Skocz do zawartości
IGNORED

Hegel HD 20 vs Xindak DAC 20

max720

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Może na początku powiem , że nie należę do grupy wzmacniaczy i dobrze by było , aby ta grupa się niewypowiadała. Potrzebuję szczerych spostrzeżeń i uwag , a nie wojny jak w kilku podobnych tematach :(

Szukam opini kolegów którzy mieli styczność z tymi modelami i mogą podzielić spostrzeżeniami.

Który z tych DAC-ów jest królem dzwięku ?

Będzie to grało z lampą na KT 88 Golden Lion i Aries Reference , praktycznie wszystkie gatunki poza`szantami, d-polo. Żródło netbook NB550 + zewnętrzne dyski oraz radio internetowe ,N-ka + jakiś transport.

Ktoś porównywał te DAC-i ?

Pozdrawiam , Maciej

https://www.audiostereo.pl/topic/88839-hegel-hd-20-vs-xindak-dac-20/

Witaj,

subiektywne odczucia osób które miały styczność z powyższymi urządzeniami moim zdaniem nie pomogą Ci w podjęciu optymalnej decyzji, tym bardziej że przetwornik musi jak najlepiej współpracować z pozostałymi komponentami Twojego systemu. Proponuję zdecydowanie wypożyczenie obydwóch urządzeń i test we własnym systemie.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 miesiące później...

Szkoda, że temat umarł.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Q21, jeżeli Państwo jesteście zainteresowani ewentualnym testem na mojej skromnej stronie audio-bloga, to szczerze zapraszam i proszę o kontakt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Pojechałem troszkę po omacku i zakupilem coś ze środka . Czyli M2tech Young. Uważam po 3-4 miesiącach po obcowaniu z Ayon CD1S , ze to są moje klimaty .

Po kryzysie wieku średniego zamowilem juz inny zasilacz , mam nadzieje lepszy.

Fakt , szkoda ....

Ze dopiero teraz....

Pozdrawiam.

Ciekawe jak wypada porównanie tych trzech DACów czyli Dac 20, HD20 i m2tech

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Możesz rozwinąć swoją wypowiedź "delikatnie"? Jestem bardzo zainteresowany

Dynamika na podobnym poziomie, rozdzielczość ciężko mi ocenić bo porównanie było krótkie ale większych różnic nie widziałem natomiast płynność nasycenie i barwność średnicy była lepsza tak samo jak bas choć bas to nie była wielka różnica, ale średnica Xindaka była wyraźnie lepsza. To był podstawowy M2Tech Young bez zasilacza czy żadnych modów więc i tak grało to całkiem dobrze jak na cenę niecałe 5kzł. Z pewnością warte tej ceny urządzenie.

Dziękuje za powyższa informację. Bardzo mi zależy na średnicy, ale czy warto dopłacać prawie 3 tysiaki?

Może ktoś jeszcze słuchał któregoś z trzech wymienionych DACów?

M2Tech Young z dedykowanym zasilaczem akumulatorowym wygląda b.ciekawie, choć cenowo już znacznie drożej to wychodzi. Poza tym nie ma XLR-ów - to też minus. Grado Fan wypożycza bez problemu z tego co wiem, może też się odezwie i napisze co daje zasilacz.

Ja bym nie skreślał też DAC-ów Bursona - kiedyś słuchałem 160D i podobał mi się - fajne, potężne, gęste brzmienie - tak go odebrałem. Niestety też nie ma XLR-ów.

A jak się ma tytułowy Hegel HD20 do pozostałych ( M2tech, Xindak 20 ). Czy ktoś porównywał bezpośrednio Hegla z M2tech'em ?

HD20 miałem w domu - to jest bardzo dobry, kulturalny dźwięk, ale ja wolę większą dawkę adrenaliny :-) Z recenzji wynika, ze M2Tech daje tą adrenalinę, ale obawiam się, że brakuje trochę barwy Hegla, choć może z dedykowanym zasilaczem aku to jest killer - kto wie....

Miałem 2 tygodnie M2TECHA po full modzie GF + psu zrobione przez Majkela i Calyxa 24/192 dac + calyx power supply .Został Calyx poniewaz gra bardziej nasyconym dzwiekiem ,płynnym i gładkim .No i ta barwa połączona z lepsza trójwymiarowością .Rozdzielczośc w obu podobna.Na plus dla younga powalająca dynamika i ciutkę lepsza kontrola w dolnych rejestrach.Pozdrawiam

W sumie to jestem ciekaw porównania Calyxa z Xindakiem i Heglem bo oba cieszą się dobrymi opiniam.Od siebie dodam że Calyx stawia poprzeczke bardzo wysoko [poprzednio miałem krella 280 i calyx sporo lepszy :-} ].Pozdrawiam

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Ja miałem przez tydzień Hegla hd20 i M2tech Younga i porównywałem w swoim systemie. Jak będą one grać u innych nie wiem.

Hegel jest bardzo dobry. Bardzo dużo informacji pokazuje o nagraniu. To ta sama klasa co Young. Ma świetną górę i średnicę. Young też. Ten z kolei ma jeszcze bardziej otwartą górą. Odrobinę więcej powietrza. No i ma lepszy bas wg mnie. Niżej schodzi. Hegel na basie ma dobry atak, ale po chwili jakby się wycofywał. Zanikał !?

Tak ja to u siebie odebrałem.

A co sobie zostawiłem jest w o mnie ;-)

Calyx ma z kolei jedno wejście coaxial jedynie i b.wysoki poziom na XLR-ach - 6,8 V ! Każdy ma jakieś wady funkcjonalne ;-) Zasilacz do calyxa jest jakiś specjalny ?

Z tego co jestem zorientowany to pierwsza dostawa Calyxa była z impulsowym gów.... zasilaczykiem i taka wersja była testowana w high-fidelity .Ja dostałem swojego juz z dedykowanym psu [calyx power supply].Nie wiem do końca czy to był gratis od GF czy firma postanowiła zrobic dobrze userom.Pozdrawiam

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Calyxa z PSU będę miał jutro to urządzenie, które mam nadzieję w końcu nawiąże równorzędną walkę z moim Xindakiem DAC-20. Cena jest podobna ale do Xindak-a używam jeszcze Stello U3 więc generalnie wychodzi to ciut drożej no i w Xindaku zmienione są lampy. Jak posłucham to zdam relację. Hegla raczej nie pożyczę marka mi się nie podoba i szczerze wątpię, żeby dał rade z Xindakiem skoro bas Xindaka jest już lepszy od M2Tech Younga a dynamika stoi na podobnym poziomie a Hegel gra niby spokojniej. Calyx też niby trochę spokojniejszy od M2Tech, ale o tym już się przekonał osobiście. Może inne cechy wyniosą go ponad Xindaka.

Pozwolę sobie przy okazji porównań tych Dac'ów zapuścić się w wyższe rejony i spytać czy ktoś ma może doświadczenia z Antelope Zodiac + lub Gold ?

Własnym porównaniem łeb w łeb nie dysponuje, ale jedynie mogę cytować opinię dwóch klientów, którzy takie porównanie robili (jeden jest forumowiczem): Zodiac Gold z zasilaczem Volticus i M2tech Young po modyfikacji z akumulatorowym Palmer Power Station.

W obu przypadkach werdykt był taki, że to ten sam poziom. Tak samo wysoki poziom, trzeba dodać.

HD20 miałem w domu - to jest bardzo dobry, kulturalny dźwięk, ale ja wolę większą dawkę adrenaliny :-) Z recenzji wynika, ze M2Tech daje tą adrenalinę, ale obawiam się, że brakuje trochę barwy Hegla, choć może z dedykowanym zasilaczem aku to jest killer - kto wie....

Też miałem okazję posłuchać HD20 w swoim systemie w zamian za możliwość posłuchania Younga z Palmerem.

Tu mogę powiedzieć więcej bo warunki te same. Powiem, że zaskoczył mnie pozytywnie, choć zdanie mam właśnie takie samo, że to bardzo zrównoważony dźwięk we wszystkich chyba aspektach, ale jednak nudny w porównaniu. Taki jakby rodzinny combi, wygodny, przestronny, a Young to sportowe autko. Trochę dla innego typu słuchacza. Więcej emocji, szybciej, dynamiczniej, ale dźwięk nie jest ocieplony. To trzeba odsłuchać najlepiej żeby podjąć decyzję.

Natomiast dedykowany zasilacz Palmer daje jeszcze turbo doładowanie do dźwięku - inaczej niż typowe źródła zasilane z akumulatora, które przeważnie nabierają spokoju i robią się gładkie, ale wręcz powolne.

Tu jest inaczej, bo ten akumulator ma wydajność prądową 1A, więc wreszcie dostosowaną do zasilania sprzętu audio! Niby urządzenie pobiera znacznie mniej, ale właśnie ten zapas jest w audio kluczowy. To przekłada się na dynamikę. Z resztą to nie jest stricte akumulatorowy zasilacz, bo to co z akumulatora wychodzi jest jeszcze stabilizowane na wyjściu. Potem znów stabilizowane w dół wewnątrz DACa.

Reasumując zwiększa się jeszcze dynamika, nasycenie (gładkość i wypełnienie), dokładność i głebia basu, precyzyjniejszy jest rysunek instrumentów (dźwiek ma swoje miejsce w przestrzeni - "rock solid" jak to mówią), góra jest dokładniejsza i gładsza

NO ja HD20 odebralem jako bardzo dynamicznego DAC a zarazem z piekna barwa choc neutralna, dynamika, a takze potrafiacego oddac pieknie emocje. gral u mnie ze wzmacniaczem SE. Jak do tej pory nie slyszalem lepszego DACka, ale tez nie przerzucilem niewiadomo ile tam ich. Slucham muzyki od metalu po jazz, klasyke. HD20 ma gigantycna przestrzen i piekne wybrzmienia. Jest dynamiczny a zarazem plynny zaleznie od sytuacji w jakiej zostal postawiony. Takie chyba powinno byc uniwersalne zrodlo. Oczywiscie jest mi ciut latwiej bo jak mi cos nie pasi to lampkami moge modyfikowac brzmienie. HD20 ma swietna gore, sprawdzalem na revelatorze;) Bas jesty rowniez dosyc gleboki a ponadto swietnie kontrolowany.

Younga nie znam przyznam szczrze.

Moim zdaniem zdecydowanie lepszy dac od Brystona BDA1, z drugiej strony BDA1 z dedykowanym transportem jest nie do pobicia)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

NO ja HD20 odebralem jako bardzo dynamicznego DAC

Nie uważam, że jest inaczej. Jest dynamiczny owszem, ale dopiero porównanie pokazuje, że może być lepiej, z większą werwą.

Nie twierdzę, że to dźwięk dla każdego. Wręcz przeciwnie, albo się można zakochać, albo stwierdzić, że to nie ta droga. Trzeba zawsze we własnym systemie posłuchać co komu bardziej pasuje.

Calyx też niby trochę spokojniejszy od M2Tech, ale o tym już się przekonał osobiście. Może inne cechy wyniosą go ponad Xindaka.

Nie powiedziałbym, że trochę spokojniejszy. To kompletnie inne granie.

W Calyxie to nie tyle spokój co dostojność i dojrzałość. Ciężko się pisze o dźwięku, ale jak rozmawiam z osobami, które słuchały Younga i Calyxa to używają podobnych określeń co do Calyxa. Jeden to demon szybkości i dynamiki, a drugi to angielski dżentelmen.

Sam nie wiem, która szkoła mi się bardziej podoba. Cenie oba. Hegel HD20 oceniając tylko charakter dźwięku to jest gdzieś pomiędzy, ale bliżej Calyxa. Taki środek może być dla kogoś wadą dla innego zaletą.

Calyxa z PSU będę miał jutro to urządzenie, które mam nadzieję w końcu nawiąże równorzędną walkę z moim Xindakiem DAC-20. Cena jest podobna ale do Xindak-a używam jeszcze Stello U3 więc generalnie wychodzi to ciut drożej no i w Xindaku zmienione są lampy. Jak posłucham to zdam relację. Hegla raczej nie pożyczę marka mi się nie podoba i szczerze wątpię, żeby dał rade z Xindakiem skoro bas Xindaka jest już lepszy od M2Tech Younga a dynamika stoi na podobnym poziomie a Hegel gra niby spokojniej. Calyx też niby trochę spokojniejszy od M2Tech, ale o tym już się przekonał osobiście. Może inne cechy wyniosą go ponad Xindaka.

Pamiętaj o wygrzaniu Calyxa,ja dostałem świerzynkę i dopiero teraz po około 60 h grania zaczyna pokazywać co potrafi ,zapewne to jeszcze nie koniec [potrzeba około 150 h] .Dodatkowo GF juz moduje Calyxa ...ze świetnym skutkiem :-}.Więc żeby walka była wyrównana to wygrzej go i daj do modyfikacji.Pozdrawiam

Calyx czy young DAC są na tyle drogie, że powinny być IMO zrobione na tyle dobrze, żeby modyfikacje były zbędne.

Ciekawa teza. To wszystkie DACi musiałyby grać tak samo. Na tym polega postęp i rozwój, że ktoś wypracuje sposób jak coś zrealizować lepiej.

Dlaczego musiałyby grać tak samo?

Przetworniki różnych producentów różnią się kośćmi DAC, analogówką, podejściem do tematu zasilania (tu i calyx i young kuleją) więc siłą rzeczy będą grały inaczej.

Prawdę mówiąc też mnie trochę martwią te mody - rozumiem w Beresfordzie, ale już w jakby nie było klasowych DAC-ach ? ;-) Boję się, ze coś może się poprawić kosztem czegoś, ale może się mylę.

NO ja HD20 odebralem jako bardzo dynamicznego DAC

Bo jest dynamiczny, ale w porównaniu nawet z moim Linnem Majikiem - nie ma chociażby aż tak dobitnie, brutalnie oddanego rytmu, no i ktoś wspominał o basiku - też się zgodzę, ale co by nie mówić całościowo gra bardzo dobrze - góra była u mnie super, a to ważny aspekt brzmienia, tak jak i spójność.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.