Skocz do zawartości
IGNORED

Kable cyfrowe - sygnatura brzmienia.

palton

Rekomendowane odpowiedzi

Wolne żarty, ona jest po to aby jej unikać.

Bardzo proszę nie mylić mnie z absolwentami uczelni kierunkowych.

A to przepraszam. Myślałem że kolega jakąś solidną wiedzę inżynierską pobrał, skoro przesył sygnału nie ma dla niego żadnych (!) tajemnic, a tu widzę że kierunek wykształcenia to chyba raczej mocno humanistyczny, specjalizacja gawędziarz ;)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A to przepraszam. Myślałem że kolega jakąś solidną wiedzę inżynierską pobrał, skoro przesył sygnału nie ma dla niego żadnych (!) tajemnic, a tu widzę że kierunek wykształcenia to chyba raczej mocno humanistyczny, specjalizacja gawędziarz ;)

Z całym szacunkiem ale te słowa w Twojej wypowiedzi brzmią powiedziałbym śmiesznie.

----------------------------------------------------

Nabyta wiedza ezoteryczna to w kabelkologii stosowanej znacznie więcej niż wyuczona wiedza inżynierska.

Sly po wykładzie 747, będzie miał problem z oceną tego węża cyfrowego :)

Powiem znowu tak: przygadał kocioł garnkowi ;-)

Sly będzie miał teraz problem z oceną tego węża cyfrowego po wykładzie 747 :)

+

0

Sly poradzi sobie - mam nadzieję.

7 4 7 prawdopodobnie poleciał swoim boeingiem na KOLEJNY WYKŁAD O KABLACH tym razem za ocean....

Ciekawe czy dostanie owacje na stojąco ?

Elberoth

Wiedzę można przekazać tym osobom, którzy są gotowi na jej przyjęcie.

W przeciwnym razie kończy się to jak widać powyżej.

Kolega sly jest rozsądnym człowiekiem, o otwartym umyśle.

Poradzi sobie z pewnością.

Mój wpis klasyfikujący metodologię przygotowania kabla cyfrowego, spowodowany był TYLKO I WYŁĄCZNIE, użyciem w opisie słów "najlepszy na planecie".

Uważam że dostatecznie poznałem przebiegłość konstruktorów, aby przekazać swoje uwagi i aby one były rzeczowe.

Są one, treść ich, dopasowane do percepcji osób, które są ich adresatami.

To pomoc, pobieżne, krótkie wyjaśnienie przyczyn efektów sonicznych, które muszą pojawić się podczas odsłuch i porównań.

Celem było, zaoszczędzenie czasu Koledze sly, oraz innym czytelnikom, w dociekaniach róznego typu, dotyczących poruszanych zgadnień.

Pozdrawiam

P.S.

Szanowni Koledzy darują sobie śmieszne uwagi i dociekania źródła pochodzenia moich przemysleń.

Rozgoryczenie im towarzyszące rozumiem, to naturalny odruch.

Wnikliwy czytelnik, oraz znający meritum zagadnień, domysli się, że nie są one przypadkowego pochodzenia.

Każdy inny jest dopiero "w drodze".

Przepraszam za kategoryczność, ale zmęczony jestem dziecinnym podejściem, że tylko "jacyś oni", coś wiedzą, coś potrafią zrobić, skonstruować, wymyśleć, odkryć.

Nie mogę odpowiadać za kompleksy innych.

Przykro mi.

P.S.II

Pamiętajcie Drodzy Koledzy.

W audio wszystko gra i jest najlepsze, do czasu, dopóty obok nie stoi coś lepszego.

A pojawienie się tego lepszego, jest zawsze tylko kwestią czasu, nieodwołalnie.

Warto wtedy wiedzieć, dlaczego rzeczy mają się w ten a nie inny sposób.

Dlaczego nowe okazało się lepsze.

Czasami na to nowe trzeba długo czekać, ale ono przychodzi.

Wiele z tego nowego już jest, ale nikt tego nie uruchamia w produkcji, bo zbyt wiele tego co już jest, wylądowałoby w koszu!

To oczywiste.

P.S.III

Przydałoby się coś nowego w kablach!

Rozgoryczenie im towarzyszące rozumiem, to naturalny odruch.

Kolega myli rozgoryczenie z rozbawieniem. Oba słowa na 'R' ;)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

747 od paru miesiecy albo pisze cos z pogranicza ezoteryki albo cytuje broszury MITa lub Transparenta

czy naprawde ktos tu oczekuje jakis odkryc naukowych ?

747 miło spędza czas rozbawiając czytelników

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

747

Jaki kabel cyfrowy polecasz aby oszczędzić czas na poszukiwania ?

odpowiedz wprost jest niemozliwa i 747 nie podejmuje sie takiej odpowiedzi

kto tego oczekiwał 747 przeprasza a nawet jest mu przykro

Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że o ezoteryce wpisów Kolegi 747 najwięcej mają do powiedzenia ci, którzy jakże często jej używają, a nawet stanowi ona podstawę ich egzystencji na tym forum.

Audio Note

Bum 1234

Co innego jest jeszcze ciekawsze.

Jaki jest powód, że inni staraja się nieudolnie sprawdzać mnie, pozycjonować, dokonywać wobec mnie prymitywnych manipulacji?

Koledzy

Niewiedza jest gorsza od głodnego krokodyla.

Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że o ezoteryce wpisów Kolegi 747 najwięcej mają do powiedzenia ci, którzy jakże często jej używają, a nawet stanowi ona podstawę ich egzystencji na tym forum.

bum a co ty robisz w tej znienawidzonej ezoterycznej zakładce ? przeciez nawoływac do opamietania powinienes w stereo czyli tam gdzie bywaja sami racjonalisci

747

Jaki kabel cyfrowy polecasz aby oszczędzić czas na poszukiwania ?

Polecam Audio Note.

Ale nie usłyszy go Kolega, jesli nie użyje również tej firmy głośnikowca.

Mówimy o najwyższej półce.

Ale nie usłyszy go Kolega, jesli nie użyje również tej firmy głośnikowca.

O, to zupełnie jak w tym powiedzeniu - 'nie żuj gumy w lesie, bo ci się piwnica zapali'. Podobny związek przyczynowo skutkowy.

Czy ktoś testował kabel Acoustic Revive DSIX-1.0PA?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bum a co ty robisz w tej znienawidzonej ezoterycznej zakładce ? przeciez nawoływac do opamietania powinienes w stereo czyli tam gdzie bywaja sami racjonalisci

A tak tylko zaglądam, żeby zobaczyć, czy nastąpiło już opamiętanie, ale widzę że dalej tylko bajki opowiadacie ....

re dlugosc kabla cyfrowego:wg HFM z poczatku 2002r min 1m, re typ kabla cyfrowego i koncowki:wg nadinzyniera z TagHEUER-najlepsze BNC,potem prawdziwy XLR i za nim SPDIF, re niedrogi ale best buy w ludzkiej cenie:kabelek kolegi Michelangelo

Nie da się ustalić minimalnej długości kabla cyfrowego bez uwzględnienia 3 parametrów, które podałem powyżej.

Dla niektórych kombinacji może to być nawet 0,1m.

7 4 7 Wstawaj i nie śpij FORUM czeka na Twoje niepodręcznikowe DOŚWIADCZENIA

Przewody metalowe kiepsko nadają się do cyfrowej transmisji w audio.

Potrzebne są ogromne szybkości wygaszania impulsu, do wiernego oddania stromych zboczy przebiegu kwadratowego.

Wewnetrzne pojemności metali, przeszkadzają w uzyskaniu dobrych efektów.

A rozdzielczość jest kluczowym parametrem.

Stąd dążenie do supercienkich aplikacji metalu.

Ale zbyt cienki metal, może spowodować problemy z wypełnieniem, do tego ma tendencje do przerywania transmisji.

Dlatego powielenie go wielokrotne, ma umocowanie w okolicznościach.

Pytanie jest, czy powielać takie same przewody, tak samo ułożone, czy dokonać próby skompletowania, z uzupełniających się wzajemnie elementów/przewodów, geometrii/.

Drugie podejście jest znacznie trudniejsze, ale więcej możemy się po nim spodziewać.

Potrzeba tylko bagażu doświadczeń nabytych przez lata pracy badawczej, dzięki temu wiadomo co i jak warto połączyć, jaki element niosą jakie sygnały, jak między sobą oddziałują, jak się wzajemnie uzupełniają.

P.S.

W jedności siła, Kolego Magnepan.

To odpowiedź na Twoje pytanie poranne.

Elberoth

To symptomatyczne, że nikt włącznie z Kolegą nie zwrócił uwagi na fatk potrzeby oddalenia od siebie urządzeń, aby wpuścić czysty sygnał do kabla i dalej do systemu.

Czyżby to nie była zakładka HI END?

Czepiacie się fachofcy pierdół, a na naprawdę ważne elementy nie raczycie zwrócić uwagi.

Handlowcy...........od siedmiu boleści.

Nie da się ustalić minimalnej długości kabla cyfrowego bez uwzględnienia 3 parametrów, które podałem powyżej.

Dla niektórych kombinacji może to być nawet 0,1m.

Kabaret :)

Potrzebne są ogromne szybkości wygaszania impulsu, do wiernego oddania stromych zboczy przebiegu kwadratowego.

To też niezłe :)

747 - a czy w ogóle wiesz ile wynosi rise time w sygnale spdif ? (choćby średnio statystycznie)

Wewnetrzne pojemności metali, przeszkadzają w uzyskaniu dobrych efektów.

Dlatego zamiast przewodów metalowych używam gumek. Nie ma problemu z długością i jest bezpieczniej :)

Dlatego zamiast przewodów metalowych używam gumek. Nie ma problemu z długością i jest bezpieczniej :)

hehehe....to jest dobre!! Ale na gumkach wrażenia też bywają...elektryzujące i a stopień narastania może być nie mały!!!

Możesz coś więcej na ten temat napisać?

Urządzenia potrzebują wokół siębie powietrza, wolnej przestrzeni, dla niezakłóconej negatywnymi oddziaływaniami pracy.

Żródło, które jest elementem "napełniajacym" energią, pozostałe urządzenia, wymaga specjalnego potraktowania.

Kable są tu niezwykle ważnym elementem, gdyż właśnie one pozwalają na wymagane ustawienie,

Oczywiście zdaję sobie sprawe, że komfort ustawienia sprzętu, pod kątem redukcji wzajemnego wpływu, magnetycznego, materiałowego, jest luxusem, ale ci z Kolegów, którzy te mozliwości mają, plecam sprawdzić, czy nie zyskacie wyraźnie na poprawie jakości, odstawiając źródła na pewną odległość.

Najwazniejsze jest to, że pozytywne parametry tak powstałe, są nie do uzyskania w inny sposób.

Są to mikro sygnały tła, lepsza ciągłość, wrażenie większej głębii, itp.

Taki potencjalny zysk nie jest jednak za darmo.

Potrzeba dokonania dluższego połączenia jest kosztowna.

Dlatego to działanie dla purystów, ale z wpisów na forum wynika, że to wiekszość Kolegów z forum.

Oczywiście w sąsiedztwie aktywnych urządzeń hi - end, nie powinno być żadnych innych obecności elektromagnetycznych, żadnych nie wykorzystywanych innych urządzeń.

Inaczej zabawa z rozstawianiem systemu traci sens.

747 - a czy w ogóle wiesz ile wynosi rise time w sygnale spdif ? (choćby średnio statystycznie)

Egzamin?

Czy ja również mogę zadawać pytania?

Nie mam nawyku do nauki, ale możesz mi podpowiedzieć.

Jeśli pozwolisz i mnie zadać Tobie pytanie, a nie będziesz znał odpowiedzi, odwdzięczę się tym samym i podpowiem Ci - ok?

hehehe....to jest dobre!! Ale na gumkach wrażenia też bywają...elektryzujące i a stopień narastania może być nie mały!!!

Miałem na myśli spreparowane odpowiednio do potrzeb, włókno węglowe.

Właściwe operowanie włóknem w. w audio jest skrajnie trudne.

Włókno pokazuje nam gdzie jesteśmy, dzięki niemu możemy robić lepsze kable metalowe.

Ale ograniczenia ma i ono.

Grafit ma mniej tych ograniczeń, ale zastosowanie tego materiału w audio to Formuła 1.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.