Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym się tak bardzo nie podniecał. O prawdziwym Ultra HD (lub z japońska Super Hi Vision) możemy mówić wtedy gdy spełnione są dwa warunki:

* rozdzielczość 7680 x 4320

* i w takiej właśnie rozdzielczości przychodzi sygnał źródłowy (z anteny lub z dysku).

To będzie rzeczywistym przełomem technologicznym, podobnie jak Full HD było w stosunku do SD. Nowa jakość obrazu Ultra HD jest zauważalna natychmiast.

3840 x 1920 w dodatku pochodzące z upskalowania zwykłego HD 1920 x 1080 (bowiem znikąd inąd w chwili obecnej pochodzić nie może) to jest ni pies ni wydra (coś na kształt świdra). Żaden przełom. Drobny kroczek naprzód, typowa przejściówka obliczona głównie na efekt marketingowy. Polepszenie obrazu w stosunku do Full HD jest tak samo mizerne jak w przypadku 576i z DVD upskalowanego do 1080p.

• Moderatorzy

tylko znowu stajemy przed zagadnieniem zwanym fizjologią i budową oka i pewnie ktoś wyliczy, że aby w pełni wykorzystać możliwości 8K to od 100 calowego tv trzeba siedzieć najdalej 2,10m.

więc tzw przejściówka do warunków domowych może być rozwiązaniem optymalnym biorąc pod uwagę jakość obrazu, koszt i prądożerność(jakiś procek to musi obsłużyć).

Bobcat sam pisałeś, że nie chcesz do siebie więcej niż 42 cale a tu pewnie panele poniżej 80 nie mają wogóle racji bytu.

w 8K również powstaje nowy problem dostarczenia sygnału do tv : powietrznie? kablem?(u mnie płaczą, że 16mega internet cośtam robi z kablami , a wymienić na nowe narazie nie zamierzają), a film na czym jeśli będzie zajmował 500 gb, a kamery i cała dotychczasowa filmoteka? zobacz wydajność graficzną dzisiejszych komputerów i koszt wypasionych kart graficznych.

owszem można to rozwiązać ale koszt gigantyczny również dla indywidualnych użytkowników

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

tzw przejściówka do warunków domowych może być rozwiązaniem optymalnym biorąc pod uwagę jakość obrazu, koszt i prądożerność

Stench: to samo mówiono niedawno o HD Ready :). Nie przekonują mnie tego typu argumenty.

Bobcat sam pisałeś, że nie chcesz do siebie więcej niż 42 cale a tu pewnie panele poniżej 80 nie mają wogóle racji bytu.

Potwierdzam. G30 oglądam z ok 1.5 m i 42" w realiach obecnego Full HD jest dla mnie rozwiązaniem najlepszym, optymalnym. Ale gdybym sobie chciał sprawić grzmota 80"-100" to aż się prosi Ultra HD (odległość od ekranu bez zmian).

w 8K również powstaje nowy problem dostarczenia sygnału do tv : powietrznie? kablem?

Pisałem. W Tokio są już próbne transmisje Super Hi-Vision przez DVB-T.

koszt wypasionych kart graficznych.

Ceny tego typu urządzeń mają ewidentny trend malejący.

...3840 x 1920 w dodatku pochodzące z upskalowania zwykłego HD 1920 x 1080 (bowiem znikąd inąd w chwili obecnej pochodzić nie może) ...

Skąd masz informację, że znikąd nie może pochodzić? Musisz pamiętać, że świat obrazu to nie tylko telewizja.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Skąd masz informację, że znikąd nie może pochodzić? Musisz pamiętać, że świat obrazu to nie tylko telewizja.

Jeszcze filmy z sieci i amatorska produkcja. Jaka to rodzielczość? Nie 1920x1080p przypadkiem. O grafikach komputerowych nie rozmawiamy przecież.

Ważne że jest początek .

Początek jest, ale w postaci próbnych transmisji Super Hi-Vision. Te wszystkie upskalowane podwójne rozdzielczości to taki pic na wodę pod publiczkę.

Bobcat, nie chce mi się wpisywać 4K w google, ale pierwszy strzał skieruje Cię chociażby do You Tube i filmików kręconych kamerami 4k.

NIE UPSKALOWANE FULL HD, TYLKO NATYWNE 4K.

Kamery 4K dostępne są już od jakichś pięciu lat. Nakręcono nimi nieco filmów, które w przypadku ustanowienia takiego standardu na rynku konsumenckim będą mogły być wydane ze swoją natywną rozdzielczością. Pomijam oczywistość, że filmy kręcone zwykłymi kamerami (nie 4K), z zapisem na taśmie światłoczułej mają większą rozdzielczość niż aktualny standard Full HD.

4K wydaje mi się wystarczającym skokiem jakościowym w stosunku do 1080p, a ma tę zaletę że zajmuje znacznie mniej miejsca niż 8K UHD.

Do tego, co powtarzam do znudzenia za każdym razem, nowy standard pozwoli na zastosowanie szerszego gamutu i większej rozdzielczości bitowej koloru, niż obecnie stosowane na BD. A jest to rzecz nawet bardziej rzucająca się w oczy, niż różnica rozdzielczości.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Tylko widzisz Wiatrak - jest pewien drobny szkopuł. Tych standardów 4K jakie można spotkać w sieci jest wiele. Zajrzyj do ogranu Polskiej Akademii Nauk, czyli Wikipedii ;)

Każdy sobie rzepkę skrobie. Pełna dowolność. Tajemnicą sukcesu Full HD jest ujednolicenie standardu. Wiem: nie na całym świecie. Ameryka ma swój, Europa inny, Japonia - jeszcze inny. Ale ujednolicono na wielkich obszarach globu ziemskiego, gdzie są setki milionów potencjalnych klientów (lub, jak w Japonii, mniej - ale bardzo zamożnych).

Prawdopodobnie z Ultra HD / Super Hi-Vision będzie ta sama sytuacja. Co też, potencjalnie, może zapewnić sukces.

Pozatym zaryzukuję tezę, że głownym źródłem obrazu HD jest DVB-T, DVB-S i BD. Filmy z sieci? W otoczeniu moich znajomych nie dostrzegam nikogo, kto by się w to bawił. Może takie specyficzne towarzystwo?

Tak na marginesie: skoro HD to jest 1920x1080 = 2 073 600 pikseli, a Ultra HD to ma być 7680x4320 = 33 177 600 pikseli - więc na podstawie najnowszej matematyki nietrudno obliczyć, że 33177600/2073600 = 16.

Więc prawdziwe Ultra HD / Super Hi-Vision to będzie 16K. Wszelkie 2K, 4K, 8K są tylko przejściówkami. Coś jak pseudostereo zanim wprowadzono na FM prawdziwą stereofonię i coś jak HD Ready. Teraz próbują nam wciskać Ultra HD Ready.

Słusznie na Forum ktoś zauważył, że z reguły mamy tu wszyscy nowe telewizory, więc nie przebieramy nogami do OLED. Zaryzykuję tezę, że mało kto również czeka z niecierpliwością na wspomniane technologie przejściowe w rozdzielczości.

Czy wspomniany przez Wiatraka (w czym oczywiście ma rację) szerszy gamut i większa rozdzielczość bitowa koloru stanowią aż tak istotną poprawę jakości obrazu? Mam tu niejakie wątpliwości. Można zadać demagogiczne (czy może populistyczne) pytanie: zły masz obraz na swoim nowiutkim LCD, czy (zwłaszcza) na nowiutkiej plaźmie?

Bo prawdziwe Super Hi-Vision (16K) to jest coś, co się na-ten-tychmiast rzuca w oczy. I zwala z nóg jakością. A tu???

A ja mam swój TV znów u siebe, jedyne co zrobili w serwisie to ustawili kontrast na 50 i ostrość na 1 :) Zielony śnieg nadal pełną parą w ciemnych scenach.Gratulacje dla firmy KRZAK zwanej Panasonic. Najlepsze było jak przyjechał kurier po tv i po zobaczeniu pudła powiedzał "znów Panasonic?". Teraz inny kurier przywoził tv i gadał że codziennie mają średnio dwa do serwisu;) I to z jednego województwa!

A ja mam swój TV znów u siebe, jedyne co zrobili w serwisie to ustawili kontrast na 50 i ostrość na 1 :) Zielony śnieg nadal pełną parą w ciemnych scenach.Gratulacje dla firmy KRZAK zwanej Panasonic. Najlepsze było jak przyjechał kurier po tv i po zobaczeniu pudła powiedzał "znów Panasonic?". Teraz inny kurier przywoził tv i gadał że codziennie mają średnio dwa do serwisu;) I to z jednego województwa!

Zażądaj zmiany. Jakby robili wonty skontaktuj się z Federacją Konsumentów. Oni mają dobrych prawników.

w 8K również powstaje nowy problem dostarczenia sygnału do tv : powietrznie? kablem?(u mnie płaczą, że 16mega internet cośtam robi z kablami , a wymienić na nowe narazie nie zamierzają), a film na czym jeśli będzie zajmował 500 gb, a kamery i cała dotychczasowa filmoteka? zobacz wydajność graficzną dzisiejszych komputerów i koszt wypasionych kart graficznych.

Pamiętam jak w 2006 roku zasysałem sample HD z sieci na łączu 512kbit i całą noc konfigurowałem kodeki, bo sam procek nie dawał rady uciągnąć :) HD nie miało łatwego startu a jednak się upowszechniło, więc z 4K nie będzie inaczej. Wydaje mi się że nawet będzie łatwiej.

3840 x 1920 w dodatku pochodzące z upskalowania zwykłego HD 1920 x 1080 (bowiem znikąd inąd w chwili obecnej pochodzić nie może)

Bobcat raczysz żartować sobie. Od wielu wielu lat cyfrowe produkcje korzystają z 4K i więcej (4.5K, 5K). Starsze filmy z taśmy, jak windmill pisał, można ponownie zeskanować z większą rozdzielczością. Także o materiał natywny się martw.

Tylko na jakiej podstawie żądać zamiany jak serwis mówi że nie stwierdzili usterki i ten telewizor tak wyświetla niektóre odcienie czerni, czyli z zielonym śniegiem....

Bo on ma wyświetlać ze śniegiem, tak działa plazma, a jak jest zbyt zielony to ujmij z G-Cutoff, też było mówione. Niezmiernie mnie Ciekawi czy na prawdę jest u Ciebie problem, czy tylko Ci się wydaje.

• Moderatorzy

Jesteś pewien z tą przekątną? Toshiba reklamowała swój 3840x2160 jako 4K motywując, że zarówno w poziomie, jak i w pionie jest 2 razy więcej pikseli.

to jak zrobić 8K z takich prostokątów 4x2 ?rypią się proporcje

Pamiętam jak w 2006 roku zasysałem sample HD z sieci na łączu 512kbit i całą noc konfigurowałem kodeki, bo sam procek nie dawał rady uciągnąć :) HD nie miało łatwego startu a jednak się upowszechniło, więc z 4K nie będzie inaczej. Wydaje mi się że nawet będzie łatwiej.

Coś mi tu nie pasuje z logicznego punktu widzenia. W 2006 naszarpałeś się całą noc, aby coś ściagnąć. Piszesz, że z 4K nie będzie inaczej. Czyli również (przynajmniej na początku) trzeba się będzie natrudzić. Poczym piszesz, że będzie łatwiej. To w końcu jak w Twojej opinii będzie?

Bobcat raczysz żartować sobie. Od wielu wielu lat cyfrowe produkcje korzystają z 4K i więcej (4.5K, 5K). Starsze filmy z taśmy, jak windmill pisał, można ponownie zeskanować z większą rozdzielczością. Także o materiał natywny się martw.

A co z kanałami przesyłowymi tego materiału natywnego? Jak przekażesz owe 4K? W obecnym standardzie nie udźwigną tego ani DVB-T, ani DVB-S, ani BD. Co zostaje? Sieć? Kto z tego korzysta poza garstką zapaleńców? Testy Super Hi-Vision w Japonii co innego, bo tam 16K leci na antenę i "w eter", jako (najogólniej mówiąc) zupełnie nowy, eksperymentalny standard DVB-T.

Bo on ma wyświetlać ze śniegiem, tak działa plazma, a jak jest zbyt zielony to ujmij z G-Cutoff, też było mówione. Niezmiernie mnie Ciekawi czy na prawdę jest u Ciebie problem, czy tylko Ci się wydaje.

Chyba jednak jest to problem konkretnego egzemplarza Tribula.

to jak zrobić 8K z takich prostokątów 4x2 ?rypią się proporcje

Dlatego wydaje się być merytorycznym błędem filozofowanie na temat przekątnych. To jest po prostu mnożnik pikseli w poziomie i w pionie. Jak w podanym przeze mnie przypadku Toshiby.

Tylko na jakiej podstawie żądać zamiany jak serwis mówi że nie stwierdzili usterki i ten telewizor tak wyświetla niektóre odcienie czerni, czyli z zielonym śniegiem....

reklamuj serwis albo wsadź kawałek druta przez otwór wentylacyjny celem zwarcia i tak pięć razy aż TV wymienią na nowy.

Tak jak kolega wyzej pisze. Rozwal go kilka razy az wymienia na nowy. A jak dadza wolna reke wez wyzszy model LG plazmy i bedziesz spal spokojniej. Zaczynam twierdzic ze te panasy jednak nie sa az takie super jak sie pisze o nich w gazetach... Jest wiele innych tv ktore pewnie tez nie odstaja jakosciowo od panasa;-)

Ja tv ustawilem raz i trwalo to kilkanascie minut zabawy i tyle. Nie zastanawiam sie czy jak przelacze na hdmi czy tv to bede musial zmieniac ustawienia obrazu;-)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Panowie co Wy radzicie Tribulowi? Myślicie, że jak weźmie siekierę i kilka razy przyp... to mu ochoczo na wyprzódki zamienią na nowy? Wprost przeciwnie: będą się zasłaniać zasadą, że uszkodzenia mechaniczne nie są objęte gwarancją, a nawet powodują utratę tejże.

Na podstawie jednostkowych zdarzeń nie czyni się statystyki. Plazmy Panasonica cieszą się zasłużoną dobrą renomą, z czegoś wynikającą i jest to raczej opinia powszechna (patrz choćby wpisy na tym Forum). Będę się upierał przy tezie, że Tribulowi trafił się walnięty egzemplarz.

Ja tv ustawilem raz i trwalo to kilkanascie minut zabawy i tyle. Nie zastanawiam sie czy jak przelacze na hdmi czy tv to bede musial zmieniac ustawienia obrazu;-)

Może nie kilkanaście, ale jest to jaknajbardziej wykonalne. Natomiast nie bardzo rozumiem o jakich zmianach ustawień mówisz? Przecież można mieć oddzielne dla każdego wejścia.

Panowie co Wy radzicie Tribulowi? Myślicie, że jak weźmie siekierę i kilka razy przyp... to mu ochoczo na wyprzódki zamienią na nowy? Wprost przeciwnie: będą się zasłaniać zasadą, że uszkodzenia mechaniczne nie są objęte gwarancją, a nawet powodują utratę tejże.

Nikt nie mówi o uszkodzeniach mechanicznych tylko o zwarciu a najlepiej w płytce procesora ponieważ są tam małe prądy i zwarcie nie pozostawi śladu na płytce od iskry elektrycznej.

• Moderatorzy

paranoja, ale z takimi serwisami to sposób witka może być jedynym sposobem na otrzymanie sprawnego egzemplarza

Maciek przestań pierdzielić głupoty że tak działa plazma, w życiu nie widziałem takiego efektu a zmniejszanie G cut-off nic nie da ponieważ nie jest od tego.

Piszesz że tak powinno być , więc napisz dlaczego tylko na zielonym ów efekt występuje a nie na wszystkich.

Maciek przestań pierdzielić głupoty że tak działa plazma, w życiu nie widziałem takiego efektu

Pominąwszy emocjonalne stwierdzenia Witka - podpisuję się pod tym. Może mało widziałem, ale opisanych przez Tribula zjawisk nie widziałem nigdy i nigdzie.

Plazma działa na zasadzie tego "śniegu", tyle że to "mrowienie" powinno być praktycznie niewidoczne (jedynie z bardzo bliska).

Jeśli jest zielony śnieg to za dużo zielonego - proste, tylko to nic nie powinno zmieniać w kwestii (nie) "widoczności" śniegu.

Jestem ciekawy czy to kwestia kalibracji czy faktycznie skopanego egzemplarza (źle wyregulowanego fabrycznie). Bo raczej nie przypuszczam aby Tribul robił z igły widły (czyli "mrowienie" jest tylko z bardzo bliska co jest normalne)

A nie da rady wziąć TV pod pachę, do serwisu lub sklepu, postawić obok siebie dwa takie modele i te same sceny zapodać - będzie widać czy jest problem czy nie. Jeśli będzie to poza serwisem, zrobić fotki. Jak coś, będzie materiał do załączenia do F. Konsumentów.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.