Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam tej marki ale uważam ze zanim kupi sie przewód sieciowy należy go wypożyczyć i posłuchać w domu, ja mam dwa przewody audioquest nrg2 i nrg 10, w obu przypadkach najpierw je wypożyczyłem,. Porównanie było do przewodu "komputerowego". Moje doświadczenie jest takie...jesli w pierwszych minutach odsłuchu po podłączeniu nowej sieciówki nie słyszysz różnicy to nie ma sensu jej zakup ;-)

Pozdrawiam

A ty słyszałeś różżżzzznicę....

W kwestii czy słychać kable sieciowe wszystkim mówię TAK!!

prądu przemiennego powyżej 1,5kV :)

i nie jest to żadne voodoo

Szczegolnie po deszczu :)

Ludziska! wy tu obradujecie czy słychać kable sieciowe a niektórzy je nawet widzą.

Cytuję:

"Pan Maciej:

Paczka dotarła wczoraj po południu! Kabelki - bardzo fajne! U mnie kabel do LCD- lepsza czerń, bardziej wyraziste kolory, brak "mrowienia!" U znajomych sieciówka wpięta do TV LCD - zdecydowana poprawa kontrastu, lepsze nasycenie kolorów, czerni - ogólnie rewelacja! Zmieniali nastawienia na mniejsze! Tyle na gorąco - drugi kabel jeszcze nie wpięty do telewizora! Pozdrawiam"

Opis zaczerpnięty z aukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

błąd polega na tym że kabel wg mnie dobiera się PO złożeniu dobrze grającego systemu a nie dla poprawy jego niedociągnięć.

Najpierw składam system którego brzmienie dla mnie jest najlepsze, a potem próbuję kable żeby wyciągnąć jak najwięcej.

Powiem nawet więcej. Po złożeniu jak najlepiej grającego systemu kable dobiera sie tak, żeby nie pogorszyć dźwięku.

Witam,

Na tym forum jestem od 2007 i to jest mój pierwszy post.

Zdecydowanie popieram

Powiem nawet więcej. Po złożeniu jak najlepiej grającego systemu kable dobiera się tak, żeby nie pogorszyć dźwięku.

Najpierw sprzęt, później strojenie kablami, zachowując zdrowy rozsądek do poziomu posiadającego sprzęt. Sam trochę mam doświadczenie w tym temacie - trochę na sobie (chociaż nigdy nie szalałem ze sprzętem powyżej 5tyś za klocek) obecnie to nawet zszedłem niżej. Większe zaś doświadczenie mam poprzez słuchanie muzyki na sprzętach znajomych (od kilku do kilkudziesięciu tysięcy za klocek).

Wnioski:

pomieszczenie - najważniejsze - może być sprzęt za 100tyś i w małym, źle zaadaptowanym akustycznie pokoju to zagra prawie tak samo jak byle jak wieża

kolumny

wzmacniacz

CD

kable głośnikowe

kable sygnałowe

Kabli sieciowych i listew ja nie słyszę, nie mówiąc o bezpiecznikach.

A i tak przy beznadziejnym poziomie nagrywania w dzisiejszych czasach płyt CD to można się załamać. Oczywiście są tłocznie, które trzymają poziom, ale niestety jest ich za mało. Co z tego że muzyka to perełka, jak jakość płyty poniżej krytyki.

Tyle w moim pierwszym poście od rejestracji w 2007 roku

Pozdrawiam Wszystkich

Powiem nawet więcej. Po złożeniu jak najlepiej grającego systemu kable dobiera sie tak, żeby nie pogorszyć dźwięku.

Bardzo trafne spostrzeżenie.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Co do telewizorów i sieciówek... No cóż nigdy nie interesowało mnie zagadnienie" wpływ przewodów sieciowych na obraz w tv" natomiast ostatnio rozmawiałem z przedstawicielem audioquest na Europe w roosendaal i powiedział mi ciekawostkę a mianowicie... Po kalibracji plazmy Pioneer wyszedł inny wynik końcowy na podłączonej sieciówce audioqest niż wcześniej na zwykłym drucie, kalibracja była robiona tym samym sprzętem i na tym samym telewizorze.

• 2 tygodnie później...
Co do telewizorów i sieciówek... No cóż nigdy nie interesowało mnie zagadnienie" wpływ przewodów sieciowych na obraz w tv" natomiast ostatnio rozmawiałem z przedstawicielem audioquest na Europe w roosendaal i powiedział mi ciekawostkę a mianowicie... Po kalibracji plazmy Pioneer wyszedł inny wynik końcowy na podłączonej sieciówce audioqest niż wcześniej na zwykłym drucie, kalibracja była robiona tym samym sprzętem i na tym samym telewizorze.

Mnie to wcale nie dziwi. Podobne zjawisko zaobserwowałem po zastosowaniu ściereczki anty statycznej do Lcd mojej produkcji.

krzyzakov

Nasuwa się pytanie. Jak już złożysz ten najlepiej grający zestaw na X kablach, to po co dobierać kable żeby nie pogorszyć dźwięku, skoro gra już najlepiej na kablach, które masz?

A i tak przy beznadziejnym poziomie nagrywania w dzisiejszych czasach płyt CD to można się załamać.

ostatnio mialem duza przyjemnosc sluchania skompilowanych zajawek jazzowych nagranych w studiu "dla siebie". Wyrywkowe porownanie z moimi wybranymi i jak mi sie wydawalo dobrze nagranymi cd, bylo troche jak kubelek zimnej wody....

Jak już złożysz ten najlepiej grający zestaw na X kablach, to po co dobierać kable żeby nie pogorszyć dźwięku, skoro gra już najlepiej na kablach, które masz?

sluch sie adoptuje do warunkow i za kazdym razem mozesz ten sam kawalek uslyszec inaczej. Jak na odsluchu siedzisz i zmieniasz wzmaki, transport, kolumny i przpinasz kable....I moim zdaniem po 3-4 godzinach nie ma mocnych zebys w tej kombinacji odnalzl te pierwsza....To tak jak z sommelierem po paru godzinach:)

• Redaktorzy

Jak już złożysz ten najlepiej grający zestaw na X kablach, to po co dobierać kable żeby nie pogorszyć dźwięku, skoro gra już najlepiej na kablach, które masz?

A czy na pewno gra najlepiej akurat na kablach, które ma? Skąd mieć pewność bez sprawdzenia.

A czy na pewno gra najlepiej akurat na kablach, które ma? Skąd mieć pewność bez sprawdzenia.

Napisałeś jasno "żeby nie pogorszyć dźwięku" czyli założenie nie obejmuje polepszenia :) Ale następne pytanie. Skąd wiadomo, że to najlepiej grający system, skoro sprawdzasz go na przypadkowych kablach, co do których nie masz pewności, czy ten system gra na nich najlepiej?

• Redaktorzy

Takie postawienie problemu jest fałszywe, bowiem wyklucza jakiekolwiek rozwiązanie. Gdyby przyjąć ten tok rozumowania, jedynym wyjściem jest usiąść jak Budda i spoglądać w swój pępek.

Jest całkiem logiczny, załóżmy czystko hipotetycznie, że skoro porównuję jakieś elementy systemu i spinam to kablami, które zmieniają też dodatkowo dźwięk, to nie mam szans na poprawne wysunięcie wniosku, czy te dwa elementy dobrze ze sobą współpracują, ponieważ kable też wprowadzają zmiany, więc nie mam pewności, czy dane okablowanie nie tworzy mi fałszywego obrazu. To tak jakbym chciał przez brudną szybę dostrzec, czy kartka papieru po drugiej stronie jest czysta.

Zawsze możesz napisać swój punkt widzenia na jakiej podstawie uważasz, że takie porównanie ma sens:) Jak dla mnie takie porównanie zakładając, że kable grają nie ma sensu.

czy te dwa elementy dobrze ze sobą współpracują, ponieważ kable też wprowadzają zmiany, więc nie mam pewności, czy dane okablowanie nie tworzy mi fałszywego obrazu.

tez tak mysle. Rownie dobrze mozna zropbic odwrotnie i dobierac te dwa elementy pod kabel....Moze to bedzie nastepny 'step' w endowym audio i kable beda glownym komponentem,a reszta przystawka....jak juz nie jest dla czesci :) (sic)

tez tak mysle. Rownie dobrze mozna zropbic odwrotnie i dobierac te dwa elementy pod kabel....Moze to bedzie nastepny 'step' w endowym audio i kable beda glownym komponentem,a reszta przystawka....jak juz nie jest dla czesci :) (sic)

Patrząc na niektórych tu wypowiadających się i na cenę kabli, które to czasami są w cenie sprzętu to chyba to się już dzieje :)

Najważniejsze są bezpieczniki, podstawki pod kable, kable zasilające, głośnikowe, sygnałowe, szafka na sprzęt. Dopiero później

kolumny, wzmacniacz, CD a na koniec to już pokój odsłuchowy.

A płyty to słuchania to już są zbędne - ważne, że posiadamy sprzęt :)

Patrząc na niektórych tu wypowiadających się i na cenę kabli, które to czasami są w cenie sprzętu to chyba to się już dzieje :)

Najważniejsze są bezpieczniki, podstawki pod kable, kable zasilające, głośnikowe, sygnałowe, szafka na sprzęt. Dopiero później

kolumny, wzmacniacz, CD a na koniec to już pokój odsłuchowy.

A płyty to słuchania to już są zbędne - ważne, że posiadamy sprzęt :)

płyty są zbędne bo mamy epokę przesyłu strumieniowego (serwery, strumieniowce, flac, wav, etc) :-)
  • 2 tygodnie później...

Sprawą oczywistą jest to że ludzie bronią kabli albo ze snobizmu bo je mają albo z chęci zysku bo nimi chandlują i tyle. Pamiętam test jakiegoś sprzętu gdzie redaktor pisze że podłączył coś interkonektem za 80kzł - no przecież to jest czysty kretynizm !!!!!

Widzę że dalej intensywnie piłujecie temat. ;)

Sprawą oczywistą jest to że...

A takie malarstwo? Obrazy, te sprawy, czaisz oczywiście o co chodzi. Taki Van Gogh i jego Słoneczniki. Cena oryginału nooo... makabryczna i nawet sprzedać nie chcą. A po co tak? Wpisuję w google "Słoneczniki Van Gogh" i mam za 65zł.

Ukryta Zawartość

Są Słoneczniki? Są i w dodatku nowe. Nowe(!), a nie jakiś tam archaizm. Można? Można.

Albo zegarek z duszą za 2k? ;) Świat jest pełen wariatów.

PS. Przy okazji... ja akurat sieciówek nie rozróżniam, ale... niestety rozróżniam CD, IC i głośnikowe. Tak więc, zdrowy niestety nie jestem. hihi ;)

Ukryta Zawartość

Śledzę ten wątek od jakiegoś czasu i zwyczajnie mnie już mdli. Takie pitolenie że ktoś nie ma żadnych doświadczeń ale wierzy albo nie wierzy, to sobie wiecie gdzie można... Ktoś słyszy i kupuje, albo nie słyszy i nie kupuje, i tyle. Po co wypowiadają się ci co nie słyszeli a nie wierzą, za to będą utyskiwać, cóż, niech im dalej żal d..ę ściska ;)

Każdy wydaje pieniądze na to na co ma ochotę. Ja sieciówki nieco słyszę, ale w moim systemie rewolucji nie robią, takie tam niuansiki. Ale jak ktoś lubi, to czemu nie, jeśli go na to stać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.