Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD rzęzi i skrzeczy

moonlit

Rekomendowane odpowiedzi

to chyba nie jest laser :( dzwięk to taki trzeszczący szum, wczoraj jeszcze grał idealnie, nie wiem czy to ma związek, ale wzmacniacz spowodował wczoraj spięcie takie że wywaliło korki a dziś pokopał mnie prądem, może to on zamordował towarzysza?

to chyba nie jest laser :( dzwięk to taki trzeszczący szum, wczoraj jeszcze grał idealnie, nie wiem czy to ma związek, ale wzmacniacz spowodował wczoraj spięcie takie że wywaliło korki a dziś pokopał mnie prądem, może to on zamordował towarzysza?

bez wizyty u specjalisty się nie obędzie, a swoją drogą to Twój wzmacniacz sam wywalił korki czy też mu pomogłeś w jakiś sposób?

Wzmak też do doktora...bo jest zabójcą ! :-)

Do doktora psychiatrii. Tylko on poradzi z takimi osobnikami :)

A tak przy okazji tego CD miałeś podpiętego pod wzmaka czy odrębnego gniazdka elektrycznego?

bez wizyty u specjalisty się nie obędzie, a swoją drogą to Twój wzmacniacz sam wywalił korki czy też mu pomogłeś w jakiś sposób?

To było tak... mam go (wzmak) podpiętego do 2 źródeł, do CD i PC, kabel do PC często odłączam przy komputerze - zamieniam na słuchawki. I leżał sobie swobodnie z tyłu odpięty, nie pamiętam, za czymś tam grzebałem w tych zwojach kabli i wtyczka dotknęła obudowy peceta, potem było już tylko wielkie łup, może też i iskry i wywaliło korki. Moja karta dźwiękowa też zginęła chyba...bo milczy...Pamiętam też że parę dni wcześniej wzmacniacz lekko mnie popieścił ale zignorowałem to...o ja głupi!

macieq71 dzięki za namiary!

Walnięcie ostre...wzmak, karta, odtwarzacz.....jakieś spięcie wywołałeś czy cóś....

M. Michalczyk na pewno to dobrze naprawi, nie wiem jedynie jakie koszty będą....

To może Arcam spalił się z frustracji, nie mógł znieść obecności kompa w torze? :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Walnięcie ostre...wzmak, karta, odtwarzacz.....jakieś spięcie wywołałeś czy cóś....

M. Michalczyk na pewno to dobrze naprawi, nie wiem jedynie jakie koszty będą....

To jest partacz nie fachowiec-nie jestem w tym stwierdzeniu odosobniony....umie wymienić bezpiecznik na 100%.

To jest partacz nie fachowiec-nie jestem w tym stwierdzeniu odosobniony....umie wymienić bezpiecznik na 100%.

Jesteś bardzo odosobniony.Wystarczy poczytać opinie o Michalczyku na Audiostereo.Michalczyk uratował sprzęt juz wielu ludziom.Generalnie czytając twoje wpisy na Audiostereo potrafisz tylko krytykować i nie masz nic mądrego do powiedzenia a masz sie za guru od audio - żenada.Skoro jesteś taki kozak to napraw ten uszkodzony sprzęt - pokaż klasę a jak tego nie potrafisz to idz sobie posluchaj muzyki i nie wpieprzaj się ze swoimi biednymi komentarzami w każdy wątek bo jestes na tym forum po prostu zbędny.

Bez odbioru

Czyżby komputer był nieuziemiony i przez to masz połowę napięcia sieci na obudowie?

Z pewnością, ciężko tak znać się na wszystkim

A po czym poznać że tak jest? Jak uziemić? Ale powiedzcie serio...da się Arcama uratować czy telepnął go na śmierć?

a może być tak że to nie ma żadnego związku ze spięciem tylko po prostu laser padł?

weź odtwarzacz pod pachę i idź do kolegi/koleżanki/sąsiada/sąsiadki* (*-niepotrzebne skreślić), podepnij do ichniego wzmacniacza i sprawdź

rozumiem że jak włożysz płytę to ją wczytuje?

Może tak, może nie...

Tak czy owak, napięcie niebezpieczne dla życia na obudowach urządzeń (między obudowami) to przyczynek do przeglądu instalacji i samych urządzeń.

Poproś kogoś z zaawansowanych Kolegów, najlepiej z uprawnieniami energetycznymi a na pewno znających się na elektryce.

Różnice potencjałów pomiędzy obudowami (masami) urządzeń są zjawiskiem normalnym pod warunkiem kiedy nie wywołują znacznych przepływów prądów. Wynikają one z obecności choćby pojemności pasożytniczych najczęściej pomiędzy uzwojeniami transformatorów zasilających...

Zawsze wiążą się z podpięciem wtyczek do różnych faz w mieszkaniu albo nawet tej samej ale w innej "gałęzi" instalacji, "odwrotnego" włączenia wtyczek...

Oprócz delikatnego mrowienia (np. czasami zbliżenie wierzchu dłoni do obudowy powoduje owo mrowienie) nie mogą powodować innych efektów.

Jak "palą się" bezpieczniki, skaczą iskry, trzaska, kopie to sytuacja jest poważna.

-

Wielkie dzięki, oczywiście wszystko posprawdzam, a odtwarzacz bez problemu wczytuje wszystkie płyty tylko dźwięk w głośnikach jest trzeszczący, da się usłyszeć charakter utworu w tych brudach i tyle. Po podpięciu do innego wzmaka jest to samo, natomiast inny odtwarzacz podłączony do wzmacniacza który wywołał spięcie gra ok. Dla tego zacząłem myśleć że zwarcie to może nie mieć związku z zepsuciem CD.

• 4 tygodnie później...

Wiem, też tak czuję że przepłaciłem, ale co zrobić, tu na forum dostałem tylko jeden kontakt do specjalisty. To gdzie i jak znaleźć kogoś kto zrobi to taniej? Nic tylko zostać serwisantem audio. Trudno.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.