Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe zasilanie?..Shunyata? Gigawatt PC-4?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, to jak zawsze kwestia gustu i oczekiwać. Ale ja właśnie oczekuję bardziej świeżości, oddechu, detalu, ale nie może być ostro. Z tego co mówicie wychodzi, że zarówno V-Ray jak i Hydra są nieco ciemniejsze w brzmieniu niż Gigawatt - to ciekawe! Tym bardziej korci mnie do posłuchania PC-4 Evo.

Ciekawe jaka jest różnica w graniu miedzy Pc-3 Evo a PC-4 Evo?

• 4 miesiące później...

Właśnie dostałem na testy kabel zasilający MIT Oracle ZIII.

MIT jak wiemy to legenda kablarska i chyba ciągle, nie przerwanie nr1 a ceny kabli od średnich do kosmicznych. Nadmienię tylko że topowe modele IC mają cenę ok 55000zł a topowy SP ma cenę ok...160 000zł!!! Szok!!

Firma ta oferuje też bardzo uznane kable AC i słynne są AC1 i AC2, kable z "puszkami", bardzo dobre ale i bardzo drogie.

Ponieważ MIT specjalizuje się w IC i SP to kable AC traktują nieco "luźniej" i nie szaleją z modelami.

Drogie modele AC1 i AC2 mają być wycofane z oferty i pozostanie tańszy Magnum Z I lepszy Oracle ZIII.

Takiego ZIII właśnie wpiąłem w CD i wygrzewa się. Kable MIT ma w ofercie Audio Forte z W-wy.

Sam kabel wygląda porządnie, przeciętnej grubości, cieńszy niż Anaconda czy Python CX, kabel dość sztywny ale układa się przyzwoicie.

Ja wiadomo od dawna kable AC powinny być nie krótsze niż 2m i tak też uważa MIT oferując je w długościach od 2m w górę.

Na razie trudno o miarodajny werdykt bo kabel dopiero się wygrzewa ale gra bardzo porządnie, w mocną górą, mocną średnicą, dużą dynamiką i kulturą.

Napiszę więcej za 2 tyg jak się wygrzeje ale już słychać że kabel wart zachodu tym bardziej, że to jest i będzie top model MIT-a, seria Oracle jest kosmicznie droga(IC,SP) a tu mamy

cenę....3900zł!! Czyli rewelacyjną. W mojej ocenie kabel gra na poziomie Shunyaty Pythona CX który miał cenę ok 5600zł a może nawet nieco lepiej, bliżej Anacondy CX która kosztowała 9600zł.

Shunyata ma teraz nowe kable z seri Tron ale Python będzie miał cenę 10000zł a Anaconda pod 15000zł....niestety.

Mam wrażenie że MIT Oracle ZIII to może być czarny koń na polskim rynku kabli AC i świetna oferta dla wielu rodzimych audiomaniaków.

Cena 3900zł to mało nie jest ale jeśli gra na 7000zł a do MIT-a jako firmy można mieć zaufanie to warto go posłuchać u siebie.

Wiadomo, że w każdym systemie zachowa się nieco inaczej ale popróbować warto na pewno.

Może okazać się, że wcale nie trzeba wydawać na kabel AC 10000zł albo więcej.

Pozdrawiam

Sly

Ależ te ceny GRAJĄ :D

Sly - chłopie - bez urazy, ale usiądź w końcu spokojnie i posłuchaj muzy.... 3900 zł to iście zajebista cena jak za kawałek kabla...a właśnie przez audiofili zostały one tak absurdalnie wywindowane.....

Napisz jak się sprawa rozwinie. Sam byłem ciekawy tego kabla, tylko jakoś nie mogę do Audio Forte dotrzeć.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ależ te ceny GRAJĄ :D

Sly - chłopie - bez urazy, ale usiądź w końcu spokojnie i posłuchaj muzy.... 3900 zł to iście zajebista cena jak za kawałek kabla...a właśnie przez audiofili zostały one tak absurdalnie wywindowane.....

hehehe...widzę, że nic nie rozumiesz.Oczywiście że 3900zł to dużo kasy ale inne wybitne kable AC mają ceny znacznie większe, często grubo ponad 10 000zł!!

To 3900 zł przy tym wydaje się być i jest ceną rozsądną.

Zapewne nie zainteresuje się nim nikt kto szuka kabla za 1000zł ale może zainteresują się nim ci którzy gotowi są wydać znacznie więcej,

Wtedy mając np duży system gdzie kabli zasilających musi być 6-8 to można zaoszczędzić nawet 40000zł i dołożyć to do znacznie lepszych kolumn.

Czy to za trudne do zrozumienia?

A to że rynek kabli ma chore ceny to wiadomo od dawna. Cały rynek high end jest wyśrubowany cenowo do granic absurdu.

A te lampowe wzmacniacze których części składowe mają wartość 2000zł to są warte 30000zł? To samo z kolumnami.

Sorry sly, ale to ty nie rozumiesz i obawiam się, że jeszcze długo nie zrozumiesz...ale ja ci nie wróg, więc jaraj się tymi kabelkami nadal.

A tak na marginesie humorystycznie:

Audioforte robi przecenę MIT-a, a ty jak ten pies z wywieszonym jęzorem lecisz po nową zabawkę :D Opanuj się póki jeszcze za późno nie jest :-)))

Zyzio znowu Cię bierze,długo nie usiedzisz spokojnie na d...!A te kabelki pewnie ja kupię.Elation w drodze, Valhalla zamowiona, a co lubię miec.Od przybytku głowa nie boli

Zyzio znowu Cię bierze,długo nie usiedzisz spokojnie na d...!A te kabelki pewnie ja kupię.Elation w drodze, Valhalla zamowiona, a co lubię miec.Od przybytku głowa nie boli

LOL, wiem Miro, że nie wiesz czego szukać poza metkami :-)))

Sorry sly, ale to ty nie rozumiesz i obawiam się, że jeszcze długo nie zrozumiesz...ale ja ci nie wróg, więc jaraj się tymi kabelkami nadal.

A tak na marginesie humorystycznie:

Audioforte robi przecenę MIT-a, a ty jak ten pies z wywieszonym jęzorem lecisz po nową zabawkę :D Opanuj się póki jeszcze za późno nie jest :-)))

A skąd ty wiesz gdzie ja lecę a gdzie nie lecę, skąd mam kable, na jakiej zasadzie i po co?

Ja mam swoje Acrolinki 9300 i Argento FMR a MIT-a polecam osobom które nie chcą wydawać na kabel AC ponad 10000zł.

Zastanawiam się co tak ciebie wkurza i zapiekla i chyba już wiem!!

Z tego co słyszałem to ty sam skręcasz różne kabelki i sprzedajesz prawda?

I jeśli dobre kable są za ponad 10000zł to tobie łatwiej sprzedać swoje tańsze rękodzieło a gdy pojawią się dobre, markowe i znacznie tańsze kable to

twoje już takie atrakcyjne nie będą stąd chyba taka wściekłość!! Gdy pisałem o bardzo drogich Acrolinkach i Argento to wściekłości z twojej strony

jakoś nie było a teraz gdy napisałem o kablu wielokrotnie tańszym a bardzo dobrym to toczysz pianę z wściekłości.

Pewnie strach obleciał bo kto teraz kupi kable z garażu od Pana X czy Y skoro za trochę ponad 3000zł można mieć bardzo dobry kabel topowej światowej firmy.

Zastanawiam się co tak ciebie wkurza i zapiekla i chyba już wiem!!

Z tego co słyszałem to ty sam skręcasz różne kabelki i sprzedajesz prawda?

jakoś nie było a teraz gdy napisałem o kablu wielokrotnie tańszym a bardzo dobrym to toczysz pianę z wściekłości.

Pewnie strach obleciał bo kto teraz kupi kable z garażu od Pana X czy Y skoro za trochę ponad 3000zł można mieć bardzo dobry kabel topowej światowej firmy.

Jaka wściekłość ? :D Nic mnie nie wścieka, ani nie zapiekla :D Poza tym nie robię żadnych kabelków i nigdy nie robiłem. Luźno wtrącam przemyślenia na podstawie własnych doświadczeń i tyle, kiedyś zrozumiesz może o co w tym wszystkim chodzi....na pewno nie o kolejny kabelek topowej firmy ;-)

Dobra, ale kończmy off-topa, czekamy na wrażenia po zakupie kolejnych topowych kabelków szacownych firm ;-)

Jaka wściekłość ? :D Nic mnie nie wścieka, ani nie zapiekla :D Poza tym nie robię żadnych kabelków i nigdy nie robiłem. Luźno wtrącam przemyślenia na podstawie własnych doświadczeń i tyle, kiedyś zrozumiesz może o co w tym wszystkim chodzi....na pewno nie o kolejny kabelek topowej firmy ;-)

Poza tym pewnie zżera ciebie zawiść i wściekłość że ludzie wydają tyle kasy na markowe i faktycznie zbyt drogie kable a nie na twoje kabelki co?

Boli co?...hehehe...Niech sobie Miro wydaje kasę na co lubi. Może sprawia mu to przyjemność? Jeden woli panienki i hazard a drugi woli markowe kabelki i tu go rozumiem.

Nawet jeśli nazwiemy to kolekcjonowaniem metek to jego spawa, jego kasa i jego przyjemności!!

Poza tym pewnie zżera ciebie zawiść i wściekłość że ludzie wydają tyle kasy na markowe i faktycznie zbyt drogie kable a nie na twoje kabelki co?

Boli co?...hehehe...Niech sobie Miro wydaje kasę na co lubi. Może sprawia mu to przyjemność? Jeden woli panienki i hazard a drugi woli markowe kabelki i tu go rozumiem.

Nawet jeśli nazwiemy to kolekcjonowaniem metek to jego spawa, jego kasa i jego przyjemności!!

Żałosny jesteś....;D Ja nie robię żadnych kabli ! :D ja mam kabelki za 40 kzł katalogowo, więc niczego nie muszę zawiścić....to tak na marginesie....poza tym już pisałem, że ja ci nie wróg, a ty pianę toczysz z wściekłości :-)))) Ekstremista wyczynowiec z ciebie z klapkami na oczach, ale twój cyrk, twoje małpy.....kiedyś zrzucisz może klapki, a może i nie :-)

Żałosny jesteś....;D Ja nie robię żadnych kabli ! :D ja mam o kabelki za 40 kzł katalogowo, więc niczego nie muszę zawiścić....to tak na marginesie....poza tym już pisałem, że ja ci nie wróg, a ty pianę toczysz wściekłości :-))))

To o co tobie chodzi? Świat High End składa się z różnych sprzętów, kolumn i kabli. Większość absurdalnie droga ale nikt nie zmusza do kupowania więc w czym problem?

Miroslav1

Oczywiscie, jak moj kolega zawsze mawia: "A kto bogatemu zabroni?". Tylko czy racjonalne jest kupno dwoch sieciowek wartych wiecej niz kolumny. Do tego kupione zapewne jako jedne z ostatnich sztuk w Polsce jak to sa reklamowane od kilku lat. Nie zrozum mnie zle, to nie sa zle kolumny, jednak maja swoje ograniczenia. Nie maja odpowiedniego dolu i zaden kabel tego nie naprawi. Podlaczone po nich Confidence C2 przeniosly sluchajacych zupelnie w inny swiat chociaz tez nie byly idealne. Kabel to ostateczny szlif systemu, bardzo wazny i nieodzowny element ale ostatni. Tak jak koledzy wczesniej pisali, gdybys wylozone pieniadze na kable przeznaczyl na lepsze glosniki byloby o niebo lepiej.

A wspomniane Z3 mam obecnie wpiete u siebie w systemie. Naprawde dobry kabel za przyzwoite pieniadze. Z takich sieciowek moglbym wymienic Fadela Powerflex Reference z dwoma puszkami, uzywany to nieduzo ponad 1kzl.

To o co tobie chodzi? Świat High End składa się z różnych sprzętów, kolumn i kabli. Większość absurdalnie droga ale nikt nie zmusza do kupowania więc w czym problem?

W niczym....tzn. ogólnie rzecz ujmując w nas - durnych audiofilach jarających się byle zmianą - choćby subminimalną, a zazwyczaj nie jest lepiej, tylko co najwyżej inaczej i za każdym razem usprawiedliwia się w ten sposób kolejny irracjonalny wydatek....po czym biegnie do sklepu po następny topowy kabelek ! :-)

W niczym....tzn. ogólnie rzecz ujmując w nas - durnych audiofilach jarających się byle zmianą - choćby subminimalną, a zazwyczaj nie jest lepiej, tylko co najwyżej inaczej i za każdym razem usprawiedliwia się w ten sposób kolejny irracjonalny wydatek....po czym biegnie do sklepu po następny topowy kabelek ! :-)

Ale tacy są ludzie i taki jest High End.To po co tu zaglądasz w zakładkę High End.Po co się denerwujesz.Są inne fajne zakładki jak stereo, akustyka, analog itd.

Miroslav1

Oczywiscie, jak moj kolega zawsze mawia: "A kto bogatemu zabroni?". Tylko czy racjonalne jest kupno dwoch sieciowek wartych wiecej niz kolumny. Do tego kupione zapewne jako jedne z ostatnich sztuk w Polsce jak to sa reklamowane od kilku lat. Nie zrozum mnie zle, to nie sa zle kolumny, jednak maja swoje ograniczenia. Nie maja odpowiedniego dolu i zaden kabel tego nie naprawi. Podlaczone po nich Confidence C2 przeniosly sluchajacych zupelnie w inny swiat chociaz tez nie byly idealne. Kabel to ostateczny szlif systemu, bardzo wazny i nieodzowny element ale ostatni. Tak jak koledzy wczesniej pisali, gdybys wylozone pieniadze na kable przeznaczyl na lepsze glosniki byloby o niebo lepiej.

A wspomniane Z3 mam obecnie wpiete u siebie w systemie. Naprawde dobry kabel za przyzwoite pieniadze. Z takich sieciowek moglbym wymienic Fadela Powerflex Reference z dwoma puszkami, uzywany to nieduzo ponad 1kzl.

To jest fakt że jak Miroslav ma słabe kolumny to nie pomoże żaden kabel i właśnie zamiast kupować kolejne bardzo drogie kable sugerowałem kupno tańszych a za zaoszczędzone pieniądze kupno lepszych kolumn.

Mam zasilanie oparte o ZIII, bardzo dobry kabel, choc troche sztywny i upierdliwy w aplikacji ; )

Poczatkowo kupilem jedna sztuke do CD, zmiany wprowadzil tak duze ze dokupilem jeszcze dwie do pre i power

i do dzis od ponad 3 lat gram na tych kablach w polaczeniu z Transparentem Powerisolator MM.

Niestety jest jednak jeden minus - fatalna terminacja, zwlaszcza w europejskiej wersji wtyczki od strony sciany (SCHUKO)

jakosc ociera sie o kryminal i obciach - w srodku druty niezaizolowane sa tak blisko i niechlujnie poprowadzone,

ze prawie w zwarciu, a w srodku caly wtyk upaprany jakas substancja silikonowa.

Mam nawet fotki z wnetrza wtykow na pamiatke ;)

Postanowilem wymienic te wtyki na Furutechy - i tu niespodzianka - dzwiek sie bardzo mocno poprawil,

gora oczyscila i otworzyla, zyskala przestrzen i aura poglosow, najnizszy bas zrobil sie bardziej konturowy.

Generalnie wymieniajac wtyki na porzadne mozna wyciagnac z tego kabla jeszcze drugie tyle :>

pozdr

slvn

W kablu za ok. 4kzł (5 zkł katalogowo) niebezpieczne wręcz partactwo...to już nawet nie jest zabawne....takie "topowe" wykonanie to istny cud, miód i orzeszki....gluty silikinowe są zresztą typowe dla MIT-a....to część kosmicznej technologii....wymagającej ingerencji DIY....ehh....

Miroslav1

Pamiętaj że moje mozliwosci są bardzo ograniczone,pokoj tylko 18m!!W tak niewielkim pomieszczeniu tylko monitory wchodzą w grę.Rozpatrywałem kupno Focal Diablo Utopia i Dynaudio S25,padło na S25.Te kolumny będą u mnie na długo.Zmiany nastapią w elektronice.E-560 na P-7100,dp-78 na dp-700 lub dp-800.Ten system slyszalem w Nautilusie z Dynaudio S25.Tak piękny dzwięk że więcej nie potrzebuję!!Kolega ma rację ,,a kto bogatemu zabroni,,zobacz co mają inni,ja jestem jak bardzo ubogi krewny.Pozdrawiam

Tez mam u siebie dwa Oracle Z3 i polecam, tylko nie wiem czy nie jest już za póżno - kupowałem bezpośrednio u Joeabramsa (new $700), ale jak teraz sprawdzam to rzeczywiście coś chyba się przemodelowuje w najwyższą serie :-))

>Miroslav1

jezeli szukasz kolumn i masz dobrą elektronike - to masz imho wręcz niebywałą okazje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mit Oracle Z III to bardzo dobry, jak nie najlepszy w tym przedziale cenowym. Mam cały system oparty na tych drutach ( 4 szt) w połączeniu z Mit Powerbar. Jest naprawdę dobrze. Według mojej opinii sporo lepszy drut od Shunyata Python, ale do Anacondy ma lekkie tyły :-)Mam je 2 lata i jak zmienię to pewnie na Oracle AC1 lub AC2. Innej alternatywy nie widzę :-)

Jak ktoś uważa że drogo i oszustwo, to są inne, tańsze propozycje lub kabel komputerowy. Też gra na swój własny, niepowtarzalny sposób.

pozdr

Tak, to jak zawsze kwestia gustu i oczekiwać. Ale ja właśnie oczekuję bardziej świeżości, oddechu, detalu, ale nie może być ostro. Z tego co mówicie wychodzi, że zarówno V-Ray jak i Hydra są nieco ciemniejsze w brzmieniu niż Gigawatt - to ciekawe! Tym bardziej korci mnie do posłuchania PC-4 Evo.

Ciekawe jaka jest różnica w graniu miedzy Pc-3 Evo a PC-4 Evo?

Koledzy,wszystkie kondycjonery MAJĄ WPŁYW NA BRZMIENIE systemu.A TAK BYĆ NIE POWINNO.

To co maksymalnie potrzebne to DOBRA PASYWNA LISTWA i NIC WIĘCEJ.

Lepiej pieniądze przeznaczyć na coś innego.A to że kondycjoner uchroni telewizor lub

system przed przepięciami podczas burzy można schować miedzy bajki - ale nie to jest

najważniejsze.Najistotniejsze to deformacja brzmienia przy wpięciu do systemu.

Koledzy,wszystkie kondycjonery MAJĄ WPŁYW NA BRZMIENIE systemu.A TAK BYĆ NIE POWINNO.

To co maksymalnie potrzebne to DOBRA PASYWNA LISTWA i NIC WIĘCEJ.

Lepiej pieniądze przeznaczyć na coś innego.A to że kondycjoner uchroni telewizor lub

system przed przepięciami podczas burzy można schować miedzy bajki - ale nie to jest

najważniejsze.Najistotniejsze to deformacja brzmienia przy wpięciu do systemu.

Może opiszesz swoje doświadczenia z porównań kondycjonerów kontra dobre pasywne listwy,chętnie poczytamy.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Może opiszesz swoje doświadczenia z porównań kondycjonerów kontra dobre pasywne listwy,chętnie poczytamy.

Testowalismy kondycjonery:Shunyata Hydra,Power Audio Labs kilka modeli,GIGAWAT w 2 systemach

1 system hi end,2 hifi.

Podpięcie kondycjonera powodowało zmianę charakteru barwy brzmienia a w kilku przypadkach

dziwnego 'rozjasnienia' w kierunku ostrości i uszczuplenia masy dżwięku.Podobne wrażenie

przy strojeniu fortepianu o ton wyżej w stopniu do oryginału w całym zakresie pasma.

Listwy sieciowe użyte do testów to;Transparent Audio Super i Accustic Arts sprawdziły

się jako urządzenia nie zmieniające barwy tonalnej a jedynie wzmocniły charakter brzmienia

systemów.Listwy wraz z przewodami zasilajacymi o dłg.1,8 m bez mozliwości wymiany na inne

w cenie 350 euro.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.