Skocz do zawartości
IGNORED

Czy są różnice miedzy kablami cyfrowymi dobrej klasy?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Pogadamy jak przyswoisz sobie zjawiska falowe, transformatę Laplace'a i metodę Bergerona (to tak na początek). Miłej lektury!

Jaki przystępny podręcznik byś polecił żeby z niego nuczyć się stosowania transformacji Laplace'a?

Jaki przystępny podręcznik byś polecił żeby z niego nuczyć się stosowania transformacji Laplace'a?

Trudne pytanie. Ja uczyłem się z tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale akurat do Laplace'a miałem inną w takiej szarobeżowej okładce. Chyba jeszcze mam ale musiałbym podskoczyć do Mamy i poszukać.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

A swoją drogą Mulsie, przecież jesteś przeciwnikiem religii wszelkiej maści…>>>takze i tej a nawet bardziej...Bo inne jednak daja cós ludziom .Ta zabiera.czas i pieniadze.

Czy to wina kabla?

Miałem połączony komputer z DACem kablem optycznym i działało na sygnale powiedzmy 96 KHz jakiś czas na tanim kablu TOSLink 5m za niecałą stówę, bo i po co lepszy - myślałem. Po jakimś czasie zaczęło coś się przycinać, były przerwy w dźwięku, aż przestało to być zabawne i zszedłem oczko niżej z transmisją i wszystko działa poprawnie. Podobne objawy zauważyłem przy zbyt niskim sygnale na coax.

Siedzę w architekturze dużych systemów IT. TB danych, przepływności na poziomach Gb,...

Wszyscy moi współpracownicy leją ze śmiechu jak opowiadam im o obserwacjach jasnooświeconych złotouchych z tego Forum...

Nam jakoś nigdy nie zginął bit, tak przy przesyłaniu, jak i przy przechowywaniu (archiwa elektroniczne);

A spaliła Ci się kiedyś serwerownia160TB z powodu niechlujstwa w postaci źle zarobionej wtyczki 240V? i braku systemu gaszącego?

Takie opinie chodzą o wielkich branży od systemów operacyjnych; Wypuszcza sie dlatego produkt z dużą ilością błędów aby dać pracę innym (szukacze, zgłaszacze, naprawiacze, literatura i fora na ten temat to tony wiedzy ;).

A nie pomyślałeś czasem że pewnych rzeczy nie można w całości ogarnąć?

Nie myli się tylko ten co nic nie robi!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A spaliła Ci się kiedyś serwerownia160TB z powodu niechlujstwa w postaci źle zarobionej wtyczki 240V? i braku systemu gaszącego?

Może nie była audiofilska...?

Może nie była audiofilska...?

Prowizorki nawet te robione przez nieaudiofilskich profesjonalistów są najtrwalsze!

Audiofilizm często polega na usuwaniu profesjonalnie zrobionych prowizorek :D

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Pogadamy jak przyswoisz sobie zjawiska falowe, transformatę Laplace'a i metodę Bergerona (to tak na początek). Miłej lektury!

Weź mnie nie rozśmieszaj.

Mylisz mnie z kimś.

Ciebie każdy z kimś myli...Napoleonie.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Powiedzmy sobie szczerze: jeżeli coś spaliło się z powodu jednej wtyczki to coś było ogólnie spartolone. Nikt rozsądny nie zarabia wtyczek do kabli zasilających pojedyńcze urządzenia bo taniej kupić fabrycznie zalewane. A jeżeli źle zrobiona była np. wtyczka od kabla zasilającego dystrybutor zasilania w szafie to CO się paliło? kabel? Wtyczka?

Czy może rzeczy których nie powinno tam być a były?

Jestem Europejczykiem.

Powiedzmy sobie również, że serwery rack`owe nie mają zwykłych wtyczek ;)

Nikt by czegoś takiego nie użył w hi-end`ie:

Ukryta Zawartość

;D

Ukryta Zawartość

Co masz na myśli? "Zrobiłem" pare serwerowni(okablowanie strukturalne oraz elektryka) ale wszystkie gniazda jakie zakładaliśmy to standardowe.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Myślałem raczej o czymś takim:

Ukryta Zawartość

U siebie o ile pamiętam mam takie:

Ukryta Zawartość

Proszę kliknąć w More images

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zwrócić uwagę na wtyczkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Przecież to normalny standard dla gniazd jednofazowych o prądzie znamianowym wyższym od 16A

Żeby przyjąć daną informację trzeba dysponować niezbędną umiejętnością posługiwania się wiedzą.

A tego nie uczą w uczelniach,raczej.

Gdyby uczyli, to profesorowie, byliby bardzo majętnymi ludźmi, pokazywaliby na własnym przykładzie to i owo.

To samo dotyczy innych dziedzin.

Ludzkość musi znaleźć jakiś sposób na przetrwanie, a to może być trudne.

Innych problemów nie ma.

Temu służy wszystko.

Problem kabli w audio nikogo nie interesuje, po za osobami, pragnącymi działać ekonomicznie w branży audio.

Kabli jest dużo na rynku, ale są drogie i źle zrobione, nie nadają się za bardzo, aby łączyć nimi urządzenia.

Dobrze za to nadają się do tego, aby je sprzedawać, właśnie po to, aby mieć przedmiot działania w tej branży.

To w miarę przyjemna praca, przy muzyce, może ktoś to akceptować.

Kabel w audio musi nieść emocje, czyli przewodzić prąd elektryczny, z zawartością informacji, które są jej składowymi.

Trzeba wiedzieć Jaro idioto, do potęgi obliczonej Twoimi WZORAMI, jakie składowe widma, nimi są.

Może 10-15 lat badań i doświadczeń wystarczy, aby zrozumieć, jaka MUSI być konstrukcja każdego typu kabla do audio, czy do Hi End.

Jeszcze tylko trzeba się dowiedzieć, ciekawe k.rwa gdzie, jak dobrać izolatory, wszelkie średnice, grubości etcetera.

Jaro wiesz gdzie, to napisz, do jasnej cholery.

Jeszcze tylko przejrzyj światową produkcję, i skomentuj fakt obiektywny i niezaprzeczalny, że rzeczone produkty rażąco różnią się między sobą, a k.rwa KIMBER pisze, że nie wie dlaczego KABEL CYFROWY MA WPŁYW NA DŹWIĘK, ALE MA I ONI ZROBILI K.RWA TA, ŻE GRA BARDZO DOBRZE.

W oficjalnych materiałach reklamowych - dodam.

K.rwa m.ć.

Spadajcie.

Leczyć głuchotę!!!

Przecież to normalny standard dla gniazd jednofazowych o prądzie znamianowym wyższym od 16A

Jak widać dla kogo normalny dla tego normalny ;-).

Jestem Europejczykiem.

Ale nie standard audiofilski.

Gdzie tam masz złocenia?

A najgorsze jest to, że bity nie giną...

Grzegorz............

Jak widać dla kogo normalny dla tego normalny ;-).

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Tu nie..o głuchote ....tylko o ćwiczenie tej szarej masy między uszami...to są dwie odrębne półkule i jak wiemy każda odpowiada za ...

"Lewa półkula, zwana "werbalną", odpowiada za logiczne, analityczne myślenie, tworzenie wypowiadanych zdań, pracuje cyfrowo, przetwarza informacje linearnie. "Widzi" fragmenty, detale zjawiska.....

...."Prawa półkula - "twórcza" - pracuje graficznie, analogowo, odpowiada za wyobraźnię i intuicję. Odpowiada za poczucie rytmu, przestrzeni, odbiór kolorów i "widzi" całość zjawiska."

..i jeśli nie zadbamy o ich synchronizacje albo jeśli natura wybrała za nas dominacje jednej z nich....no to stawiam pewnik że osoby takie właśnie nie słyszą muzyki...albo tego co jest jej sensem....

W życiu kazdego człowieka przychodzi moment zwrotny, donald t., dokonał tego podczas wystąpienia w Sejmie.

Odwrócił fakty.

Oskarzył opozycję o wszystko, o co, opozycja oskarża jego.

Tu na forum, nie trzeba było długo czekać na efekty, jakie to oskarżenie zrodziło.

W zagadnieniach związanych z kablami sytuacja jest podobna.

Wszyscy intuicyjnie wiedzą, że prąd elektryczny płynie całym torze audio, po metalach.

A zagadnienia z tym związane są całkowicie pomijane,przez przytłaczającą wiekszość obywateli.

Jakby było tego zaprzaństwa mało, to jeszcze wmawia się, że połączenia mie mają większego znaczenia.

To co ma, w takim razie znaczenie, dla jakości?

Lampa?

Tranzystor?

Inny element?

Dlaczego więc, najlepsze podzespoły produkowane celowo na potrzeby rynku audio, mają wyprowadzenia z miedzi beztlenowej, a niektóre nawet OCC proces?

O gniazdach i wtykach nie wspominając, kosztujących 1000pln sztuka albo komplet.

Bo sygnał audio, potrzebuje ultra subtelnych micro prądów, które giną w tandetnych materiałach, są zamieniane na inne energie.

Do tego, te subtelne micro sygnały, są położone na skrajach widma, co powoduje ZUPEŁNIE PRZECIWNE sobie potrzeby konstrukcyjne, aby stworzyć im warunki do transmisji.

Dlatego tak długo, jak długo obowiązywać będzie dziś znany zakres wiedzy, tak długo będą istniały podstawowe problemy strukturalne dotyczące całego sektora zagadnień, przepływu sygnałów elektrycznych, w urządzeniach technicznych, całego systemu audio.

Klasy Hi End, dotyczy to w szczególności.

Kabel w audio musi nieść emocje

No tak, to tłumaczy dlaczego kable są takie grube. Przewodnikami leci prąd a obok pod pytoniastym oplotem emocje. Jak oplot za cienki to kabel może się nie wyrobić i wpada w nasycenie emocjami.

Jestem Europejczykiem.

Gruby kabel powoduje ogromne zniekształcenia treści.

Sygnał na wejściu kabla mocno się różni od tego, który jest na końcu, ponieważ fizyka materii, MUSI, odegrać swoją niechlubną rolę i zmienić treść informacji, dodając co nie co od siebie, w zależności od własności materiału przewodnika.

Oplot i jego stratność, pożrą resztki drobnych sygnałów, zapamiętają je i oddadzą zniekształcone z opóźnieniem.

To katastrofa.

Typowa reakcja, nic nowego.

To nie zakładka Hi End.

Coś nowego możnaby odnotować, jakbyś potrafił przykładowo skonstruować pytanie dotyczące jakiegoś aspektu, który budzi Twoje zainteresowanie czy niepokój.

Niestety, żeby do tego mogło dojść, potrzeba wiedzy przedmiotowej.

Szanowny Kolego Jaro747.

Ja rozumiem że ktoś jest matołem i nieukiem. Ale żeby się tym chwalić? To już lekka przesada...

Jestem Europejczykiem.

Przeceniasz swoją percepcję.

Tylko głupiec nie potrafi ukryć swojej wiedzy!

Ja rozumiem że ktoś jest matołem i nieukiem. Ale żeby się tym chwalić? To już lekka przesada...

Każdy prowadzi dyskurs wedle własnego uznania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.