Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Tal napisał:

Koniecznie chciałem mieć to dwupłytowe wydawnictwo na CD no i mam 😃 świetnie się słucha.

Coraz mniej osób słucha muzyki  🎶 na odtwarzaczach CD. Brawo ty, brawo ja 👍👌

3 minuty temu, mdavis napisał:

Coraz mniej osób słucha muzyki  🎶 na odtwarzaczach CD. Brawo ty, brawo ja 👍👌

W zasadzie masz racje jednak jestem dobrej myśli i płyty CD nie tak szybko zostaną zapomniane. Z pewnością nadal będą popularne wśród konserwatywnych melomanów i audiofilów jak ja czy Ty 😉 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 4.07.2024 o 20:22, soundchaser napisał:

Bardzo dobrze zrobiłeś. To mój ulubiony okres w twórczości Jarretta. 
Ciekaw jestem Twoich wrażeń. 

Chociaż nie zawsze mam czas żeby poświęcić słuchaniu ileś tam godzin i tak w tym przypadku. Zacząłem od środkowej płyty zestawu czyli Treasure Island.

Oczywiście sobota, wczesny ranek ale żona nie krzyczy z sypialni "Wyyyłoooncz to !".

Tak, od pierwszego słuchania muzyka wspaniała. Można słuchać lewym uchem albo w skupieniu. Za każdym razem jest dobrze.

Na moim obecnym etapie jazzowego rozwoju oceniam ta muzykę jako bardzo przystępną. Czasami wręcz ambient chociaż nie jest ambient.

Zasługa tu to nie tylko wspaniała gra Jarretta, który nie dominuje a jęczy tylko tam gdzie to nawet pasuje.

Bardzo zapamiętywany będzie Charlie Haden. Jakież On ma partie basu !

Dewey Redman, miazga, że sparafrazuję słowa Marka..

Paul Motian, nic nie dodam. Mistrzostwo.

Bardzo ,bardzo dobry zakup.

Tak, drogi Soundzie, nie myliłeś się!

A Marek ? Tak po wyedukowaniu mnie w kierunku Paula Motiana, Charlesa Lloyda, Charliego Mingusa ma jeszcze jedną zasługę. Cisnął nas w kierunku Keitha Jarretta. I było warto...🙏

Nawet taki Jarrett nie musi wejść od razu ale jak wejdzie to już nie wyjdzie 😜

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech W

Powróciłem ostatnio do jednego Magików jazzowej perkusji - Tony Williamsa, ale do jego późniejszych płyt, które mało znam z lat 80/90-tych.
Niektóre nie podobają mi się wcale (Foreign Intrigue, czy Civilization).
Z pozostałych wyróżniłbym zdecydowanie dwie nagrane dla Blue Note w kwintecie:

Angel Street (1988)

image.png.9c0222fd4541c754a42bbd4873de0a2f.png

Tokyo Live (1993)

image.png.12d381b6c65be21f2022a006d7b5629d.png

Zwłaszcza koncert w Tokio z 1992 roku jest znakomity i wydany na dwóch długich płytach CD - prawie 150 minut muzyki.

21 godzin temu, soundchaser napisał:

Powróciłem ostatnio do jednego Magików jazzowej perkusji - Tony Williamsa, ale do jego późniejszych płyt, które mało znam z lat 80/90-tych.

Angel Street (1988)

Ukryta Zawartość

Tokyo Live (1993)

Zwłaszcza koncert w Tokio z 1992 roku jest znakomity i wydany na dwóch długich płytach CD - prawie 150 minut muzyki.

Też właśnie od paru dni słucham albumu perkusisty t.j. Ronalda Shannona Jacksona "Live in Warsaw" bardzo fajny elektryczny album. 

KCR3035-800x800.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Maciej Mki napisał:

Ronalda Shannona Jacksona

Nie znałem go. Już się zainteresowałem, zwłaszcza projektem The Decoding Society.

Dzięki.

4 godziny temu, iro III napisał:

Bardzo PROGresywne granie. 

Poczytałem o tym perkusiście w necie i tak sobie właśnie wyobrażam ten projekt.
Niedługo posłucham.

Pochwalę się moimi najnowszymi zakupami 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pochwalę się moimi najnowszymi zakupami  

Ukryta Zawartość

Pana Vallona nie znam, pozostałe bardzo lubię, Dominic'a nawet wczoraj słuchałem.

Ukryta Zawartość

U mnie jak zwykle poranno sobotnie słuchanie jazzu. Może będę dla niektórych monotematyczny ale ponieważ mówimy o fascynacjach to przyznam, że nic z tegorocznych dokonań nie przebiło u mnie albumu Lloyda. Słucham już może 10 raz i ciągle coś odkrywam, ciągle mnie czymś zaskakuje. Prze wspaniała płyta. Cały czas u mnie w roli faworyta na jazzowy album roku.

Ukryta Zawartość

Aha, jeszcze jedno. Słucham z Tidala. Płyta sobie leży bo to jest podarunek, pamiątka od przyjaciela ... Dość delikatne opakowanie nie może być uszkodzone. 

Ja już wiem, że nawet po latach będziemy do tego wracać.

W dniu 18.07.2024 o 23:29, Tal napisał:

Pochwalę się moimi najnowszymi zakupami 😉 

IMG_1687.thumb.jpg.3c9eb9d44037868b193a9c85697b72d3.jpg

Myślę ,że dobrze przemyślałeś zakup. Słuchałem trochę. Piękne rzeczy. Dziękuję za to polecenie. W zasadzie nie wpadł bym sam na to. Pierwszy raz od Ciebie dowiedziałem się.

Manfred Eicher ma zasługi dla ludzkości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech W
Grafika
  • Redaktorzy
W dniu 1.05.2023 o 20:28, Drizzt napisał:

Uderzyło mnie jak w wywiadzie, którego fragment jest w powyższym filmie Ricka Beato, Joni mówi, że w jej muzyce jest tyle akordów zawieszonych, otwartych, długo wybrzmiewających, ponieważ w jej życiu jest tyle pytań, na które nie zna odpowiedzi. Nie słyszałem też, żeby Rick wcześniej mówił, że przy jakiejś muzyce płacze... tak właśnie odbieram jedyną w swoim rodzaju muzykę Joni, która porusza we mnie wiele strun.

Może i "odkop", ale Rick Beato serce do muzyki ma i niechaj jeszcze służy mu wiele lat...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Cool! Też go cenię, i lubię. Za wywiad z Keithem Jarrettem należy mu się pomnik. Po dwóch poważnych udarach i praktycznie sytuacji 'no way out', namówił Jarretta na spotkanie, obszerny szczery wywiad i zrobienie z tego wszystkiego filmu. Trzymamy kciuki za Ricka Beato. Niech nam zdrowieje i wraca do 'roboty'.

Parker's Mood

Dzisiaj w Czarnolesie , w ramach festiwalu Carpe Diem słuchałem fantastycznego koncertu Grażyny Auguścik z towarzyszeniem polsko- amerykańskiego bandu. Artystce towarzyszyli pianista Rob Clearfield, basista Ethan Pilian, gitarzysta Szymon Mika i perkusista Sebastian Frankiewicz. W pięknym parku dworku Kochanowskiego słuchaliśmy poezji i jazzu. Auguścik udało się idealnie połączyć te dwie trudne dziedziny sztuki. Śpiewała poezję po polsku i angielsku . Polska poezja to m.in. Kochanowski , amerykańska to m.in. Don't explain i piosenka P. Barber. Piękny wokal, kapitalna gra muzyków. I przepiękny zachód słońca nad lipami.

W dniu 21.07.2024 o 22:31, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Dzisiaj w Czarnolesie , w ramach festiwalu Carpe Diem słuchałem fantastycznego koncertu Grażyny Auguścik z towarzyszeniem polsko- amerykańskiego bandu. Artystce towarzyszyli pianista Rob Clearfield, basista Ethan Pilian, gitarzysta Szymon Mika i perkusista Sebastian Frankiewicz. W pięknym parku dworku Kochanowskiego słuchaliśmy poezji i jazzu. Auguścik udało się idealnie połączyć te dwie trudne dziedziny sztuki. Śpiewała poezję po polsku i angielsku . Polska poezja to m.in. Kochanowski , amerykańska to m.in. Don't explain i piosenka P. Barber. Piękny wokal, kapitalna gra muzyków. I przepiękny zachód słońca nad lipami.

Wojciech, nie odpowiadałem od razu aby nie nadpisywać tego wpisu. Takiego koncertu naprawdę w pozytywnym sensie bardzo zazdroszczę.

Już kiedyś na forum wspomniałem, absolutnie nie po to żeby się chwalić ale że poznałem osobiście Grażynę Auguścik, przy okazji koncertu w Lublinie.

To wspaniała osoba, niezwykle skromna, wrażliwa i utalentowana. Jest niesamowitym ambasadorem Polski. To zaszczyt móc spotkać taką osobę. Właśnie dlatego Jej śpiew, Jej muzyka jest tak autentyczna, tak oddziałuje na emocje gdyż sama Grażynka jest autentyczna, szczera i emocjonalna w pozytywnym sensie.

Tylu jest piosenkarzy nowego pokolenia , którzy warsztatowo może i są świetni. Oni jednak coś chcą pokazać, coś za czym nic się nie kryje. Robią show.

Grażyna Auguścik nie robi show. Nie musi.

Jej śpiew jest prawdą i Jej emocje są prawdą...

W dniu 15.07.2024 o 19:10, soundchaser napisał:

Angel Street (1988)

Ukryta Zawartość

Tokyo Live (1993)

Unikalny talent.
Błyskotliwa technika,inna,nietuzinkowa,ciekawa.
Tak,Tony to jeden z NAJWIĘKSZYCH perkusistów w ogóle,nie tylko w jazzie.
Był niepowtarzalny:zestaw jak do metalu,duży,duże rozmiary bębnów,niski strój,co tez w jazzie rzadko spotykane,no i te membrany RemoCS-wiele razy próbowałem się do nich przekonać,ale to straszne g brzmieniowo-a u niego brzmi to REWELACYJNIE.

Aż mi sie stare czasy przypomniały....

unnamed.jpg

No,a Angel Street to jest to co lubię......

Np.Touch Me...
Red Mask....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Mnie bardzo przypadła do gustu Civilization, być może  ze względu  na  neo Bopowe klimaty w których wtedy dorastałem  . Podobne rzeczy nagrywali wówczas bracia Marsalisowie. Co do stroju bębnów -rzeczywiście brzmią super, wiele bym dał żeby moje garki tak brzmiały. Ciekaw jestem jak Tony Williams stroił swoje bębny. Ze współczesnych bębniarzy tylko Gary Novak zblizył sie to tego brzmienia zwłaszcza na bębnie basowym

W końcu ukazało się wznowienie na CD płyty Miroslav Vitous - Purple 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS. Płyta na chwilę obecną ciężko do kupienia 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miesięcznik Jazzwise , a przynajmniej jego internetowy skrót przychodzi mi na maila.

Oczywiście nie wpadłbym na ten album ale rozpisują się tam z zachwytem nad płytą Champian Fulton Trio: Flying High.

Radosna, nostalgiczna muzyka z dużą ilością swingu. To moja opinia. Słucha mi się tego świetnie. Oczywiście retrospekcja do lat minionych gdy jazz odgrywał nieporównywalnie większą rolę niż obecnie. Osobiście bardzo polecam.

Ukryta Zawartość

PS: Nie jest dostępna na Tidalu ale słucham że Spotify i niestety muszę się pogodzić z nieco gorszą jakością plików. Jest jednak OK

Ukryta Zawartość

Grafika

Chick Corea + Origin - A Week at the Blue Note (6CD) 1998

Ukryta Zawartość

Odkrywam nieznaną mi wcześniej muzykę tego wybitnego pianisty.

Niesamowity set - 6 płyt z 3 wieczorów koncertowych. Pełna paleta barw i kolorów - tak bym określił grę Chicka w tym akustycznym sextecie:

Chick Corea - piano
Steve Wilson - flute, soprano sax, tenor sax and clarinet
Bob Sheppard - flute, soprano sax, tenor sax and bass clarinet
Steve Davis - trombone
Avishai Cohen - acoustic bass
Adam Cruz - drums

Na razie rozkoszuję się tym wydawnictwem, ale w zanadrzu mam kilka następnych, o których napiszę niebawem.

Ukryta Zawartość

Keith, Chick & Herbie są ikonicznymi postaciami modern jazzu. Jest jeszcze kilka innych 'trójek', które można zmontować na przestrzeni wszystkich lat modern jazzu, ale jednak Jarrett, Corea i Herbie są mi najbliżsi, z pełnym szacunkiem i respektem oczywiście dla Billa Evansa, chociaż z drugiej strony nie byłoby jazzu w jazzie, gdyby nie Bud Powell, Ahmad Jamall i Paul Bley... itd. Podobnie z drummerami - też ich 'układałem' w różnego rodzaju konfiguracje 'trójkowe', ale co by nie powiedzieć, to zawsze najbliżej było mi do 'trójki': Jack DeJonette, Paul Motian i Peter Erskine. Z basu, to oczywiście podstawowa, dyżurna trójka: Charlie Haden, Ron Carter i Dave Holland. Dlaczego zestawiałem 'trójki' w ten sposób? W czasach fascynacji muzyką i płytami Jacka DeJohnette, fascynował mnie jednocześnie Paul Motian i Peter Erskine. To samo z basistami i pianistami. To były tzw. 'fascynacje trójkowe'. Nie ma przypadku.

Gods of Jazz 😉

NC5qcGVn.jpegMC03OTM2LmpwZWc.jpeg

Edytowane przez Chicago
Edyt Zjadacz

Parker's Mood

Na początku był chaos i słuchałem wielu rzeczy - wydawało mi się wtedy, że Killer Bees', to 'wielka sprawa'. Jest to jedna z pierwszych moich płyt spod znaku znanej brytyjskiej firmy - no i muszę powiedzieć, że o wiele lepiej się słucha płytki 'Killer Bees' z B&W N802 niż z setupu Dynaudio C1 + 2xSUB500.

Parker's Mood

Chyba ktoś już pisał o tej płycie:

Ukryta Zawartość

Moim skromnym zdaniem jedna z ciekawszych ostatnich lat.
I mój ulubiony Formanek na basie.

Ukryta Zawartość

W dniu 28.07.2024 o 08:39, mdavis napisał:

W końcu ukazało się wznowienie na CD płyty Miroslav Vitous - Purple 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS. Płyta na chwilę obecną ciężko do kupienia 

Zamówiłem płytę w sklepie Jpc.de 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Christian McBride - Live at Tonic (2006) 3CD

image.png.456717be2c7bd886e23bc20219d34198.png

Fantastyczny set tego uznanego basisty zawierający najlepszy wybór występu jego zespołu z dwóch koncertów w znanym nowojorskim klubie, który został zamknięty w 2007 roku.
Kapitalna atmosfera - jam jazz na najwyższym poziomie.

Skład:

Christian McBride Band

Christian McBride (acoustic and electric bass)

Geoffrey Keezer (keyboards)

Terreon Gully (drums)

Ron Blake (tenor, soprano, baritone saxophones, flute)

Additional musicians

Charlie Hunter (guitar)

Jason Moran (piano)

Jenny Scheinman (violin)

DJ Logic (turntables)

Scratch (beat box)

Eric Krasno (guitars)

Rashawn Ross (trumpets)

Makaya McCraven Quitntet - świetny 'live set' sprzed sześciu lat. Nie ma chwili nudy -  wciąga jak diabli. Widziałem ich live, ale ten z YT obejrzałem i wysłuchałem z przyjemnością, jednym tchem - od dechy do dechy. Nastroju i 'kosmiczności' nie brakuje w tej muzyce. Ale najważniejszy jest spokój, który ogarnia tutaj wszystko. Niesamowite! 

Parker's Mood

A ja dotarłem do takiej płyty tego perkusisty z trębaczem:

Antoine Berjeaut, Makaya McCraven - Moving Cities (2019)

Ukryta Zawartość

Świetna muzyka. Taki nowoczesny jazz pomieszamy z nu-jazz, trochę funku, fusion i elektroniki.

Skład:

Antoine Berjeaut (trąbka)
Makaya McCraven (perkusja)
Julien Lourau (saksofon)
Junius Paul (gitara basowa)
Arnaud Roulin (syntezator)
Guillaume Magne (gitara)
Lorenzo Bianchi Hoesch (elektronika na żywo, efekty)
Matt Gold (gitara) #10, #12

Ukryta Zawartość

Mnie z kolei zafascynował już wcześniej Tsuyoshi Yamamoto Trio z albumem "Sweet for K" z marca bieżącego roku, którego słucha mi się świetnie i do którego chętnie wracam, a dobra wiadomość jaką chciałbym się podzielić jest taka, że prawdopodobnie nie dawno "wrzucono" na Tidala pozostałe jego albumy, bo wcześniej ich mi nie wyszukiwało i to jest bardzo dobry jazz, który pod względem produkcji spokojnie można określić jako referencyjny. Bardzo polecam wszystkie płyty Tsuyoshi Yamamoto Trio, ale teraz chciałbym podzielić się szczególnie jedną tj. "A Shade Of Blue". Polecam również poczytać poniższe strony poświęcone temu albumowi 😉 nie wiem jak wy, ale ja nabrałem ochoty na zakup nośnika CD 😃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi