Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Niesamowite wnioski ......bo klatka źródłowa w cudowny sposób się zmieniła (widać "jak na dłoni").

Ciekawym nowych teorii.... :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Niesamowite wnioski ......bo klatka źródłowa w cudowny sposób się zmieniła (widać "jak na dłoni").

Ciekawym nowych teorii.... :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

O czym znowu bredzisz miszczu?

Chyba już wiem dlaczego nawet TV nie potraficie odróżnić.

Wklejam na dole fotkę "wzorcową" (z tej trójki) i zobaczyć (porównać z 2ma innymi - stosując najprostsze powiększanie choćby w darmowym IrfanView):

1/ zmianę "bieli" koloru na LCD, na grzbiecie koszuli... (elipsa górna)

2/ utrata rozdzielczości na ręce w LCD (elipsa dolna)

....itp. itd. (a jaszcze jak @mczaj się przyzna że ma HDReady - to już całkowity absurd....)

Zacznę odpowiadać w twoim stylu:

No to porównaj te dwie klatki. W obu jest podciągniety kontras i nasycenie barwy. Po pierwsze prawy górny róg. Na moim telewizorze widać stolik. Gdzie się podział ten stolik u mczaja. U mczaja twarz tego lerzącego zmywa się z kołnierzykiem od koszuli. U mnie twarz ma wyraźnie inny kolor niż koszula. Poza tym u mczaja twarz nie ma koloru skóry na moim ekranie wpada lekko w fiolet. Na innym monitorze może być inaczej. Poza tym czoło murzyna. Wygląda jak rytografia. Żadnych odcienie szarości jedynie brązowy i biały podobnie jest z włosami i prawym (od moje strony lewym) policzkiem.

Według mnie na chłopski rozum jeżeli na jednym zdjęciu brakuje szczegółów a na drugim te szczegóły są to te zdjęcie ze szczegółami jest bliższe oryginału.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dla nas oryginałem jest źródłowa klatka. Kolejna rzecz której mczaj nie potrafi pojąć. Skoro barwy są takie na źródle jakie są, znaczy się taki był zamysł reżysera czy kogo tam od produkcji.

Źródłową klatkę to możesz zobaczyć w kinie (wiesz, takie miejsce, filmy tam się ogląda), ew. następnie możesz się opierać na obrazie z BR, natomiast wy sobie obraliście za wzorzec jakiś ewidentnie przekłamany pod względem barw (naprawdę jesteś niewidomy, że nie widzisz brązowego zabarwienia całości i zmatowienia, widziałeś kiedyś taki obraz w kinie???) plik od KrzyśkaA, który nie widomo w jaki sposób doszedł do takiego czekoladowego stanu.

Źródłową klatkę to możesz zobaczyć w kinie (wiesz, takie miejsce, filmy tam się ogląda), ew. następnie możesz się opierać na obrazie z BR, natomiast wy sobie obraliście za wzorzec jakiś ewidentnie przekłamany pod względem barw (naprawdę jesteś niewidomy, że nie widzisz brązowego zabarwienia całości i zmatowienia, widziałeś kiedyś taki obraz w kinie???) plik od KrzyśkaA, który nie widomo w jaki sposób doszedł do takiego czekoladowego stanu.

A ty do niebieskiego.

No cóż - ściągając wcześniej fotki z postu #1067 miałem .jpg w postaci (nazwa) "pulp" i tak mam na komputerze, potem edycja postu i już mamy nazwę "wzorzec" itp.

Ale ja omylny jestem - choć nadal nawet w/g zmienionego "wzorca" obraz na 2 TV jest dość różny i pod innymi względami.

(chyba że i tam zmiana zaszła) :)))))))

Ze starych fotek (z postu #1067) złożyłem (bez żadnej obróbki) jedną fotkę i ciekawym czy ktoś np. kompresję wniesioną przez TV widzi.

Jak tak?

Ciekawym, czy ktoś zgadnie przez jaki to TV (czy znowu manipulacja w zdjęciach, nawet bez wiedzy autora...????)?

(ot taka zabawa - znowu udowadniająca że fotki nic nie wnoszą...., ale "eksperci wiedzą swoje" ) :)))))))))

.....

Oczywiście - czekam na "naukową analizę"...co tym razem teoria...przyniesie ... :)))))))))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zupełnie nie kumasz ... przecież to klatka przechwycona bezpośrednio z nośnika (cyfrowo, bezstratnie). Kino nie ma tu nic do rzeczy.

No cóż - ściągając wcześniej fotki z postu #1067 miałem .jpg w postaci (nazwa) "pulp" i tak mam na komputerze, potem edycja ale "eksperci wiedzą swoje" ) :)))))))))

.....

Oczywiście - czekam na "naukową analizę"...co tym razem teoria...przyniesie ... :)))))))))))

Dobra, dobra mądralo. Już pisałem że fotografia potrafi nieźle kłamać (kadr "Louis de Funès") ... ale taki typ jak ty musi się zawsze powymądrzać. Hameryke odkrył x-P

Dobra, dobra mądralo. Już pisałem że fotografia potrafi nieźle kłamać (kadr "Louis de Funès") ... ale taki typ jak ty musi się zawsze powymądrzać. Hameryke odkrył x-P

NIESAMOWITE :))))))))

("palcem" wskazałem, co widać i.... odkryte)

Może jeszcze ktoś...coś na temat fotki (kompresji)?

Zdjecia zbyt wiele nie mowia, niestety. Traci sie glebie, naturalnosc ale i kolory wygladaja inaczej.

No co z to byla fajna zabawa. Chociaz przez 2 dni nie bylo ostrych klotni)

Co do monitorow dla PROFESJONALNYCH grafikow, to zdaje sie, ze nadal uzywa sie CRT))

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Oglądałem wczoraj na "bańce" (trinitron) Pulp Fiction na DVD - kanapa jest wiśniowa.

Bo chłopaki manipulują jakimiś plikami z jakiegoś bliżej nieokreślonego nośnika, po drodze gubiąc kolory i kontrast, a następnie mądrale każą się z tym porównywać.

Dokładnie, kanapa jest wiśniowa czy bordowa (nazewnictwo kolorów nie jest mocną stroną płci mniej pięknej) natomiast na pewno nie jest czekoladowa.

Ale Kyle wie, że to klatka wzorcowa, komedia normalnie i zwykła manipulacja. Nawet jakby była niebieska z tego pliku to by mówił że taka ma być, bo to bezstratna kompresja. Widać od razu kto tu w ogóle ogląda filmy a kto tylko plansze testowe.

Koniec z wrzucaniem przeze mnie fotek, za dużo tu się robi różnych manipulacji, jakieś zmiany nazw, przeklejania, ch..j wie co, pieprzą wszyscy jak potłuczeni. Miało być proste robienie zdjęć, a zaczęła się obróbka.

Na dobrym wyświetlaczu LCD wyświetlisz więcej detali niż na jakiejkolwiek plazmie (KURO przy graficznym EIZO, to zabawka dla ślepych szczeniaków), więc nie generalizuj (i można to obiektywnie udowodnić, inna sprawa że i tak tego dowodu nie zrozumiecie, tak jak z tym kolorem ściśle i obiektywnie określonym w GIMP).

był taki redaktor w tym temacie, napisał że oglądając Kuro miał wrażenie detaliczności obrazu jakiego nie widział na żadnym tv do tej pory... i bardzo słusznie bo żaden LCD nie ma szans wyświetlić choćby w połowie tak dobrą czerń jak Kuro, jedynie modele z local dimming - ale w tych z kolei nie ma szans na wyświetlenie takiej liczby skali szarości od najniższej czerni jak w Kuro... jest jeszcze gamma - idealnie liniowa 2.2, nie widziałem żadnego tv z taką gammą

jak dla mnie LCD ma ostrzejsze i bardziej wyraziste krawędzie obrazu, ale plazma ma znacznie bogatszy, nasycony w kolory i detaliczniejszy obraz

obraz na LCD jest ostrzejszy ale sterylny, kolory są mniej zróżnicowane a wewnątrz wyświetlanych obiektów brakuje szczegółów, wszystko wygląda jak wypolerowane, stąd te słynne w mniejszym lub większym stopniu maski na twarzach, po takim okresie oglądania plazmy teraz na LCD ja widzę non stop ten efekt (polerka, niekoniecznie na twarzach)

druga strona medalu to ostrość i wyrazistość na krawędziach, tu nie ma wątpliwości że lepszy jest LCD, ale nie piszcie głupot że LCD wyświetla więcej detali bo to bzdura, z tego co widzę to zdecydowanie jest na odwrót choć teoretycznie powinno być inaczej

Ale czemu ci to przeszkadza?

Krzysiu nie filozuj :) Według mnie motacie ludziom w głowach tym, którzy stoją przed wyborem TV.

Poza tym ja tu stoję na straży aby taki docent Kyle za mocno nie szalał z powalonymi teoriami. :)

Szczerze to nie kumam...

Poczytaj więc o czym rozprawiają badacze Pisma Świętego LCD to się przekonasz.

Takich idiotycznych teorii i argumentacji dawno nie czytałem. Normalny szok co tu się wypisuje i wymysla.

Powiem że chłopaki w temacie się marnują, powinni zatrudnić się w kampanii wyborczej.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Już może niedługo jeszcze takie coś będzie konkurować z plazmami i LCD :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krzysiu nie filozuj :) Według mnie motacie ludziom w głowach tym, którzy stoją przed wyborem TV.

Poczytaj więc o czym rozprawiają badacze Pisma Świętego LCD to się przekonasz.

Takich idiotycznych teorii i argumentacji dawno nie czytałem. Normalny szok co tu się wypisuje i wymysla.

Powiem że chłopaki w temacie się marnują, powinni zatrudnić się w kampanii wyborczej.

Nie wiem na czym miałoby polegać to mieszanie w głowach. To że mówimy że LCD nie jest gorsze od plazmy i że każda technologia ma swoje wady i zalety? Mało tego dobry LCD może być o wiele lepszy od takiej sobie plazmy

Równie dobrze mogę powiedzieć że przekonywanie o tym że każda plazma jest lepsza od dowolnego LCD jest mieszaniem w głowie.

A co do idiotycznych teorii. Proszę o przykłady. To podyskutujemy.

obraz na LCD jest ostrzejszy ale sterylny, kolory są mniej zróżnicowane a wewnątrz wyświetlanych obiektów brakuje szczegółów, wszystko wygląda jak wypolerowane, stąd te słynne w mniejszym lub większym stopniu maski na twarzach, po takim okresie oglądania plazmy teraz na LCD ja widzę non stop ten efekt

Przy wyłączonych filtrach:

- Redukcja zakłóceń

- Redukcja zakłóceń MPEG

- Redukcja zakłóceń punkt.

... u mnie nie ma masek. Nawet po włączeniu upłynniacza (niektóre TV zaczynają rozmywać twarze wewnątrz po włączeniu samego upłynniacza).

aha i Ostrość też zjechałem chyba do zera, bo domyślnie robiły się przeostrzone kontury

ja też powyłączałem wszystkie ulepszacze, niczego to nie zmienia, polerka jest

z tym że nie jest to jakaś strasznie widoczna wada, są gorsze rzeczy, no ale jednak jest... nie przesiadasz się z plazmy więc możesz na to nie zwracać uwagi

Swoją drogą do Waszych TV też wychodzą jakieś aktualizacje oprogramowania? Jednak to co wychodzi dla EX720 w tych nowych firmware to do tej pory głównie jakieś poprawianie stabilności TV internetowej - nic ciekawego (chyba że ktoś korzysta z sieci). Dodali by jakieś dekodowanie mkv, większą zgodność z plikami, a nie jakieś pierdoły.

No to porównaj te dwie klatki. W obu jest podciągniety kontras i nasycenie barwy. Po pierwsze prawy górny róg. Na moim telewizorze widać stolik. Gdzie się podział ten stolik u mczaja. U mczaja twarz tego lerzącego zmywa się z kołnierzykiem od koszuli. U mnie twarz ma wyraźnie inny kolor niż koszula. Poza tym u mczaja twarz nie ma koloru skóry na moim ekranie wpada lekko w fiolet. Na innym monitorze może być inaczej. Poza tym czoło murzyna. Wygląda jak rytografia. Żadnych odcienie szarości jedynie brązowy i biały podobnie jest z włosami i prawym (od moje strony lewym) policzkiem.

Według mnie na chłopski rozum jeżeli na jednym zdjęciu brakuje szczegółów a na drugim te szczegóły są to te zdjęcie ze szczegółami jest bliższe oryginału.

akurat twoja klatka pokazuje chińskiego murzyna wolę murzyna mczajowego :)

Oglądałem wczoraj na "bańce" (trinitron) Pulp Fiction na DVD - kanapa jest wiśniowa.

czyli zrzuty krzysiek robi z tv a sygnał jest już po kalibracji ustawionej w jego tv a z tego wynika że krzysiek nie umyślnie uszukuje nas!!! :)

Od kilku (co najmniej) lat tylko LCD.

a widzisz znam jednego co ma starą dobrą kobylastą crt na trinitronie :)

był taki redaktor w tym temacie, napisał że oglądając Kuro miał wrażenie detaliczności obrazu jakiego nie widział na żadnym tv do tej pory... i bardzo słusznie bo żaden LCD nie ma szans wyświetlić choćby w połowie tak dobrą czerń jak Kuro, jedynie modele z local dimming - ale w tych z kolei nie ma szans na wyświetlenie takiej liczby skali szarości od najniższej czerni jak w Kuro... jest jeszcze gamma - idealnie liniowa 2.2, nie widziałem żadnego tv z taką gammą

jak dla mnie LCD ma ostrzejsze i bardziej wyraziste krawędzie obrazu, ale plazma ma znacznie bogatszy, nasycony w kolory i detaliczniejszy obraz

obraz na LCD jest ostrzejszy ale sterylny, kolory są mniej zróżnicowane a wewnątrz wyświetlanych obiektów brakuje szczegółów, wszystko wygląda jak wypolerowane, stąd te słynne w mniejszym lub większym stopniu maski na twarzach, po takim okresie oglądania plazmy teraz na LCD ja widzę non stop ten efekt (polerka, niekoniecznie na twarzach)

druga strona medalu to ostrość i wyrazistość na krawędziach, tu nie ma wątpliwości że lepszy jest LCD, ale nie piszcie głupot że LCD wyświetla więcej detali bo to bzdura, z tego co widzę to zdecydowanie jest na odwrót choć teoretycznie powinno być inaczej

dokładnie mam takie same spostrzeżenia, pisałem o tym już nie raz,

Focal + Naim

a widzisz znam jednego co ma starą dobrą kobylastą crt na trinitronie :)

Też znam jednego takiego - wyjątki potwierdzają regułę.

ps. za to nie widzę ani jednego sklepu z nowymi CRT wysokiej klasy ("graficznymi") - i to by kończyło temat. CRT u grafika to po prostu niedobitek, który zostanie wymieniony na LCD (chyba że wytrwa jeszcze kilka lat do OLED).

Masz na myśli "Quantum Of Solace"? Skontrolowałem tą barwę w Gimp - wartość w tym miejscu zdjęcia ("Bond_2.JPG") to 255 255 255, więc nie wiem czy masz fatalny wyświetlacz, czy sam powinieneś iść do okulisty :) Ogólnie zdjęcie zapewne przepalone, bo to 255/255/255 równo pokrywa zbyt znaczny obszar.

:)

jednak nie

:D

właśnie o takie porównywanie mi chodziło - jak widać wyświetlacze, oczy mogą oszukiwać, a cyferki nie (też lubię gimpa)

Swoją drogą do Waszych TV też wychodzą jakieś aktualizacje oprogramowania? Jednak to co wychodzi dla EX720 w tych nowych firmware to do tej pory głównie jakieś poprawianie stabilności TV internetowej - nic ciekawego (chyba że ktoś korzysta z sieci). Dodali by jakieś dekodowanie mkv, większą zgodność z plikami, a nie jakieś pierdoły.

tak, wlasnie w tej chwili moj TX50VT30 pobiera aktualizacje softu...

Już wiem dlaczego krzysiek ma brązową kanape w Pulp Fiction, po prostu albo ma temperature ustawioną na zimną albo gdy temperatura jast odpowiednia coś się dzieje złego z niebieskim - jest go za dużo i dlatego wychodzi mu brązowa kanapa.

Normalnie kanapa jest w kolorze ceglastym lub czerwonym kamionkowym.

Krzysiek zgłoś to, przecież ten człowiek ma problemy z własną osobowością. Coś nieprawdopodobnego, żeby dyskusja o martwych przedmiotach wywoływała takie emocjie. To jest możliwe tylko w Polsce.

Dla mnie taki sposób prowadzenia dyskusji jest żałosny.

Krzysiek zgłoś to, przecież ten człowiek mie panuje nad emocjami. Coś nieprawdopodobnego, żeby dyskusja o martwych przedmiotach wywoływała takie emocjie. To jest możliwe tylko w Polsce.

Nie wtrącaj się.

Nie wtrącaj się.

OK Ty tu rządzisz.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.