiele jak przypuszczam: strach, słabe wyszkolenie, sytuacja ich przerosła, nie chcieli się narażać dla innych, a może... nieformalne instrukcje z góry. Każda z nich dyskwalifikuje ich jako policjantów. W Polsce takie zachowanie lokalnej policji też jest możliwe.

Bzyk bzyk bzyk, ram pam pam, co to znaczy, nie wiem sam.

Zdajcie sprzęt, rozczulacie się nad sytuacją w obcym państwie, to bardzo wygodne, bo za nic tam nie odpowiadacie.

Zajmijcie się lepiej własnym podwórkiem, bo w którą stronę się nie obrócić to burdel na kółkach.

I właśnie za ten rozpi.dziaj tacy jak Wy są odpowiedzialni, cholera jasna.

Il Dottore

Piszesz,że PiS popełniał szaleństwa ale....w dobrej wierze!Wypowiedź kuriozalna!Dobrymi intencjami to.....

Dokładnie, masz 100% racji w kwestii dobrych intencji... Cóż ja na to mogę poradzić. :)

Wiem tylko jedno: lepszy rząd który (nieudolnie, chaotycznie i po wielokroć głupio) próbuje coś dla Polski zrobić, niż ten, co nie robi nic. Albo nawet wręcz działa na szkodę narodowych interesów...

Że przypomnę: niekorzystną dla Polski umowę gazową, totalną bierność w sprawie bałtyckiej rury, umorzenie gigantycznych długów Gazpromu, przedłużenie psu na budę potrzebnej elastycznej linii kredytowej MFW - chyba tylko po to, by bankierzy mogli dostać od Polski gigantyczną coroczną opłatę (możliwe tylko dzięki śmierci Sławomira Skrzypka w Smoleńsku - cóż za szczęśliwy "przypadek" dla MFW i osób przez MFW opłacanych...).

Kondominium ma się dobrze.

Ślepy tego nie widzi.

Il Dottore

Przypominam,że dyskutujemy tu o terroryzmie.A wracając do Polski to PiS szykował nam państwo policyjne ale na szczęście rządził tylko dwa lata.

Zajmijcie się lepiej własnym podwórkiem, bo w którą stronę się nie obrócić to burdel na kółkach.

optymista !!! - kółek też już nie ma , lepsze ukradli a reszta rozpadła się ze starości

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mnie się wydaje,że Norwegowie powinni zachować spokój i nie wykonywać żadnych nadzwyczajnych kroków typu zmiany w ustawie imigracyjnej aby pokazać ewentualnym następcom,że terrorem niczego się nie osiągnie.

Błąd w rozumowaniu - fakt że terrorysta jest przeciwko imigracji nie zmienia nic w jej pożyteczności / szkodliwości dla społeczeństwa. Więcej powiem - człowiek cywilizowany ma to do siebie że próbuje przewidywać przyszłość i zapobiegać ew. klęskom możliwym do przewidzenia. Prawdę powiedziawszy ekscesy socjaldemokratów w importowaniu dużych ilości wyznawców jako swojej bazy wyborczej na przyszłość sprawiają, że trzeźwo myślącym ludziom włosy stają dęba - nietrudno przewidzieć co się stanie za paręnaście - kilkadziesiąt lat. Demografia i socjologia są tutaj brutalnie szczere - wyznawcy się mnożą, nie asymilują a wręcz radykalizują. Kiepska perspektywa dla autochtonów chcących odpowiedzialnie mieć dzieci i zapewnić im godną przyszłość. Niektórym z tego powodu odwala, czego rzecz jasna pochwalać nie mam zamiaru. Oczywiste jest że w związku z zamachami nie należy zaraz zmieniać ustaw imigracyjnych, jednak za pół roku czy rok - potrzeba takiego rozwiązania jest paląca. Dostrzegli to nawet politycy największych państw UE.

Natomiast na pewno należy wzmóc pracę służb specjalnych.

I jeszcze kontrolę nad nimi, żeby lekarstwo nie okazało się gorsze od choroby.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.