Skocz do zawartości
IGNORED

Opinie na temat MUSA serwer muzyczny

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Mam u siebie najnowszą MUSE. W porównaniu do pierwowzoru, jest to zupełnie inne urządzenie. Więcej napisze w moim wątku niebawem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czekam na fotki wnętrza + opis brzmienia. Może założymy wątek o serwerze hi-end krok po kroku dla mniej zamożnych kolegów, aby nie wydawali zbędnie pieniędzy na mało owocne próby. Dzielcie się swoimi uwagami co w całej konstrukcji jest najważniejsze i co warto modyfikować.

Proszę o porównania z topowymi playerami dostępnymi na rynku, na razie o brzmieniu nikt specjalnie się nie wypowiada...

Porównywać można tylko z transportami (bo MUSA to przecież cyfrowy transport).

Ja na razie, miałem okazję porównać MUSE do Brystona BDP-1 (11kzł) i Aurendera S-10 (24kzł) i od obydwu MUSA z najnowszym oprogramowaniem JRiver/Jplay, zagrała sporo lepiej.

To tyle tak na szybko, w jednym zdaniu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Porównywać można tylko z transportami (bo MUSA to przecież cyfrowy transport).

Ja na razie, miałem okazję porównać MUSE do Brystona BDP-1 (11kzł) i Aurendera S-10 (24kzł) i od obydwu MUSA z najnowszym oprogramowaniem JRiver/Jplay, zagrała sporo lepiej.

To tyle tak na szybko, w jednym zdaniu.

Elberoth a ty masz może już zegar zewnętrzny do daca? ( Scarlattiego?)?

A ile jest Musy w Musie skoro konfigurację robi ktoś inny jak człowiek, który sygnuję Musę?

Niestety nie mam.

Jak do "cudowności" Musy ma się wypowiedź samego twórcy?

Lol jak mówić dużo i o niczym. Magiczna amara, lifestyle'owy wygląd i sterowanie z ipoda. No normalnie takich rzeczy to na Win się zrobić nie da...

Sprawa jest prosta, jak sprzedać komputer za dużą kasę? Dorobić ideologię, poopowiadać trochę o cudownych właściwościach i tak tworzy się legenda.

Napisał bym coś jeszcze ale nie będę rozbijał wątku.

Dalej się nie da a stary format CD górą ;)

Oczywiście jest duży potencjał jak zauważył autor wywiadu a "czytając miedzy wierszami" jeszcze jesteśmy w lesie.

Cała nadzieja jest w tym jeszcze że głośniki to najsłabszy element toru i z czasem serwery do nich doszlusują i po prostu sobie "znikną z toru"

Taka analogia jak MP3 doszlusowały do przenośnych grajków.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ciekawe.

Gdy ze cztery lata temu na tym forum jako pierwszy zwróciłem uwagę na to, że są różnice w pc-audio pomiędzy playerami, zasilaczami, systemami operacyjnymi to chciano mnie zlinczować w imię bit perfect.

W sumie to fajne uczucie, po latach mieć rację.

Rochu nie badż taki skromny; to nie racja, to umiejętność słuchania i wyciągania wniosków :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Drogi Szymonie - z pytań które zadałeś na forum w ostatnim tygodniu, jasno wynika, że nie masz najmniejszego pojęcia o tym z jakich części zbudowana jest MUSA. Pytałeś już o to jaka karta dźwiękowa tam siedzi, jaki zasilacz, następnie domagałeś się zamieszczenia zdjęć środka urządzenia. Z tego wszystkiego wyłania się raczej obraz człowieka, który próbuje skopiować rozwiązania do jakich doszedł Jarek Orszański metodą prób i błędów.

Jak takiś mądry, to sam złóż złóż sobie taki specjalistyczny serwer muzyczny i nazwij go 'Szymon 1'. Gwarantuję Ci, że wydasz na niego znacznie więcej niż 18kzł jakie żąda za niego dystrybutor, testując chociażby różne karty dźwiękowe, które będziesz musiał kupić, sprawdzić, potem sprzedać ze stratą.

MUSA to oczywiście nic innego, jak bardzo specjalistyczny komputer. Sam koszt części potrzebnych do jego złożenia wynosi ok 12kzł - i zapewniam Cię, są to części absolutnie najwyższej jakości - od obudowy, przez kartę, zasilacz, procesor, dyski twarde a na zastosowanych pamięciach skończywszy. Dodatkowo, z tego co wiem Jarek jest w pewnych sprawach elastyczny - ja na przykład poprosiłem o zastosowanie zasilacza X zamiast zasilacza Y (koszt podobny +/- 100zł) i nie było z tym problemu.

Biorąc pod uwagę co dostajesz za te 18kzł (a realnie pewnie 16kzł bo każdy jakiś tam rabat wytarguje) - czyli koszt samych części, koszt złożenia wszystkiego do kupy, koszt potrzebnego 'know-how' a także roczny support tego całego interesu (na wypadek gdybyś wpadł na to aby skasować system czy zawirusowac kompa - co już się co poniektórym właścicielom MUSY zdarzało) - cena jest absolutnie niewygórowana.

Za znacznie gorsze serwery (gorsze, bo mające mnie RAM, mniejszy dysk twardy i oparte o kartę dźwiękową oraz obudowę kosztujące razem 1000zł, podczas gdy tylko te dwa ostatnie elementy MUSY kosztują ponad 8000zł) firmy w stanach żądają ponad $7000zł (23kzł):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No ale tam najwidoczniej rozumie się fakt, że złożenie wszystkiego do kupy, potrzebny 'know-how', także support tego całego interesu musi kosztować, i nikt rozsądny nie żąda aby ktoś sprzedawał swój pomysł i pracę za darmo, w cenie części.

Chcesz gotowy pomysł za darmo, proszę bardzo - na computer audiophile jest projekt serwera CAPS v2, który możesz sobie wykonać samemu. Nie jest to w najmniejszym stopniu urządzenie tak zaawansowane jak MUSA, nie gra też tak dobrze, ale jest tanie, no i projekt jest za darmo (co jak rozumiem jest dla ciebie najważniejszym parametrem).

Ciekawe.

Gdy ze cztery lata temu na tym forum jako pierwszy zwróciłem uwagę na to, że są różnice w pc-audio pomiędzy playerami, zasilaczami, systemami operacyjnymi to chciano mnie zlinczować w imię bit perfect.

W sumie to fajne uczucie, po latach mieć rację.

I tego ci nikt nie odbierze :) Możesz się teraz pośmiać :)

Ukryta Zawartość

Elberoth a ty masz może już zegar zewnętrzny do daca? ( Scarlattiego?)?

A ile jest Musy w Musie skoro konfigurację robi ktoś inny jak człowiek, który sygnuję Musę?

To znaczy się ,że Elberoth modyfikował swoją MUSĘ?..........

Wydał by się wreszcie,bo już na mieście o tym trąbią))

Adaś oświeć nas ciemny lud i opisz jakie to wspaniałe komponenty są w twj Musie. I nie pisz mi o kopiowaniu bo nie ma czego. Ja w oglądanym egzemplarzu jedynie widziałem drogą obudowe i kartę RME, reszta to słabiutka masówka. Dobrze wiesz jaki super zasilacz się tam znajduje. jeżeli bedziesz chciał posłuchać prawdziwego serwera to zapraszam do porównań.

Adaś oświeć nas ciemny lud i opisz jakie to wspaniałe komponenty są w twj Musie. I nie pisz mi o kopiowaniu bo nie ma czego. Ja w oglądanym egzemplarzu jedynie widziałem drogą obudowe i kartę RME, reszta to słabiutka masówka. Dobrze wiesz jaki super zasilacz się tam znajduje. jeżeli bedziesz chciał posłuchać prawdziwego serwera to zapraszam do porównań.

To znaczy Panie Szymonie,ze my som ciemny lud vel wiejskie gupki?

Zrozumiałem też,ze Adasia serwer jest nieprawdziwy,czyli taka zabawka?

Jeszcze własciwym byłoby okreslenie sie bez odsłuchu nawet..........czy Adaś ma tą swoja Nirvanę?..........osobiscie już wiem jak jest,a Panowie?

Proponuję jakiegoś fachowca ............nalepszy ponoć jest na Haiti!!

Przerost formy nad trescia mozna zobaczyc tu:

Ukryta Zawartość

Obudowa MUSA wypada tu raczej skromnie ;-)

Ukryta Zawartość

To znaczy Panie Szymonie,ze my som ciemny lud vel wiejskie gupki?

Zrozumiałem też,ze Adasia serwer jest nieprawdziwy,czyli taka zabawka?

Jeszcze własciwym byłoby okreslenie sie bez odsłuchu nawet..........czy Adaś ma tą swoja Nirvanę?..........osobiscie już wiem jak jest,a Panowie?

Proponuję jakiegoś fachowca ............nalepszy ponoć jest na Haiti!!

Też jestem ciekaw tej Nirvany...Według Adasia to nawet więcej niż wiejskie głupki:)

Na zdjęcia nadal czekamy Panie Adasiu. Gdzież te super komponenty?

Panowie, jest kilka osób na forum, które znają się na serwerach muzycznych. I to nie tylko od strony koneksji z Jarosławem O. Jeżeli zechcą to może się ujawnią i przedstawią swój punkt widzenia. Słuchałem już rokujących serwerów, które mają szanse na konurencję z tradycyjnym transportem. Na razie Esoterica, DCSa i Maca jeszcze trzymam ale CEC TL0 już znalazł nowy dom. W ciągu kilku tygodni powinienem mieć mocno zaawansowane urządzenie w stosunku do zwykłej MUSy, wtedy wszystko będzie jasne.

Czyli rozumiem że udało ci się wreszcie dopaść MUSE, zdobyć informacje które były ci potrzebne, i teraz możesz zabrać się do samodzielnej budowy kopii. Oczywiście tańszej, bo przecież temu miały służyć poszukiwania.

Nie bardzo wiem gdzie znajdziesz lepszy procesor niż 'masowo produkowany' Intel i5-2405S, lepszy cooler niż 'masowo produkowany' Thermalright czy lepszy lepszy dysk SSD niż 'masowo produkowany' OCZ (i tak wymieniać mógłbym po kolei wszystkie elementy z których wykonana jest MUSA), ale krzyż ci na drogę. Myślę, że dla ciebie, Intel specjalnie zrobi specjalną wersję tego procesora wykończoną złotem - wtedy będzie dla ciebie wystarczająco godnie i hi-endowo, bo reszta to wiadomo - masówka.

ROTFL.

Szymon - tym stylem wypowiedzi, kariery na forum nie zrobisz. To pewne. Rozumiem że zainspirowały cię posty SA, ale to chyba zły przykład do naśladowania, bo SA to na forum synonim chamstwa i obciachu.

'Tjuning' mojej Musy wykonał Marcin-gps - autor programu Jplay. Pomyślałem, że nie ma bardziej kompetentnej osoby do instalacji tego oprogramowania niż jego autor, więc po prostu wysłałem mu cały komputer. Dodatkowo obiecał powyłączać jeszcze dodatkowe procesy w Windowsie wg swojego pomysłu - brzmiało obiecująco, więc postanowiłem zaryzykować.

Nie wiem czy sama optymalizacja coś dała czy nie, bo nie instalowałem wcześniej Jplaya - chcę wierzyć że tak.

Nie ma w tym nic tajemniczego, a tym bardziej dyskwalifikującego dla autora MUSY.

Przepraszam, ale na dalszą dyskusję szkoda mi czasu.

Tylko się tobie wydaje że wiesz. Tak naprawdę majaczysz jak dziecię we mgle.

Tak, do Marcina wysłałem dwie Musy. Moją i mojego znajomego. W jednym tygodniu razem sprzedaliśmy swoje odtwarzacze CD (Puccini), a następnie kupiliśmy sobie po Scarlattim, i po Muzie. On srebrną, ja czarną. Jak bracia bliźniacy.

Różnica jest taka (poza kolorem), że on kupił MUSE z wyjściem AES, a ja z USB. Plan jest taki, aby porównać która gra lepiej. Jeżeli AES, to dokupię sobie kartę dźwiękową i dam sobie siana z USB. Jeżeli USB - to kolega zdemontuje kartę AES i kupi taki sam USB/SPDIF konwerter.

Oczywiście, aby porównanie miało sens, obie MUSY muszą mieć przynajmniej zbliżoną konfigurację. Dlatego wysłaliśmy do Marcina obie.

O wszystkim mam zamiar napisać w swoim wątku - najpierw muszę jednak zrobić odpowiednie porównania (MUSA AES/USB, MUSA/Scarlatti). Chwilowo jestem na etapie gromadzenia różnych konwerterów USB/SPDIF, i dopiero najlepszy z nich wystawie do konfrontacji z MUSA AES.

Inteligentni czytelnicy dostrzegą w tym działaniu jakąś logikę. Na ciebie nie liczę. Bez odbioru.

Z natloku sprzecznych wypowiedzi trudno cos wywnioskowac, dlatego zadam proste pytanie. Czy ww serwer daje duzą/srednia/mala/zadna poprawe w porownaniu z przyzwoicie skonf. laptopem-dysk ssd, b cichy lub pracujacy na baterii, sporo ramu-8 lub 16. No i czy warto inwestowac w np jplay/river, czy np cplay nie jest tutaj godnym rywalem. Posilbym o odp. bez ironii i innych zabiegow retorycznych.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

• Redaktorzy

Zarówno jplay jak i river dostępne są w wersjach trialowych, więc bez problemu można sprawdzić we własnym systemie zanim dokona się zakupu.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Z natloku sprzecznych wypowiedzi trudno cos wywnioskowac, dlatego zadam proste pytanie. Czy ww serwer daje duzą/srednia/mala/zadna poprawe w porownaniu z przyzwoicie skonf. laptopem-dysk ssd, b cichy lub pracujacy na baterii, sporo ramu-8 lub 16. No i czy warto inwestowac w np jplay/river, czy np cplay nie jest tutaj godnym rywalem. Posilbym o odp. bez ironii i innych zabiegow retorycznych.

Hej,

Nie wiem co to cplay, ale w swoim wątku, w swoim czasie, opiszę oczywiście różnice pomiędzy zwykłym laptopem a MUSA z zainstalowanym oprogramowaniem Jriver/Jplay. Chwilowo na laptopie nie mam jeszcze Jplaya (tylko Jriver), więc trochę to jeszcze niestety potrwa. Na razie priorytetem jest test różnych konwerterów USB/SPDIF - kupiłem już Matrixa, V-linka, Halide, w drodze jest pożyczony JKSPDIF mk 3, a jak się uda to dołączy jeszcze OffRamp Turbo 5.

Czekałem aż przyznasz się kto tak naprawdę wykonał robotę przy Twoim serwerku.

Żadna tajemnica. Wszystko będzie dokładnie opisane w moim wątku ... w swoim czasie.

pewnie sie nie przyda, ale zawsze moze kolega rzucic okiem

Ukryta Zawartość

Co do MUSA vs laptop byloby milo cos wiecej wiedziec, ale rozumiem priorytety

Mam jeszcze pytanie co do jplaya-czy jesli chodzi o wykorzystanie RAMu to najlepiej ustawic max, tzn w moim przypadku 6g, w konf. podst defaultowo bylo chyba 1g?

Ukryta Zawartość

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Musisz pytać Marcina - zawsze chętnie odpowiada. U mnie w panelu sterowania Jplay jest 4GB i jak na razie nie miałem czasu sprawdzić innych ustawień.

pewnie sie nie przyda, ale zawsze moze kolega rzucic okiem

Ukryta Zawartość

Co do MUSA vs laptop byloby milo cos wiecej wiedziec, ale rozumiem priorytety

Mam jeszcze pytanie co do jplaya-czy jesli chodzi o wykorzystanie RAMu to najlepiej ustawic max, tzn w moim przypadku 6g, w konf. podst defaultowo bylo chyba 1g?

A jaka karta dźwiękowa jest zainstalowana w tym laptopie ?

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.