Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyczne odkrycia - jak to robicie?

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Magnepan, a możesz wyjaśnić skąd ta złośliwość? Nie lubisz Piano, czy jak?

Przepraszam Cię, tak mi się wrzuciło bo w/w audycje są TAK OCZYWISTE [ale ich nie słucham] jak Radio Maryja które oprócz

tekstów też ma jakiś muzyczny profil zapewne.......

Ps.Jan Ptaszyn był/jest muzykiem którego nigdy nie faworyzowałem ani jego gry ani 3 kwadransów jazzu.

Kydryńskiego też rzadko słuchałem i nie słucham z powodu proponowanej muzyki którą już znałem lub posiadam w swojej kolekcji.

Sporo ciekawej muzyki znajduję w zbiorach www.amazon.com i recenzjach w Audiofilskich magazynach.

Magnepan,

Chłopie, za niektóre wpisy, to sam się prosisz o pstryka w nos.

romekjagoda pyta o nasze sposoby "odkrywania", a Ty zapodajesz o Radiu Maryja, a na deser wygłaszasz opinię o J.P Wróblewskim w kontekście muzyk/redaktor oraz o Kydryńskim, że znasz te muzę i posiadasz w kolekcji.

Aha..,Ty znasz(!) i resztę- czyli autora/nas masz w głębokim poszanowaniu, bo i po co się dzielić z innymi.

J.Ptaszyna nie faworyzujesz, to też się nie podzielisz - taki z Ciebie kolega.Sam nie słuchasz, a innemu nie dasz!

AUTOR PYTA O SPOSOBY, A NIE O O TWOJE OPINIE.

Skoro już bez tych ostatnich nie mogłeś wytrzymać, to trzeba było napisać np;

-Chłopaki, nie przepadam za JPW, ale w jego programach znajdziecie mnóstwo informacji ze świata Jazzu.

Kydryńskiego ..... nie słucham z powodu proponowanej muzyki którą już znałem lub posiadam w swojej kolekcji.

Skąd wiesz jaką muzykę proponuje Kydryński jeżeli go nie słuchasz?

Skąd wiesz jaką muzykę proponuje Kydryński jeżeli go nie słuchasz?

Swego czasu słuchałem kilku-kilkunastu jego audycji i stąd taki wniosek.

AUTOR PYTA O SPOSOBY, A NIE O O TWOJE OPINIE.

Kochani,rozumiem wasze wzburzenie .Ale czy wy nie potraficie czytać ?

'Sporo ciekawej muzyki znajduję w zbiorach www.amazon.com i recenzjach w Audiofilskich magazynach'.- cytat z mojego postu.

Aha..,Ty znasz(!) i resztę- czyli autora/nas masz w głębokim poszanowaniu, bo i po co się dzielić z innymi.

Piano, dzielę się info na temat sprzetu, moich doswiadczeń i muzyki aż za bardzo tak że co poniektórzy nazywają to g......prawdami.

Czasami przechodzi ochota ciagłego tłumaczenia się z zarzutów które są najczęściej bezpodstawne a wynikają z niedowierzania

lub innych przymiotów niskiego lotu.Już nie jednej osobie z tego forum pomogłem na miarę swoich możliwości i zarazem otrzymałem szczerą pomoc w zapytaniach kierowanych z mojej strony.

Magnepan, także często szperam na Amazon, słucham urywków nagranych na Mp3.Po takin szperaniu już wiem która płyta jest w moim guście, i warta zainteresowania.Dla mnie to dobra metoda która mi odpowiada.Może nie jest całkiem miarodajna co do całości płyty, ale zawsze? Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Magnepan, także często szperam na Amazon, słucham urywków nagranych na Mp3.Po takin szperaniu już wiem która płyta jest w moim guście, i warta zainteresowania.Dla mnie to dobra metoda która mi odpowiada.Może nie jest całkiem miarodajna co do całości płyty, ale zawsze? Pozdr.

Kiza, jeszcze kilka lat temu w trakcie podróży słuzbowych lub będąc na wakacjach 'zaliczałem ' dobre sklepy muzyczne z płytami.

Od kiedy na pułkach z cd było ich coraz mniej pozostał Media Markt w Polsce albo własnie Amazon dzieki któremu pościągałem mnóstwo fajnych płyt za grosze i mogłem wcześniej ich posłuchać przez net.

Przypomniałem sobie o dobrym składzie płyt nagrywanych w Japonii i wydawanych w hi-res na cd..... www.cdjapan.jp

Można tam kupić jazz,pop inne gatunki i zremasterowane przez japończyków.

Piano,ten portal jest godny polecenia dla Ciebie i będziesz mógł cieszyć się naprawdę doskonałymi tłoczeniami i jakością nagrań.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Polecam Deezer. Wpisujemy nazwę wykonawcy - klikamy w "Radio Channel" i czekamy cierpliwie :-)

Poza kilkoma wpadkami jest to na prawdę przyzwoicie działający mechanizm.

• 4 tygodnie później...

Ja wczoraj wypróbowałem nowy sposób - na TV podłączonym do internetu zacząłem oglądać sobie YouTube. Niby coś co jest mi od lat znane, a na dużym ekranie podłączone do dobrego stereo potrafiło dac masę frajdy. Mam szczęście, że klasyka i jazz w wielu wypadkach sa w dobrej jakości, jest wiele audycji w oryginalnej jakości, koncertów, etc. Gdybyś tylko czasu starczyło na obejerzenie wszystkiego.

Powrót po dłuższej przerwie...

• 4 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam,

Polecam Deezer. Wpisujemy nazwę wykonawcy - klikamy w "Radio Channel" i czekamy cierpliwie :-)

Poza kilkoma wpadkami jest to na prawdę przyzwoicie działający mechanizm.

Witam. Ja ostatnio tak zacząłem przygodę z Wimpem. Biblioteka względnie duża, chociaż kilku rzeczy nie znalazłem. Dodatkowo jest też aplikacja na PC czy smartfona, więc dostęp do muzy jest właściwie wszędzie. W Playu mam poza tym transfer streamingu za darmo, jakość bardzo dobra (jak na format lossy). Kilka nowości (dla mnie) już utrafiłem, np. projekt muzyczny Arkadiusza Jakubika (aktora - Dom zły, Wesele) Dr Misio - muzycznie ok, wokalnie troszkę może gorzej, czy solowa płyta Natalii Przybysz (Sistars) wykonującej utwory Janis Joplin. Teraz morduję dyskografię Godflesh - jakoś wcześniej nie miałem okazji z zaznajomieniem się z ich utworami. Generalnie zawsze można coś dla siebie nowego znaleźć bez wcześniejszego ściągania/czekania. Za kilka groszy miesięcznie i na legalu.

Hmm... mam nadzieję, że nie zabrzmiało to jak kryptoreklama serwisu ;)

Poza tym na chybił/trafił, czy po rekomendacjach szanownych forumowiczów. A także po ścieżkach dźwiękowych gry FIFA :P

• 1 miesiąc później...

Ja też ostatnio zaprzęgnąłem smyrofona do pomocy - zainstalowałem sobie Shazam. Słuchając np. Rmf classic (aż się wstydzę, że w ogóle słucham jakiejś stacji z sieci RMF, ale co tam - czasami fajnie grają) można jakieś fajne tropy wyłuskać.

• 2 miesiące później...

Witam. Ja ostatnio tak zacząłem przygodę z Wimpem. Biblioteka względnie duża, chociaż kilku rzeczy nie znalazłem. Dodatkowo jest też aplikacja na PC czy smartfona, więc dostęp do muzy jest właściwie wszędzie. W Playu mam poza tym transfer streamingu za darmo, jakość bardzo dobra (jak na format lossy). Kilka nowości (dla mnie) już utrafiłem, np. projekt muzyczny Arkadiusza Jakubika (aktora - Dom zły, Wesele) Dr Misio - muzycznie ok, wokalnie troszkę może gorzej, czy solowa płyta Natalii Przybysz (Sistars) wykonującej utwory Janis Joplin. Teraz morduję dyskografię Godflesh - jakoś wcześniej nie miałem okazji z zaznajomieniem się z ich utworami. Generalnie zawsze można coś dla siebie nowego znaleźć bez wcześniejszego ściągania/czekania. Za kilka groszy miesięcznie i na legalu.

Hmm... mam nadzieję, że nie zabrzmiało to jak kryptoreklama serwisu ;)

Poza tym na chybił/trafił, czy po rekomendacjach szanownych forumowiczów. A także po ścieżkach dźwiękowych gry FIFA :P

Chętnie przetestuje Wimp, podobno Spotify również warty uwagi. U mnie zadecydowała obecność aplikacji Deezer na Squeezebox. Ale sprawdzić konkurencję nie zaszkodzi.

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

Polecam

Ukryta Zawartość

Super! Dzięki.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

WIMP , youtube , tematyczne radio internetowe , koledzy + wydawnictwa jesli ktos kupuje płyty CD ---- oczywiście to jest bardzo subiektywne ale np INSIDE OUT , ROADRUNNER, METAL BLADE , 4AD itp ---- tam szukam inspiracji i nowości . No i oczywiście portale muzyczne jak dla mnie to progrock i artrock i inne podobne ale wiem że są takowe dla każdego rodzaju muzyki + oczywiście forum :)

• 3 tygodnie później...

Ściągnąłem wczoraj na smartphona taką aplikację:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . I teraz, jak gdzieś leci fajny kawałek to sobie klikam i telefon podaje tytuł utworu, tytuł płyty i wykonawcę. Pozwala to rozszerzyć horyzonty muzyczne.

Ukryta Zawartość

Ściągnąłem wczoraj na smartphona taką aplikację:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . I teraz, jak gdzieś leci fajny kawałek to sobie klikam i telefon podaje tytuł utworu, tytuł płyty i wykonawcę. Pozwala to rozszerzyć horyzonty muzyczne.

Buuuuuu.... było :))))))))

Ukryta Zawartość

Co było? O tej aplikacji ktoś już pisał?

No kilka postów wyżej :P

Ja też ostatnio zaprzęgnąłem smyrofona do pomocy - zainstalowałem sobie Shazam.

• 8 miesięcy później...

Muszę się przyznać, że ostatnio kilka ciekawych wykonawców poznałem dzięki chomikowi... Nie przynosi to chwały, ale niektóre tytuły są niedostępne praktycznie nigdzie, choć być może to słabe uzasadnienie. Ale gdy zasmakuję, kupię płytę legalnie. Dlatego proszę bez przytyków i wykładów - jestem świadom.

Czasami zdarza mi się, że będąc w sklepie ze stoiskiem płytowym, podczas przeglądania zawartości półek kupuję jakąś płytę, której nie znam. W ogóle. Ani zawartości, ani nic o samym wykonawcy...

Na zasadzie "niespodzianki" dla mnie. Wychodzę na tym różnie. Ale tak źle żeby się potem zakupu pozbyć, to jeszcze mi się nie zdarzyło.

Jest to też jakaś (nawet ciekawa) forma "poznania nowego" :)

Moja żona wyrwała tak parę doskonałych płyt. Np. Lizz Wright z tego co pamiętam na szybko. Lubię ją zabierać (żonę) na muzyczne zakupy (choć nie zawsze ;P )

Kiedy przystanę na stoisku płytowym, to moja żona drepcze obok i wymownie daje znać: no, ile tu jeszcze będziemy stać? Ja już wolę wymknąć się samotnie na te łowy.

bandcamp.com

Trafiłem tam po tym jak kumpel posłał linka z jego bandem aby posłuchać,można kupić za śmieszne pieniądze,czasami jest opcja "co łaska",twórczość "amatorska" na androida jest aplikacja i iphona

Format to mp3,flac itp oraz niektórzy mają w ofercie winyl i cd.

Polecam fińskiego kompozytora,Antti Martikainen jak ktoś lubi Audiomachine

Łokmen Saba

Na podstawie odsłuchów i tekstów pisanych o wykonawcach i utworach mam własny wykaz kilku tysięcy płyt, które powinny znaleźć się w mojej kolekcji. Zawsze mam go przy sobie. Kupując zawsze porównuję dane na obwolucie płytę z danymi z mojego wykazu. Kupuje tylko albumy firmowane przez wykonawców. Nie kupuję żadnych składanek, tylko albumy koncepcyjne. Lubię, kiedy z albumem lub konkretnym utworem na nim, wiąże się jakaś legenda, czy ciekawostka. Dla przykładu jak z "Heavy" Iron Butterfly" lub "Layla" Derek And The Dominos. Kupuję obowiązkowo pierwsze 1-3 albumy, potem wybiórczo - jedynie te, które mi podobają się najbardziej. I to się sprawdza.

Kiedy przystanę na stoisku płytowym, to moja żona drepcze obok i wymownie daje znać: no, ile tu jeszcze będziemy stać? Ja już wolę wymknąć się samotnie na te łowy.

Moja żonka w zależności od nastroju. Ale zazwyczaj krócej niż ja, choć zdarzało się, że oboje 2h myszkowaliśmy po stoisku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.