Skocz do zawartości
IGNORED

marantz albo yamaha SACD

poeta81

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

zastanawiam się nad wyborem zakupu odtwarzacza SACD, Yamaha CD-S2000 albo Marantz SA-15S2??? czy wystarczy Marantz SA7003, bo w/w modele nie przewyższają aż tak wymienionych modeli, by przepłacać??? wiem, że pytanie wydaje się głupie, ale jestem początkującym miłośnikiem muzyki i chciałbym kupić sprzęt, który mi posłuży przez dłuuuuugie lata, bo na szybką wymianę nie będzie mnie po prostu stać.

pozdrawiam miło

https://www.audiostereo.pl/topic/85435-marantz-albo-yamaha-sacd/

jak chcesz iść w sacd to trzeba mieć do tego tor z najwyższej półki - inaczej szkoda pakować się w drogie płyty - poziom sa-15s2 niejest tego warty jeszcze - stąd też taka a nie inna sytuacja formatu

Zastanów się najpierw, czy będziesz potrzebował odtwarzacz zbalansowany (gniazda XLR), czy nie. Jak nie, to wybór masz większy. Weź też pod uwagę to, co pisałem w innym wątku, bo nie chce mi się powtarzać.

W podobnych cenach masz jeszcze np. odtwarzacz Arcama CD 37. Masz też cały wachlarz produktów Oppo ze stosunkiem jakość/cena przewyższającym nowego Marantza. A jak chcesz Marantza serii SA, to jest tego zazwyczaj pełno na świecie z drugiej ręki za 1/3 ceny sklepowej.

osobiscie posiadam CD Marantza SA-15S1. szczerze mowiac jestem bardzo zadowolony ,w odtwarzaczu nie ma duzej przepasci miedzy cd i sacd nie roznicuje tak bardzo. jaosc wykonania pierwsza liga. uzywke idzie wytargac w granicach 2800-3000.w tej cenie trudo o cos lepszego. wnetrze napakowane dobrymi elementami. nie wiem jak gra s2 ale podejrzewam ze duzo lepszy nie jest. pewnie tylko kosmetyka i zeby odswierzyc oferte tak jak to zwykle robia firmy :)

Witam,

Napisz więcej szczegółów dotyczących Twoich preferencji brzmieniowych, posiadanego wzmacniacza i kolumn. Potwierdza zdanie mojego przedmówcy, ze SACD wymaga całego bardzo dobrego toru audio.

Czekam na szczegóły

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

osobiscie posiadam CD Marantza SA-15S1. szczerze mowiac jestem bardzo zadowolony ,w odtwarzaczu nie ma duzej przepasci miedzy cd i sacd nie roznicuje tak bardzo. jaosc wykonania pierwsza liga. uzywke idzie wytargac w granicach 2800-3000.w tej cenie trudo o cos lepszego. wnetrze napakowane dobrymi elementami. nie wiem jak gra s2 ale podejrzewam ze duzo lepszy nie jest. pewnie tylko kosmetyka i zeby odswierzyc oferte tak jak to zwykle robia firmy :)

Drogi lolo989, bylem posiadaczem S1 a obecenie słucham z S2 i musze sie z Tobą nie zgodzic - jest dużo zmian na "+",ktore wplywaja na brzmienie. Przedewszystkim nowy napęd z nową tacką, ktora nie przenosi wibracji podczas pracy napędu -> co przekłada sie na dokładność odczytu materiału z płyty... pozatym odtwarzacz może pracować jako przetwornik C/A - i robi to bardzo dobrze - jedyne ograniczenie to max 24bit-96khz (jakość SACD). Również wyświetlacz jest dużo jaśniejszy - ma większy kontrast przez co jest czytelniejszy z większych odległości! Wzmaczniacz słuchawkowy też uległ modyfikacjom na + w porownaniu z wersją S1. Osobiście jestem bardzo zadowolony - jest to naprawdę świetne źródło do odtwarzania płyt SACD!!!

Jackass tak jak piszesz sa pozmieniane rzeczy techniczne, ale czy sama jakosc dzwieku tez jest duzo lepsza co do wersji s1.wzmacniacz sluchawkowy moze jest i lepszy ale czy z wyscia analogowego dzwiek jest tez bardzo poprawiony?? z tego co ogladalem uklady elektroniczne niewiele sie zmienily jak i jakosc uzytych elementow :)

miałem sa15s1 i niewiem o czym wy piszecie - przecież tam w środku nic niema a odtwarzaczowi do górnej półki bardzo daleko - niech ktoś wklei rozbierane zdjęcie tego sa15 bo może mnie pamięć myli

zastanawiam się nad wyborem zakupu odtwarzacza SACD, Yamaha CD-S2000 albo Marantz SA-15S2

Witam,

Marantz i Yamaha pochodzą od tego samego dystrybutora więc można je spokojnie porównać w jednym salonie. Jeśli wzmacniacz ma być tej samej firmy, to pozostają kolumny i kable, też jest z czego wybierać.

Marantz i Yamaha to sprzęt którego nie można jednoznacznie określić dobry/zły, więc pozostaje tylko posłuchać.

Może opowiesz o rezultatach dotychczasowych sesji odsłuchowych?

Jakie były konfiguracje sprzętu i jakie wrażenia?

Pozdrawiam

Porównywał ktoś może wspomniany odtwarzacz SACD Arcam CD-37 do odtwarzaczy Marantz, Yamaha etc?

miałem okazję porównać Arcam CD37 + Arcam A38 z głośnikami Monitor Audio RX6 oraz zamiennie z Chario (nie pamiętam modelu) w pomieszczeniu o nie najlepszych właściwościach akustycznych oraz Marantz SA-15S2 + Marantz PM-15S2 z głośnikami Vienna Acoustics Mozart Grand oraz zamiennie z B&W CM8 w dobrym akustycznie pomieszczeniu. Materiał muzyczny był ten sam. Bezwzględnie lepsze wrażenie robił na mnie Marantz ale jest jeden podstawowy problem. Nie umiem powiedzieć jaki wpływ na moje wrażenia odsłuchowe miały poszczególne CD, wzmacniacze, głośniki czy też warunki akustyczne pomieszczeń. Innymi słowy idealnie byłoby porównać sprzęt w swoim własnym pokoju. Tak Arcama jak i Marantza można wypożyczyć na odsłuch do domu i to chyba jedyny sposób aby dobrze dobrać sprzęt do własnych uszu.

Wszelkie inne porównania typu CD X gra lepiej niż CD Y nie mają moim zdaniem sensu bez próby obiektywizacji pełnego zestawu w swoim domu.

miałem okazję porównać Arcam CD37 + Arcam A38 z głośnikami Monitor Audio RX6 oraz zamiennie z Chario (nie pamiętam modelu) w pomieszczeniu o nie najlepszych właściwościach akustycznych oraz Marantz SA-15S2 + Marantz PM-15S2 z głośnikami Vienna Acoustics Mozart Grand oraz zamiennie z B&W CM8 w dobrym akustycznie pomieszczeniu. Materiał muzyczny był ten sam. Bezwzględnie lepsze wrażenie robił na mnie Marantz ale jest jeden podstawowy problem. Nie umiem powiedzieć jaki wpływ na moje wrażenia odsłuchowe miały poszczególne CD, wzmacniacze, głośniki czy też warunki akustyczne pomieszczeń. Innymi słowy idealnie byłoby porównać sprzęt w swoim własnym pokoju. Tak Arcama jak i Marantza można wypożyczyć na odsłuch do domu i to chyba jedyny sposób aby dobrze dobrać sprzęt do własnych uszu.

Wszelkie inne porównania typu CD X gra lepiej niż CD Y nie mają moim zdaniem sensu bez próby obiektywizacji pełnego zestawu w swoim domu.

Hmm... jak widać mniej znana marka (bardziej ceniona przez audiofili?) nie gwarantuje od razu lepszego brzmienia od popularnego Marantza.

Pełna zgoda co do potrzeby własnego odsłuchu.

witam,

zastanawiam się nad wyborem zakupu odtwarzacza SACD, Yamaha CD-S2000 albo Marantz SA-15S2??? czy wystarczy Marantz SA7003, bo w/w modele nie przewyższają aż tak wymienionych modeli, by przepłacać??? wiem, że pytanie wydaje się głupie, ale jestem początkującym miłośnikiem muzyki i chciałbym kupić sprzęt, który mi posłuży przez dłuuuuugie lata, bo na szybką wymianę nie będzie mnie po prostu stać.

pozdrawiam miło

Jesli Cie to interesuje to mam do sprzedania marantza 8003 (pm i sa) (obecny ki pearl lite). Jakby co pisz.

Zastanawia mnie jedno co to za SACD w stereo,jak już to tylko wielokanałowo,a do tego zupełnie inna konfiguracja,wzmacniacz kina domowego,lub amplituner,koncówki mocy,odtwarzacz wieloformatowy,plus ewentualnie zewnętrzny DAC,pięc kolumn.

Zastanawia mnie jedno co to za SACD w stereo,jak już to tylko wielokanałowo,a do tego zupełnie inna konfiguracja,wzmacniacz kina domowego,lub amplituner,koncówki mocy,odtwarzacz wieloformatowy,plus ewentualnie zewnętrzny DAC,pięc kolumn.

SACD w stereo tez gra lepiej niz zwykle CD. przyklad dark side of the moon. porownywalem CD z boxu shine on i sacd. SACD wygralo.

SACD w stereo tez gra lepiej niz zwykle CD. przyklad dark side of the moon. porownywalem CD z boxu shine on i sacd. SACD wygralo.

Wcale mnie to nie dziwi,

"Shine On" nie jest żadnym specjalnym wykładnikiem dżwięku...

Porównanie choćby do wydania "The Dark Side..." MFSL UDCD-517

byłoby bardziej miarodajne,choć nie twierdzę że SACD też i tutaj nie wykazałby się pozytywnie

;)

Wciąż twierdze że jak SACD to tylko wielokanałowo.Jest to nawet tańsza opcia.Faktycznie zestawy stereofoniczne czym drozszy tym lepszy.Dobry Cd z SACD to min 6000 pln.Kupując dvd,np najwzzszego Denona Pioneera,Marantza wydamy 2000 pln,oczywiście uzywany,zostaje sporo na lepsze kolumny,wzmacniacz czy dac,tu wydamy wiecej na kolumny bo potrzeba 5 szt dobrych kolumn,ale doznania dużo lepsze.

Żaden DVD, choćby nie wiem jak wysoki model, nie zagra tak dobrze jak odtwarzacz CD. Jakiś czas temu miałem Yamaha CD-S1000 i różnica między CD a SACD była słyszalna. Wszystko zależy od wzmacniacza i kolumn. Dobre odtwarzacze SACD nie kosztują 6 000.

---

- Sent from my iPad using Tapatalk

Audiofilskie wersje Oppo kładą na łopatki odtwarzacze CD z tego samego przedziału cenowego. A jest to (o zgrozo dla purystów CD) odtwarzacz multiformatowy, który czyta wszystko. Powtarzana więc teza, którą powyżej przytoczył Karol.R. jest po prostu nieprawdziwa. Może kiedyś tak było, ale świat idzie naprzód.

Żaden DVD, choćby nie wiem jak wysoki model, nie zagra tak dobrze jak odtwarzacz CD. Jakiś czas temu miałem Yamaha CD-S1000 i różnica między CD a SACD była słyszalna. Wszystko zależy od wzmacniacza i kolumn. Dobre odtwarzacze SACD nie kosztują 6 000.

---

- Sent from my iPad using Tapatalk

Posiadam Yamahe CD-S2000 i popieram Twoje zdanie,a to dlatego ponieważ mam także DVD które czyta SACD i daleko mu do Yamahy.Na DVD nawet zwykłe CD przegrywa z Yamahą.Może na wszystkich systemach tego tak nie słychać wyrażnie,ale im wyższa Półka tym różnica większa. Oczywiście nie wszystkie płyty SACD są idealne i mogą przegrać w niektórych wypadkach z dobrze nagranymi CD.Także nie wszystko zależy od samych płyt,ale także od zgrania sprzętu.Takie jest moje zdanie na ten temat i nie każdy musi się z tym zgadzać!

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

@ Oppo

Oppo jest przedmiotem zainteresowania wielu poprawiaczy, to fakt. Interesuje mnie jednak, czy robiłeś sam porównania (na swoim zestawie audio?), czy napisałeś to, co gdzieś to wyczytałeś na internetsach.

Daj proszę źródła dotyczące porównań "audiofilskich" wersji Oppo z odtwarzaczami kosztującymi tyle, co "audiofilskie" wersje Oppo. Kolega założyciel wątku pewnie też będzie zainteresowany.

@ Oppo

Oppo jest przedmiotem zainteresowania wielu poprawiaczy, to fakt. Interesuje mnie jednak, czy robiłeś sam porównania (na swoim zestawie audio?), czy napisałeś to, co gdzieś to wyczytałeś na internetsach.

Daj proszę źródła dotyczące porównań "audiofilskich" wersji Oppo z odtwarzaczami kosztującymi tyle, co "audiofilskie" wersje Oppo. Kolega założyciel wątku pewnie też będzie zainteresowany.

Nie wiem o co kolegom chodzi twierdze ze zabawa w SACD ma sens tylko wielokanałowo i dlatego lepsze wyjscie to taki odtwarzacz bo Cd tego nie robia moze Sony.Yamaha CD-2000 to zadna rewelacja na pewno jest jednak lepsza od dvd,ale jak do odtwrzacza dvd za powiedzmy 2000 pln dokupimy dac za 4000 pln to deklasuje wszystkie cd do 10000.i wyjdzie połowe taniej.

DAC nie jest lekiem na całe zło. Nie wystarczy mieć DVD i DAC żeby można było w pełni cieszyć się SACD, oprócz odtwarzacza duża role odgrywa rownież wzmacniacz a w szczególności kolumny. Jeżeli kolumny nie są w stanie oddać różnicy w przekazie to choćby nie wiem jaki drogi napęd by był, różnicy się nie uswiadczy. Wielokrotnie testowane i sprawdzone.

Bobcat. Po częci się z Tobą zgadzam. Świat idzie na przód. Odpowiedz na pytanie Jarząbka to wtedy będziemy mieli podstawę do dyskusji. Bo jeśli opierać się na testach i opiniach innych to nie widzę sensu żeby ten temat miał iść w tą stronę.

DAC nie jest lekiem na całe zło. Nie wystarczy mieć DVD i DAC żeby można było w pełni cieszyć się SACD, oprócz odtwarzacza duża role odgrywa rownież wzmacniacz a w szczególności kolumny. Jeżeli kolumny nie są w stanie oddać różnicy w przekazie to choćby nie wiem jaki drogi napęd by był, różnicy się nie uswiadczy. Wielokrotnie testowane i sprawdzone.

Bobcat. Po częci się z Tobą zgadzam. Świat idzie na przód. Odpowiedz na pytanie Jarząbka to wtedy będziemy mieli podstawę do dyskusji. Bo jeśli opierać się na testach i opiniach innych to nie widzę sensu żeby ten temat miał iść w tą stronę.

Tez uwazam że nie ma sensu sie spierac Dac tylko do stereo,Sacd tylko wielokanało,takie jest załozenie tych płyt gdyby tak nie było to płyty SACD były by tylko dwukanałowe.

Tez uwazam że nie ma sensu sie spierac Dac tylko do stereo,Sacd tylko wielokanało,takie jest załozenie tych płyt gdyby tak nie było to płyty SACD były by tylko dwukanałowe.

Nie ma o co się spierać, przecież płyty SACD są właściwie stereo. Mówiło się kiedyś, że to dobry następca czarnych płyt. Najlepsze odtwarzacze SACD są zwykle w wersji stereo. Odtwarzanie wielokanałowe to tylko opcja na płycie, ponieważ nagrania źródłowe są w stereo (są wyjątki). Ścieżkę wielokanałową tworzy się za pomocą DSP. No i słusznie, zestaw stereo wychodzi sporo taniej niż jakieś 5.1.

Dla mnie DVD+DAC, aby odtwarzać SACD to wątpliwa konfiguracja. Chętnie jednak poznam taki zestaw, który jest konkurencją dla dobrych odtwarzaczy SACD.

Pozdrawiam

Posiadam Yamahe CD-S2000 i popieram Twoje zdanie,a to dlatego ponieważ mam także DVD które czyta SACD i daleko mu do Yamahy.Na DVD nawet zwykłe CD przegrywa z Yamahą.Może na wszystkich systemach tego tak nie słychać wyrażnie,ale im wyższa Półka tym różnica większa.

Można powiedzieć "jak zwykle". DVD nie ma szans.

Audiofilskie wersje Oppo kładą na łopatki odtwarzacze CD z tego samego przedziału cenowego. A jest to (o zgrozo dla purystów CD) odtwarzacz multiformatowy, który czyta wszystko. Powtarzana więc teza, którą powyżej przytoczył Karol.R. jest po prostu nieprawdziwa. Może kiedyś tak było, ale świat idzie naprzód.

W najnowszym Stereophile recenzujący BDP-95 napisał, że wolał on brzmienie (tryb stereo, analogowe wyjście) tego odtwarzacza od Sony SCD-XA5400ES (kosztuje $500 drożej od Oppo).

@ asfanter

To, że niemodyfikowany BDP-95 może brzmieć lepiej od Sony, to w ogóle mnie nie dziwi.

Przeczytaj jeszcze raz, co napisał Twój kolega, i o co pytałem ja. Jeśli chodzi o Ciebie, to już wiemy, że wyczytałeś. Następnym razem daj po prostu linka.

Zastanawia mnie sens tego wątku - poeta81 chce odtwarzacz sacd - a tak naprawdę nie wiadomo z czym ma to współpracować i czy słychać będzie na jego kolumnach i wzmaku jakąkolwiek różnicę. Nie wiadomo też jaki ma odtwarzacz w tej chwili i czego oczekuje po nowym elemencie. Idźmy na całość i w ciemno doradźmy mu też interkonekt do SACD...

Żeby nie było - nie chcę nikogo obrażać ale miło by było czytać merytoryczne pytania i jeszcze lepiej celne odpowiedzi które cos dadzą innym.

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

W najnowszym Stereophile recenzujący BDP-95 napisał, że wolał on brzmienie (tryb stereo, analogowe wyjście) tego odtwarzacza od Sony SCD-XA5400ES (kosztuje $500 drożej od Oppo).

pomijasz tylko fakt że SCD-XA5400ES to nieprzeciętny shit za te pieniądze, jeśli to jest odnośnik dla oppo to wszystko rozumie . zreszta co wy panowie pitolicie jakiś shit kombajn stawiacie koło klasowych odtwarzaczy cd - tylko po to żeby wymienić go w ich gronie...na zasadzie "stał obok" "skoro porównaliśmy go do"....to pewnie jest blisko. ale nie jest blisko... nie jest. przeciwnie jest daleko. może na to się nabierają nowicjusze ale ogół tego forum patrzy na to z politowaniem

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.