Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Wlaśnie wrócilem ze sklepu. Chlopaki od dziwo bez żadnego oporu przyjeli spowrotem moj tv i dali kolejna ostatnia juz sztuke. Ze wzgledu na warunki sklepowe powidzieli mi zebym zabral go sobie do domu i potestowal spokojnie. Jezeli beda jakies klopoty mam im dac znac. Tv pod pache i domu:) Szybkie podłacznie i... ulga:) Tv chodzi jak powinien - bez znaczacych problemow z podswietleniem. W sumie mozna powiedziec ze jest idealnie. Całe szczescie bo gdybym mial go znowu oddawac to nastepny tv nie byl by ze stajni LG niestety:)

Fotki ponizej. Mam nadzieje ze to był ostatni problem z tym tv i pora troszke oko nacieszyc w koncu:)

Takze dobra rada przy led. Kazac w sklepie odpalac tv zeby sie niepotrzebnie nie denerwowac ...:)

już lepiej to wygląda

mam pytanie czy te tło z tyłu jest szare czy czarne?

Focal + Naim

Ciezko to uchwycic aparatem tzn dupa ze mnie a nie fotograf;-) Kolor praktycznie czarny. Tutaj wyszlo mi bardziej jak niebieski. Napewno blizej mu do czarnego niz szarego.

Jestem zadowolony z tego co pokazuje ten tv. Nie mam chyba za duzych wymagan. Jedynie co to przy 47" zalecam material min 720p. Telewizja cyfrowa nadajaca w 576i nie wyglada najlepiej...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Tv chodzi jak powinien - bez znaczacych problemow z podswietleniem. W sumie mozna powiedziec ze jest idealnie. Całe szczescie bo gdybym mial go znowu oddawac to nastepny tv nie byl by ze stajni LG niestety:)

Faktycznie wygląda już zupełnie dobrze, w zasadzie nie widać podświetlonych narożników, lepiej nawet niż u Bobcata.

Jak sie dobrze przypatrze to z dolnych rogow delikatnie widac jak rowniez na srodku ekranu. Ale to juz jest szukanie na sile w totalnym ciemnym pokoju. Najwazniejsze ze podczas ogladania nic nie widac.

Wg mnie to nie plazma czy led to poprostu jednak wielkosc ekranu robi swoje. Wiadomo im wiekszy tym material musi byc lepszej jakosci. No chyba ze ktos lubi taki "mglisty" obraz;-)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

E nie przesadzajmy na plazmie SD też nie powala na kolana. Wina wielkości a nie technologii.

to chyba różne plazmy oglądaliśmy skalowanie vt30 jest bardzo dobre.

Hmmm, dziwne, bo ja nie mam mglistego na plaźmie, a zawsze widziałem na kryształkach.

dokładnie, mglistość nawet często występuje na lcd zwłaszcza oglądając w nocy co jest powiązane też właśnie z clou

Focal + Naim

Tzn tak nie stawiajmy w jednym szeregu lg z dolnej polki do top modelu plazmy panasa vt30 bo to bez sensu;-)

Widzialem rozne tansze plazmy u znajomych i tez rewelacji nie bylo na slabym sygnale. W tym przedziale cenowym pewnie jest to norma.

Ale wszystko idzie w dobrym kierunku i niedlugo bedziemy oglafac tylko hd;-)

Tzn tak nie stawiajmy w jednym szeregu lg z dolnej polki do top modelu plazmy panasa vt30 bo to bez sensu;-)

Popieram. Porównywanie modeli LCD i PDP z których każdy należy do różnej półki cenowej jest nieuczciwym zabiegiem intelektualnym.

Oto jeszcze kilka fotek mojego LG w zupełnie ciemnym pokoju.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24909-0-55819400-1323333893_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to chyba różne plazmy oglądaliśmy skalowanie vt30 jest bardzo dobre.

dokładnie, mglistość nawet często występuje na lcd zwłaszcza oglądając w nocy co jest powiązane też właśnie z clou

No właśnie jest to kwestia skalowania a nie technologii. To z mglistością to może i prawda ale w LCD z przed pięciu lat. Teraz się trochę zmieniło. Ceny elektroniki poszły mocno w dół, w telewizory wsadzają coraz mocniejsze procesory a to owocuje coraz lepszym obrazem SD. Owszem pewnych ograniczeń nie da się obejść a szczególnie gdy gdy nadają ze słabym bitratem. Wtedy nie pomoże żaden procesor.

........

Ale wszystko idzie w dobrym kierunku i niedlugo bedziemy oglafac tylko hd;-)

W Polsce czy w UK tak szybko nie będzie. Porównując uważam, że poza BBC jakość sygnału w RP jest nawet lepsza. A co do plazm nie ma co szaleć VT30. Sporo tańszy model S30 też świetnie sobie radzi w SD.

I cały czas czytam z bananem na gębie jak to wiecznie KrzysiekA ma problemy ze złapaniem ostrości na PDP, przy niby dużo lepszym obrazem na LCD. Normalnie kabaret :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

W Polsce czy w UK tak szybko nie będzie. Porównując uważam, że poza BBC jakość sygnału w RP jest nawet lepsza. A co do plazm nie ma co szaleć VT30. Sporo tańszy model S30 też świetnie sobie radzi w SD.

I cały czas czytam z bananem na gębie jak to wiecznie KrzysiekA ma problemy ze złapaniem ostrości na PDP, przy niby dużo lepszym obrazem na LCD. Normalnie kabaret :)

To wyciągnij tego banana z gęby bo to po pierwsze głupio wygląda a po drugie dostaniesz zmarszczki od tego. A tak swoją drogą wsadzić banana do gęby w poprzek to jednak wyczyn. Może powinieneś się zgłosić do mam talent.

A tak poza tym to masz poważne problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego. Albo miałeś do szkoły pod górkę albo to wrodzone. Po twoich wpisach przypuszczam że występuje ten drugi przypadek. Ani nie napisałem że mam jakieś wieczne problemy z PDP bo nie mam PDP ani tym bardziej nie napisałem że obraz na LCD jest dużo lepszy. Napisałem jedynie że są to równorzędne technologie a którą się wybierze jest to jedynie kwestia której technologi wady działają bardziej na nerwy. Zresztą opinie to powtarzałem wielokrotnie.

Ostatnie moje wpisy to że jakość obrazu SD zależy od jakości skalowanie a nie od technologii wyświetlacza i że nie prawdę jest jakoby SD w plazmie było jakoś specjalnie lepsze.

Jak ty z tego wyciągnąłeś wniosek jakoby mam jakieś problemy z nastawieniem ostrości w PDP i LCD jest jakoś dużo lepsze, nie wiem.

Jedyne co ci mogę radzić to odstaw to co zażywasz bo najwyraźniej ci nie służy.

Mamy juz 4 kanaly hd. W przyszlym roku dojdzie kolejne kilka i bedzie dobrze. Reszta z paczki freeview to dziadostwo i szkoda pradu na to;-)

Mamy juz 4 kanaly hd. W przyszlym roku dojdzie kolejne kilka i bedzie dobrze. Reszta z paczki freeview to dziadostwo i szkoda pradu na to;-)

W naziemnej? Nieźle. My mamy 13 kanałów (+1 testowy) ale wszystkie w 576i. Zaczyna się robić dużo a kiepsko.

KrzysiuA nie odwracaj kota ogonem.

Napisałeś,że na plazmie SD też nie powala na kolana. Wina wielkości a nie technologii.

Wydaje mi się, że nie o wielkość chodzi a właśnie tę technologię oraz niedoceniany nędznej jakości sygnał.

Opisujesz sytuacje jakie nie występują, mieszasz technologie z jakością sygnału TV.

Dlatego twierdzę, że dostosowujesz własne teorie do swoich wcześniej założonych tez.

Jesteś od pewnego czasu zdecydowanym przeciwnikiem pdp i porównując z tym co faktycznie widzę na własne oczy zawsze będę zdziwiony a o bananie na mojej gębie nie wspomnę.

KrzysiuA nie odwracaj kota ogonem.

Napisałeś,że na plazmie SD też nie powala na kolana. Wina wielkości a nie technologii.

Wydaje mi się, że nie o wielkość chodzi a właśnie tę technologię oraz niedoceniany nędznej jakości sygnał.

Opisujesz sytuacje jakie nie występują, mieszasz technologie z jakością sygnału TV.

Dlatego twierdzę, że dostosowujesz własne teorie do swoich wcześniej założonych tez.

Jesteś od pewnego czasu zdecydowanym przeciwnikiem pdp i porównując z tym co faktycznie widzę na własne oczy zawsze będę zdziwiony a o bananie na mojej gębie nie wspomnę.

Jestem raczej zwolennikiem LCD a nie przeciwnikiem PDP. Powody wymieniłem wcześniej dlatego nie będę się powtarzał. Przyczyna tego że ty jakieś moje wypowiedzi interpretujesz tak jak interpretujesz leży tylko i wyłącznie po twojej stronie.

Ja nie przejawiam żadnej nienawiści do PDP po to martwy przedmiot. Równie głupie byłoby wściekać się na młotek który spada z trzonka. Człowiek inteligentny po prostu go naprawi a inteligentny inaczej będzie się złościł.

Wcześniej wymieniałem jedynie powodu dlaczego wybrałem akurat LCD i nie jest to przejaw mojego stosunku emocjonalnego do technologii PDP. PDP mnie ani ziębi ani grzeje i dopóki stoi w sklepie a nie u mnie w domu nie mam potrzeby z powodu istnienia tej technologi odczuwać jakiś dyskomfort psychiczny.

Za to interesująca jest wasza reakcja emocjonalna na krytykowanie technologii PDP.

Na ten temat można by na pewno napisać nie jedną pracę doktorską.

Jestem raczej zwolennikiem LCD a nie przeciwnikiem PDP. .....Ja nie przejawiam żadnej nienawiści do PDP

Interesujące skoro jakiś czas temu pisałeś .......

A ja skomentuję. Nic dodać nić ująć PDP powoli zdycha....

I dziwisz mi się, że jak cie czytam to wiarogodność twoich wypowiedzi zawsze mnie bawi.

Interesujące skoro jakiś czas temu pisałeś .......

I dziwisz mi się, że jak cie czytam to wiarogodność twoich wypowiedzi zawsze mnie bawi.

Ale to jedynie stwierdzenie faktu.

Jakbym napisał "a niech to niedobre PDP zdechnie i niech w końcu je piekło pochłonie" to byłoby to przejawem mojego stosunku do tej technologii.

Jeszcze jeden przykład tego że całe nieporozumienie wynika jedynie z twojej nadinterpretacji moich wpisów.

W naziemnej? Nieźle. My mamy 13 kanałów (+1 testowy) ale wszystkie w 576i. Zaczyna się robić dużo a kiepsko.

Tak w naziemnej. W sumie to bedzie moze 40 kanalow a moze wiecej. Wszystkie w 576i i 4 w hd. Ale jak piszesz robi sie wiecej ale dziadostwo i tak naprawde to moze z 6-10 nadaje sie do ogladania.

Jest Polsat HD 1080i. Reszta faktycznie 576i.

U mnie nie ma ... jedynie jakieś ~10 kanałów czeskiej TV których nie liczyłem.

ps. nie wiem czy czytaliście:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tvn HD też jest, ale tylko woj. mazowieckie na razie

ps. nie wiem czy czytaliście:

Ukryta Zawartość

ciekaw jestem czy od czerwca włączą tylko z okazji ME... a później off... czy zostanie na stałe

Ukryta Zawartość

123... test

Co wy na to panowie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co wy na to panowie?

Ukryta Zawartość

cena powala ciekawe czy adekwatna do jakości obrazu :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Oby to wyszło i naprawdę pokazało się w handlu, choć chyba cena będzie zwalać z nóg. Obawiam się jednego. Toshiba od dłuższego czasu próbuje lansować jakieś swoje pomysły i wynalazki. Na początek natrętnie je lanasuje przedstawiając, że to absolutna i dystansująca konkurencję rewelacja. Potem sama się z tego wycofuje, bo to okazuje się być kolejny niewypał. Przykład: skanowane podświelenie, które rzekomo mało na telewizorze 100 Hz dawać efekty lepsze niż gdyby to było 200 Hz (a są wogóle istotne różnice?). Drugi przykład: Resolution+. W sumie jedno i drugie należy zaliczyć do kategorii marketingu. Mało skutecznego, gdyż jakoś tłumy nie walą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.