Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

a czy miałeś kiedyś dobrą plazmę ? szczerze mówiąc, w moich warunkach nocnego oglądania jedynie ten całkiem dobrze dopracowany local dimming i 3d na zapas (nie zależy mi na tym no ale może coś będzie do oglądania niedługo) ratuje całą sytuację w tym LG, właściwie to jest tylko tyle i aż tyle jednocześnie bo ten jeden element robi niesamowite wrażenie od czasu do czasu...

takie prawie Kuro, no przynajmniej w tym jednym elemencie, czyli czerni, ale reszta nie robi na mnie żadnego wrażenia i bez tego obraz jest po prostu nieco gorszy ogólnie niż na 3 letniej plaźmie Panasonica

w zestawieniu z nowszymi, porządnymi plazmami typu Panasonic GT30 albo VT30, które są już dużo lepsze od mojego modelu (znacznie poprawiona ostrość i judder, lepsza czerń, lepsza gamma) nie byłoby żadnych wątpliwości, który tv wybrać

Ja też nie miałem żadnych wątpliwości co wybrać. VT30 wtedy nie było, a teraz poczekałbym na LW9800 czy LW980 i pewnie też nie miałbym wątpliwości (ale tak jak wcześniej wspominałem nie mam wyrafinowanego gustu a obraz w większości kin jest dla mnie nie do przyjęcia). Z tym, że ja w większości oglądam koncerty na TV więc może mam inne kryteria oceny.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tu jest próbka video w 1080p30. Film był w24P a więc ruch jest trochę dziwny. Od razu uprzedzam że nie dla tych co mają wolny internet i tylko dla tych co mają szybki komputer(1080P). Dziwne bo jak puszczam to wideo na telewizor to kolor jest prawe taki sam jak oryginał tylko bardziej nasycony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja też nie miałem żadnych wątpliwości co wybrać. VT30 wtedy nie było, a teraz poczekałbym na LW9800 czy LW980 i pewnie też nie miałbym wątpliwości (ale tak jak wcześniej wspominałem nie mam wyrafinowanego gustu a obraz w większości kin jest dla mnie nie do przyjęcia). Z tym, że ja w większości oglądam koncerty na TV więc może mam inne kryteria oceny.

każdy wie co wybrać, to dość popularne na tym forum ;)

ja jednak pytałem, czy miałeś jakąś plazmę wcześniej ?

każdy wie co wybrać, to dość popularne na tym forum ;)

ja jednak pytałem, czy miałeś jakąś plazmę wcześniej ?

Przez około 5-6 lat dosyć systematycznie (~dwa razy w miesiącu po kilka godzin dziennie) miałem przyjemność oglądać w komfortowych warunkach domowych dwie plazmy f-my Pioneer (nie pamiętam jaka była pierwsza, druga to 508) nie u siebie. Wiem tylko oglądanie u siebie nobilituje do oceny. W ciągu tych ładnych paru lat miałem okazję prześledzić jak zachowywały się te TV w różnych warunkach i jak się zużywały. Właściciel obcował z nimi na codzień. Moje wnioski opisałem wcześniej w sąsiednim wątku. Zdanie właściciela też. Teraz ma LCD-ka z wysokiej półki. Wprawdzie obraz na nim nie podoba mi się ale on ni tęskni do plazmy. To właśnie on wybił mi z głowy myśl o zakupie plazmy (przez jakiś czas miałem taką wizję. Nie żałowałem ani przez chwilę podjętej decyzji (dla wyjaśnienia powtórzę nie lubię oglądać TV w całkowicie zaciemnionym pokoju).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Na konkurencyjnym forum jeden z forumowiczów wyszperał opinie z testów nowego zwycięzcy nagrody Eisa w kategorii TV LED.

W oryginale brzmi to tak:

But despite having such a fast panel, the HX923 suffers badly from crosstalk, interference between the signals designed for the left and right eye leading to objects appearing twice on screen. Even more annoyingly, any slight movement in the position of your head adjusts the effect slightly, making it even more noticeable. The further back you tilt your head, the more crosstalk is visible, and beyond an angle of around 45°, the 3D effect is no longer visible.

A o kolorach napisano tak:

(...)Configured this way, the HX923 is the only LCD TV to get close to what a plasma can do.

Podsumowanie:

In fact, it's almost as impressive as a plasma TV,with wide viewing angles and a nice even display thanks to its Full LED backlighting.

It's a shame we can't say the same about 3D, where there's too much crosstalk.

I to opinia fachowców.

Można tylko technologii LED pogratulować. Już są prawie tak dobrzy jak plazma. Jeszcze parę lat i kto wie?

Tylko różnica w cenie pomiędzy zwycięzcą Eisa w kategorii plazma i LED to przy tej samej przekątnej to ok. 3500-4000zł.

Jak pożyczę dobry aparat to zrobię. (cierpliwości, nie samym Audiostereo człowiek żyje)

Aparat nie musi być jakiś wybitny. Musi mieć możliwość "uczenia się białego koloru" i trzeba wiedzieć jak takie zdjęcie zrobić.

W kwesti z nawiasu - "święte słowa".

Ale ja robiłem gównianym.

To po co je zamieszczałeś ? Albo trzeba było też zrobić zdjęcia tej plaźmie co miałeś.

i co to da, że jeden czy drugi wyjdzie lepiej ? zaraz zaczną się spory, kto ma lepszy/gorszy aparat

na zdjęciu LCD wyjdzie i tak lepiej, bardziej stabilny obraz, bardziej ostry, tylko tv służy do wyświetlania w ruchu a to robi lepiej plazma

pojedynek na zdjęcia jest pozbawiony sensu, bo nic kompletnie nie udowadnia

i co to da, że jeden czy drugi wyjdzie lepiej ? zaraz zaczną się spory, kto ma lepszy/gorszy aparat

na zdjęciu LCD wyjdzie i tak lepiej, bardziej stabilny obraz, bardziej ostry, tylko tv służy do wyświetlania w ruchu a to robi lepiej plazma

pojedynek na zdjęcia jest pozbawiony sensu, bo nic kompletnie nie udowadnia

Słusznie.

Ja pier... co się tu dzieje :D

Bawcie się dobrze jeszcze przez xxxx stron :D

Masz rację już parę dni temu zastanawiałem się jak długo można rozprawiać o wyższości jednych świąt nad drugimi. Tylko po co to "pier..."

Ze smutkiem czyta się niektóre wpisy w tej dyskusji. Niektórzy nie potrafią zaakceptować u innych gustów odmiennych od swoich. Bawią się więc w amatorską psychoanalizę i wyciągają jakieś uproszczone, humorystyczne korelacje aby przedstawić naganny i paskudny obraz miłośnika LCD. Ten typ uprawiania rozmowy wywodzi się z głębokiego PRL-u, kiedy to rysowano w pisemnach satyrycznych odrażający obraz imperialisty, czyhającego na zdobycze ludu pracującego miast i wsi. Nic to, że teraz autorzy młodzi. Nauki tamtego okresu jak się okazuje wiecznie żywe.

Gdy wspomniano na Forum, że plazma miga odezwały się chóry oburzenia. Że nieprawda, że u nich nic nie miga. Niektórzy pisali coś, co zapewne w intencji autora miało być dowcipne a wyszło jak zawsze. Wziąłem więc do ręki Numer 7/8 Audio Video, gdzie red. Kulpa testuje Panasonica TX-P46GT30. I cóż tam czytamy (str. 72): "Ponadto migotanie jasnych płaszczyzn - zjawisko typowe dla plazm - tym razem dokuczało mi bardziej niż zwykle".

Wiem. Zaraz się dowiemy, że red Kulpa stołuje się z Mc Donaldzie, ma sprzęt all-in-one, ogląda polskie komedie romantyczne i lubi Edytę Górniak. Albo nie. Ja się dowiem, że czytam nieuważnie, wyrywam z kontekstu, nic nie zrozumiałem. Bo przecież gdy red. Kulpa pisze że migotanie jest zjawiskiem typowym dla plazm - to w oczywisty sposób należy rozumieć, że żadnego migotania nie ma. I basta.

Bawcie się dobrze jeszcze przez xxxx stron :D

Dopóki akcent położony jest na "bawcie" to nie widzę w tym nic zdrożnego. Głupsze rzeczy robiłem za młodu dla zabawy.

N.p. wypicie 0,5 litra 40 procentowego alkocholu etylowego tylko po to żeby go później zwrócić.

Bobcat, jakiś zdołowany jesteś, idź do McDonalda.

Cieszę się że tak poważasz słowa red. Kulpy. Dziwne tylko, że jak napisał, że ten Panasonic jest obecnie najlepszym ekranem do kina domowego (pomimo owego słynnego migotania), to po swojemu zacząłeś kręcić i wietrzyć spiski.

A jak napisał że czerń w Panasie jest czerniejsza niż w LCD LG, widać w niej więcej szczegółów, to stwierdziłeś, że tego wynika, że czerń jest lepsza ... w LG !!!

Wybacz, ale po takich krętactwach i manipulacji z Twojej strony, trudno już brać na poważnie Twoje wywody.

Co do migotania - skoro red. Kulpa je widział, to mu wierzę, bo również szanuję jego testy. Może chodzi o te "jasne płaszczyzny" których w filmach nie ma, nie wiem, nie wnikam, ja mam 2 plazmy i tego nie widzę, moja żona nie widzi (ale ona pewnie jest w spisku). Może jestem szczęśliwym posiadaczem jakiejś wady wzroku, dziwne tylko jak wielu forumowiczów ma tę samą wadę...

Nikt do tej pory u mnie nie zwrócił uwagi, że coś mu migocze. A parę osób u mnie filmy oglądało.

ps. Rozumiem, że zgadzasz się też z red. Kulpą, który za najlepszy obraz ever uważa Pioneera Kuro ostatniej generacji?

Bobcat... zostanmy juz przy tym, ze miga i ze masz racje we wszystkim co piszesz... mi to absolutnie nie przeszkadza a moze Tobie pomorze...

chwilami sie zastanawiam czy nie jestes reinkarnacja Vitold_Mana :)

Nie mogę znaleźć profilu: Vitold_Man, czy darekdz może pomóc?

raczej byl zbanowany... trolowal okrutnie... Koledzy mczaj, maracz, wiatrak i inni z wiekszym stazem zapewne dobrze go pamietaja...

oczywiście że plazmy Panasonica migotają, ja to widzę czasem kątem oka ale występuje to bardzo rzadko (może z 1% scen ?) a nawet jak występuje to nie jest zbyt dokuczliwe żeby robić z tego jakikolwiek problem, nie ma porównania do migotania np 50hz crt

w plaźmie LG nie widziałem natomiast żadnego migotania... chyba że ktoś w sklepie ogląda z pół metra na wystawie obraz, to zawsze mu będzie "migało", taka zasada działania plazmy

oczywiście że plazmy Panasonica migotają, ja to widzę czasem kątem oka ale występuje to bardzo rzadko (może z 1% scen ?) a nawet jak występuje to nie jest zbyt dokuczliwe żeby robić z tego jakikolwiek problem, nie ma porównania do migotania np 50hz crt

w plaźmie LG nie widziałem natomiast żadnego migotania... chyba że ktoś w sklepie ogląda z pół metra na wystawie obraz, to zawsze mu będzie "migało", taka zasada działania plazmy

bardzo mozliwe ale ja np tego nie widze... albo moje plazmy byly tak dobre, ze tego nie bylo widac albo zwyczajnie tego nie dostrzegam... po co bic o to piane i robic z tego argument ponad wszystkie...

P.S.

to profil trola

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kyle. To nie ja wyróżniłem grubą czcionką o niższej przekątnej dwukrotnie droższe LCD Loewe . Samo się zrobiło?

Wiadomo o co chodziło. Ot, taka mała niewinna manipulka. Jak ta cała twoja dotychczasowa argumentacja-manipulacja LCD. Sorry, ale ja się na te numerki nie dam nabrać.

Manipulka to sam jesteś pisząc że LCD 5 lat temu były o wiele tańsze od plazm (co jak dowiodłem jest kolejną bzdurą fanatyka). Pisałeś że na plazmy mało kogo było stać bo były o wiele droższe od LCD - BZDURA ... średnia cena LCD'ków z podanego testu była wyższa niż plazm manipulancie. Czytać nie umiesz? - do przedszkola.

Szkoda że Kyle nie podał ceny ówczesnych plazm Pioneera, których ceny mocno przeskakiwały wszystkie elcedeki, w tym wymienione Loewe.

Pioneer PDP-506XDE , przetestowany w numerze kwietniowym 2006 AUDIO, jest to model 50" z ceną 22000 - nie widzę tego przeskoku. Biorąc pod uwagę dużo większą przekątną to jest relatywnie tańszy od Loewe.

Nic dodać nic ująć, naga prawda.

Ty się wicuś lepiej nie odzywaj.

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Oczojebnego to faktycznie nie jestem. Ale taki nieoczojebny LCD całkiem mi się podoba. (Oczojebny musi być polskim słowem bo mi Firefox nie podkreślą że błąd ortograficzny. Ciekaw jestem od kiedy).

3 lata używam KURO PRO-150FD 60 cali i powiem tak - tylko plazma. potem długo , długo nic, telewizorowy hi-end. kocham ten TV :-)

Biorąc pod uwagę dużo większą przekątną to jest relatywnie tańszy od Loewe.

Loewe i B&O to sprzet designerski o tym wiedza chyba wszyscy... jego cena nie przystaje do niczego poza snobistycznymi wystrojami wnetrz... wpolpracuje z dekoratorami i wiem jak sie wybiera ten sprzet i jak sie go kupuje :) zly przyklad...

Loewe i B&O to sprzet designerski o tym wiedza chyba wszyscy... jego cena nie przystaje do niczego poza snobistycznymi wystrojami wnetrz... wpolpracuje z dekoratorami i wiem jak sie wybiera ten sprzet i jak sie go kupuje :) zly przyklad...

A no faktycznie ładny :) Tak czy inaczej nie zmienia to faktu że sittek bredzi jak potłuczony (pisał jakoby plazmy były dużo dużo droższe od LCD 5 lat temu, i mało kogo było stać na plazmy {szkoda że jeszcze nie dodał że LCD to każdy gołodupiec sobie kupował})

Nie kpij sobie ze mnie kasztanie.

To nie przytakuj tym którzy nie mają racji. Sam weź do ręki cennik plazm i LCD (lub jakiś test z pisma jak Ja) z przed 5 lat i się zastanów nad tą "nagą prawdą" jak to określiłeś.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.