Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

I co Państwo na to powiedzą:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Widzę że na tej stronce są już nowsze doniesienia o klopotach philipsa.

Ciekawie rysuje się analogia do pioneera, która jest z resztą wskazywana w tekście. Bobcat Tobie szczególnie polecam w kontekście tego, co wygadywałeś o zakończeniu produkcji Kuro z uwagi na jego słabą jakość ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Widzę że na tej stronce są już nowsze doniesienia o klopotach philipsa.

Ciekawie rysuje się analogia do pioneera, która jest z resztą wskazywana w tekście. Bobcat Tobie szczególnie polecam w kontekście tego, co wygadywałeś o zakończeniu produkcji Kuro z uwagi na jego słabą jakość ;)

Ukryta Zawartość

Telewizorów Philipsa nigdy nie lubiłem ani tymbardziej nie ceniłem. Z uwagi na ich słabą jakość.

Taki obraz to ja mam u siebie na plazmie :)

4K? Chyba trochę przesadziłeś. Miałeś wogóle okazję widzieć ue Toshibę w akcji? Ja chciałbym zobaczyć przyznam.

Bobcat kup sobie tą Toshibe - ale byłby odlot :D

Poczekam aż trochę stanieje :)

A tak wogóle to 55" jest dla mnie za duży.

Ukryta Zawartość

Telewizorów Philipsa nigdy nie lubiłem ani tymbardziej nie ceniłem. Z uwagi na ich słabą jakość.

niezależnie czy ceniłeś czy nie, firma ciesząca się lepszą opinią/marką niż LG czy samsung, z nagrodami EISA co roku itd zamyka kram z TV które były po prostu droższe od koreańczyków

ps. powiedz na czym polegała wg Ciebie ta "słaba jakość" philipsa? Wszystkie modele miał słabe, czy były lepsze i gorsze? Co konkretnie było takiej słabej jakości?

mi tam się Philipsy podobały za patent z ambilight, świetna sprawa

ocenianie kolorów w marketach jest bez sensu, to wszystko jest do skalibrowania o ile opcje są do tego (a zwykle są)

w LCD najważniejsze są aspekty dotyczące kontrastu, podświetlenia i systemów ruchu... tu jest największy rozrzut

ups pdp znowu ma nagrodę, damn....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

... no i to jest dopiero prawdziwe 3D ... a nie jakieś okularne zabawki. Ciekawe jak jest z tą rozdzielczością QUAD HD - może jest tak, że ma tyle w 2D, a w 3D spada do "połowy".

Ukryta Zawartość

Sygnal i tak pewnie dostaje maks 1080p, a wieksza rozdzielczosc mozna zobaczyc gy sie zacznie dzielic ekran. No i inna sprawa ciekawe jaka rozdzielczosc oferuje w ruchu i jakiej jakosci jest 3D?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

niezależnie czy ceniłeś czy nie, firma ciesząca się lepszą opinią/marką niż LG czy samsung, z nagrodami EISA co roku itd zamyka kram z TV które były po prostu droższe od koreańczykówW

ps. powiedz na czym polegała wg Ciebie ta "słaba jakość" philipsa? Wszystkie modele miał słabe, czy były lepsze i gorsze? Co konkretnie było takiej słabej jakości?

W tym roku Philips dostał nagrody EISA za niewarte uwagi nawet przeciętnego miłośnika trochę lepszego dźwięku zabaweczki typu System Kompaktowy MCi8080+NP3700 i Kompaktowy System Kina Domowego SoundHub HTS9221. Czyli takie trochę lepsze BoomBoxy. Również zdobył nagrodę w osobliwej (żeby nie powiedzieć: dziwacznej) kategorii, będącej chyba produktem chorej imaginacji jakiegoś biurokraty, mianowicie Zielony Telewizor za model 46PFL6806. Osobiście wolałbym telewizor z dobrym obrazem niż "zielony". Natomiast w poważnej kategorii Kino Domowe 3D nagrodę zdobył LG za 55LW650S+HLX56S.

Czasy, gdy Samsung i LG człapały daleko w tyle za Philipsem należą do przeszłości. Obecnie to Daleki Wschód rozdaje karty, nie brak głosów że Koreańczycy wyprzedzili w telewizorach Japończyków. Fakt, że Sony używa matryc Samsunga jest znamienny. Wskaż proszę jakieś prawdziwe nowinki technologiczne wprowadzone w ostatnich latach przez Philipsa. Może nieuważnie się rozglądam, ale ja ich nie dostrzegam. Philips robi poprawne modele i z coraz większą zadyszką próbuje dotrzymać kroku Azji.

Po niektórych telewizorach pozostała legenda. Czy widzisz taki u Philipsa? Ja nie.

Nie podoba mi się obraz na ich TV, postrzegam go jako mniej dopracowany i mniej szlachetny niż u innych. Oczywiście, że są modele lepsze i gorsze, ale ogólna przeciętna nie jest moim zdaniem za wysoka. Wiem, że w tej opinii nie jestem odosobniony. Podobno usterkowość Philipsa jest większa niż Azjatów.

mi tam się Philipsy podobały za patent z ambilight, świetna sprawa

Powtórzę to, co wielokrotnie pisałem. O gustach trudno dyskutować. Znam osoby, którym się ambilight bardzo podoba. Dla mnie jest to bazarowo-odpustowo-dyskotekowy bajer i zupełnie zbędny gadget.

Sygnal i tak pewnie dostaje maks 1080p

Oczywiście masz rację. Cała reszta to jest matematyczna obróbka tego sygnału.

Przebrnąłem przez kilka wątków na avsforum i mam kilka pytań odnośnie VT30:

1.Czy wentylator rzeczywiście jest taki głośny i czy często słyszeliście o problemach z nim związanych (głośność i reklamacja)

2.Czy rzeczywiście pojawiają się/wypalają "duszki"/elementy statyczne przy długim oglądaniu

3.Czy VT30 wymaga na początku odpowiedniego "wygrzania" (czy może to znowu jakaś szalataneria)

4. o refleksach już wspominałem (w każdej recenzji piszą, że to jednak jest pewien problem)

Nie podoba mi się obraz na ich TV, postrzegam go jako mniej dopracowany i mniej szlachetny niż u innych. Oczywiście, że są modele lepsze i gorsze, ale ogólna przeciętna nie jest moim zdaniem za wysoka. Wiem, że w tej opinii nie jestem odosobniony. Podobno usterkowość Philipsa jest większa niż Azjatów.

znowu lejesz wodę, a ogólnik goni ogólnik

bajanie o sredniej w przypadku philipsa czy innego producenta, a jak Ty niby do tego doszedłeś? testowałeś 20 różnych TV i wyciągnąłeś średnią

masz swoje poglądy, fine, ale nie zaklinaj rzeczywistości, żeby ta do nich pasowała

philipsy miały generalnie lepszą opinię na rynku niż LG/Samsung i swoimi poglądami tego nie zmienisz

miały też wielu gorących zwolenników i wiele modeli uznawanych przez fanów LCD za doskonałe

no i to "podobno usterkowość jest większa". Jakaś statystyka na popracie tej tezy? czy tylko zasłyszana gdzieś plotka?

nie wiem co znowu chcesz udowodnić, ale brniesz trochę bez sensu

to znaczy domyślam się, do czego zmierzasz: Philips kończy z TV bo były słabe (jak Kuro) a nie drogie (jak Kuro)

znowu lejesz wodę, a ogólnik goni ogólnik

bajanie o sredniej w przypadku philipsa czy innego producenta, a jak Ty niby do tego doszedłeś? testowałeś 20 różnych TV i wyciągnąłeś średnią

masz swoje poglądy, fine, ale nie zaklinaj rzeczywistości, żeby ta do nich pasowała

philipsy miały generalnie lepszą opinię na rynku niż LG/Samsung i swoimi poglądami tego nie zmienisz

miały też wielu gorących zwolenników i wiele modeli uznawanych przez fanów LCD za doskonałe

no i to "podobno usterkowość jest większa". Jakaś statystyka na popracie tej tezy? czy tylko zasłyszana gdzieś plotka?

nie wiem co znowu chcesz udowodnić, ale brniesz trochę bez sensu

to znaczy domyślam się, do czego zmierzasz: Philips kończy z TV bo były słabe (jak Kuro) a nie drogie (jak Kuro)

A nie możesz po prostu uszanować czyjegoś gustu nawet jak nie podziela twojego? Mi się Philips też nie podoba. To już bym wolał kupić plazmę.

Nie rozumiesz o czym mowa?

Nie chodzi o gust Bobcata, tylko o to, żeby na podstawie własnego gustu nie tworzyć alternatywnej rzeczywistości i nie głosić kategorycznych poglądów o charakterze ogólnym (a nie indywidualnym).

ps. które TV są "lepszej jakości": LG, Samsungi, Philipsy czy Toshiba? Istnieje odpowiedź na takie pytanie? Wydaje mi się że nie, tym bardziej dziwi mnie, gdy ktoś jednak ją zna, a nie zajmował się w życiu testowaniem sprzętu. Może jakby przez czyjeś ręce przeszło ze 100 TV na przestrzeni 5 lat, poza tym miałby dane o usterkowości (ile % sprzedanych modeli miało usterkę w ciągu np. pierwszych 3 lat) to jakieś wnioski o charakterze ogólnym byłyby uprawnione.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To może kup tą bo Panas według WhatHiFi został najlepszym telewizorem powyżej 52'

Best 52in+ TV: Panasonic TX-P55VT30

Zresztą PDP wygrały większość kategorii.

A nie możesz po prostu uszanować czyjegoś gustu nawet jak nie podziela twojego? Mi się Philips też nie podoba. To już bym wolał kupić plazmę.

Nie rozumiesz o czym mowa?

Nie chodzi o gust Bobcata, tylko o to, żeby na podstawie własnego gustu nie tworzyć alternatywnej rzeczywistości i nie głosić kategorycznych poglądów o charakterze ogólnym (a nie indywidualnym).

ps. które TV są "lepszej jakości": LG, Samsungi, Philipsy czy Toshiba? Istnieje odpowiedź na takie pytanie? Wydaje mi się że nie, tym bardziej dziwi mnie, gdy ktoś jednak ją zna, a nie zajmował się w życiu testowaniem sprzętu. Może jakby przez czyjeś ręce przeszło ze 100 TV na przestrzeni 5 lat, poza tym miałby dane o usterkowości (ile % sprzedanych modeli miało usterkę w ciągu np. pierwszych 3 lat) to jakieś wnioski o charakterze ogólnym byłyby uprawnione.

Myślę że przesadzasz. Każdy ma swoje preferencje i w mniejszym lub większym stopniu będzie ich bronił. Mi na przykład w Philipsie poza obrazem nie podoba się też menu i piloty. Oczywiście każda firma ma lepsze i gorsze modele. U Philipsa znalazło by się pewnie coś godnego uwagi.

OK, powiedz więc co tak dyskwalifikuje twoim zdaniem Philipsa PFL 9705.

No i w czym ta plazma, którą wolałbyś kupić (jakiś konkretny producent? model?) jest od niego lepsza, szczególnie biorąc pod uwagę twój gust.

To może kup tą bo Panas według WhatHiFi został najlepszym telewizorem powyżej 52'

Best 52in+ TV: Panasonic TX-P55VT30

Zresztą PDP wygrały większość kategorii.

Ja już jakbym miał kupować plazmę to raczej ze starszych serii. W nowych obraz mi się nie podoba.

OK, powiedz więc co tak dyskwalifikuje twoim zdaniem Philipsa PFL 9705.

No i w czym ta plazma, którą wolałbyś kupić (jakiś konkretny producent? model?) jest od niego lepsza, szczególnie biorąc pod uwagę twój gust.

Żebym jeszcze wiedział który to Philips to pewnie bym ci odpisał.

Żebym jeszcze wiedział który to Philips to pewnie bym ci odpisał.

wiesz, taki dość znany, m.in. z uwagi na jakość obrazu.

ale ok, powiedz o jakimś innym modelu LCD Philipsa za średniej półki cenowej i opisz jego wady na tle tej plazmy, co byś ją kupił

ciekawostka, jak się dziennikarze nie znali albo brali w łapę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przebrnąłem przez kilka wątków na avsforum i mam kilka pytań odnośnie VT30:

1.Czy wentylator rzeczywiście jest taki głośny i czy często słyszeliście o problemach z nim związanych (głośność i reklamacja)

2.Czy rzeczywiście pojawiają się/wypalają "duszki"/elementy statyczne przy długim oglądaniu

3.Czy VT30 wymaga na początku odpowiedniego "wygrzania" (czy może to znowu jakaś szalataneria)

4. o refleksach już wspominałem (w każdej recenzji piszą, że to jednak jest pewien problem)

Oto odpowiedz na 4 pytanie ze starszego modelu Panasonic. TH50PZ80 robione coprawda telefonem, ale chodzi jedynie by pokazac jak sie ma sprawa refleksow. Zdjecia robione w tej chwili, okna po okolo 1.5 metra szerokie i ponad metr wysokie, bez zaslon. Widac wszystko super. Jaskrawosc na 30 procent, kontrast na 75. Na drugim zdjeciu jedynie flash od lampy blyskowej sie odbil. Zdjecie robione z 1.5 metra.

W sklepie nie slyszalem by GT30 chalasowal, moj rowniez nie chalsuje, pomimo, ze ma chyba z 5 wentylatorow.

Duszki to sie wypalaly dawno, dawno temu, mozesz o tym zapomniec we wspolczesnych modelach, zwlaszcza w tak wysokim.

Co do wygrzewania, to telewizor z pewnoscia ma poczatku swieci mocniej, sprawdzilem to na dwoch modelach, wiec tak czy inaczej trzeba troche zejsc z jasnoscia. Czy ma to wplyw na wypalanie sie to podobno, ale ja tego nie uswiadczylem.

Ukryta Zawartość

post-25735-0-38507100-1319270104_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

wiesz, taki dość znany, m.in. z uwagi na jakość obrazu.

ale ok, powiedz o jakimś innym modelu LCD Philipsa za średniej półki cenowej i opisz jego wady na tle tej plazmy, co byś ją kupił

W sklepach półki z Philipsem omijałem dosyć szybko. Obraz był pozbawiony substancji. Trochę za dwuwymiarowy. Być może dlatego nie zainteresowałem się bliżej telewizorami tej firmy. Poza tym kolory są mi trochę za plakatowe. Obraz wygląda tak jakby ktoś ustawił za niską gammę.

Wojtek, ale przecież plazmę panasa można oglądać wyłącznie w ciemnej piwnicy?

Widzę że kolega mczaj znowu steruje w kierunku konfrontacji.

W sklepach półki z Philipsem omijałem dosyć szybko. Obraz był pozbawiony substancji. Trochę za dwuwymiarowy. Być może dlatego nie zainteresowałem się bliżej telewizorami tej firmy. Poza tym kolory są mi trochę za plakatowe. Obraz wygląda tak jakby ktoś ustawił za niską gammę.

czyli twoja opinia była na podstawie szybkiego rzucenia (z daleka) okiem na określoną półkę sklepową, tak? I hurtowo wydałeś na tej podstawie osąd co do jakości Philipsa w ogóle?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.