Skocz do zawartości
IGNORED

Accuklon P-7100

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to miło, jak ktoś miesza z błotem klona wg jaskini a później wręcz się nim zachwyca...Jeszcze się okaże, że sprzedajesz wersję tomkową żeby kupić klona made in jaskinia...

Edytowane przez Michal_56711

To było niemiłe ...

Wszystko się zgadza przed modem ten klon grał beznadziejnie , a teraz gra tak jak Tomka w którym nie trzeba nic modowac , sam byłeś zadowolony tym jak zagrał po modzie , nie rozumie Twojego wpisu

A tak apropo to jak ja bym nie ruszył tematu to teraz dalej byś grał na tym niezmodowanym klonie i wszystko było by cacy

Edytowane przez indyk9

Moda zrobił sobie właściciel klona Jaskiniowca

Czyli powinienem się zastanowić jaką P7100 zamówić, bo lutownica i ja to wrogowie ;)

Echh, mieszacie w głowach...

Bajzel

Czyli powinienem się zastanowić jaką P7100 zamówić, bo lutownica i ja to wrogowie ;)

Echh, mieszacie w głowach...

Kolego nie masz co dłużej główkować tylko zamawiaj klona u Jaskiniowca :) to jest jedyna w tej chwili dostępna opcja.

Klony Tomka są dostępne tylko z drugiej ręki. Z nieznanych nikomu przyczyn (niech tak umownie pozostanie) Tomek już ich nie robi.

Skoro po modzie wersje dwóch autorów grają tak samo to proponował bym szanownemu gremium nie roztrząsać tematu a tym samym nie zaśmiecać wątku.

W takim razie dla mnie to nie ma sensu. Końcówka pewnie będzie kosztowała mnie ładnie ponad 10k pln i później jeszcze mam kombinować, żeby grała tak jak powinna grać.

Pozdrawiam

Bajzel

Końcówka pewnie będzie kosztowała mnie ładnie ponad 10k pln

Za takie pieniądze to z łatwością można zrobić jakiegoś klasyka Pass-a w klasie A.

Co do brzmienia, można mieć różne preferencje (chociaż Pass-a można go lekko modelować ), to o kontroli przetworników i energii, to nawet P7100 w mostku może pomarzyć:).

Edytowane przez hi_aro
Gość

(Konto usunięte)

Co do brzmienia, można mieć różne preferencje (chociaż można go lekko modelować Pass-a), to o kontroli przetworników i energii, to nawet P7100 w mostku może pomarzyć:)

tu mnie zaciekawiłeś:) jakież to modele passa polecasz jako alternatywę dla klona 7100???

W takim razie dla mnie to nie ma sensu. Końcówka pewnie będzie kosztowała mnie ładnie ponad 10k pln i później jeszcze mam kombinować, żeby grała tak jak powinna grać.

Pozdrawiam

tu jest zakładka diy, jesli tu chcesz kupić coś sensownego to chyba się z koniem na rozumy pozamieniałes.

A jesli chcesz kupic to na wlasną odpowiedzialnosc i bez lamentow

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Hmm,

jeden kanał A2 drugi kanała 7100 w mostku. Czy takie porównanie może być adekwatne.

Oczywiście inne wzmocnieni, ale.....

Napiszę kwoli 100% ścisłości. Aleph 2 jest "uwolniony", ma 130 kilka W.

Edytowane przez hi_aro

@adik82,

w oryginale to jestem na 100% pewien, że nikt NIKT takiego porównania nie robił.

Oba to były klony. Czy wg serwisówki, to nie jestem pewien.

Czy ktoś porównywał oryginały, to znajdzie się pewno sporo osób, ale podejrzewam że nie wiedzą co to diy :-)

No i najważniejsze, słuchałeś przed czy po "modzie"?

W/g serwisówki podczas mostkowania jest zmienione sprzężenie zwrotne samych końcówek, w klonach nie są one uwzględnione.

Przed modem.

Czyli wychodzą kolejne kwiatki z wersja Jaskiniowca? Ja miałem waśnie taką. Była połączona w trybie mostek we wzmacniaczu instrumentacyjnym.

Co do brzmienia, można mieć różne preferencje (chociaż Pass-a można go lekko modelować ), to o kontroli przetworników i energii, to nawet P7100 w mostku może pomarzyć:).

Np. Aleph2.

No to ładnie kolega pojechał po fantazji. "Kontrolę" to on może mieć, ale co najwyżej tweetera :)

Zresztą, zobaczmy sobie na schemat:

aleph-2.gif

Topologia chyba najprostsza jaka może być - jakbym widział przykład wzmacniacza z wikipedii, tylko, że na mosfetach. Takie coś tworzy każdy początkujący elektronik, który wchodzi w świat wzmacniaczy.

Edytowane przez .3lite

Ja też słyszałem i porównywałem oba, Jaskiniowcowy przed i po modzie z Tomkowym, razem ze Michal_56711 i M3000GT.

Po za tym ten 4 pin na wejściu sygnału do samych końcówek (nfb) jest podczas mostkowania łączony z wyjściem końcówki.

Tak że Hi_aro twierdzę że nie do końca poprawne to porównanie, pass nie dość że po zmodowaniu to pewno bez błędów.

Porównaj jeszcze raz z "modem" i poprawnym zmostkowaniu i daj znać.

Z drugiej strony ja nie potrafię tak porównać po jednym kanale, myślę że dopiero w stereo można by coś konkretnego napisać.

Po za tym porównaj też bez mostkowania ale po "modzie".

Czemu piszę "mod", bo w tym przypadku to raczej poprawienie dość poważnego błędu niż jego ulepszanie :-)

Edytowane przez adik82

Topologia chyba najprostsza jaka może być - jakbym widział przykład wzmacniacza z wikipedii, tylko, że na mosfetach. Takie coś tworzy każdy początkujący elektronik, który wchodzi w świat wzmacniaczy.

Ale za to można poznać bardziej "doświadczonego" po tym, że dostrzega zalety takich układów. :)

Nie porównywałem 7100 do A2 ale porównywałem 450 do a5. To są zupełnie inne brzmieniowo wzmacniacze, nie ma co porównywać. Jednemu będzie się podobał ten drugiemu ten. Mi bardziej odpowiada jednak 450.

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Elektronika czy audiofila? :)

Ale ja nie widzę problemu. Wykonaj, porównaj. Zaawansowany "elektronik" robi wzmacniacze 2kW na kanał i dalej to nie gra.

Porównywanie wzmacniaczy na podstawie schematu, to jak porównywanie kolumn po wykresach. Coś tam można powiedzieć, ale tak właściwie nic. Widocznie musisz się trochę cofnąć w edukacji :).

Zobaczymy jaka będą możliwości dokonania, jeszcze jednego porównania. A2 i 7100 Tomka (w mostku)

Porównanie A2 nawet w standardowej aplikacji, czyli 100W z 7100 (bez mostka, obojętnie czyja wersja) to jest 40-50% in + dla A2.

Coś tam można powiedzieć, ale tak właściwie nic.

No nie tak do końca - tu chyba za bardzo w odwecie się rozpędziłeś :-)

to jest 40-50% in + dla A2.

Tego nie wiesz, więc nie wypisuj nie podpartych niczym bzdur - a przynajmniej na chwilę obecną do momentu porównania poprawnie wykonanego 7100.

Edytowane przez adik82

Ale ja nie widzę problemu. Wykonaj, porównaj.

Po wykresach zniekształceń IM i jego spektrum, można wywnioskować, że wzmacniacz ten jest po prostu słaby i tak samo będzie grał. Tu nie ma żadnej filozofii, każdy początkujący elektronik, który tworzy swój pierwszy wzmacniacz na dokładnie takiej samej topologii powie, że no fajnie, zrobiłem swój własny projekt pierwszego wzmacniacza, jako tako gra, dumny jestem, no ale nie ma porównania do mojego drugiego bardziej zaawansowanego wzmacniacza (fabrycznego lub DIY).

Akurat zniekształcenia IM są dużo bardziej dokuczliwe niż zniekształcenia harmoniczne.

Zaawansowany "elektronik" robi wzmacniacze 2kW na kanał i dalej to nie gra.

Czy to miało być skierowany do mojej osoby?

Porównywanie wzmacniaczy na podstawie schematu, to jak porównywanie kolumn po wykresach. Coś tam można powiedzieć, ale tak właściwie nic. Widocznie musisz się trochę cofnąć w edukacji :).

Ze schematu można bardzo dużo wywnioskować. Dodać do tego pomiary i mamy obraz tego, jak słaby jest ten wzmacniacz. Pomiary to tylko wisienka na torcie, ponieważ większość już widać po schemacie.

Kolego, to ty tu wchodzisz ludziom do tematu o całkowicie innym wzmacniaczu i zaczynasz niepotrzebne wywody na temat wyższości jakiejś laikowej konstrukcji. Nie dziw się, że ludziom się to nie podoba. Osobiście mnie nie interesuje, ze komuś P-7100 nie gra, ponieważ raz, że nie gram na tym wzmacniaczu (pomimo faktu, że go kiedyś zbudowałem), to dwa, że nie interesują mnie preferencje innej osoby, ponieważ wzmacniacz buduję dla siebie. No ale jednak nie piszmy bzdur o kontroli, ponieważ ten Aleph 2 nie ma i nie będzie miał żadnej kontroli nad głośnikiem.

Akurat zniekształcenia IM są dużo bardziej dokuczliwe niż zniekształcenia harmoniczne.

Od jakiego poziomu znieksztalcen IM mozna przyjac Twoim zdaniem ze wzmacniacz jest slaby a od ilu, ze dobry przyjmijmy dla 4Ohm

na marginesie przypomnę tylko wszystkim, że idealny wzmacniacz to " kawałek drutu" mówiąc metaforycznie przezroczysty, tzn nie wnoszący nic ani nie ujmujący nic z brzmienia, i dźwięku....takowy nie istnieje, ale....broniąc idei Passa to że układ jest prosty i zawiera garstkę elementów nie znaczy że jest kiepski, i banalny czy gorszy z góry od innej koncepcji...siła i potęga tkwi w prostocie, wiemy to nie od dzisiaj, słuchałem kiedyś A2 i jest to wybitny wzmacniacz. ale

różne opinie moim zdaniem wynikają już całkowicie z preferencji. Bo np słuchając jazzu czy spokojnej klasyki Pass wygra, w innych gatunkach połknie go z kolei 7100 itd ip. Wiec nie ma co generalizować. I jeszcze jedno, klasa A to jest zupełnie inna klasa brzmienia, ktoś kto nigdy tego nie słyszał, nie może chyba obiektywnie porównywać, tym bardziej oceniać na podstawie schematu..

Od jakiego poziomu znieksztalcen IM mozna przyjac Twoim zdaniem ze wzmacniacz jest slaby a od ilu, ze dobry przyjmijmy dla 4Ohm

To nie jest takie proste, ale zobaczmy na to co mogłem znaleźć na stereophile.com. Poniżej pomiary monobloku Accuphase M-2000 i monoblok Pass Aleph 1.2. Tak, tak, zaraz ktoś zarzuci, że inna półka cenowa, blabla, no ale nie o to chodzi, a o pokazanie dramatycznych różnic między tymi wzmacniaczami.

Zacznijmy od samych zniekształceń harmonicznych.

Pass Aleph 1.2 (50 Hz, 201W w 4R):

693PASFIG6.jpg

Accuphase M-2000 (50 Hz, 335W w 4R):

200Accfig5.jpg

Pass Aleph powyżej bije rekordy dzwonienia na wszystkich harmonicznych.

Pass Aleph 1.2: druga harmoniczna przy -50 dB (0.3162278%)

Accuphase M-2000: trzecia harmoniczna przy -95 dB (0.0017783%)

Teraz IM:

Pass Aleph 1.2 (19+20 kHz, 39.5W w 8R):

693PASFIG7.jpg

Accuphase M-2000 (19+20 kHz, 335W w 4R):

200Accfig6.jpg

IMD dla Pass Aleph 1.2: około –47 dB przy 18 kHz (0.4466836%)

IMD dla Accuphase M-2000: około -87 dB przy 18 kHz (0.0044668%)

Edytowane przez .3lite

Faktycznie, rzeklbym tragicznie na pomiarach daleku mu nawet do fabrycznych budzetowych wzmacniaczy, ale nie wypowiem sie o dzwieku gdyz nigdy nie sluchalem

Tego nie wiesz, więc nie wypisuj nie podpartych niczym bzdur - a przynajmniej na chwilę obecną do momentu porównania poprawnie wykonanego 7100.

Wiem, ponieważ porównywałem:). Ja nikomu nie wchodzę w ogródek. Napisałem moje zdanie na podstawie porównań. Czyli A2 vs. 7100 przed modem i 7100 Tomkowe. Nie piszę nic w odwecie. Nie mam w tym żadnego interesu. Napisałem tylko że A2 przewyższa 7100 i tyle. Nie można gloryfikować czegoś, co nazywa się Accuphase, a jeżeli ktoś nie wpisuje się w nurt to wichrzyciel.

@.3lite

zaczyna się pokazywanie wykresów i udowadnianie wyższości świąt...... Zrób i porównaj.

Teraz napiszę dość radykalne stwierdzenie. Dobrze wykonany A5 po małych modyfikacjach zagra porównywalnie jak 7100 przy kolumnach 6-8R. Poniżej będzie słabiej.

P.S.

Porównanie A2 nawet w standardowej aplikacji, czyli 100W z 7100 (bez mostka, obojętnie czyja wersja) to jest 40-50% in + dla A2.

• Pokaż nowe odpowiedzi