Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe kable zasilające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie Sylwek.

"Dwie stówki" w tysiącach GBP, wizyta u Wojtka Sz.i system złożymy ;)

Da radę? ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Takiej dynamiki, ilości powietrza, a wszczególności jakści i kontroli basu jeszcze nie słyszałem (…) Oczywiście są też drobne mankamety tych kabli tz. obrobinę mniej nasycona średnica,

To, o czym piszesz, to wręcz standardowy efekt właśnie „odchudzenia” średnicy. Przy takiej manipulacji pasmem/niedostatkach w liniowości, jak ktoś już wspomniał wcześniej ( Jarek?), słuchanie na dłuższą metę bywa męczące. Uzupełnianie braków wysycenia barwy w średnicy innymi komponentami raczej ( oczywiście mogę nie mieć racji) nie uzupełni braków w jej rozdzielczości. Piszę ogólnie tylko o zjawisku, bo nie miałem okazji posłuchać wpływu tych kabli na dźwięk.

Ps.

Z tego, co miałem zaś okazję posłuchać, miedziane GM-ki nie należą do zbyt rozdzielczych. Rysują dźwięk raczej grubszą kreską.

Edytowane przez Cytrus

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

@ babatulat

To co kiedyś słyszałeś a ta seria dzisiaj to myślę że to dwa różne grania. Dlatego nie gdybaj tylko posłuchaj i później krytykuj.

@ squad05

"One Man Show" ... jest wiele takich magików. Amplifon to też "One Man Show" a jak gra ... branża nie ma tu znaczenia, czy to wykonywanie kabli, elektroniki, czy kolumn, jak gra lepiej (imo) niż konkurencja i się podoba, dlaczego nie. Czy na wszystkim trzeba zarabiać przy odsprzedaży albo symbolicznii tracić jak się ma chody u dystrybutora i kupuje się np kable za 50 % ceny z katalogu? To ma sprawiać przyjemność a nie być tylko czystą ekonomiczną kalkulacją (imo 2).

@ Cytrus

Opis zjawiska zgoda, natomiast ja jeszcze nie słyszałem kabla do 10-15 kzł (nówka i s/h) który byłby liniowy i grał fenomenalnie (nawet w niektórych aspektach). Te kable część aspektów mają na poziomie najdroższych kabli i dlatego w zależności od pozostały komponentów systemu całościowo mogą zagrać na bardzo wysokim poziomie. W audio zawsze jest kompromis ... tylko trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, na czym komu zależy i z braku odrobiny czego w dźwięku można żyć.

Pozdrawiam

Artur

PS Pisanie na tablecie to koszmar !

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

...

@ squad05

...

To ma sprawiać przyjemność ...

Pozdrawiam

Artur

Artur,

Myślę, że bardzo dobrze się rozumiemy. Spokojnego urlopu ;)

Pozdrawiam

----------------------------------------------------

artuku - być może tak być może nie

Natomiast nie wierzy w cuda typu - stara wersaj grała fatalnie - ale nowa kosi konkurencję - NIE MA MOWY o TAKICH PRZYPADKACH

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

A jaka maja pracownie w Siltechu..

Raczej nie bawia sie w kwantowe tunelowanie jak tu co niektorzy, nie wierza tez w czary i eksperymenty na oko ;)

Tylko co robia? Jak sadzicie? ;)

Tak, tak pewnie kupili ta droga aparuture na pokaz i mierza czy w gniazdku jest 230 voltow :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Stasiop

Stasiop

:):):)

komentarz dla wszystkich szamanów - zbędny

W Shunyacie te filmiki tez "pod publiczkę" przecież są :)

i podobnie jak w Siltechu wszystko na oko i ucho i kwantowo tunelują :)

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

W Shunyacie te filmiki tez "pod publiczkę" przecież są :)

Tylko ze w Shunyacie to maja taki sprzet pomiarowy ze mozna jedynie na tym dzieci w szkole uczyc, nie mowiac o ich debilnych pomiarach ;) Siltech to jest zupelnie inny poziom, po konstrukcjach kabli jak i aparaturze tak sadze.

Moim zdaniem Shunyata to debile robia rzeczy one dzialaja ale tak na prawde nie wiedza jak dzialaja, to jest bardziej szamanizm niz wiedza, Siltech moim zdaniem dokladnie wie co robi!

Edytowane przez Stasiop

A jaka maja pracownie w Siltechu..

Raczej nie bawia sie w kwantowe tunelowanie jak tu co niektorzy, nie wierza tez w czary i eksperymenty na oko ;)

Tylko co robia? Jak sadzicie? ;)

Tak, tak pewnie kupili ta droga aparuture na pokaz i mierza czy w gniazdku jest 230 voltow :D

StasioP, a wiesz co to jest to na górnej półce na środku na przykład? To na prawo od "wskazówki"? Bo wiesz, w firmie produkującej "zwykłe" transformatory i dławiki, ze "zwykłymi" narzutami na towar, bo odbiorcą jest "zwykła" branża, a nie audio - to takich urządzeń jest z kilka, a to poniżej 10% całej aparatury pomiarowej w tej polskiej firmie.

Niewiele gorzej wygląda przeciętne stanowisko software test inżyniera w przeciętnej korpo, a takich stanowisk z reguły w labie jest kilka - kilkanaście. Mówimy także o Polsce. Oczywiście wierzę, że sporo firm kablarskich nie ma nawet takiego sprzętu, ale też nie widzę problemu w przypadku braku któregoś z pokazanych urządzeń. To na samym dole żółte to pewnie posiada każda firma, a nawet nie-firma. ;)

Skupiam sie na tym co mnie interesuje, szerokopasmowe generatory, szerokopasmowy oscyloskop, oraz analizator widma i Audio Precision do pomiaru czysto audio. z pewnoscia taka aparatura nie wystepuje w softwarowej firmie, to jest aparatura do pomiarow analogowych z bardzo duza precyzja! To kosztuje kupe kasy!

Edytowane przez Stasiop

Stasiop - no to jesteś w błędzie. Akurat w Shunyacie wiedzą doskonale co robią i dlaczego. Siltech jest ok - ale tez mają swoje za uszami

ale to już opowieśc nie na ten wątek.

Edytowane przez babatular

Stasiop - no to jesteś w błędzie. Akurat w Shunyacie wiedzą doskonale co robią i dlaczego.

Zgadzam sie ze wiedza, ale nie do konca i w tym problem ;)

A niestety diabel tkwi w szczegolach...

Siltech poszedl dalej...osobiscie uwazam ze mozna pojsc jeszcze dalej bez srebra, ale to juz nie moja dzialka, niech kablarze sie o to martwia ;)

Osobiscie uwazam ze koles od Synergistic Research to nowy geniusz, niestety nie bardzo chce puscic pare z ust, jak pobrobowalem podpytac w Monachium o cos, to kwituje krotkim - NIE. Przy wyjsciu uscisnal mi tak mocno dlon ze musialem zabierac reke...;) hehe nie jest dziwne nikt nie chce zdradzac owocow swojej pracy.

Edytowane przez Stasiop

Stanowiska software test występują w firmach produkujących hardware. To jest do testowania oprogramowania embedded. Oscyloskopy są, generatory są, analizator widma też się czasem znajdzie. Analizator widma to jest z reguły funkcja mniej (oscyloskop) lub bardziej (watomierz cyfrowy, jest również na zdjęciu) rozdzielczego urządzenia. Oscyloskop wyjdzie taniej niż toto z LCD na górze, a watomierz drożej, szczególnie w opcji szerokopasmowej. Mając generator z mocnym wyjściem można już fajnie czymś takim mierzyć efekt naskórkowy.

Oczywiście sprzęcik o który pytałem bardzo się przydaje do badania parametrów kabli, a jeszcze bardziej gdy występuje w wersji z pomiarami parametrycznymi, ale takie rzeczy to już inny producent i 4x większa kasa. I taki w "analogowej" firmie od transformatorów też mają. Nawet sobie kiedyś pomierzyłem parametry RLC w funkcji częstotliwości 2 różnych kabli do słuchawek, a potem zapiętych nimi słuchawek. Antykablarze mieliby używanie z tych wykresów.

Jeszcze nie wyjaśniłem. :) Fluke PM6306. Cyfrowy mostek LCR. Być może da się ściągać charakterystyki przez PCta, ale na wyświetlaczu tylko pomiar w punkcie.

Jeszcze nie wyjaśniłem. :) Fluke PM6306. Cyfrowy mostek LCR. Być może da się ściągać charakterystyki przez PCta, ale na wyświetlaczu tylko pomiar w punkcie.

No coz ja mam mostek tylko do 100kHz ale z wieksza rozdzielczoscia i precyzja a ten 1MHz. Dobry mostek do audio to tak minimum 1Ghz moim zdaniem ;)

Edytowane przez Stasiop

Skupiam sie na tym co mnie interesuje, szerokopasmowe generatory, szerokopasmowy oscyloskop, oraz analizator widma i Audio Precision do pomiaru czysto audio. z pewnoscia taka aparatura nie wystepuje w softwarowej firmie, to jest aparatura do pomiarow analogowych z bardzo duza precyzja! To kosztuje kupe kasy!

Byłem u kolegi inżyniera elektronika ze swoim kabelkiem i to wcale nie takie proste z tymi urządzeniami pomiarowymi!

Posiadanie tego co Ty podajesz nie rozwiązuje sprawy. Znajomy dysponuje urządzeniami firmy jedna! sonda pomiarowa to 1kzł a jeden moduł pomiarowy to 40kzł :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No coz ja mam mostek tylko do 100kHz ale z wieksza rozdzielczoscia i precyzja a ten 1MHz. Dobry mostek do audio to tak minimum 1Ghz moim zdaniem ;)

100kHz rzeczywiście mało, ale z tymi GHz to bym nie przesadzał. ;) Ja wolę PM6304 od tego powyżej. Jest dokładniejszy, ale też chyba właśnie do 100kHz. Za to moduł pomiaru RDC ma nad wyraz dobry.

@ Squad05

Dokładnie tak :)

@Mark11

Mieszkasz we Wro tam gdzie jest Dystrybutor na PL ... to spróbuj jak to zagra z "wypasionym" Amplifonem ... myślę że warto sprawdzić te kable (szczególnie Reserva).

@babatlar

Cuda Panie się zdarzają, więcej wiary w Ludziska :)

Nie słuchałem tych poprzednich, to nie mam porównania, ale wiem z doświadczenia, że nie zawsze "winne" są kable ... gra cały system i nie zawsze dany kable zagra w Twoim zestawieniu optymalnie. Ostatnio miałem na testach kabel bardzo znanego producenta w PL mocno wychwalanego pod niebiosa. Koszt za "nóweczkę" 12 tysi, na s/h 5-6 tysi, a moja Shunyata VX (nie Helix VX) u mnie grała co najmniej na tym samym poziomie a może i lepiej (imo). Kiedyś tak nielubiany na tym forum garażowy Velum NF-G-SE BlueS zagrał u mnie na poziomie Tara Labs The 08 i co mam powiedzieć że "The 08" to szajs! Nigdy w życiu. Dlatego czytajmy opinie Userów, ale róbmy porównania u siebie i tylko u siebie.

pozdrawiam

Artur

PS Kruca bomba nie mogę cytować postów, dlatego tak dziwnie piszę @ user. Może coś w kompie mam włączone / wyłączone? Jak ktoś ma pomysł o co chodzi to proszę o pomoc na PW.

Edytowane przez artuku

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

@Mark11

Mieszkasz we Wro tam gdzie jest Dystrybutor na PL ... to spróbuj jak to zagra z "wypasionym" Amplifonem ... myślę że warto sprawdzić te kable (szczególnie Reserva).

Zostałem chyba nieco pomylony z innym forumowiczem. Panie Arturze mieszkam na Śląsku ale Górnym i nie posiadam wzmacniaczy Amplifona lecz McIntosha :)

Natomiast w związku z tym mam blisko do kolegi (po sąsiedzku), który notabene wypowiadał się kilka postów wyżej, a więc domyślam się że dysponuje takowymi kablami, to na pewno postaram się o odsłuch i porównanie w moim systemie.

Panie Arturze mieliśmy już kiedyś przyjemność pogadać, a w związku z pewnym projektem myślę, że będzie okazja do wspólnej sesji odsłuchowej i wymiany doświadczeń również w zakresie "sieciówek".

Pozdrawiam

Marek

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Witam Panie Marku,

A to przepraszam za bezpośredniość, coś mi się chyba pomyliło i myślałem, że ma Pan Amplifona i mieszka Pan we Wrocławiu. Jak mieszka Pan na Górnym Śląsku, to bliżej jest do Kra ... zapraszam na odsłuch sieciówek i nie tylko :)

pozdrawiam

Artur

Miałem kilka ich kabli. Jedne z najlepszych jakie znam. Wiadomo, kwestia gustu. To zawsze kable bardzo muzykalne, z czarnym tłem i dają blask w muzyce, czego nie można powiedzieć o wielu kablach innych firm. Miałem Corvusa, Canorusa, Dominusa i obecnie używam 3 sztuk XLR 25th Anniversary z najnowszej edycji Luminist.

Witam

Kto z Was miał u siebie nowe kable Furutech z serii Alpha PC Triple C np. FP-S35TC i na jakich wtykach je sprawdzał oraz gdzie grały najlepiej ?

Szukam rzeczowych opinii prawdziwych użytkowników, a nie "bełkotu" branży.

Pozdrawiam

Pygar

• 2 tygodnie później...

Temat o wtykach AC jest zamknięty więc chyba ten jest najbardziej odpowiedni do mojego pytania. Czy ktoś może opisać różnice brzmieniowe pomiędzy topowymi wtykami Oyaide i Furutecha ?. W kilku wątkach na forum przewijają się opisy tych wtyków, ale nie było chyba nigdzie bezpośredniego porównania, a na testowanie obu kasy trochę szkoda. Z tego co znalazłem, to FI-50 ma opinię grającego zimno, ale czy to znaczy że nie potrafi różnicować barw, czy też że nie dociepla sztucznie średnicy ?. Używam gniazd sieciowych Furutecha zarówno ściennych jak i do listwy i wg. mnie nie mają chłodnego charakteru, wtyki byłyby to w takim razie wyjątkiem. Z kolei spotkałem opinie, że P1 /Fi dają podbicie w górnych rejestrach ?. Jak wypada porównanie w zakresie dynamiki i otoczki akustycznej ?

Jestem wielkim zwolennikiem topowych Oyaide (w moim systemie).

Topowe Furutechy to największe rozczarowanie w tzw. audiofilskich wtykach z jakim się spotkałem. U mnie zagrały z przerysowanym basem, bez barwy, bez blasku, bez dynamiki. Gniada sieciowe Furutecha, które też stosuję już tych cech nie miały. Nie wiem w czym rzecz, ale nie tylko ja jestem tymi wtykami rozczarowany:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem wielkim zwolennikiem topowych Oyaide (w moim systemie).

Topowe Furutechy to największe rozczarowanie w tzw. audiofilskich wtykach z jakim się spotkałem. U mnie zagrały z przerysowanym basem, bez barwy, bez blasku, bez dynamiki. Gniada sieciowe Furutecha, które też stosuję już tych cech nie miały. Nie wiem w czym rzecz, ale nie tylko ja jestem tymi wtykami rozczarowany:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak długo testowałeś te wtyczki Furutecha? Spotkałem się z opiniami że ich najnowsze produkty także kable NanoFlux maja bardzo długi czas wygrzewania, 300h to minimum po jakich należy przystępować do odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podchodziłem dwa razy do tych wtyków. W obu przypadkach były one zapożyczone z przewodów na których grały kilka tysięcy godzin.

Tym większe było rozczarowanie bo wtyki były solidnie wygrzane.

Podchodziłem dwa razy do tych wtyków. W obu przypadkach były one zapożyczone z przewodów na których grały kilka tysięcy godzin.

Tym większe było rozczarowanie bo wtyki były solidnie wygrzane.

Ok. A możesz jeszcze krótko opisać jaki charakter maja Oyaide, nigdy nie miałem w reku żadnego z ich wtyków ?

IMO każdy z Oyaide brzmi inaczej, w zależności od metalu, którym pokryte są styki i to dość dobrze słychać.

Obecnie w preampie mam po obu stronach topowy M1/F1, a w monoblokach wtyk jest złocony 079, a IEC to model topowy.

Te topowe Oyaide brzmią bardzo neutralnie, nie podbarwiają niczego. Mogą wydawać się nieco szczupłe w brzmieniu i pewnie z niektórymi systemami będzie za jasno.

Jednocześnie mają bardzo dobry bas i wysokie tony. Są transparentne i dynamiczne. Jeśli wolisz nieco docieplić średnicę to wtedy złocony 079 będzie pomocny. Jak widzisz u mnie jest mix.

Ja próbowałem modele 046, 079, 004 oraz M1/F1. Nie próbowałem 037.

Edytowane przez Milimetr
  • Pokaż nowe odpowiedzi