Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio RX6 - dylematy

aymar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Koledzy, po wielogodzinnych lekturach forum, kilku odsłuchach zdecydowałem się na zakup kolumn Monitor Audio RX6.

Moje pierwsze pytanie dotyczy wydajności RX6 w moim pomieszczeniu (salon 20m2, do połowy otwarty bokiem na kuchnię/jadalnię - 25 m2. Rysunek załączam poniżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Drugi problem dotyczy wzmacniacza do RX6. Słuchałem ich z Cambridge Audio 640 A. Brzmiało to bardzo sympatycznie tworząc szeroka scenę z odpowiednią szczegółowością z ładnie współgrającymi pasmami. Jednak brakowało mi odrobinę dynamiki. Moje pytanie: czy taki zestaw pozostawic, czy warto rozejrzec się za innym wzmakiem, który doda dynamiki nie rezygnując z ciepłego brzmienia i szczegółowości. W grę wchodzą tez używane wzmacniacze. Dzięki, pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/85322-monitor-audio-rx6-dylematy/

Pomieszczenie spore, ale otwarte z sąsiadującym, kolumny zaś wciśnięte głębiej między ściany. Łatwo nie będzie. Cambridge 640 z RX6 to chyba nienajlepszy pomysł. Będziesz miał brzmienie wyraźnie przesunięte w górę. Chyba, że tak akurat lubisz słuchać.

.

Kolumny nowe, wzmak może być stary. Kolumny moge mieć za 3500, wzmak tak do 2000, chyba, że używke uda sie w lepszych pieniązkach. Wcześniej miałem na uwadze BX6, ale w porównaniu z RX6 odpadły, chociaż teraz myslę, ze RX były bardziej wygrzane na sklepie, zas BX6 brzmiały jeszcze surowo. Jaki wzmak zamiast Cambridge?

ok. Co zatem polecacie? Jaki wzmacniacz coby zagrał dynamicznie, ciepło i szczegółowo z fajnym basem. Może byc używka. Kolumny raczej nowe, chociaz jestem otwarty na rozsądne prpopzycje. Wcześniej słuchałem BX6 ale kiedy sprzedawca podłaczył RX6 otworzyła się scena i nic nie drazniło. Teraz nyślę, ze może BX były nowiutkie, stąd ich jeszcze ostre brzmienie, zaś6 RX juz trochę pograły, dlatego były przyjemniejsze dla ucha.

Mialem kiedys pomysl na kupno RX8 do CA 650A+650C

Po 30s odsluchu mialem dosc, to co sie wydobywalo z tych glosnikow to jeden jazgot.

Dynaudio juz byly lepsze, ale i tak skonczylo sie na Vivace 3XT.

Co do wielkosci pomieszczenia, to mam troche podobnie bo 25m2 salon, ale tez otwarty na reszte i tak naprawde trzeba jednak kolumny liczyc

jak na 50-60 m2. Niestety.

zgadzam sie z tybero mialem podobne pomieszczenie i rx6 plumkaly ale rx8 byly w sam raz.

Co do wzmacniacza jak na moje ucho CA odpada do MA ,jak kolega wyzej pisze bardzo duzo gory i jeden wielki Jazgot, musisz dobrac wcmacniacz ktory ma bardziej zaokraglona gore i cieplo grajacy, a Cambridge to raczej laboratoryjny dzwiek. A powiedz mi jak dlugo sluchales takiego zestawu czy to bylo 30 min czy moze z 2h ??

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Słuchałem tego zestawu ok. 30 min. Wcześniej jeszcze BX6 z amplitunerem stereo Yamachy i Marantzem z serii 7. Uwierzcie, ze w takim zestawieniu to był jazgot, po którym Ca zagrał cieplutko :-). Jak wzmak zatem polecacie? Może używany? Harman Kardon 680? Bardzo prosze o propozycje wzmaków ładnie grających z kolumnami MA. Lubię słuchać muzyki akustycznej, coś w klimatach Stinga,Dżemu, leki rock, ale też nie jestem najstarszy i czasami poleci ostry rock czy reagge. Lubię w muzyce szczegóły, ciepłe brzmienie i bas dopełniający brzmienia. Ale napisałem :-). Pomózcie cos koledzy, bo po tygodniach czytania mam ogromny mętlik w głowie.

Witaj,

Proponuję posłuchać MA Rx6 na wzmacniaczy Audiolab 8200A. Wystarczająca moc, dobry bas, świetna średnica. Moim zdaniem idealne połączenie w Twojej konfiguracji. Ewentualnie można jeszcze posłuchać wzmacniacz Music Hallera a35.2.

Zapraszam na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

na moje ucho CA odpada do MA

Zupełnie nie podzielam Twojej opinii. Sam po wielu odsłuchach zdecydowałem się na... (zobacz "O Mnie"). Moim zdaniem idealnie do siebie pasują i wszystko razem gra bardzo sympatytcznie.

MA długo się wygrzewają, więc nówki BX mogły brzmieć nieciekawie, ale jak już spasowały Ci RX-y, to daruj sobie BX. Porównaj RX6 z RX8, ja tak kiedyś zrobiłem (wahając się) i już nie było opcji zakupu RX6. Tym bardziej biorąc pod uwagę kubaturę pomieszczenia. To już lepiej przyoszczędzić na używanym wzmaku, który bez problemu można z czasem wymienić na inny. Biorąc pod uwagę Twoje preferencje ciepłego brzmienia + cena do 2k, zdecydowanie polecam Arcama A90 (najwyższy model serii diva), niestety ciężko go "ustrzelić".

Kambodza i monitory to przeciwieństwo ciepłego brzmienia.

Rx6 zagrają dobrze z arcamem a22, a32 - czasem są do wyrwania na ebay i Allegro.

Np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rx6 zagrają dobrze z arcamem a22, a32 - czasem są do wyrwania na ebay i Allegro.

Np.

Ukryta Zawartość

W tej cenie (ok. 2k PLN) Arcam A32 z pewnością byłby wart rozważenia, ale aukcja jest typu "na części lub nie działa" ! (nie szukałem już dalej, co nie działa)

Ukryta Zawartość

W tej cenie (ok. 2k PLN) Arcam A32 z pewnością byłby wart rozważenia, ale aukcja jest typu "na części lub nie działa" ! (nie szukałem już dalej, co nie działa)

A to sorki - faktycznie za dobra cena by była (mojego a32 sprzedałem w 2009 r. za 3.5 tys.)

Osobiście mam RX6 z Audiolabem i mi pasuje, ale na podstawie wyborow naszych klientów zalecam odsłuch, Marantz PM7004, Xindak 06, 6200, 6800. Wczoraj dostaliśmy Rotela i dopiero się grzeje ale pierwsze wrażenia z MA ok.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Np.

Ukryta Zawartość

Tak, tyle, że ten egzemplarz jest uszkodzony. Przewiń do końca aukcji, napisane na niebiesko. NIe włącza się, brak pilota.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

W moim odczuciu jest wprost przeciwnie. CA + MA (BX) mają właśnie ciepłe brzmienie. Natomiast RX już takiego ciepłego nie mają. Ale to jest tylko MOJE subiektywne zdanie.

ja to bym w ogole te RX6 czy RX8 odpuscil.

za duza cena do jakosci dzwieku i wykonania.

polskie konstrukcje znaczniej korzytsnie wychodza, bo nie ma wielkiego marketingu, dystrybucji, kosztow jak w zachodniej firmie.

Koledzy, wracajac do watku głównego, czy do mojego pomieszczenia starczą rx6? Zwróćcie uwage (dołączony obrazek w pierwszym poście tematu), że bedą stały we wnęce i dźwięk "wypusczały" na salon w tym momencie długi na 5 i szeroki na 5m, zaś dopiero bokiem do połowy otwarty na pozostałe 25m. Nie mam jak odsłuchac w domu bo 100 km nie będę ich ciagał :-)

Jednak brakowało mi odrobinę dynamiki. Moje pytanie: czy taki zestaw pozostawic, czy warto rozejrzec się za innym wzmakiem, który doda dynamiki nie rezygnując z ciepłego brzmienia i szczegółowości. W grę wchodzą tez używane wzmacniacze. Dzięki, pozdrawiam

Zastanów się nad innymi kolumnami jeśli szukasz większej dynamiki ponieważ większej dynamiki z MA nie wyciągniesz.

Poza tym, stosunek ceny za nowe MA do dźwięku jaki proponują (wg mojej opinii) jest mało atrakcyjny. Posłuchaj np Audio Academy Phoebe III ewentualnie Hyperiony IV. Będzie bardzo dobra dynamika, stereofonia, szczegółowość a odpowiedni wzmacniacz zapewni ciepłe brzmienie. Będzie to znacznie prostsze zadanie niż "wyciąganie" dynamiki z kolumn MA. Pozdrawiam.

zgadzam sie co do cen MA detalicznych nie warte , ale ceny ktore mozna utargowac w sklepach za MA sa bardzo atrakcyjne co do jakosci i dzwieku. Za 5k nie kupilbym rx8 ale za 3.5k jak najbardziej sa warte tej ceny.Co do polskiej firmy AA hyperiony ktore sluchalem WOW to sa kolumny ktore zakupie nastepnym razem jak bede wymienial bo warte sa kazdej ZL-owki

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

W ostatnim wydaniu Audio Video ukazał się niezbyt pochlebny test najnowszych Hyperionów.

Recenzent wytknął kilka mankamentów ww kolumn, które przy tej "nowej" cenie nie świadczą najlepiej o tak intensywnie promowanym "hicie".

Nowe Hypki według AV gubią się się w muzie z większą ilością instrumentów i lubią sobie trochę poszeleścić (podkreślają "sz").

Słabiutkie midwoofery z malutkimi magnesikami i koszami z blaszanej wytłoczki przykręcone zwykłymi wkrętami bez "uszczelki", do tego zwrotnica zbudowana na "nie najwyższych lotów" elementach chyba jednak nie pomagają gromić dwukrotnie droższej konkurencji.

Hyperion IV kosztują 4.5 tysia - grające w podobnym klimacie NOWE Monitor Audio RX8 z polską gwarancją można kupić za 3800zł, więc nie ma się co dziwić, że większość jednak decyduje się na te "azjatyckie angole".

Za połowę ceny Hyperionów można kupić powszechnie uznane, zbudowane na o KILKA klas lepszych komponentach STX FX300

W ostatnim wydaniu Audio Video ukazał się niezbyt pochlebny test najnowszych Hyperionów.

Recenzent wytknął kilka mankamentów ww kolumn, które przy tej "nowej" cenie nie świadczą najlepiej o tak intensywnie promowanym "hicie".

Nowe Hypki według AV gubią się się w muzie z większą ilością instrumentów i lubią sobie trochę poszeleścić (podkreślają "sz").

Słabiutkie midwoofery z malutkimi magnesikami i koszami z blaszanej wytłoczki przykręcone zwykłymi wkrętami bez "uszczelki", do tego zwrotnica zbudowana na "nie najwyższych lotów" elementach chyba jednak nie pomagają gromić dwukrotnie droższej konkurencji.

Hyperion IV kosztują 4.5 tysia - grające w podobnym klimacie NOWE Monitor Audio RX8 z polską gwarancją można kupić za 3800zł, więc nie ma się co dziwić, że większość jednak decyduje się na te "azjatyckie angole".

Za połowę ceny Hyperionów można kupić powszechnie uznane, zbudowane na o KILKA klas lepszych komponentach STX FX300

RADUL, byłbyś bardziej wiarygodny przytaczając cały artykuł na temat Hyperionów z ostatniego numeru AV. Przytoczyłeś, jak sam napisałeś, kilka uwag na temat wad ale już nie wystarczyło Ci odwagi na przytoczenie pochlebnych komentarzy i pozytywnych ocen.

Natomiast nachalność i tendencyjność w ostatnim zdaniu na temat "powszechności uznania" innych komponentów tylko wyrządza krzywdę STX.

Aż trudno uwierzyć, że naiwna i dziecięca pretensja odnośnie ceny zakupu kolumn Audio Academy w przeszłości przerodziła się w natrętną krucjatę polegającą na bezpodstawnym oczernianiu uczciwego człowieka.

Chciałoby się powiedzieć "Kończ Waść, wstydu oszczędź" ...

RADUL - gdzie można kupić RX8 za 3800 PLN? Bo to bardzo intrygujaca informacja.

Oficjalna cena RX8 w sklepach (internetowych także) to 5.5 tysia - wystarczy podzwonić i trochę ponegocjować - mnie w kilku z nich na starcie zaproponowano 30% upustu (na MA narzucona jest BARDZO WYSOKA marża).

3800 zaproponowano mi w trzech sklepach(jeden nawet z Warszawy!), które na allegro wystawiają te kolumny w oficjalnej cenie dystrybutora.

Bardzo dobry upust zaproponowano mi na Acoustic Energy Aelite 3 (3.6 tysia z polskiej dystrybucji - 3 tyś. prywatny import z UK) - a to (nie tylko) moim zdaniem zdaniem lepsze "azjatyckie angole" od bardzo intensywnie promowanych RX8.

Nie lekceważyłbym STX FX300 - te akurat spokojnie mogą konkurować z o wiele droższymi konstrukcjami konkurencji nawet po "upuście" (poczytaj opinie - ma je coraz więcej ludzi i znalazłem TYLKO same pozytywne opinie).

jarekmor

W tym teście są dobrej jakości zdjęcia elementów tych wspaniałych i według PREZESA klubu AA "kosztujących za mało" konstrukcji - nie trzeba zbytni się znać na elektronice, żeby docenić dobór tak "szlachetnych" komponentów do już nie tanich kolumn.

Jeżeli w sponsorowanych testach pojawiają się jakieś "ciemne aluzje" to prawie zawsze są wiarygodne - na "ochy i achy" w takim przypadku należy spojrzeć z "przymrużeniem oka". Chociaż jakiś czas temu w grupowym teście AV Phoebe III wypadły słabiej od najtańszych Quantumów Magnata - może "promocja" akurat w TYM miesięczniku to "chybiona" inwestycja...

Jeszcze raz dzięki za pomoc i wszelkie sugestie. Jestem otwarty na różne opcje, dlatego że tematem interesuję się od niedawna.

Jeśli chodzi o STX FX 300 - jakich kolumn mogą być odpowiednikiem? I jeszcze jedno pytanie - czy stx zagra dobrze z NADem 370, gdyż dużo osób zachwala i dobrze opiniuje.

pozdrawiam

Witam!

Nawiązując do wpisów RADULA proponuję jednak "zainteresowanym" osobiście przeczytać całą recenzję A/V zarówno na temat AA Hyperion IV jak i wcześniejszą o Phoebe III. Udowodnicie tym tylko jak ten ludzik jest nierzetelny i zawistny ;)

Pozdrawiam :)

• 2 lata później...

No to odkopię

Witam Wszystkich

Właśnie jestem świeżo po odsluchu BX-6

Wstępnie wybrałem je ze względu na tzw uniwersalność. Co prawda z jej określeniem mam pewne problemy ( brak obycia ;) ) ale w porównaniu z 3 ma innymi parami wypadły najlepiej.

Do rzeczy

1 Indiana line Tesi 560

2 Paradigm 7

3 MA RX - 6

4 Audio Academy Hyperion IV

Napędzane to wszystko YAMAHA RN- 500 . Do odsluch szły płyty Vangelis "1492" dla przestrzeni, EASCA 2009 dla ustawień . Tu przerwę bo na tych 2 jest bardzo dobrze !

Później już płyt nie zmienialem, a to z powodu RUSH " Moving Pictures "

Znam tę płytę na pamięć i pierwsze co mnie przy niej powalilo lata temu to perkusja. Kto słuchał , ten wie o co chodzi.

Wracając do sprawy juuuuż miałem brać RX 6 , ALE ZABRAKŁO MI STOPY :)

Faktem jest , że od dłuższego czasu słucham muzy głownie w samochodzie, gdzie napedzić bas jest o wiele łatwiej.

Poza tym w pewnych rejestrach bas nikł , a w pewnych zaskakiwał !

Czy tak powinno być ??

Reasumując, boję sie że nie dadzą rady w pomieszczeniu ok 25 m i 3.5 h !

Sprzedawca pewnie słusznie podpowiedział, że wiecej dynamiki z tego Ampli nie wydusimy.

Tyle moich przemyśleń na gorąco

Podpowiedzcie może gdzie się mylę, bom człek świeży w materii nowoczesnego Audio

Coś czuję , że sie pospieszyłem z tą Yamahą, ale to już inny temat.

Pozdrawiam Wszystkich i liczę na sugestie

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.