Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Elbląg i okolice

Rekomendowane odpowiedzi

Witam trafiłem na ten klub przypadkiem mieszkam blisko Elbląga 50km . Co dokładnie jest na tych spotkaniach prezentacje,odsłuchy,pokazy, muzyka stereo czy też KD?

Z przykrością informuję, że spotkanie ustalone na 3.07.2017 odwołane !!!

Biblioteka w tym dniu, będzie nieczynna, z powodu wyższej konieczności ;))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

to jeszcze ja daniel .chce sie dopisać do klubu i jestem z zatorza. zaczynam budować zestaw na bazie wzmacniacza marantza pn 7200 . szkoda że spodkanie jest odwołane.potrzebuję pomocy i kilku porad. czekam kiedy będzie następne spodkanie i z przyjemnością przyjde

• 2 tygodnie później...

Z ogłoszeń parafialnych - od przyszłego tygodnia biblioteka jest nieczynna do końca sierpnia (powód: remont).

Nikt nie napisał, ale trzeba stwierdzić, że warunki w bibliotece się zmieniły i to na gorsze. Sprzęt stał się wystrojem wnętrza w pomieszczeniu przejściowym. W zwykłych godzinach pracy nieinwazyjny dla innych odsłuch nie jest możliwy. Prawda jest taka, że temat muzyki biblioteka zepchnęła na margines.

Wracając do płyt winylowych i różnic w stosunku do nośnika cd (uzasadniających różnice w odbiorze) warto pamiętać o tym, że w analogu:

- pasmo poniżej 40 Hz jest całkowicie wycięte

- pasmo poniżej 300 Hz jest odtwarzane w mono

Takie są wymagania produkcyjne, co wymusza dodatkowy masteringu (przygotowanie materiału). Proces ten obejmuje też korekcję dynamiki basu i najwyższych tonów o skali różnicy 40 dB. Potem przedwzmacniacz gramofonowy przywraca naturalne proporcje pasma: podbija bas o 20 dB i obniża wysokie o 20 dB. Poza tym ustalanie dynamiki w analogu odnosi się bardziej do średniego poziomu nagrania a nie do najcichszego – odniesienie byłoby mało praktyczne z powodu wysokiego szumu nośnika. Też zmiana prędkości przesuwu igły sprawia, że im bliżej środka płyty, tym walka o dynamikę jest trudniejsza. Single miały wyższe obroty nie bez powodu. Do tego przy bardzo głośnych fragmentach igła chce wypaść z rowka (im większa dynamika tym musi być szerszy i nie utrzymuje igły), a z kolei jakość wysokich tonów zależy np. od kształtu końcówki igły – lepiej lub gorzej wpasowuje się w zakrzywienia tłoczenia. Te najlepiej śledzące są oczywiście najdroższe (popularne igły sferyczne uśredniają).

Dla mnie barierą i dyskomfortem była świadomość, że każde odtworzenie niszczy płytę i pogarsza jakość. A bez sensu jest praktyka, żeby kupować 2 sztuki każdego wydania: jedną do słuchania i drugą na zapas. Ale na szczęście znalazł się powód, żeby raz na zawsze zakończyć przygodę z czarną płytą. Ten powód to... brak płyt. Tego co poniżej (to tylko przykład z przeróbkami L. Cohena) na analogu po prostu nie ma. Nie było, nie ma i nie będzie.

post-19223-0-73648900-1499718240_thumb.jpg

Przed porównaniem wydań LP i CD najpierw należałoby sprawdzić różnicę w realizacji samych cd. Zauważyć i ponazywać różnice, żeby łatwiej zrozumieć, czy dodatkowy mastering mógł poprawić materiał źródłowy czy należało spodziewać się jego pogorszenia (do oceny winyla pod kątem dynamiki i basu).

* * *

Mam propozycję, by każdy wybrał 3 płyty (konkretne nagrania) w obrębie jednego stylu/gatunku, które najbardziej różnią się jakością realizacji. Wręcz skrajnie. Posłuchamy kiedyś na systemie bibliotecznym i powiecie, czy podobnie pokazuje różnice. Ja bym wynalazł coś pośród płyt z rockiem gotyckim. A pomysł pojawił mi się w głowie na skutek tego wpisu:

Wpadła mi taka płytka Spiritualized ‎– Royal Albert Hall, October 10.1997 Live

Ciekawe jak wypadnie odtworzenie tego materiału muzycznego na Waszych sprzętach ;)) ?

Czekam na opinie.

Jak sądzę ten krążek powinien zawitać na spotkanie. Tytułem małego uprzedzenia zdradzę, że poczyniłem kroki w celu stworzenia "zestawu klubowego" o niewiarygodnym stosunku jakości do ceny. Sprzęt niesłychanie liniowy, przy tym niewielkich rozmiarów - transportowy. Krótko mówiąc wzmacniacz ma być absolutnie bezkonkurencyjny, a kolumny mają pokazywać całą prawdę.

Nawet interkonekt będzie "autorski", o rekordowej skali oddania dynamiki. Robię wysiłki, aby pozyskać tanio srebro, z którego byłyby przewody głośnikowe (a może i dodatkowa niteczka jeszcze by wzmocniła atuty IC). Dopinam koncepcję i zamierzam pozbierać do kupy wszystkie puzzle. Jeśli nośnik CD i LP będą się różnić, znaczy zamierzenie wyszło, jeśli będą grały podobnie - klapa.

Systemdek na pływającym zawieszeniu mi się kurzy od kilku lat, więc będzie okazja sprawdzić, czy jeszcze działa.

Już wytypowałem CD i LP do porównań (oryginalne, dawne wydania):

- Mike Oldfield (Tabular Bells)

- Leonard Cohen (I'm your man)

- The Strangers (Greatest hits - z "Golden Brown" i "Strange little girl")

- Sting (The dream of the blue turtles - z genialnym "Russians")

- Modern Talking (1-st i 4-th album)

- Laibach (Germania - z motoryczno-melodyjnym coverem "Life is life")

- Depeche Mode (Black celebration)

- A-Ha (Hunting high and low)

- Red Box (The circle and the square - z ponadczasowym "Chenko")

- Alphaville (Forever young).

Taki przekrój pop i rocka pozwoli poszaleć. A przynajmniej tak ma się na dzisiaj plan :-)

Hej. Pomysl porownania jak najbardziej super. Do tego mozna by serwis Spotify dorzucic. Taki przeglad Dekad na tym samym utworze. Sam jestem ciekaw na ile...? Tylko, czy w Bibliotece jest internet i czy Bylibyscie realnie tym zainteresowani?

Edytowane przez Mikis
  • 1 miesiąc później...

Witam Wszystkich,

Sierpień już się kończy, czy coś słychać w temacie reaktywacji spotkań? Chciałbym wpisać się do klubu ze swoim systemem. Pozdrawiam.

Myślę, że nic nie odwoła Naszego spotkania ;))

Spotykamy się, 4.09.2017, o godz. 17:15 w bibliotece, jak zwykle.

Serdecznie zapraszamy, starych i nowych uczestników.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Tak dla przypomnienia, spotykamy się, 4.09.2017, o godz. 17:15 w bibliotece, jak zwykle.

Wejście główne od strony ul. Wigilijnej, z uwagi na trwający remont w obiekcie, będzie otwarte od 17:15 do 17:30.

Przepraszam za utrudnienia, ale ważne, że jest możliwość spotkania.

Ci co planują się spóźnić ;)) niech podadzą Swój tel. na priw, to oddzwonię i będzie możliwość wejścia po kontakcie.

Do zobaczenia w poniedziałek.

Panowie podobno w Klubie są użytkownicy kolumn z Sonus Oliwa, http://www.audiostereo.pl/ktos-robil-kolumny-z-takimi-glosnikami_134638.html - zgadzacie się z tymi opiniami w sprawie kolumn Pana Andrzeja?

Kazik ma I Tomek jako drugie Kazika głośników nie słuchałem (chociaż cholera byłem zaproszony ) ale on przy nich sam podobno grzebie i coś tam poprawia (zatem są better i koniec ) , za to Tomasza grały całkiem nieźle na Revelatorach bodajże były , ale ogólnie myślę , że warto posłuchać no nie , opinie mają to do siebie że to są opinie i to wszystko ;)

No we wtorek kolumn posłucham u pana Andrzeja na przygotowanym dla mnie zestawie - monobloki i przedwzmacniacz na lampach, podobna gra super ale się okaże, jak zabrzmi to je biorę

Edytowane przez darek2

No we wtorek kolumn posłucham u pana Andrzeja na przygotowanym dla mnie zestawie - monobloki i przedwzmacniacz na lampach, podobna gra super ale się okaże, jak zabrzmi to je biorę

Odsłuch powinieneś przeprowadzić ze swoją elektroniką.

Jak jesteś z Elbląga, to wpadnij w poniedziałek po 17;oo, do mnie.

Moje kolumny, to już nie są SonusOliwy

No właśnie elektronikę swoją odbieram, którą zrobił Pan Andrzej, jak kolumny dobrze zagrają to i może od razu je zabiorę, jestem z Iławy, czemu pozbyłeś się Sonus Oliwy, na co wymieniłeś? Pan Andrzej twierdzi, że idealnie graja z moim zestawem ale to tylko jego zdanie, jak będzie w rzeczywistości ?

Ciekawa sytuacja, bo obie strony ryzykują.

Jak komplet nie zagra, to nie będziesz wiedział, czy zabierasz do domu niezbyt udaną elektronikę, czy to kolumny ją tu i teraz ograniczyły.

Powinieneś posprawdzać krzyżowo, czyli mieć pod ręką dodatkowe kolumny i dodatkową elektronikę. Daj znać jak się sprawy potoczą.

Panowie ja też mam sprawę chciałbym posłuchać Naim oraz Hegel kuźwa jakoś nie miałem okazji , czy w Elblągu pieknym mieście jest ktoś (oprócz Adama :) ) posiada Hegla albo Naima . Za pomoc odpłacę piwem , winem bo na whisky mnie nie stać ;)

Przyłączam się do zapytania @cimoona w troszkę inny sposób. Gdyby ktoś miał i zechciał udostępnić do porównania Hegla / Naima (lub inny wzmacniacz z okolicy 10 tys. zł), to byśmy przeprowadzili taką próbę ze wzmacniaczem ok. 10 x tańszym. Jak to u mnie w zwyczaju - podczas otwartego spotkania. Jeśli test wypadłby na korzyść tego mojego (co jest tylko kwestią dowodu :-)), wówczas zostałby jako wzmacniacz KLUBOWY.

Jak pamiętacie nie wyszła akcja z pożyczeniem monitorów Buchardt Audio, to kupiłem wzmacniacz, który dostarczał moc tym kolumnom w czasie Audio Show.

Jak będziesz we wtorek w Trójmieście, zaplanuj i podjedź ze swoją nową elektroniką do "HI FI JA I TY" w Gdańsku (do p Jacka).

Są tam teraz, w dobrej cenie (ok. 10 tys. zł), BODNAR SANDGLASS - jeśli Twoja elektronika przypasuje, to audio-życie od wtorku już nie będzie takie samo.

Tylko nie słuchaj, jeśli wcześniej sfinalizujesz zakup kolumn od SO!

Właśnie z lampą grają magicznie.

Przewartościujesz pojęcie góry pasma... Niby nie ma najwyższej, a gra wszystko jak na wyciągnięcie ręki. Porozmawiaj w poniedziałek przez telefon z panem Jackiem (był gościem naszych spotkań). Potem tak podsumujesz kontakt:

Jak zachęcał - umówisz się.

Jak powie, że ma lepsze na stanie - odpuścisz sobie... Bo nie warto odwiedzać kogoś, kto na starcie mówi nieprawdę :-)

No może się skuszę, tylko moje monobloki będą miały moc 80 W a przy opisie tych kolumn jest - zalecana moc wzmacniacza 5-25 W. Jak gra w nich góra, średnica ?

Edytowane przez darek2

Większa moc nigdy nie jest przeszkodą. Wzmacniacz musi być płynny i dokładny - chcieć grać. Wtedy te kolumny dołączą i to zwielokrotnią. Zbrodnią będzie sucholec.

Góra i średnica tu nie gra - słyszysz jak na żywo wykonawców danego utworu. Tu nie trzeba się do dźwięku przekonywać - wciągnęło w akcję lub błędna konfiguracja.

Jeszcze dane mojej elektroniki:

Monobloki:

Moc 2 x90 WAT

Pasmo przenoszenia 20... 40 000 Hz

Zniekształcenia całkowite poniżej 1% przy połowie mocy, praca z włączonym sprzężeniem zwrotnym (głębokość sprzężenia -6dB)

Dynamika czyli odstęp od poziomu zakłóceń ponad 100 dB - pomiar ważony, sygnał zbalansowany

Czułość wejściowa 2x1000 mV balans

2000 mV sygnał niezbalansowany

Impedancja wejściowa 2 x 100 kom balans

100 kom niezbalansowane wejście

Przedwzmacniacz

Impedancja wejściowa 20 kom balans

10 kom niezbalansowane wejście

Pasmo 10 Hz .... 100 KHz

Dynamika ponad 100 dB

Zniekształcenia 0,1%

Max sygnał wejściowy / wyjściowy 20V

Wzmocnienie napięciowe 0 dB

Impedancja wyjściowa 2 x 400 om balans

400 om un balans

Edytowane przez darek2

Przyłączam się do zapytania @cimoona w troszkę inny sposób. Gdyby ktoś miał i zechciał udostępnić do porównania Hegla / Naima (lub inny wzmacniacz z okolicy 10 tys. zł), to byśmy przeprowadzili taką próbę ze wzmacniaczem ok. 10 x tańszym. Jak to u mnie w zwyczaju - podczas otwartego spotkania. Jeśli test wypadłby na korzyść tego mojego (co jest tylko kwestią dowodu :-)), wówczas zostałby jako wzmacniacz KLUBOWY.

Jak pamiętacie nie wyszła akcja z pożyczeniem monitorów Buchardt Audio, to kupiłem wzmacniacz, który dostarczał moc tym kolumnom w czasie Audio Show.

To wpadnij do mnie z tym wzmacniaczem, posłuchamy jak gra.

1. Zależy jaki masz punkt odniesienia.

2. Wszystko zależy od jakości nagrania - w tych gatunkach też.

3. Decyduje oczekiwany poziom wzmocnienia.

AC/DC było grane na prezentacjach. Odejście dźwięku od skrzynki jest niesamowite. Reszta, to kwestia ustawienia. Jeśli audio z definicji to kompromisy, ja wolę iść na taki z żywą i energetyczną większości pasma, niż na martwe granie w całym paśmie. P. Jacek uczciwie podszedł do sprawy (bezkompromisowo), dlatego moją intencją było namówić na porównanie, gdy już usłyszysz kolumny SO. I tak jestem pewien tego, że nawet jak nie kupisz od razu, to nie prześpisz po wizycie nocy.

* * *

@cimoon, podobny do tego, który zdecydowałeś się odsprzedać (ten mi znany). Wolałbym nie zdradzać (choć to w sumie łatwo ustalić lub doczytać...), żeby była niespodzianka. Jakoś mam wątłą wiarę, że dojdzie do czegoś konkretnego, ale przynajmniej pogadać o czymś można.

To wpadnij do mnie z tym wzmacniaczem, posłuchamy jak gra.

A inni wszyscy chętni też mogą?

Nie chciałbym, by pod szyldem klubowych spotkań były relacje z zakonspirowanych.

Ponadto celem (sensem) jest porównanie z jakąś markową integrą i wówczas kolumny mogą być dowolne. Z takiej raczej nie korzystasz.

Gdyby porównywać ogólnie, czy z tym wzmacniaczem można osiągnąć rewelacyjne brzmienie, to warunki brzegowe stają się zupełnie inne.

No już po nocy, bo myślę o tych kolumnach, tym bardziej że o kolumnach z SO chodzą różne opinie.Boję się tylko tego,że te kolumny są bez zwrotnicy i z jednym głośnikiem, dosłownie w głowie się nie mieści, że przy takiej specyfikacji może to tak grać.Bas nisko schodzi - bo tak lubię.Jak wizualnie się prezentują te wielkoludy, widziałem skóra jest z przodu u z tyłu.Cena też ciekawa, widziałem że kiedyś dochodziła do 40 tys.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.