Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer aktywny w stereo - używacie?

J.Jerry

Subwoofer w stereo   

146 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy używasz subwoofer w stereo?

• Tak
      59
    • Nie
      48
    • Mam zamiar użyć
      35
    • Już nie używam
      5
  2. 2. Jakie posiadasz kolumny?

• Podstawkowe
      54
    • Wolnostojące
      92

Rekomendowane odpowiedzi

A jak się sprawują Velodyne Impact bo na takiego się zasadzam?

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Velodyne plus monitory Focala

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

A ja ponawiam pytanie a propos Velodyne Impact. Słuchał tego w ogóle ktokolwiek?

Najbardziej interesuje mnie czy bass reflex nie daje ciała, czy nie ma buły w basie i czy bardzo słychać, że gra "dziura".

Jak to się ma w porównaniu z Velodyne zamkniętymi?

Pozdrawiam.

Kocham te forum, pochwalić się tym co kto ma to każdy umie ale żeby coś z sensem napisać to już kur.... trudno.

KEF iQ30 + Mordaunt Short Alumni 9. KEFy wiadomo jaśniutkie. Trzeba sensownie ustawić żeby w ogóle był bas. Więc sub jak najbardziej wskazany. Używam tylko do muzyki (jazz klasyka).

Kocham te forum, pochwalić się tym co kto ma to każdy umie ale żeby coś z sensem napisać to już kur.... trudno.

we wczesniejszym poscie bardzo zaweziles krag osob, ktore mialyby sie wypowiedziec.

wracajac do tematu - do momentu zakupu monoblokow uzywalem suba w stereo. sub proac response er1. oczywiscie odcinalem bardzo nisko sygnal, zeby tylko delikatnie podkreslal i uzupelnial kolumny. jednak od momentu zakupu ww. monoblokow daja one o tyle wiecej energii (w tym i basu), ze sub uzytkuje teraz juz tylko w kinie.

imho trzeba pamietac, ze do stereo pasuje uzywac sub o mniejszej srednicy glosnika, tj. szybszy niz do kina domowego, gdzie chodzi o zupelnie inne doznania.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Bo wszyscy po 16 godzin siedzą na forum i czekają .....:)

Impact ma mniejszą dynamikę i nie ma tej głębi co CHT-Q.

Poza tym CHT-Q oferuje dużo więcej na tylnej ściance, ma automatyczną kalibrację poprzez mikrofon, pilota, lepsze gniazda głośnikowe, ma LCD i jest ładniejszy :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

ja używam dwóch subów i do tego pasywnych. Dosyć wysoko odcinany ale jest dobrze. Trochę inaczej potraktowany temat subwooferów bo głównie kojarzy się wszystkim jako układ aktywny.

Mam Radmory LS10 i subwoofer DIY na Tang Band 25cm ze wzmacniaczem ok 140W i obudową b-r 45l z głośnikiem na dolnej ściance. Zestaw głośnikowy daje sobie radę w pokoju 40m2.

Chciałem napisać parę zdań o mojej zabawie z subem. Pod spodem jest prosty rysunek na którym widać 2 czarne kolumny i 3 miejsca, gdzie próbuje się zwykle ustawić suba:

1. miejsce w rogu pomieszczenia. Każda powierzchnia wzmacnia bas o 3dB (jak dobrze pamiętam), więc mamy wzmocnienie basu, ale w stereo to się nie sprawdza, bo są podbarwienia no i pogłos (bas się nie zgrywa).

2. na środku na linii kolumn. Najlepsze miejsce na suba - pełna symetria i nic nie powinno rezonować. Jedyny minus to możliwe opóźnienie w relacji do kolumn, ponieważ niektóre suby są nieco "wolniejsze", a zauważyłem to przy zabawie z amplitunerami kina domowego, kiedy amplituner pokazywał większą odległość od suba niż rzeczywista.

3. Sub bliżej od słuchacza niż kolumny, co może zapobiec ewentualnej wadzie z punktu 2.

Stosując sub chcę rozszerzyć pasmo w dół lub/i dodać energii basom. Można ustawić charakterystykę płaską lub dowolną. Ja wybrałem rozwiązanie pośrednie, czyli dla średniego poziomu głośności ustawiłem na ucho płaską charakterystykę, więc faktycznie bas jest podbity - niebieska linia. Nie należy jednak przesadzać, po takim podbiciu nadal sub nie powinien być słyszalny jako grający oddzielnie.

Do regulacji miałem w subie regulacje poziomu i częstotliwości odcięcia. Regulacje wykonałem wyznaczając na ucho charakterystykę kolumn i suba w danym pomieszczeniu (sygnał testowy i poziomy zaznaczałem na wykresie), aby wstępnie ustalić częstotliwość podziału, a następnie uruchomiłem to razem i dokonałem odpowiedniej korekty. Gra to tak jakby suba wcale nie było, słuchać że pomaga dopiero po odłączeniu.

Dodam jeszcze, że nie każdy sub do kina jest dobry do stereo (podbarwienia i rezonanse), kontrola basu jaką może się pochwalić wzmacniacz ma znaczenie dla przenoszenia impulsów. Jak wzmacniacz produkuje dudniący, zwalisty bas może być nieciekawie, a sub może tylko pogorszyć sprawę, zwłaszcza podłączony do wyjść głośnikowych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem właśnie po zakupie suba do stereo. Z racji wiekszego pomieszczenia odsłuchowego musiałem wspomóc moje i tak dość spore monitory monitory Harbetha.

Testowałem u siebie Velodyne CHT-10Q i REL R305.

Wybór był naprawde prosty - zgadnijcie co zostało :)

Nie używałem, nie używam i pewnie nie będę używał subwoofera w stereo, ani pasywnego, ani aktywnego. Nie spotkałem się z dobrym zgraniem suba z kolumnami. Zawsze wiem gdzie stoi subwoofer i zawsze czuję brak ciągłości pasma, a to bardzo mi się nie podoba. Moje obecne kolumny nie potrzebują wspomagacza na dole. Pamiętam eksperymenty z dedykowanymi subwooferami do JMLab PS 5.1 - nigdy nie grało to spójnie.

Mała rada odnośnie pozycjonowania suba - u mnie sprawdziła sie metoda z ustawieniem suba w miejscu odsłuchu i spacerze po pomieszceniu w poszukiwaniunajlepiej brzmiacych lokalizacji. Po wytypowaniu kilku miejsc w których bas jest fajny ustawiamy głośnik basowy po kolei w kazdej lokalizacji i wybieramy najlepszą.

Osobne źródło basu daje większą swobode w zestrojeniu systemu. Wydaje mi sie ze ciezko znaleźć rozsądne miejsce dla dwóch dużych głośników które będzie kompromisem miedzy naturalną sceną, barwą ogniskowaniem źródeł i na dodatek da dobry efek w basie.

ja kiedyś wstawiłem suba do siebie i szybko wystawiłem. Podobnie jak kolega Aconitum czuję jego obecność. Może i bas nie ma lokalizacji, ale słyszę, jak mi coś nawala obok. Może w dużym pomieszczeniu miałby to większy sens.

.

U mnie gra Rel Storm III z Dynaudio 1.3 mkII. Czasami mi wystarczają Dynki, czasami dopalam je subem.

NIe mam problemów z integracją systemu.

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Cóż ja moge powiedziec o tym subie - w moim systemie dal mi to czego szukałem czyli pełne, idealnie spójne pasmo od najnizszych oktaw. Nie ma problemu z integracja ponieważ RELa można bardzo nisko odciać wiec nie odzywa sie "nie pytany". Fantastyczna jest barwa, zwinnosć i moc basu. Nie ma mowy o jakimkolwiek opóźnieniu czy ciągnięciu basu. Ja porównałbym to do dźwieku z dobrej klasy słuchawek gdzie dxwiek wygaszany jest natychmiast. Musze powiedzieć że nie spodziewałem sie az takiej różnicy w jakości zarówno dxwieku jak i wykonania miedzy Relem a Velodyne.

Okazuje sie że do dobrego dźwieku naprawde nie trzeba wymyślnych procesorów mikrofonów itp. pieklienie sztywna zamknięta obudowa, porzadny głośnik i mocny wzmacniacz. Mim zdaniem REL serii R to produkt luksusowy. Na chwile obecną jestem zachwycony -zobaczymy jak bedzie dalej.

• 3 tygodnie później...

Dobry temat, ale nie rozumiem dlaczego w zakładce - akustyka ...???

Korzystam z dwóch Dynaudio SUB 500 podpiętych do przedwzmacniacza interkonektami zbalansowanymi.

Parker's Mood

dynaudio d/m 2/7 i velodyne impact 12. velo z dynkami zgrywa się perfekcyjnie, podłączony jest bezpośrednio do wyjść głośnikowych końcówki mocy - gra tak znacznie lepiej, dynamiczniej. po załączeniu suba poprawia się przestrzeń i głębia dźwięku (pokój 28m).

Słuchałem suby: Velodyne, Paradigme, Rel. Każdy z nich, po dołączeniu do zacisków wzmacniacza, a jeszcze przed włączeniem do sieci, już zmieniał brzmienie systemu. Żaden nie zintegrował się z systemem.

Słuchałem suby: Velodyne, Paradigme, Rel. Każdy z nich, po dołączeniu do zacisków wzmacniacza, a jeszcze przed włączeniem do sieci, już zmieniał brzmienie systemu. Żaden nie zintegrował się z systemem.

A w jaki sposób aktywny sub grał nie będąc podłączonym do sieci? Mógłbyś wyjaśnić? Mnie to się słabo widzi, bo to jakby powiedzieć, że zestaw wzmacniacz-kolumny gra przed podłączeniem go do gniazdka nawet... Ale, kto wie. Czekam na odpowiedź - może poszerzę swoje horyzonty.

Powrót po dłuższej przerwie...

A w jaki sposób aktywny sub grał nie będąc podłączonym do sieci? Mógłbyś wyjaśnić? Mnie to się słabo widzi, bo to jakby powiedzieć, że zestaw wzmacniacz-kolumny gra przed podłączeniem go do gniazdka nawet... Ale, kto wie. Czekam na odpowiedź - może poszerzę swoje horyzonty.

Sub nie grał(nie będąc podłączonym do sieci), ale był podłączony do wzmacniacza. Samo już podłączenie suba do zacisków głośnikowych wpływało na dźwięk pogarszając scenę, przestrzeń itd. Samo wpięcie w tor (tutaj równolegle do kabli głośnikowych) dodatkowego urządzenia wpływa negatywnie na dźwięk. Sub, nie dość, że nie zintegrował się z resztą systemu, to dodatkowo jeszcze popsuł dźwięk poprzez wpływ na wzmacniacz. Może i nieznacznie, ale dla mnie w sposób dyskwalifikujący.

Sub nie grał(nie będąc podłączonym do sieci), ale był podłączony do wzmacniacza. Samo już podłączenie suba do zacisków głośnikowych wpływało na dźwięk pogarszając scenę, przestrzeń itd. Samo wpięcie w tor (tutaj równolegle do kabli głośnikowych) dodatkowego urządzenia wpływa negatywnie na dźwięk. Sub, nie dość, że nie zintegrował się z resztą systemu, to dodatkowo jeszcze popsuł dźwięk poprzez wpływ na wzmacniacz. Może i nieznacznie, ale dla mnie w sposób dyskwalifikujący.

Spin, ale jak?! :) jak niezasilony sub aktywny wpięty równolegle w tor może wpływać na dźwięk?! To tak jakbyś powiedział, że podłączenie do wzmaka tunera, który jest wyłączony z sieci powoduje pogorszenie się dźwięku... Dla mnie brak tu logiki i zdroworozsądkowych przesłanek do uwierzenia Twoim rewelacjom.

Chyba, że nie zgadzamy się co do tego co znaczy 'równolegle', bo innej mozliwości nie widzę.

Powrót po dłuższej przerwie...

Sub podłączony do wyjść głośnikowych wzmacniacza jest dla wzmacniacza jakimś obciążeniem - pewnie w zależności od konstrukcji filtrów suba - stąd zmiany w brzmieniu wzmacniacza (wzmacniacz nie powinien tak reagować, jaki to model?).

To, że suby nie integrują się całkowicie systemem jest rzeczą oczywistą, podobnie nie zgrywają się głośniki w kolumnie, czy kolumna z pomieszczeniem, czy wzmacniacz "nie daje rady" kolumnie. Miałem dużo roboty z integracją suba i w ogóle z subami w różnych systemach, jednak jest to możliwe, co potwierdzają niektóre wypowiedzi i wynik ankiety.

Przy okazji temat jest w dziale akustyka, ponieważ stosowanie suba w stereo, to dla mnie głównie rozwiązywanie problemów akustyki. W stereo z zasady nie stosuje się DSP, więc jest to trudniejsze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.