Skocz do zawartości
IGNORED

Accuklon P-7100

Rekomendowane odpowiedzi

Wchodzi jedynie w grę wycinanie wizualnie lepszych radiatorów na cnc a to podniosło by cenę o ok 1200 zł - ale można zrobić takie w accu .

Jak mi wszystko pójdzie jak planuje to kupie własną obrabiarkę cnc i tym samym przytnę znacznie koszt, i będzie można rzeźbić co dusza zapragnie .

Jak to zrobiłem z transformatorami toroidalnymi, własna maszyna i zero proszenia się po firmach .

Wiesz, można zrobić formę kokilową i odlać w miarę tanio radiatory. Powierzchnia prześliczna nie będzie, ale po grubym piaskowaniu i pomalowaniu powinna się podobać - taka industrialna pewnie wyjdzie :)

Co do frezarki, to niestety koszty i to nie małe*. Jak już maszynę kupisz, zaczynają się narzędzia, programy i bardzo dużo wiedzy potrzebnej aby coś sensownie wyszło. Może się okazać, że przez kilka lat nie odrobisz kosztów maszyny i osprzętu.

Może lepiej zrobić inaczej, jeśli planujesz serię. Odlać z grubsza radiatory, a następnie poprawić powierzchnię na CNC.

Trzymam kciuki.

Miłego.

Irek.N.

* sensowne maszyny zaczynają się od kwoty na poziomie 50-60kE netto, a to sama maszyna, chyba że używaną...

Obrabiarka będzie się mój brat zajmował, na niego liczę, załapał się do takiej firmy gdzie maja takie maszyny, także myślę ze się nauczy - to mnie mnie martwi jak mówisz to jest problem, ale ma do tego zapał . Finansowo to nie jest przerażająca kwota, zrzutka rodzinna i będzie na podwórku .

Co do radiatorów w tej firmie gdzie zamawiam niektóre elementy - chińczyki , już na ok 100 szt zrobili by formę pod odlewy i na gotowo , anodowanie itp, już dawno o to pytałem, ale moim zdaniem to nie jest priorytet , i nie warto w to topić kasy . Przy tak małej ilości po sprowadzeniu były by jednokrotnie droższe od tych z modu - wiadomo unikatowe . Prawdopodobnie wątpię ze przy takiej cenie udało by się to w polce to sprzedać nawet jako sam radiator, także kasa zamrożona .

Moim zdaniem najlepszy jest kompromis tak żeby była droga odwrotu, bez wywalenia sporych sum, zainteresowanie jest, właściwie to jest siła napędowa .

Co do wzmaków to coś takiego powędruje do tych obudów , Jest to hybryda smd, elementy przewlekane, można stosować nowsze tranzystorki smd a nawet starsze przewlekane . Wzmacniacz wejściowy umieszczony już na pcb , rozdzielenie tego było pięta achillesową tego układu .

Inaczej zrobione lustra prądowe :) , co zmienia topologie, I cały układ zasilania . Sygnałówkę zrobiłem tak żeby była max zoptymalizowana, i na rezach amtransa , przedtem lądowały tam wszędzie zwykłe metalizy . Kondensatory bc - components i będzie wzmak który będzie działał i 30 - 40 lat na przekór wszystkim :)

Pcb coś takiego, testy w kwietniu do tego czasu chce ukończyć prototyp .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Po sąsiedzku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) koleś zaczynał jak łaziłem do podstawówki od " szałasu " a teraz jeszcze wykupił stary sklep i go remontuje. Jak i jeszcze paru innych z mojej miejscowości a dla czego być podwykonawca jak potencjalnego klienta mam przez drogę . Same końcówki mocy to tam kij w mrowisko , to przy okazji można rzeźbić . Po drugie mój brat nie musiał szorować u jakieś prywatnego młotka tylko sam by się nim stał :) ja też .

Podstawa wiedza i umiejętności, prze to właśnie chce kupić nowoczesna obrabiarkę .na razie jedna a plan jest bardzo ambitny . Podstawowy park maszynowy to mam niejeden by się zdziwił.

Ukryta Zawartość

Odsprzedam po kosztach zakupu komplet płytek P-7100 oraz parowane tranzystory z Kashinoki 2sc3478/2sa1376 - 700zł wysyłka gratis lub odbiór osobisty w Warszawie.

Podstawa wiedza i umiejętności, prze to właśnie chce kupić nowoczesna obrabiarkę .na razie jedna a plan jest bardzo ambitny . Podstawowy park maszynowy to mam niejeden by się zdziwił.

Jeśli mogę coś doradzić, to zanim zakupisz maszynę, porozmawiaj z kimś, kto frezuje seryjnie podobne rzeczy jak Ty planujesz. Z własnego doświadczenia wiem, że pierwszy, ba - nawet czasami drugi zakup bywa nie do końca trafiony :)

Rynek maszyn jest przeogromny, a ilość ściem jakie serwują handlowcy chcąc sprzedać maszynę - jeszcze większa.

Masz energię - działaj, kierunek masz dobry, trzymam kciuki, a na razie zamilknę, bo oftopicznie idzie...

Irek.N.

Tak tranzystory będą w wyfrezowaniu, z rezystorów przewlekanych nie zrezygnowałem ze względu na jakość .

A układ jest tak przystosowany że można lutować tranzystorki smd . Dlatego ze 2sa1145 i 2sc2705 są już nie produkowane i nie będą znikły z rynku za pewne za jakiś czas zastąpią je podróby albo coś w tym stylu .

Co po takich pcb jak nie będzie do nich elementów

Zastanawiałeś się jak parować te tranzystory smd?

Jeśli tylko na wzmocnienie to kupujemy np. taki miernik:

Ukryta Zawartość

i bez problemu można sprawdzać. A jeśli w zadanym punkcie pracy to trzeba by zrobić taką testową PCB.

Ukryta Zawartość

Nad tranami jeszcze nie miałem czasu myśleć :)

Do tych fotek które pokazałem , te dwa nieukończone prototypy , w tym jednym klocku będzie taka ramka , dwa vu - nissei i wyświetlacz jak na fotce.

Na wyświetlaczu w dolnej linijce będzie godzina , sterownik biedzie miał akumulatorek litowy który będzie się doładowywał gdy będzie wzmacniacz w sieci , Przy tym procu i poborze na samym akumulatorku podtrzymanie zegara powinno wytrzymać ok 6 miechów co najmniej .

Zegar będzie można przełączyć wtedy na dolnej linijce będą wyświetlane temperatury radiatorów i prawdopodobnie uda się zrobić ze będzie wyświetlało moc wyjściowa, a na górnej linijce będzie komunikat powitalny , komunikaty co w danej chwili użytkownik zrobił, Przełączył wzmocnienie itp .

Jeszcze chce zamówić taki prototyp panelu jak na fotce , według mnie w realu będzie to super wyglądało segmenty będą na odsadzeniach ok 2-3 mm i podświetlane od spodu .

Jak się widzi ??? .

Ukryta Zawartość

post-35540-0-99534100-1452701604_thumb.jpg

post-35540-0-45196600-1452701634_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze zdjęcie z lewej.

Dodaj promienie w narożnikach wewnętrznych. Przy takim modelu jak masz teraz, jest to wręcz niemożliwe do wykonania na frezarkach CNC. Frez ma określony promień, taki też musi być w narożach.

Schemat jest tutaj bezwartościowy bez oprogramowania , układ jest tak zrobiony żeby obsługiwał wszystkie pomocnicze pcb a wszystko co będzie robił będzie wyświetlane na tym wyświetlaczu ,

Z tego co zauważyłem z tego typu układami są same problemy nikt nie potrafi podstawowych rzeczy podłączyć, także z mojej strony żeby sobie oszczędzić nerwy, układy powędrują tylko do moich końcówek mocy ,

Sprzedam Accuphase p-7100 wersja Tomkowa ,zakupiony jako gotowy wzmacniacz od autora projektu tomek0104 w 2013r ,

Trafo 1,5kW ,dwa odczepy symetryczne ,wersja dual-mono ,w zasilaczu 4x47kuF Nippon ,przewody w zasialczu miedz srebrzona ,pcb pre pozłacane od Jaskiniowca -rezystory PRP , Takman ,okablowanie sygnałowe Audio Note ,do terminali głośnikowych Qed ,więcej informacji na PW

Powodem sprzedaży jest wyłącznie budowa 2x7100 w mostku

Cena 6500zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-17090-0-31401900-1453407683_thumb.jpgpost-17090-0-63786100-1453407690_thumb.jpgpost-17090-0-94599200-1453407695_thumb.jpgpost-17090-0-68570400-1453407700_thumb.jpgpost-17090-0-19897100-1453407706_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam będziesz budował te 2x P-7100?

Tak stawiam je samodzielnie ,... to takie wyzwanie :D , do dzisiaj mam 2x7100 w mostku i przesłuchałem to na wszystkie sposoby ,prawie m-c ,sporo tego posłuchałem

Tak informacyjnie - bardzo fajną opcją jest zbudowanie 7100 jako mono-bloki , też odsłuchałem ... jest lepiej jak solo 7100 , separacja ,osobne trafo ,osobne zasilanie OP ...to przekłada się bardzo na jakość

Mostek to tak 40% plus do solo 7100 ,mono-bloki wypadły lepiej j ,podpinałem tylko jedno PCB mocy z każdego osobnego wzmaka spiętego w mostku

Do mostka brak 20 % może tylko 20 ale jednak to jest nie do przeskoczenia

Solo 7100 to jest klasa ,i sam bym został przy tym wzmacniaczu do końca ..właściwie wzmak END

Ma ktoś jakieś opinie ,odsłuchy ,czy warto wstawiać Mundorfy w zasilaczu zamiast Nipponów ,cena za nie jest kosmiczna ,ma ktoś jakieś doświadczenia ,widzę że kolega Jaskiniowiec ma je jako standard -czy warto ?

Tak informacyjnie - bardzo fajną opcją jest zbudowanie 7100 jako mono-bloki , też odsłuchałem ... jest lepiej jak solo 7100 , separacja ,osobne trafo ,osobne zasilanie OP ...to przekłada się bardzo na jakość

Mostek to tak 40% plus do solo 7100 ,mono-bloki wypadły lepiej j ,podpinałem tylko jedno PCB mocy z każdego osobnego wzmaka spiętego w mostku

Do mostka brak 20 % może tylko 20 ale jednak to jest nie do przeskoczenia

Solo 7100 to jest klasa ,i sam bym został przy tym wzmacniaczu do końca ..właściwie wzmak END

Nie wiem jak inni, ale ja niewiele z tej wypowiedzi zrozumiałem. To w końcu monobloki lepsze czy mostek? Po polskiemu proszę.

A mundorf lepiej od nippona :-)

Tylko w czym?

Też w to nie wierzyłem az nie posłuchałem i jest różnica w brzmieniu, dynamice, nie wiem czym to idzie...:) ale jest cholerna różnica.

Różnica w cenie prawie 100% ta Mundorfa nie wzieła się z sufitu..

Edytowane przez micha7n

Różnica w cenie prawie 100% ta Mundorfa nie wzieła się z sufitu

Owszem z sufitu :)

O ile mi wiadomo nie produkują kondensatorów tylko zlecają nadrukowanie logo

Dokładnie tak samo jest z cewkami taśmowymi , produkuje dla nich Polink

Dołożone logo i pomnożona cena :)

Mundorf i cewki taśmowe?

Ukryta Zawartość

Szwabski sposób na wyrywanie kasy od naiwnych zapatrzonych w chłyt marketingowy :)

Dobry bajer to połowa sukcesu :)

..a i tak wole je mieć.

A kto bogatemu zabroni ? :)

Ukryta Zawartość

<br />O ile mi wiadomo nie produkują kondensatorów tylko zlecają nadrukowanie logo<br />

a kto dla nich robi i jakie kondensatory?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

a kto dla nich robi i jakie kondensatory?

Sam ich zapytaj :)

Tego niestety nie wiem . Wiem natomiast że nie mają produkcji kondensatorów ani cewek

Cewki widziałem w Polinku jak czekały spakowane do wysyłki :)

• Pokaż nowe odpowiedzi