Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  120 członków

Simaudio Klub
IGNORED

Simaudio CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, Silver_85 napisał:

Teraz kilka pytań do znawców tych wzmacniaczy. Trzymacie je w stand by ? Z tego co czytałem ciągną prawie tyle samo prądu  co włączone bez sygnału ?

Nie jestem znawcą ale odpowiem, jak wygląda to u mnie.

Mam dwa tryby stand-by:

1-standardowy - wzmacniacz odłącza tylko głośniki, wyświetlacz i diodę, natomiast reszta jest pod prądem. Pobór mocy w tym ustawieniu to około 40W.

2-ekonomiczny - odłączane jest wszystko poza zasilaczem. Pobór około 11W. Taką opcję mam w ustawieniach.

Ja zawsze na noc wyłączam wzmacniacz heblem z tyłu. Nie jestem zwolennikiem marnowania energii oraz trzymania elektroniki zawsze pod napięciem, a szczególnie końcówek mocy. Natomiast kiedy w trakcie dnia przerywam słuchanie, to wyłączam wzmacniacz pilotem więc pod napięciem jest tylko zasilacz.

Oczywiście po całkowitym wyłączeniu wzmacniacza i ponownym włączeniu musi minąć około godziny, zanim wzmacniacz zacznie grać całym spektrum dźwięków.

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

1 minutę temu, Franz-007 napisał:

Nie jestem znawcą ale odpowiem, jak wygląda to u mnie.

Mam dwa tryby stand-by:

1-standardowy - wzmacniacz odłącza tylko głośniki, wyświetlacz i diodę, natomiast reszta jest pod prądem. Pobór mocy w tym ustawieniu to około 40W.

2-ekonomiczny - odłączane jest wszystko poza zasilaczem. Pobór około 11W. Taką opcję mam w ustawieniach.

Ja zawsze na noc wyłączam wzmacniacz heblem z tyłu. Nie jestem zwolennikiem marnowania energii oraz trzymania elektroniki zawsze pod napięciem, a szczególnie końcówek mocy. Natomiast kiedy w trakcie dnia przerywam słuchanie, to wyłączam wzmacniacz pilotem więc pod napięciem jest tylko zasilacz.

Oczywiście po całkowitym wyłączeniu wzmacniacza i ponownym włączeniu musi minąć około godziny, zanim wzmacniacz zacznie grać całym spektrum dźwięków.

tak masz w 240i? 

Wyłączanie heblem??... no nie wiem... trzeba wstać z kanapy. W moim wieku to zaczyna być już sport ekstremalny  😉

Lubię sobie pogrywać ... 

5 minut temu, Pantaleon napisał:

tak masz w 240i? 

Wyłączanie heblem??... no nie wiem... trzeba wstać z kanapy. W moim wieku to zaczyna być już sport ekstremalny  😉

Powiem Ci, że przez całą tę aferę Covidową, zrobił się ze mnie taki kanapowiec, że trochę "sportu" jest wskazane 😉. A też już najmłodszy nie jestem. Ale jutro jest w planach inauguracja sezonu rowerowego 😁.

Edytowane przez Franz-007

Teraz, Franz-007 napisał:

Powiem Ci, że przez całą tę aferę Covidową, zrobił się ze mnie taki kanapowiec, że trochę sportu jest wskazane 😉. A też już najmłodszy nie jestem.

Jeśli chodzi o sport w erze coviodu, to ja świetnie podbiegam do lodówki ... a jak już dobiegnę to nie muszę się schylać. 

Niestety sprzęt grający mam na wysokości kolan - bałbym się, że się nie wyprostuję, (jak już go wyłączę heblem) 😃

Lubię sobie pogrywać ... 

8 minut temu, Pantaleon napisał:

Niestety sprzęt grający mam na wysokości kolan

Ja też, dlatego jak przepinam czasami przewody to korzystam z audiofilskiego zydelka 😎. Ale pstryk hebelkiem jeszcze mam opanowany 😁.

A do lodówki też na szczęście nie muszę się schylać, a dziś wieczorem, otwierałem ją już jak na razie cztery razy, ale wieczór długi.... Oczywiście nie mówimy tu o jedzeniu, bo to niezdrowo jeść dużo wieczorem 😇.

Edytowane przez Franz-007

2 godziny temu, Franz-007 napisał:

Jakie wstawiłeś?

Wiesz co, tutaj nie ma dużego pola do popisu.  Nie chciałem  nic kombinować z otworami i obudową, więc odpuściłem WBTy chociaż teraz wiem, że chyba WBT 0708Cu nextgen by dały radę, chodzi o rozstaw między zaciskami. Może jeszcze się pokuszę, ale jak mi ściągną ich nowszą wersję  "E", bo wszędzie dostępna "D".

A więc, wziąłem Viablue T6s Binding posts, bardzo porządne. 

Mam foto jak to wygląda VB vs fabryczne. 😁

Mam już pomysł na pójście troszkę dalej, ale muszę przemyśleć i na razie poczekać na efekt końcowy tych Viablue, chociaż już słychać, że jest w pytę lepiej.

Poniżej te same modele WBT 708 Cu, a różne wymiary.

Screenshot_20210415-195715_Adobe Acrobat.jpg

Screenshot_20210415-195654_Adobe Acrobat.jpg

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

9 godzin temu, sir.jax napisał:

Mam foto jak to wygląda VB vs fabryczne. 😁

To wrzuć, chętnie popatrzę, mimo, że na razie nie zamierzam nic zmieniać. Ale warto być dobrze poinformowanym 😉.

12 godzin temu, Pantaleon napisał:

Od ponad dekady Hegel jest opiewany w pieśni, wierszach i prozie, przez wszystkich złotouchych recenzentów. Przyznam, że nie znam ostatniej serii "90" ale wcześniejsze graty miałem w uszach wielokrotnie ... i nic z tych achów i ochów nie rozumiem.

Ja też 😉 , syn kupił 220i i w porównaniu do H80, Moon gra spójnym dźwiękiem, bez problemu wysterował moje 3-drożne zestawy z 12" głośnikiem na dole.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Mam WBT-0610 Cu i Viablue T6S BANANA

Po zamontowaniu WBT wysokie "sykały,cykały", narzucała się dziwna detaliczność, po "wygrzaniu" czasie się uspokoiło i raczej miedzy tymi firmami (materiałami) nie ma różnic

Edytowane przez .:Gerard:.
4 godziny temu, Franz-007 napisał:

To wrzuć, chętnie popatrzę, mimo, że na razie nie zamierzam nic zmieniać. Ale warto być dobrze poinformowanym 😉.

A może na PW?

Edytowane przez sir.jax

48 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Mam WBT-0610 Cu i Viablue T6S BANANA

Po zamontowaniu WBT wysokie "sykały,cykały", narzucała się dziwna detaliczność, po "wygrzaniu" czasie się uspokoiło i raczej miedzy tymi firmami (materiałami) nie ma różnic

Ty mówisz o bananach...

WBT 610 Cu, to banany, a nie gniazda, ale 0708 Cu nextgen i 0703 Cu nextgen są chwalone, w WBT jest mniej żelastwa. 

Ja już 3 dobę gram non stop na razie jest bardzo ok, na pewno lepiej niż na fabrycznych blaszkach,  żadnego kłucia i syczenia.

13 minut temu, sir.jax napisał:

😁

IMG_20210414_233008.jpg

IMG_20210414_233025.jpg

Nie znam 610 Cu, ale 0708 i 0703 są chwalone, w WBT jest mniej żelastwa. 

Ja już 3 dobę gram non stop na razie jest bardzo ok, na pewno lepiej niż na fabrycznych blaszkach,  żadnego kłucia i syczenia.

Nie będę Nickow podawał, nie tylko ja zauważyłem "chyrakterystyczna detaliczność"  na poczatku użytkowania WBT, takze gniazda 
Mam oryginalne kable Viablue z wtykami i jedną stronę wymieniałem na WBT dlatego zauważyłem zmiany
Moze wtyki Viablue sa inna technika wytwarzane i proces wygrzewania nie ma wielkich zmian, nie wiem

Edytowane przez .:Gerard:.
13 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Nie będę Nickow podawał, nie tylko ja zauważyłem "chyrakterystyczna detaliczność"  na poczatku użytkowania WBT, takze gniazda 
Mam oryginalne kable Viablue z wtykami i jedną stronę wymieniałem na WBT dlatego zauważyłem zmiany
Moze wtyki Viablue sa inna technika wytwarzane i proces wygrzewania nie ma wielkich zmian, nie wiem

No tak, to wiem.

Po czasie dopiero się normuje, podobnie piszą o wtykach Furutecha.

Tutaj w VB jest dużo żelastwa, trzeba czekać pewno dłużej niż z WBT.

Od wczoraj miejsce Lumina D2 zajął 680D. Zestaw skompletowany i w zasadzie w najbliższym czasie ostateczny. Różnica względem D2 ogromna. Aplikacja MiND również rewelacyjna- szybka- stabilna oraz w języku polskim. Pod względem obsługi Lumin również jest w czołówce stad delikatna obawa była jak będzie z MiND. 
Nie jestem specem w opisywaniu dźwięku jednak nabrał powietrza, jest dokładniejszy i taki krystalicznie czysty. Całość połączona Nordost XLR Tyr 2 a głośnikowe banany z Wrocławskiej Manufaktury The Next Level. 
Oby było nas więcej (fanów marki) względem komercyjnej konkurencji.

Godzinę temu, Melond napisał:

Od wczoraj miejsce Lumina D2 zajął 680D. Zestaw skompletowany i w zasadzie w najbliższym czasie ostateczny. Różnica względem D2 ogromna. Aplikacja MiND również rewelacyjna- szybka- stabilna oraz w języku polskim. Pod względem obsługi Lumin również jest w czołówce stad delikatna obawa była jak będzie z MiND. 
Nie jestem specem w opisywaniu dźwięku jednak nabrał powietrza, jest dokładniejszy i taki krystalicznie czysty. Całość połączona Nordost XLR Tyr 2 a głośnikowe banany z Wrocławskiej Manufaktury The Next Level. 
Oby było nas więcej (fanów marki) względem komercyjnej konkurencji.

Drogi Kolego Melond,

po pierwsze szczerze gratuluję i chorobliwie zazdroszczę - świetna maszyna.

po drugie - porównywanie 680tki do D2, przy 4,5-krotnej różnicy w cenie, jest mocno niesportowym zachowaniem i przypomina kopanie leżącego - fee.... 😉

Lubię sobie pogrywać ... 

W dniu 18.04.2021 o 13:54, Pantaleon napisał:

Drogi Kolego Melond,

po pierwsze szczerze gratuluję i chorobliwie zazdroszczę - świetna maszyna.

po drugie - porównywanie 680tki do D2, przy 4,5-krotnej różnicy w cenie, jest mocno niesportowym zachowaniem i przypomina kopanie leżącego - fee.... 😉

Dziękuje kolego Pantaleon. Trzeci wieczór ze skompletowanym Moonem - Nirvana prawie osiągnięta (kiedyś fajnie by było dorzucić drugiego 860 i jako Monobloki grać).

Mam pytanie odnośnie aplikacji MiND a dokładnie chodzi o radio. W Luminie stacje były załadowane z Tunein Radio który był logowany w aplikacji Lumina. Tutaj takiej możliwości nie widzę. Nie czepiałbym się jednak nie mogę znaleźć jednej stacji która żona chętnie słuchała („Radio Record- Chill out”- stacja z Rosji). Próbowałem ja znaleźć na wszystkie sposoby ale nie ma. Czy można łączyć MiND z Tunein?

Pozdrawiam

3 minuty temu, Melond napisał:

Dziękuje kolego Pantaleon. Trzeci wieczór ze skompletowanym Moonem - Nirvana prawie osiągnięta (kiedyś fajnie by było dorzucić drugiego 860 i jako Monobloki grać).

Mam pytanie odnośnie aplikacji MiND a dokładnie chodzi o radio. W Luminie stacje były załadowane z Tunein Radio który był logowany w aplikacji Lumina. Tutaj takiej możliwości nie widzę. Nie czepiałbym się jednak nie mogę znaleźć jednej stacji która żona chętnie słuchała („Radio Record- Chill out”- stacja z Rosji). Próbowałem ja znaleźć na wszystkie sposoby ale nie ma. Czy można łączyć MiND z Tunein?

Pozdrawiam

2x860... piękna perspektywa - jednak bez wzmocnienia stropów się nie obejdzie 😃

Radio Record- Chill out istnieje i gra bez problemu (mp3/320kbps). Znalazłem ją bez najmniejszego problemu (choć Radio Record ma kilkadziesiąt różnych stacji, więc trzeba się przekopać). Odnajdziesz ją bardzo prosto: W menu biblioteki wybecz "Radio" a potem kliknij w lupę wyszukiwania i wpisz Radio Record.

Nie wiem, co to jest Tunein, ale chyba nie ma to większego zastosowania w aplikacji MiND. Myślę, że jesteś w stanie znaleźć każdą stację sposobem jak wyżej.  

Lubię sobie pogrywać ... 

7 minut temu, Pantaleon napisał:

2x860... piękna perspektywa - jednak bez wzmocnienia stropów się nie obejdzie 😃

Radio Record- Chill out istnieje i gra bez problemu (mp3/320kbps). Znalazłem ją bez najmniejszego problemu (choć Radio Record ma kilkadziesiąt różnych stacji, więc trzeba się przekopać). Odnajdziesz ją bardzo prosto: W menu biblioteki wybecz "Radio" a potem kliknij w lupę wyszukiwania i wpisz Radio Record.

Nie wiem, co to jest Tunein, ale chyba nie ma to większego zastosowania w aplikacji MiND. Myślę, że jesteś w stanie znaleźć każdą stację sposobem jak wyżej.  

Tak robiłem a nawet wybrałem wszystkie stacje z Rosji i przeszukałem. 
Sprobuj znaleźć to radio ze zdjęcia które wysłałem ?

obrazek PNG.png

9 minut temu, Melond napisał:

Tak robiłem a nawet wybrałem wszystkie stacje z Rosji i przeszukałem. 
Sprobuj znaleźć to radio ze zdjęcia które wysłałem ?

obrazek PNG.png

W Moon Controller pokazuje się chyba z "tablicą zastępczą" ale gra bez problemu:

IMG_1545.JPG

Naliczyłem ok. 75 ich stacji stacji o różnym repertuarze.

Lubię sobie pogrywać ... 

10 minut temu, Pantaleon napisał:

W Moon Controller pokazuje się chyba z "tablicą zastępczą" ale gra bez problemu:

IMG_1545.JPG

Naliczyłem ok. 75 ich stacji stacji o różnym repertuarze.

Sugerowałem się wyglądem okładki i nie włączyłem tego co było wielkim błędem 😜 Porównałem repertuar i to właśnie to... Dzięki Pantaleon👍

Teraz, Melond napisał:

Sugerowałem się wyglądem okładki i nie włączyłem tego co było wielkim błędem 😜 Porównałem repertuar i to właśnie to... Dzięki Pantaleon👍

Przyjemność po mojej stronie.

Miałem ułatwione zadanie ... nigdy nie widziałem okładki 😁

Zacząłem się zastanawiać jak Ruscy się sami w tym nie gubią ... ponad 70 stacji radiowych pod tym samym szyldem. 

Lubię sobie pogrywać ... 

Panowie czy z poziomu aplikacji MiND można sterować głośnością również urządzeniami podpiętymi innych firm? Ja mam simlinkiem połączone wszystko i na preampie zmienia się ustawienie głośności jak z pilota. Znajomy który ma na oku Moona ma preamp innej firmy i ciekawy jest czy działa tak samo.

Godzinę temu, Melond napisał:

Panowie czy z poziomu aplikacji MiND można sterować głośnością również urządzeniami podpiętymi innych firm? Ja mam simlinkiem połączone wszystko i na preampie zmienia się ustawienie głośności jak z pilota. Znajomy który ma na oku Moona ma preamp innej firmy i ciekawy jest czy działa tak samo.

Niestety, obawiam się, że bez organoleptycznego przetestowania nie da się powiedzieć, czy symlink zadziała z innym niż Moon urządzeniem. 

Sterowanie pre z apki, to faktycznie bardo przydatna kwestia - zwłaszcza, że piloty Moon'a to nie jest szczyt inżynierii i "dizajnu". Jednak, sterowanie głośnością, to tylko część przyjemności. Simlink w systemie Moon'a działa tak, że automatycznie ustawia pre / amp do wykorzystywanego źrodła. Kiedy mam we wzmacniaczu sygnał np. z dekodera TV (w nocy na słuchawkach oglądam TV), wystarczy, że kliknę "play" w apce (np. wybierając utwór w kolejce Tidal'a), żeby wzmacniacz przełączył się automatycznie na streamer. Więcej - jeśli do DAC'a podpięty jest transport CD (nie mam ale sprawdzałem), a w danej chwili DAC pobiera sygnał via USB z komputera, a  amp/pre przez przypadek jest ustawiony na odbiór sygnału z dekodera  TV, wystarczy kliknąć play na CD, żeby DAC przeskoczył na wejście CD (AES/EBU lub Coax) a wzmacniacz przeskoczył na wejście obsługujące DAC. W dodatku wszystko to jest w łatwy sposób konfigurowalne.

Szczerze mówiąc działa to zaje... i jest poważnym argumentem, przemawiającym za zakupem całego systemu Moon'a. Brzmienie to jedno ale komfort codziennego użytkowania, to prawie tak samo ważna kwestia.

Lubię sobie pogrywać ... 

6 godzin temu, Pantaleon napisał:

Niestety, obawiam się, że bez organoleptycznego przetestowania nie da się powiedzieć, czy symlink zadziała z innym niż Moon urządzeniem. 

Sterowanie pre z apki, to faktycznie bardo przydatna kwestia - zwłaszcza, że piloty Moon'a to nie jest szczyt inżynierii i "dizajnu". Jednak, sterowanie głośnością, to tylko część przyjemności. Simlink w systemie Moon'a działa tak, że automatycznie ustawia pre / amp do wykorzystywanego źrodła. Kiedy mam we wzmacniaczu sygnał np. z dekodera TV (w nocy na słuchawkach oglądam TV), wystarczy, że kliknę "play" w apce (np. wybierając utwór w kolejce Tidal'a), żeby wzmacniacz przełączył się automatycznie na streamer. Więcej - jeśli do DAC'a podpięty jest transport CD (nie mam ale sprawdzałem), a w danej chwili DAC pobiera sygnał via USB z komputera, a  amp/pre przez przypadek jest ustawiony na odbiór sygnału z dekodera  TV, wystarczy kliknąć play na CD, żeby DAC przeskoczył na wejście CD (AES/EBU lub Coax) a wzmacniacz przeskoczył na wejście obsługujące DAC. W dodatku wszystko to jest w łatwy sposób konfigurowalne

Szczerze mówiąc działa to zaje... i jest poważnym argumentem, przemawiającym za zakupem całego systemu Moon'a. Brzmienie to jedno ale komfort codziennego użytkowania, to prawie tak samo ważna kwestia.

Tak zgodzę się z toba w 100%. 
Pilot z mojego 740P FRM3 był reklamowany: czujnik ruchu od podświetlenia piszczał i pilot się zwiedzał pomagało tylko odkręcenie 3 śrubek i wyjęcie baterii - pilot cena katalogowa 1500zl!!!). Otrzymałem po 2 miesiącach nowy z Kanady. Teraz minęło 8 miesięcy od tej akcji i ponownie zareklamowałem bo przestało działać polowe podświetlenia i nie mogłem z niego wyłączać i włączać sprzętu. Zaznaczę ze używałem sporadycznie i nie powinno mieć miejsca takie coś w sprzęcie za te pieniądze. 

Po przygodach z pilotem ucieszyła mnie możliwość sterowania dosłownie wszystkim ze smartfona czy tabletu będąc nawet na drugim końcu domu! Jestem mega zadowolony ze tak to sobie wymyślili bo ułatwienie i wygoda ogromne.

2 godziny temu, Melond napisał:

Tak zgodzę się z toba w 100%. 
Pilot z mojego 740P FRM3 był reklamowany: czujnik ruchu od podświetlenia piszczał i pilot się zwiedzał pomagało tylko odkręcenie 3 śrubek i wyjęcie baterii - pilot cena katalogowa 1500zl!!!). Otrzymałem po 2 miesiącach nowy z Kanady. Teraz minęło 8 miesięcy od tej akcji i ponownie zareklamowałem bo przestało działać polowe podświetlenia i nie mogłem z niego wyłączać i włączać sprzętu. Zaznaczę ze używałem sporadycznie i nie powinno mieć miejsca takie coś w sprzęcie za te pieniądze. 

Po przygodach z pilotem ucieszyła mnie możliwość sterowania dosłownie wszystkim ze smartfona czy tabletu będąc nawet na drugim końcu domu! Jestem mega zadowolony ze tak to sobie wymyślili bo ułatwienie i wygoda ogromne.

Ja pilota nawet do ręki nie biorę (nawet nie specjalnie wiem, gdzie go zakopałem). W serii 6 i 7 pilot jeszcze jakoś wygląda w przypadku 3 i 4, to jest już wyjątkowej klasy i urody badziewie. Zachodzę w głowę, jak można wypuścić tak dobry, solidny i ... drogi sprzęt, z takimi pilotami. Rozumiem, że Simaudio bardzo stawia na apkę, ale co z tymi, co chcą mieć np. sam wzmacniacz lub pre?

Lubię sobie pogrywać ... 

• 2 tygodnie później...

WAŻNE INFO (zwłaszcza dla osób w zawałowej grupie ryzyka = 45+, jak ja):

Po włączeniu sprzętu, ok. 20:00, okazało się, że dźwięku ze streamera (Moon 280D) nie da się wydobyć - ani z NAS ani z TIDAL. Po kilku próbach, dziwięk się pojawiał na ułamek sekundy... co kilka sekund (czkawka).

Okazało się, że dostępna jest aktualizacja (chyba poważniejsza, sądząc po czasie trwania). Poinformował o niej Mind Controller. Po dokonaniu aktualizacji sytuacja wróciła do normy. Soft i appka działają poprawnie. 

Pozdr.

Lubię sobie pogrywać ... 

10 godzin temu, Pantaleon napisał:

WAŻNE INFO (zwłaszcza dla osób w zawałowej grupie ryzyka = 45+, jak ja):

Po włączeniu sprzętu, ok. 20:00, okazało się, że dźwięku ze streamera (Moon 280D) nie da się wydobyć - ani z NAS ani z TIDAL. Po kilku próbach, dziwięk się pojawiał na ułamek sekundy... co kilka sekund (czkawka).

Okazało się, że dostępna jest aktualizacja (chyba poważniejsza, sądząc po czasie trwania). Poinformował o niej Mind Controller. Po dokonaniu aktualizacji sytuacja wróciła do normy. Soft i appka działają poprawnie. 

Pozdr.

Mnie aktualizacja dopadła podczas słuchania muzyki o podobnej porze jak piszesz. Na wyswietlaczu pojawił się Update i po niecałych 5 minutach wszystko się zakończyło. Gramy dalej Panowie😍

Godzinę temu, Bogusław_59825 napisał:

hehe, a mój 280D działa normalnie .... bo nie mam Mind2 😄

Klasyczny przykład tzw. uczuć ambiwalentnych ... 😀

11 minut temu, Melond napisał:

Mnie aktualizacja dopadła podczas słuchania muzyki o podobnej porze jak piszesz. Na wyswietlaczu pojawił się Update i po niecałych 5 minutach wszystko się zakończyło. Gramy dalej Panowie😍

... i pięknie! 🤘

Lubię sobie pogrywać ... 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.