Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do kina do 3000-3500 tyś

Avathar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jaki polecilibyście subwoofer do kina do 3000-3500 tys, myślałem o VELODYNE CHT-12Q lub 10 - chce mocnego kopnięcia i nisko schodzącego basu dużo niżej niż kolumny 603s3 - które w muzyce mają fajny basik. Dotychczas miałem ASW600 z B&W ale nie zachwycał mnie. pokój około 28m2.

Lubie też w muzyce posłuchać kolumn razem z SUBem.

Czy nie lepsze rozwiązanie np. 2 tańsze suby? - kiedyś słyszałem o takim rozwiązaniu.

Dziękuje i pozdrawiam.

Pokój ile ma metrów?

Jesli do 20 m2 to spoko wystarczy VELODYNE CHT-8Q, między 20 a 30 m2 to VELODYNE CHT-10Q, a 12 do większych.

Velodyne to bardzo dobre woofery. Mozna jeszcze zastanowić się np. nad REL T5, są bardzo podobne, jednak Velodyne ma sterowanie pilotem i automatyczne ustawianie z wykorzystaniem mikrofonu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Przecież jak byk napisane: pokój ma 28m kw!

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Witaj,

oczywiście Velodyne do bardzo dobra propozycja, jednak w Twojej konfiguracji koniecznie posłuchałbym jeszcze subwoofer REL R218. Po odsłuchach sam zdecydujesz, który bardziej będzie Ci odpowiadał.

Zapraszam na odsłuchy,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

chce mocnego kopnięcia i nisko schodzącego basu dużo niżej niż kolumny 603s3 - które w muzyce mają fajny basik. Dotychczas miałem ASW600 z B&W ale nie zachwycał mnie. pokój około 28m2.

Jedno jest pewne, przy pokoju 28m2 i oczekiwaniu mocnego i niskiego basu nie powinno się schodzić poniżej 30 cm średnicy, 15 cali bardziej wskazane.

Takie parametry ma Jamo D7. Bas zaczyna się od prawdziwych 20Hz i to się wyraźnie na sobie odczuwa...

A dostaniesz go poniżej 3000pln...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Gdzie?

U mnie jest jeden zbędny.

W razie co to pisać proszę na : [email protected]

Rozumiem, ale od tego to jest zdaje się dział ogłoszeń?

Pytałeś gdzie? - to masz odpowiedź...

Pytałem gdzie niby za tyle można kupić nowego, nie odwracaj kota ogonem

ps. swoją ścieżką to długo już się z nim bujasz, można przez to że głośnik miałeś wymieniany?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - do kina i tej wielkości pokoju coś małego, kompaktowego i dzikiego bym brał.....te wymienione Velodyne przy tym to popierdółki zabawkowe dla dzieciaczków wierzącym pismakom niczym prorokom....wiem, bo porównywałem łeb w łeb w sklepie.....że droższy ? katalogowo tak....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zabawki ? - szkoda gadać. Velodyne to firma która robi tylko subwoofery. Jeszcze jest jamo c80 .

Piszę o modelach 10-12....a Paradigm to firma, która też nie wyleciała sroce spod ogona w subach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - i to nawet tych z najwyższej półki....

Ukryta Zawartość

Mieści się w budżecie jak się trochę poszpera...poza tym Avathar chce naprawdę mocnego kopnięcia i nisko schodzącego basu, a mały buldog Paradigma deklasuje właśnie pod tym względem tanie Velodyne.....nie sprawdzałem jak w muzyce, ale w kinie w sklepie była absolutna deklasacja tak 10-tki jak i 12-tki Velodyne.....poza tym jesteśmy w zakładce kino domowe, a więc na pewno jest nacisk większy na kino.....

Wydaje się jednak, że buldog byłby wystarczająco szybki też w muzie.....

była absolutna deklasacja tak 10-tki jak i 12-tki Velodyne.....poza tym jesteśmy w zakładce kino domowe, a więc na pewno jest nacisk większy na kino.....

zyzio kto z twoich znajomych sprzedaje tego Paradigma, że takie pierdoły o Velodyne sadzisz? Paradigm w budżecie do 4000zł to jest jedna wielka łupanka z dudniącym i wielkim drewnianym basem. W sklepie o powierzchni 300m2 to może i fajnie wyszedł ale jak go wstawisz do pokoju 30m2 to już będzie rozpacz. W wooferach nie chodzi o to kto przyłoży mocniej, takie pojmowanie subwooferów to miało miejsce w latach 90' zeszłego stulecia.

Chyba że ci chodzi o Signature Reference, ale to jest już inna bajka i budżet 4x większy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

zyzio kto z twoich znajomych sprzedaje tego Paradigma, że takie pierdoły o Velodyne sadzisz? Paradigm w budżecie do 4000zł to jest jedna wielka łupanka z dudniącym i wielkim drewnianym basem. W sklepie o powierzchni 300m2 to może i fajnie wyszedł ale jak go wstawisz do pokoju 30m2 to już będzie rozpacz. W wooferach nie chodzi o to kto przyłoży mocniej, takie pojmowanie subwooferów to miało miejsce w latach 90' zeszłego stulecia.

Chyba że ci chodzi o Signature Reference, ale to jest już inna bajka i budżet 4x większy.

Po pierwsze skończ się tak szczeniacko do mnie odnosić, a po drugie porównaj sobie jeden z drugim, a potem zabieraj głos...bo jak na razie łupankę masz we własnym dudniącym łbie od nadmiaru naskakiwania na każdego kto ma inne zdanie :-) Jak ktoś napisał, że nawet DSP 3200 deklasuje Velodyne 10-tkę to też na niego naskoczyłeś...trochę pokory do jasnej cholery......bo jak na razie to ty pier**lisz bez przerwy z agresją......akurat DSP 3200 nie znam, ale Seismic na pewno jest lepszy moim zdaniem.....

W kinie wręcz miażdży niskie Velodyne.....

P.S. Nikt go nie sprzedaje i grał w salonie w 30 m2.....

Lepszy od velodyne cht 10/12 tak i zarazem 2 razy droższy :D, ale jeśli chodzi o cht-15r to już raczej nie. A jeśli chodzi o takie ostre pogawędki to piszcie sobie na PW.

Jak ktoś napisał, że nawet DSP 3200 deklasuje Velodyne 10-tkę

-chyba pod względem uderzenia.

Witam, jaki polecilibyście subwoofer do kina do 3000-3500 tys, myślałem o VELODYNE CHT-12Q lub 10 - chce mocnego kopnięcia i nisko schodzącego basu dużo niżej niż kolumny 603s3 - które w muzyce mają fajny basik. Dotychczas miałem ASW600 z B&W ale nie zachwycał mnie. pokój około 28m2.

Czy nie lepsze rozwiązanie np. 2 tańsze suby? - kiedyś słyszałem o takim rozwiązaniu.

Dziękuje i pozdrawiam.

Miał już b&w asw 600 a to jest zamknięta konstrukcja; kupi sub typowy do kina i będzie uderzenie, a w muzyce będzie za wolno

Nie oszukujmy się, do pewnej dość wysokiej kwoty musi być albo uderzenie albo kontrola, te dwie cechy spotykają się powiedzmy w serii DD Velodyne i SUB25 paradigma.

Velodyne CHT 10 czy 12 owszem, zapewnią lepsze wybrzmienie kontrabasu, ale nie zejdą specjalnie nisko i fali uderzeniowej nie wygenerują. To nawet podkreślali testujący te suby w naszej prasie...

Więc co kto lubi. Ja mam 2 razy D6 Jamo z 15 calowymi wooferami w obudowach zamkniętych (akurat przy subie symbol THX Ultra2 już coś tam znaczy...) i dopiero teraz wiem, co oznacza nieograniczona dynamika całkiem szybkiego basu. I znowu, przy subtelnych basowych zawiłościach artykulacyjnych pewnie CHT 10 będzie lepszy, tylko że jak przyjdzie do wygenerowania niskiego, kontrolowanego tąpnięcia, to nie będzie w ogóle czego porównywać.

Tak więc coś za coś.

A Jamo D6 jest obecnie okazją (choć nie wiem czy jeszcze jest oferowany) bo gdy był sprzedawany z symbolem 3015 ładnych parę lat temu jako sub w systemie Jamo THX One czy Two to kosztował ponad 4 tys złotych (wtedy np. Paradigm servo kosztowało jakieś 6,5 koła).

A w linku widać, że niektórzy wspomagają nim bardzo zacne kolumny (może trzeba trochę zjechać w dół, nie wiem jak się wyświetli):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - do kina i tej wielkości pokoju coś małego, kompaktowego i dzikiego bym brał.....te wymienione Velodyne przy tym to popierdółki zabawkowe dla dzieciaczków wierzącym pismakom niczym prorokom....wiem, bo porównywałem łeb w łeb w sklepie.....że droższy ? katalogowo tak....

nie masz bladego pojecia o czym piszesz...

Nie oszukujmy się, do pewnej dość wysokiej kwoty musi być albo uderzenie albo kontrola, te dwie cechy spotykają się powiedzmy w serii DD Velodyne i SUB25 paradigma.

dokladnie... mialem w domu oba... kupilem DD-15 ale SUB 25 tez wart uwagi ale to sa zupelnie inne pieniadze niz budzet Kolegi

Ukryta Zawartość

Dziękuje i pozdrawiam.

być może jest lepsze, bo do 4k raczej ciężko o rewelacyjny i potężny sub uniwersalny 12'/15'

ja w przyszłości po zmianie lokum planuję dokupić drugiego suba BK xxls400 żeby mieć porządne tąpnięcie w kinie :)

z jakości basu jestem bardzo zadowolony, zarówno w kinie (schodzi bardzo nisko i dość "miękko") jak i w muzyce (szybkość), na razie w pomieszczeniu 17m daje radę całkiem porządnie zatrząść pomieszczeniem, na 30m trudno powiedzieć, choć ja preferuję w filmach bardzo mocne podkręcenie głośności w subie + niskie odcięcie (~50hz), więc wymagam od suba może trochę więcej niż typowy użytkownik :)

jak chcesz to na początek mógłbyś sprawdzić jednego suba, może okazać się w zupełności wystarczający

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (są 2 wersje, ja mam z głośnikiem od dołu)

nie wiem jak się ma B&W 600 do B&W PV1 ale tu jeden cytat z avforums

I upgraded from the PV1 to the XXLS400. Couldnt be happier. Spoke to BK before I ordered and their advice was that a) the 400 would trounce the PV1 (which it did) and b) it was a good alrounder for movies and music

Ukryta Zawartość

Jeszcze jest taki sub

Ukryta Zawartość

Kolejny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest w czym wybierać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiem jak się ma B&W 600 do B&W PV1 ale tu jeden cytat z avforums

PV1 jest swietnym subem do max 30m2. testowalem go w domu jako jeden z wielu... ma jedna wade... cene w stosunku do budzetu:)

Jeszcze jest taki sub

Ukryta Zawartość

Kolejny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest w czym wybierać.

sunfire zawiodl mnie maksymalnie... byl bardzo powolny i zostawal za muzyka... kiepska kontrola... nie pamietam modelu ale byl drogi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.