Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Miernik chyba rozwiał by wszystkie dyskusje, ale ja osobiście wolałbym za pieniądze przeznaczone na ten miernik zakupić zacnych trunków.

Uniwersalny miernik? To jakaś śmieszna kwota. Zacnego trunku za to nie kupisz :)

Panowie nie ma się co kłócić. Prawda leży po środku.

Są tv które fabrycznie mocno odbiegają od normy i proste ustawienia ekranu nic wielkiego nie zdziałają (przede wszystkim porozjeżdżane składowe RGB). Tutaj kalibracja poprawia znacząco obraz. Niektóre tv mają obrazy bardzo zbliżone do skalibrowanych - zwłaszcza te z trybem thx (niekoniecznie Panasonic), albo LG. Tutaj kalibracja często jest zbędna, da mikro różnice, widoczne może przy szybkiej zmianie trybu obrazu...

Dokładnie, mam wrażenie że ludzie mają problem z prostą matematyką.

1kWh kosztuje ok 55groszy. Wystarczy przeliczyć, kiedy zacznie się oszczędzać.

Różnice w cenie pomiędzy pdp a lcd dochodzą od 500 zł nawet do 2000 złotych.

Biorąc pod uwagę średnie zużycie dla 42 cali na poziomie 80W dla LCD i 120W dla PDP -mamy 40W różnicy.

Na przykład przy 5 godzinach dziennego oglądania da to 0,04kWh x 5 = 0,2kWh - czyli 11 groszy dziennie

11 groszy x 365 dni = 40,15 zł

10 x 40,15 = 401,5 zł

Tak więc mamy oszczędność około 400 złotych dopiero po 10 latach.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Powiedziałbym nawet że jest aż za śmiesznie żeby stąd wyjść :D Trójka użytkowników plujących szlamem na proces kalibracji i jednocześnie nie mających żadnego argumentu żeby zabrać udział w dyskusji.

Największym argumentem jaki dotąd się pojawił jest "sitteki i waldek myślą tak samo" brawo chłopcy :)

Konstatuję z niejakim rozbawieniem, że akceptujesz jedynie "dyskusję" w stylu dawne zebranie PZPR. Stawiano jakąś tezę, którą następnie wszyscy popierali, używając jednakowoż rozmaitego słownictwa. Początkowa teza była oczywiście tezą jedynie słuszną. W naszym przypadku jest nią celowość kalibracji.

Konstatuję z niejakim rozbawieniem, że akceptujesz jedynie "dyskusję" w stylu dawne zebranie PZPR. Stawiano jakąś tezę, którą następnie wszyscy popierali, używając jednakowoż rozmaitego słownictwa. Początkowa teza była oczywiście tezą jedynie słuszną. W naszym przypadku jest nią celowość kalibracji.

Wolałbym żebyś zamiast snuć filozofię wytoczył wreszcie jakiś argument przeczący celowości kalibracji skoro takie jest twoje stanowisko.

Panie Macieju Koper skoro profesjonalnie zajmuje się pan kalibracją sprzętu audiowizualnego to zamieszczanie na forum wpisów o cechach autoreklamy czy kryptoreklamy jest surowo zabronione.

W związku z tym od kilku tygodni nagminnie łamie pan regulamin tego forum !!

To nie sąd i nie starożytny rzym.

Ta zasada jest jednym z fundamentów współczesnego prawa również.

A więc kiedy miałeś do czynienia ze skalibrowanym wyświetlaczem i kto przeprowadzał usługę?

Jeżeli ktoś ma jeszcze wątpliwości - oto wylazlo szydło z worka. Uprawiasz po prostu nachalny marketing swoich usług kalibracyjnych.

Elementarna przyzwoitość nakazuje zmienić swój kolor na niebieski (Branża). A nie udawać "niezależnego" Użytkownika.

Zgadza się.

Wystarczy tego bezkarnego i nachalnego marketingu.

W ZWIĄZKU Z LICZNYMI WPISAMI MACIEJA KOPER DOTYCZĄCYMI KALIBRACJI SPRZĘTU AUDIOWIZUALNEGO POPROSZĘ O REAKCJĘ MODERACJI ZGODNĄ Z ZASADAMI TEGO FORUM.

Dobra Panowie wyłączam się z dyskusji do czasu gdy wasze wypowiedzi będą merytoryczne. No... chyba, że znowu coś śmiesznego napiszecie :)

Każdy czytelnik tego forum ma oczy i rozum i na pewno będzie w stanie ocenić, która strona pisze konkrety, a która bije pianę

Istnieją pewne zasady na forum różnicujące wpisy zwykłego użytkownika od opinii branży.

Działanie bezprawne powinno nieść za sobą konsekwencje.

Jesli ktoś jednak bagatelizując i zachowując się jak dziecko do tego nie dorósł powinien zmienić profesję albo dojrzeć.

Zgadza się.

W ZWIĄZKU Z LICZNYMI WPISAMI MACIEJA KOPER DOTYCZĄCYMI KALIBRACJI SPRZĘTU AUDIOWIZUALNEGO POPROSZĘ O REAKCJĘ MODERACJI ZGODNĄ Z ZASADAMI TEGO FORUM.

Nie zauważyłem aby kolega Maciek namawiał kogokolwiek do kalibracji u niego, włącza się w bardziej techniczne dyskusje, z pożytkiem dla innych bo można się czegoś czasem dowiedzieć. Więc co niby moderacja ma zrobić ? Usunąć jego merytoryczne wpisy ? Ma stopkę z informacją, więc chyba każdy wie czym on się zajmuję.

Nie bądźmy pięknoduchami. Jeżeli zawodowy kalibrator bez ustanku sadzi teksty jaka to kalibracja jest niezbędna - czyni chyba to przede wszystkim w interesie swoim, a nie konkurencji. Również nie dla idei samej w sobie.

Każdy może się reklamować. Ale niech to robi zgodnie z regulaminem Forum, czyli na niebiesko jako Branża. I o to tylko chodzi Sittkowi.

Gdyby na jakimś innym (nie Audio-Video) forum ktoś pisał bez przerwy jakie to sok z aloesu ma zbawienne skutki dla organizmu, a byłby to producent tegoż soku - też byś uważał że czyni to bezinteresownie, kierowany li tylko troską o nasze zdrowie?

Nie zauważyłem aby kolega Maciek namawiał kogokolwiek do kalibracji

Mało wiesz

@locker

jedna strona wcześniej wspomniałeś coś o mnie.

Jesteś nieprzyjemny.

@Maciej

Przeciętnemu kowalskiemu kalibracja nie jest potrzebna ponieważ jemu to wszystko jedno.

Ludzie którzy jak ja, Bobcat, Sittek, Don111, HQ150 i wielu innych którzy zabrali w tym temacie głos kalibracja "profesjonalna" jest niepotrzebna - oni sami mogą.

Ja wiem że trzeba się reklamować, ale może nie byłoby tylu napadów na Ciebie gdybyś zmienił status profilu.

Nie zauważyłem aby kolega Maciek namawiał kogokolwiek do kalibracji u niego, włącza się w bardziej techniczne dyskusje, z pożytkiem dla innych bo można się czegoś czasem dowiedzieć.

Zgadzam się z tym wpisem. I sugeruję też Maćkowi zmianę na "branżę" zgodnie z zasadami.

Widzę że znów pojawił się mój ulubiony zakonspirowany kalibrator Koper. ..

W którym miejscu jest on zakonspirowany? Zakonspirowany jako kalibrator, czy zakonspirowany jako inny kto?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Branża zakonspirowana jako Użytkownik. Niech zmieni status (co zresztą wynika w Jego przypadku wprost z Regulaminu Forum) i cała ta dyskusja stanie się bezprzedmiotowa.

Ja się mogę zmienić na branżę, na czerwonego zielonego czy niebieskiego skoro niektórym to uniemożliwia dyskusję :) tylko jak pisałem już wcześniej nie wiem jak. W profilu jest takie ustawienie jak "branża" i mam wybrane "usługi". Jak dostanę info na pewno zrobię..

@Maciej

Przeciętnemu kowalskiemu kalibracja nie jest potrzebna ponieważ jemu to wszystko jedno.

Ludzie którzy jak ja, Bobcat, Sittek, Don111, HQ150 i wielu innych którzy zabrali w tym temacie głos kalibracja "profesjonalna" jest niepotrzebna - oni sami mogą.

Ależ witku przytocz gdzie ja pisałem że kalibracja jest każdemu potrzebna do szczęścia? Zabrałem głos dopiero gdy waldek napisał że to usługa dla naiwniaków - czyli co wychodzi że ja pisząc w temacie robię to w celach reklamy, a jak ktoś obraża użytkowników korzystających z usługi (i do tego bez argumentów) to jest cacy?

Jak wejdę do działu audio i napiszę że dobre kable głośnikowe są dla frajerów, a producent przytoczy mi prawa fiizyki mówiące wprost przeciwnie to też zbesztacie jego a nie mnie tak?:)

Branża jest tu akurat formalnością, skoro każdy wie, że Maciek jest z branży, bo sam się z tym nie kryje, w przeciwieństwie do wielu innych naganiaczy forumowych. Nagonka na MK przybrała wymiar cokolwiek przesadzony i histeryczny, a nawet irracjonalny.

Sugeruję poobserwować działalność np. Q21, który praktycznie w każdym wątku "serdecznie zaprasza" do siebie na odsłuchy, wciskająć gdzie popadnie swój towar, udzielając przy tym "rad" banalnych i typowo handlarskich, na zasadzie "niech ja zerknę co u mnie na półce stoi w tej cenie".

Jakoś nie widać tam wypychania gościa z forum.

MK nikogo nie zaprasza, wiedzę ma, pisze merytorycznie, nie na siłę. Sugeruję opamietać się trochę.

Zgadzam się z Mczajem, że Q21 również uprawia tu natrętny (czasem aż do mdłości) marketing. Różnica jednak jest taka że robi to "z otwartą przyłbicą", jako Branża.

Zgadzam się również z Witkiem. Cały tenor wypowiedzi MK jest bowiem taki, że przemyca zawoalowane przesłanie: kalibracja jest absolotunie niezbędna. Podbudowuje to naukowymi teoriami i hasłami w rodzaju "zgodnosci z zamiarami reżysera". A jeśli poddajesz w wątpliwość celowość tejże kalibracji - to jesteś:

* kiep (żeby nie powiedzieć dosadniej);

* ślepiec (idź do okulisty);

* facet złej woli (nic nie wdziałeś, a się mądrzysz);

* naiwniak (wydałeś ileś-tam kasy na telewizor, a teraz nie wykorzystujesz w pełni jego możliwości).

(niepotrzebne skreslić).

W ten sposób próbuje oddziaływać na podświadmość.

Zmianę statustu (dorozumiewam się) należy załatwić poprzez kontakt z Moderacją bądź Administratorami jesli nie stało się to od razu przy przyjęciu do Forum. Mnie wskoczył "Klubowicz" w miejsce "Użytkownika" automatycznie, gdy tylko wstąpiłem do Klubu Audiostereo.

MK sugeruje że kalibracja jest niezbędna i to budzi sprzeciw.

Wydaje mi się że jest niezbędna żeby mięć obraz taki jak to przewidział reżyser filmu. Tak samo niezbędna jest adaptacja akustyczna pomieszczenia żeby mieć jak najlepszy dźwięk, i tam też robi się pomiary itp. Uważacie że to też pic na wodę???

Wiadomo że zwykły użytkownik nie robi sobie kalibracji tv ani adaptacji akustycznej tylko typowy kino-maniak bądź audiofil.

Widzę że Maciek przygasił was trochę swoją wiedzą i się pienicie, a niepotrzebnie, bo w zadnym poście nie namawiał nikogo do swoich usług itp...

Zgadza się.

W związku z głupimi wpisami użyszkodnika sittek, poproszę o reakcję moderacji zgodną z zasadami tego forum.

Widzę że Maciek przygasił was trochę swoją wiedzą i się pienicie, a niepotrzebnie, bo w zadnym poście nie namawiał nikogo do swoich usług itp...

A ja widzę, że głębiej wejść w tyłek już nie można.

Nie wątpię i nigdy nie kwestionowałem że MK nie ma wiedzy specjalistycznej. Brakuje mi u niego jednak zwykłej kultury osobistej niezbędnej do obcowania z potencjalnym klientem. Skoro nie może być BRANŻĄ oznacza tylko tyle, że nie jest żadną branżą, nie prowadzi żadnej działalności a jedynie prowadzi zwykły nachalny marketing dla kogoś innego.

Zorientowany czytelnik lub wideofil od razu wychwyci o co chodzi w jego postach, jaki jest ich podstawowy sens.

Inaczej by się tu nie udzielał ponieważ zarozumiałość jego i czasami zwykłe chamstwo by na to w żadnym calu nie pozwoliła.

Porównując do innych z branży zastanawiam się dlaczego wpisy innych mnie nie rażą. Ano dlatego, że rozmowa z gburem jest zawsze nieprzyjemna, nawet jeśli poziom wiedzy jest ponadprzeciętny.

W związku z głupimi wpisami użyszkodnika sittek, poproszę o reakcję moderacji zgodną z zasadami tego forum.

Jak zwykle dużo słów i nic mądrości.

Sittek, ja jestem niezorientowany, możesz mi prosto i klarownie wyłożyć, o co chodzi w postach Kopera?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Przygasił???!!!! - nonsens

Radził Ci abyś zjechał w dół G-cut, a chodzi o skopany model przez producenta - taki oto specjalista jest z niego.

Zgadzam się.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie zgadzam się

Witek postawiłem Ci (cokolwiek to zanaczy) :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.