Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuchy u Mirka Andrejuka

L3VY

Rekomendowane odpowiedzi

Zwalanie winy za braki w pasmie basu na rzeczy inne niż kolumny jest chyba bezzasadne. Producent podaje +-3dB w całym paśmie czyli może to być np -6dB przy 35Hz w stosunku do (deklarowanego bardzo wyrównanego pasma) okolic 3kHz. Nawet 22 cm Seas zagra przyzwoitym basem w okolicach 30Hz i deklarowana wysoka sprawność skutkuje najprawdopodobniej osłabieniem basu. Próżno szukać winy we wzmacniaczach gdzie osłabienia charakterystyki przenoszenia na krańcach są rzędu +-0,1 dB.

No cóż jak by to było takie oczywiste to by np. nie było kłopotów Lutka na Cary 300B z przydźwiękiem (opis w innych watkach i nie tylko na tym forum). Przydźwięku nie ma ale basu tez nie ma. Moim skromnym zdaniem interkonekt pasujący do tranzystora nie koniecznie wyciśnie wszystko z lampy-także Lutka :).

Tak że ja bym tak od razu nie kopał pana Jurka po kostkach.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

można zabrać swój system, przewieźć do mnie i samemu się przekonać.

Dzięki za zaproszenie i wierz mi, że jedynym problemem jest 300 km w jedna stronę (miśki, radary, remonty brr).

Pzdr

Mirku, też myślę o czymś takim na swoim suficie. Czy w Twoim przypadku, będzie to podwieszane z przestrzenią powietrzną między ustrojem a sufitem? Co planujesz zastosować u roli pochłaniacza? PT80? Napisz proszę coś więcej na temat tej wyspy.

Ja u siebie mam coś takiego, by może będzie Wam to pomocne. Konstrukcja jest z k-g na aluminiowych profilach (technika jak w suficie podwieszanym, jednak z b. gęsto rozmieszczonymi szpilkami --> duża sztywność), oklejona gąbką i obita welurem. Nie chciałem dawać wełny na ten sufit, bo mam w całym pokoju już dość dużo tlumienia, więc byłoby za głucho. Podświetlenie to wąż i świetlówki (osobne obwody, do wyboru z niezależnym włączaniem). Opuszczone względem sufitu chyba właśnie jakieś 17cm.

romekjagoda

Czytałem Twój wcześniejszy wpis, ale chciałem poczekać i opisać wszystko w jednym tekście. Skoro chcesz odpowiedź już teraz to proszę.

1. Projekt adaptacji, pomiary i ustroje wykonałem osobiście. Ustroje są z MDF'u. Najmniejsze stojące przy ścianach bocznych mają wysokość 125cm i ważą około 40kg.

2. To jest temat na dłuższą rozprawę. Tak w skrócie: dyfuzory też mają współczynnik pochłaniania, bo fala która wpada w szczelinkę odbija się w niej tracąc energię. Nie jest to tak wysoki współczynnik jak w przypadku pochłaniacza z wełny mineralnej. Jednak przy tak dużej ilości dyfuzorów co u mnie trzeba brać to pod uwagę. Również ja osobiście preferuje pomieszczenia bardziej żywe, dlatego pochłanianie będę ostrożnie dodawał. Według mojego projektu na suficie będzie wyspa (pochłaniacz) i z tyłu pomiędzy rogiem pokoju, a dyfuzorem będą dwa pochłaniacze o wymiarach 240x80cm. Później jeśli zamienię kanapę na fotel odsłuchowy to dodam pochłaniacze na ścianach bocznych.

Mam pomysł na zintegrowanie wyspy na suficie z oświetleniem, ale muszę poprzeglądać katalogi z oświetleniem. Cały czas jednak zastanawiam się nad jakimś kompromisem w adaptacji sufitu pozostawiając wiatrak, bo bardzo lubię obieg powietrza który wymusza i przyciemnione, nastrojowe światło do odsłuchów które mam obecnie. Od sufitu do łopaty wiatraka jest 16,5cm przestrzeni na ustroje, więc najpewniej zostawię oświetlenie sufitu jak jest zmieniając kinkiety na światła kierunkowe skierowane na ściany.

Mirku, dzięki za opis. Wiem, że wszystko mierzyłeś sam i gratuluję tego - ja u siebie działałem bez pomiarów, czyli pełna amatorka.

Ad 1) ostatnie pytanie, to czy robiłeś je sam, czy też zleciłeś ich wykonanie komuś? Jeśli sam, to czy masz może jakies uwagi, podpowiedzi? Bo zamierzam się za to kiedyś zabrać tylko mam kilka wątpliwości odnośnie obróbki mdf-u: trzeba przed malowaniem dać podkład, a ten potrafi dawać smugi, które są potem widoczne po pomalowaniu farbą. Alternatywą mogłoby być fornirowanie. Ale tutaj właśnie praktyczne porady z Twojej strony byłyby b. wskazane.

Ad 2) Co do oświetlenia wyspy na suficie to wąż led (dość drogi) lub inne węże na 220V kolorowe dobrze się sprawdzają - łatwo je kształtować wg potrzeb, bezproblemowy montaż, etc. Jeśli wyspa ma być jednolita, to jej wykonanie nie powinno nastręczyć żadnego problemu. Osobiście przygotowałbym ją na ziemi, w sufit dał sztery kołki z haczykami, w rogach sufitu podwieszanego założyłbym uchwyty (uszy) i na gotowo wszystko podniósł i zawiesił. Chciałem tak zrobić u siebie, ale problemem były wycinane wzory.

Powodzenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14054-0-55309100-1314010851_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Jak będziecie robić zdjęcia u Pana Mirka następnym raziem, to próbujce bez lampy (oczywiście nie z ręki wtedy, tylko ze stołu, tudzież statywu). Powinne wyjść bardziej naturalne kolory, nawet przy słabym oświetleniu.

System gra dobrze, albo nie....

Jak będziecie robić zdjęcia u Pana Mirka następnym raziem, to próbujce bez lampy (oczywiście nie z ręki wtedy, tylko ze stołu, tudzież statywu). Powinne wyjść bardziej naturalne kolory, nawet przy słabym oświetleniu.

Chyba sam Mirek takowe statywowe zdjęcia zrobił.

...następnym raziem, to próbujce bez lampy (oczywiście nie z ręki wtedy, tylko ze stołu, tudzież statywu). Powinne wyjść bardziej naturalne kolory, nawet przy słabym oświetleniu.

Niestety, te zalecenia z naturalnością kolorów nie mają nic wspólnego. Sorry za wtręt. Tylko poprawny balans bieli i kropka.

Stoły, statywy to tylko ostrość (nieporuszenie) zdjęcia.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Relacja ze spotkania dowodzi ze dobrze grajacego sprzetu nic nie zastapi, i adaptacja akustyczna nie jest lekiem na slaby system.

Gospodarzowi gratuluje zaangazowania w realizacje ambitnego projektu.

adaptacja akustyczna nie jest lekiem na slaby system.

Masz rację, ale też trzeba pamiętać, że kiepska adaptacja (brak jej) potrafi zdegradować dźwięk z niejednego super systemu.

Jeśli chodzi o zdjęcia to robione były bez lampy na statywie ale zwykłym kompaktem w moim przypadku panasonica więc trudno o oddanie wiernie kolorów w 100%.

Zdjęcia są bardzo fajne - Mirek wyjaśnił, że kolor w rzeczywistości jest inny. Mnie chodziło o treść, a nie o formę :)

W pierwszym wpisie napisałem:

Wątek ten będzie miejscem gdzie opiszę powstawanie planów budowy mojego pokoju odsłuchowego i jego wykonanie. Będzie to również miejsce do zamieszczania relacji i opinii innych osób z odsłuchów u mnie.

Dlatego poprosiłem o przeniesienie wpisów nie związanych z wątkiem do innego tematu. Proszę nie Tworzyć kolejnych off-topic'ów.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

• Użytkownicy+

W pierwszym wpisie napisałem:

Dlatego poprosiłem o przeniesienie wpisów nie związanych z wątkiem do innego tematu. Proszę nie Tworzyć kolejnych off-topic'ów.

Wpisy są przeniesione tu :

Ukryta Zawartość

Proszę o niezaśmiecanie tematu.

Ukryta Zawartość

Arek mam wszystko opisane i czeka na wrzucenie. Tylko nie mogę skontaktować się z Alkiem, chyba wyjechał, a inne modki pozajmowane lub też ich nie ma. A nie chcę wrzucać tego jako post bo przeminie i zagubi się w natłoku kolejnych wpisów. A że wyszukiwarka nie działa należycie to potem ciężko będzie to odnaleźć.

Miałem dzisiaj gości. Pewien Audiofil przyjechał ze swoim systemem i go zaprezentował dla mnie i kilku kolegów których zaprosiłem. Nie informowałem wszystkich o tym odsłuchu, ze względu na życzenie właściciela systemu. Mieliśmy okazję posłuchać McIntosha MCD i MDA 1000 i porównać z moim przerabianym DCD1290 Denona. Porównaliśmy też Abraxasa na 300B w wersji top z dzielonym Linn'em, który ostatnio wspaniale zagrał z kolumnami Harpia 300B. Do tego gramofon VPI z wkładką Lyra Skala, pre gramofonowe Abraxasa, Hydra V-Ray'ka i dużo Transparentów. Na deser kaseciak Sony, który też nie odstawał pod względem jakości.

Brzmieniowo całość na bardzo wysokim poziomie. Wszelkie zmiany kabli na inne powodowały dość mocną degradację brzmienia, co upewniało nas w przekonaniu, że system jest bardzo dobrze dobrany i doszlifowany. Według mnie kolumny były trochę za małe do mojego pomieszczenia. W 20mkw było by wspaniale. Być może z Makiem C1000 i mono 501 było by więcej basu. Kreowanie sceny pomiędzy kolumnami i na boki było bardzo dobre. W Harpiach 300B scena była albo po środku, albo po bokach kolumn - mam wrażenie, że było to spowodowane szerokim frontem kolumn i przesunięcie kopułki i przetwornika średniotonowego bliżej ścianki bocznej spowodowało granie bardziej na jedną stronę. W zasadzie to tyle co mogę napisać. Żaden z poszczególnych aspektów brzmienia nie był fenomenalny, ani fatalny. Nie było efekciarstwa, które spowodowało by zachwyt, a po kilku dniach zaczęło by denerwować. Całość grała bardzo spójnym brzmieniem. Dla mnie osobiście zabrakło trochę ciepła z vinyla. Podejrzewam, że to przez kliniczne granie wkładki, którą kiedyś mogłem kupić, lecz zrezygnowałem po przeczytaniu opinii o jej sposobie grania.

Dla mnie był to wspaniały prezent na przeżyte ćwierć wieku na tym ziemskim padole za co serdecznie dziękuję.

Po tym odsłuchu dalej się utwierdzam w docelowym wyborze Avalona Eidolon ze szlachetną lampą na wysokie i środek oraz mocnym tranzystorem na bas.

Zapraszam przybyłe osoby do opisywania wrażeń z odsłuchu. Może sam właściciel systemu napisze jak jego system zagrał w moim pomieszczeniu.

Ukryta Zawartość

post-18354-0-67410600-1315069248_thumb.jpg

post-18354-0-88263600-1315069330_thumb.jpg

post-18354-0-95147600-1315069344_thumb.jpg

post-18354-0-65502900-1315069362_thumb.jpg

post-18354-0-61136000-1315069381_thumb.jpg

post-18354-0-10602800-1315069408_thumb.jpg

post-18354-0-44488100-1315069452_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

"Dla mnie był to wspaniały prezent na przeżyte ćwierć wieku na tym ziemskim padole ......"

...przepraszam to kolega ma 25 lat!!!!....jeśli tak szkoda czasu na czytanie tego wątku

Mikru, fajny opis. Mam pewną propozycję, do przemyślenia przez Ciebie. Chodzi o to, że dość dużo sprzętu przewija się i będzie się przewijać przez Twój pokój. W związku z tym, czy w Twoim wątku, co jakiś czas mogłaby pojawiać się taka notka, co już grało z podziałem na poszczególne klocki i kable.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Pewien Audiofil przyjechał ze swoim systemem i go zaprezentował dla mnie...

Żeby nie VPI to bym był pewien, że Piotrek się do Ciebie przygramolił :)

No chyba, że wszedł w analog, dawno żeśmy się już nie widzieli...

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Nie wiem czym sobie zasłużyłem na to wyróżnienie ale dziękuję bardzo za zaproszenie i możliwość poznania nowych pasjonatów dobrego brzmienia. Chyle czoła przed Piotrem, że chciało mu się targać ten cały kram przez pół Polski ale miło, bo warto było posłuchać tego zestawienia. Zagrało bardzo fajnie i w odróżnieniu do Cary Audio 300B tym razem dało radę i mogliśmy posłuchać dobrego dźwięku, z prawdziwą barwą, świetnym wypełnieniem i przejrzystością, dobrą dynamika i fajnym drajwem, po prostu kompletny dźwięk, mnie bardziej ujął ten z CD, z gramofonu zabrakło mi trochę przejrzystości, za to wokale pierwsza klasa, kaseciaka posłuchaliśmy tylko na Linnie ale pokazał się z bardzo dobrej strony. Denon niestety odstawał od Maca o kilka długości i to tyle na ten temat. Pozdrawiam Mirku i życzę wytrwałości oraz mnóstwo $ cobyś se mógł spełnić marzenia.Poniżej zamieszczam też kilka fotek.

Minął tydzień...i mamy "pełny profesjonalizm"......

Chłopy się wciąż uczą-idzie w dobra stronę...zaprosili jakiegoś Harpię dzisiaj znowu jakiegos muzykanta za 5 złotych!!

Ty od razu tez byłeś taki chojrak???

Żałuję,że mnie dziś tam nie było,a raczej wtedy gdy był tam Pan Harpia.......może kiedyś??

Witam!

Ja tylko powiem teraz, że magnetofon to Sony TC-K730ES

Ukryta Zawartość

I wnętrze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Co raz lepiej to wygląda jak są graty grające ;)

VPI to Classic 1? Piękna stylowa maszyna.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zagrało bardzo fajnie i w odróżnieniu do Cary Audio 300B tym razem dało radę i mogliśmy posłuchać dobrego dźwięku, z prawdziwą barwą, świetnym wypełnieniem i przejrzystością, dobrą dynamika i fajnym drajwem, po prostu kompletny dźwięk...

To chyba dziwić nie powinno, skoro słuchaliście spasowanego systemu w przeciwieństwie do przypadkowo zestawionych sprzętów podczas pierwszego u Mirka odsłuchu.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.