Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry obraz czy zdrowe oczy?

marianek

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy szukaja jak najlepszego obrazu i nikt nie zastanawia sie jak wpływa on na oczy.Szukając w sieci mozna znalezc wszystko tylko nie to czego sie szuka.Najwieksze mity dotyczą wpływu technologii odtwarzania na wzrok.Najgorszy wpływ ma crt-migocze,promieniuje,plazma migocze tylko lcd ma stabilny obraz.Zagłębiając sie w zagadnienie doszedłem do wniosku ze zgodnie z teorią Kopernika -gorszy towar wypiera lepszy.Najlepszy dla oczu jest crt,migotanie przy 50 hz jest wieksze niz w kinie 24 hz jak twierdzą fachowcy?Kuchenka mikrofalowa 100 razy bardziej promieniuje a nikt jej nie wyrzuca.Wojna lcd-pdp jest taka sama-gorszy lcd wypiera z rynku pdp.Najdziwniejsze jest to ze lcd podswietlane sa lampami ccfl i ledami.Czy widział ktos jakie one daja widmo (spektrum swiatła)?Ludzkie oczy przyzwyczajone są tylko do pełnego spektrum (słońce) dlatego zarowki energooszczedne i ledy wydaja takie koszmarne swiatło.W sieci znalazłem wpisy stwierdzajace-na crt mogłem oglądac wiele godzin az bolały oczy, po kupieniu lcd ledwo mozna wytrzymac 3 godz. a na ledach jeszcze gorzej.Niektorzy ekscytuja sie oledami-a czy porównywał ktos nokie albo samsunga na superamoledzie ze zwykłym lcd?Ja tak,amoled koszmarnie swieci po oczach a kolory na tablicy testowej wyglądaja skandalicznie.Marketing robi cuda i tak wszyscy bedą kupowac gorszą technologie.

https://www.audiostereo.pl/topic/86232-dobry-obraz-czy-zdrowe-oczy/

Miałem w domu dobry CRT 100Hz. Przerzuciłem się na LCD IPS na ledach. Żadnego dyskomfortu przy długim siedzeniu. Trzeba tylko obniżyć do odpowiedniego poziomu podświetlenie matrycy. W pracy 8 godzin LCD, lekkie zmęczenie oczu jest ale da się przeżyć. Co do Oleda to mam Sasmung Wave. Kolory w multimediach i teledyskach, które często oglądam są świetne, nasycone. Bardzo mi się podobają. Do pracy by się nie nadał taki ekran ale nie do tego służy. Taki jest stan techniki. Ja jestem zadowolony, ciągle mam w pamięci VHS. No wolę jednak jakoś LCD plus film w HD.

W ciągu trzech miesięcy oglądania LCD wzrok pogorszył mi się bardziej, niż oglądając do tej pory CRT przez całe dotychczasowe życie (a już trochę przeżyłem ;) :) ).

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

A ja przeżyłem również troszkę.

Na monitorach LCD pracuję od 15 lat. I nie po 6h dziennie tylko 10-16...

TV również LCD.

Fakt są to dobre sprzęta, ale jednak LCD.

Trzeba ustawić sobie właściwe jasność, kontrast, kolory,... tak jak napisał Uriel.

W pracy mam 2 LCD 22cale obok.

Wzrok, mam wrażenie poprawia mi się odkąd skończyłem z CRT. A przed CRT swoje również przesiedziałem (poprzednie 15 lat nie licząc TV). Ktoś ma dłuższe doświadczenia?

Mam całkowicie odmienne wrażenia, przy crt po 1,2 h czułem zmęczenie wzroku, po kilkugodzinnej sesji wieczornej przy crt miałem przekrwione oczy, przy dobrym lcd mogę siedzieć kilka h i oczy "nie wypadają".

po crt - głowa bolała od promieniowania

po LCD (monitor, tv) - wszystko jest ok

po plaźmie - ok

po tv LED - ok

jedyne co wydaje mi się zauważyłem - na LCD, zwłaszcza na LED, kolory są nieco bardziej męczące, jaskrawe...

na plaźmie mimo że są bardziej nasycone i żywsze, to obraz wydaje się spokojniejszy, nie męczy... nie ma to nic wspólnego z jasnością, kontrastem, podświetleniem, dotyczy to zarówno ciemnych jak i jasnych nastawów

Monitory czy słuchawki -niestety wszystko to negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Po przejściu z crt na lcd wzrok niestety automatycznie nie ulegnie poprawie, jedynie mniej będzie się psuć.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dlatego trzeba kupić sobie projektor i nie oglądać ogłupiającej telewizji ;). A dla tych którzy pracują przy LCDekach dobrej rady nie mam :)

Pozdrawiam

Podłącz sobie komputer pod projektor i popracuj ;)

10 godzin.

Wszyscy szukaja jak najlepszego obrazu i nikt nie zastanawia sie jak wpływa on na oczy.Szukając w sieci mozna znalezc wszystko tylko nie to czego sie szuka.Najwieksze mity dotyczą wpływu technologii odtwarzania na wzrok.Najgorszy wpływ ma crt-migocze,promieniuje,plazma migocze tylko lcd ma stabilny obraz.Zagłębiając sie w zagadnienie doszedłem do wniosku ze zgodnie z teorią Kopernika -gorszy towar wypiera lepszy.Najlepszy dla oczu jest crt,migotanie przy 50 hz jest wieksze niz w kinie 24 hz jak twierdzą fachowcy?Kuchenka mikrofalowa 100 razy bardziej promieniuje a nikt jej nie wyrzuca.Wojna lcd-pdp jest taka sama-gorszy lcd wypiera z rynku pdp.Najdziwniejsze jest to ze lcd podswietlane sa lampami ccfl i ledami.Czy widział ktos jakie one daja widmo (spektrum swiatła)?Ludzkie oczy przyzwyczajone są tylko do pełnego spektrum (słońce) dlatego zarowki energooszczedne i ledy wydaja takie koszmarne swiatło.W sieci znalazłem wpisy stwierdzajace-na crt mogłem oglądac wiele godzin az bolały oczy, po kupieniu lcd ledwo mozna wytrzymac 3 godz. a na ledach jeszcze gorzej.Niektorzy ekscytuja sie oledami-a czy porównywał ktos nokie albo samsunga na superamoledzie ze zwykłym lcd?Ja tak,amoled koszmarnie swieci po oczach a kolory na tablicy testowej wyglądaja skandalicznie.Marketing robi cuda i tak wszyscy bedą kupowac gorszą technologie.

Kolejny trol

Może nie potrafił się odpowiednio wysłowić? :)

Marketing faktycznie robi cuda. Kupujemy niby w tej samej cenie coraz to nowsze urządzenia, jednakże często zawarte są w nim dużo gorszej jakości komponenty bezpośrednio wpływające na gorszą jakość.

W pierwszej kolejności należy powiedzieć że dla wzroku najbardziej destrukcyjne jest częste patrzenie się na monitor komputerowy, ponieważ wzrok ludzki nie jest zaprogramowany na ciągłe patrzenie się z bliska a raczej do patrzenia na średnie i dalekie odległości. Nie wchodząc w sczegóły, po iluś tam latach będziemy coraz gorzej widzieć kolory (będą coraz to bledsze, czyż komputerowcy nie narzekają że z roku na rok trawa jest bledsza ?) znacznie pogorszać będzie się ostrość widzenia a także wszystkie inne odległości oprócz tej z której zwykle patrzymy na monitor będą miały zaburzone parametry postrzegania. Dlatego w kontekście tego że jest to forum o tematyce audio, to raczej (mimo wszystko) bym rekomendował o odchodzenie od tzw pc audio (aby chociaż przez ten czas chronić oczy) na rzecz rozwiązań sieciowych gdzie zarządzanie muzyką odbywa się za pośrednictwem pilotów w rodzaju ipoda czy też telefonów z androidem czy też na ekranie tv (w tym ostatnim przypadku będzie najzdrowiej dla wzroku), bo pomimo tego że wtedy też patrzymy (na sterownik) niby z bliska to jednak w przerwach nawigowania oko łapie ostrość na obiekty pomiędzy (a także w górę, w bok itp) tym sterownikiem i w ten sposób nie adoptuje/optymalizuje się tak na amen na daną odległość tak jak przy sterowaniu na monitorze np winampem gdzie na dużym monitorze najczęściej w przrwie w nawigowaniu po play liście oczy najcześciej nadal śmigają po ekranie monitora co gruntuje/szlifuje tą odaptację.

Następna zaleta sieciowego sterowania muzyką z dala od kompa to inny sposób siedzenia niż przy biurku gdzie sposób siedzenia powoduje skrzepy żylne (bezpośrednie zagrożenie życia). Tyle jest teraz ergonomicznych foteli (nie do biurka) gdzie można przez długi czas wygodnie (a nawet z masażem) i zdrowo słuchać i zarządzać z tego miejsca muzyką.

• 2 tygodnie później...

Wystarczy znalezc w sieci spektra slonca i porownac z led i ccfl-jak ktos nie widzi roznicy to trzeba isc do lekarza tego od oczu.Jezeli lcd jest takie dobre to dlaczego chyba we wszystkich studiach postprodukcji filmow uzywa sie crt?

To raz.

A dwa:

Co ma do tego słońce?!

W jaskiniach ludzie siedzieli przy ogniu, potem w domach przy świecach...

Wiesz jakie to inne spektrum niż słoneczne!?

Czego te porównania mają dowodzić?

Dalej dużą część dnia spędzamy na słońcu :)

Można by zażartować: odczytałbyś coś z tarczy słonecznej... ;)

Siedząc przed monitorem koncentrujemy się na obrazie i mimowolnie zapominamy mrugać. I to jest najpoważniejsza przyczyna która bezpośrednio wpływa na pogorszenie wzroku.

Na eizo ich nie stac bo kręcą na red-ach lub skanują w 4k!Ludzkie oczy od setek tysiecy lat są przyzwyczajone do słonca (chociaz UV powoduje zaćme)a swiatło ze swieczki czy zwykłej zarowki jest duzo lepsze niz ze swietlowki i leda.W sieci jest jest duzo informacji na ten temat.Dlaczego w prasie nie ma porownan topowych crt (loewe,philips)z super ledowymi samsungami?Bo by sie okazalo ze kupujemy drogi produkt o gorszym obrazie.Powolywanie sie na hd jest nie do konca trafne bo lcd full hd podczas ruchu ma nizsza rozdzielczosc niz pdp 720p.W ogole full hd to marketing bo nikt nie rozrozni na 60 calach z 4m czy jest 1080 czy 720p-jak ktos nie wierzy to niech sobie powiesi w ciemnym pokoju na scianie gazete i sobie poczyta- oczywiscie z podswietleniem ledowym.

...

-jak ktos nie wierzy to niech sobie powiesi w ciemnym pokoju na scianie gazete i sobie poczyta- oczywiscie z podswietleniem ledowym.

Właśnie zrobiłem to przy latarce Ledlanser H7.

I co?

Ale Marianku, powiedź jaki masz cel w wątku?

Podyskutować?

Czy może na wzór tych naszych znudzonych Kolegów z wątków o SACD choćby, chcesz ponarzekać...?

Na eizo ich nie stac bo kręcą na red-ach lub skanują w 4k!Ludzkie oczy od setek tysiecy lat są przyzwyczajone do słonca

Czyli CRT świeci niczym słońce - very interesujące x-P

Powolywanie sie na hd jest nie do konca trafne bo lcd full hd podczas ruchu ma nizsza rozdzielczosc niz pdp 720p.

Czego "dowodem" są LCD z rozdzielczością obrazu ruchomego 1080 linii. (nie twierdzę że nie ma takich które mająnp. 500 linii). Tak czy inaczej spamujesz.

W doswiadczeniu z gazetą (czytaną z 4m) chodzi o rozdzielczosc a nie o swiatło led-jak ktos ma jeszcze wątpliwosci to niech sprobuje zobaczyc piksele na matrycy i z jakiej odległosci je widac i porownac to z tv full hd.Nic na ziemi nie swieci jak slonce,wie o tym kazdy profesjonalny fotograf.Wynika z tego ze swietlowki i ledy mają naturalne swiatło i z ich podswietleniem powstają wierne kolory i szczegoly w cieniach.Są lcd 4k no i kto widzi taką rozdzielczosc w ruchu z 4m?

• 3 tygodnie później...

Tv 3D z okularami to dopiero jest wzrokopsuj nie dość że miga z lewego do prawego to jeszcze w większości te telewizorki mają bardzo nienaturalne kolory, a o ostrości obrazu w tej technologi można jeszcze będzie długo pomarzyć

Bardzo długo pracowałem na CRT. Najpierw wogóle nie było LCD, potem zbyt drogie i małe. Ciężko było na rozsądnym pułapie cenowym uzyskać włąściwe odwzorowanie kolorów. Obraz zawzyczaj był przekontrastowany. CRT łatwiej dawały się kalibrować sprzętowo i zachowywały lepszą liniowość. W końcu jednak przesiadłem się na LCD. Od razu odczułem ulgę dla oczu. Dawniej po pracy 10-12 h nie mogłem obyć się bez kropel do oczu i bólu głowy. Teraz jest wyraźnie lepiej. Dodatkowo zmienność kolorów w czasie również jest mniejsza. Tylko LCD :)

Miałem w domu dobry CRT 100Hz. Przerzuciłem się na LCD IPS na ledach. Żadnego dyskomfortu przy długim siedzeniu. Trzeba tylko obniżyć do odpowiedniego poziomu podświetlenie matrycy.

I tu tez jest duzy problem. Wiele osob oglada TV przy maksymalnym ustawieniu podswietlenia (o kontrascie nie wspomne), o ile w bialy dzien jest ok to po zmroku oczy sie mecza juz po kilkunastu minutach. A potem czytamy bzdety jak powyzej. Ja u siebie w dzien mam ustawione jakies 90% podswietlenia i w miare sciemniania sie otoczenia TV tez sie sciemnia gdzie w zupelnej ciemnosci swieci moze na 30%. Moza wtedy ogladac TV godzinami. Wezcie sie za ustawienia w menu, a nie jedziecie na fabrycznych, albo spisujecie dane z pisemek Video, ktore mozna wsadzic w buty.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.