Skocz do zawartości
IGNORED

Accuklon P-7100

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz napiszę dość radykalne stwierdzenie. Dobrze wykonany A5 po małych modyfikacjach zagra porównywalnie jak 7100 przy kolumnach 6-8R. Poniżej będzie słabiej.

Jeżeli dobrze zrozumiałem to Aleph odpada przy kolumnach 4R lub mniej ?

przed chwilą podlączyłem p7100 po modzie i jest katastrofa - przydźwięk i zakłócenia takie ,że leb urywa i za cholerę nie daję się ich sprowadzić do rozsądnego poziomu, odłączenie wzmacniacza instrumentacyjnego nic nie daje , czyli problem tkwi w końcowkach .

zwiększył się prąd pracy stopnia napieciowego i "syfy" wyszły

przed modem byla cisza a teraz odebrało mi chęć do dalszych męk

z tego co udalo się usłszeć to wieksza szcegółowość , czyli cos czego brakowało, więc może warto powalczyć,

ale narazie mam dość

czy ktoś może powiedzieć , gdzie leży problem , bo pamiętam że wcześniej po modzie miał te same objawy

szkoda słów z takim klonem pseudo, klonem który nie był i ne będzie nigdy klonem

Zbierasz posty??

czy ktoś może powiedzieć

Bogdan powoli :-)

A dałeś kondy na zasilaniu?

Post 1118

Bez nich taki syf się robi, ale nie wszystkie ich potrzebują.

Edytowane przez adik82

stwierdzam fakty

Rozumiem że podparte własnymi doświadczeniami.

Co do klonu to nie są to idealne klony - użyte niektóre części zmieniają jego pracę (tranzystory, diody).

Słuchy mnie doszły że nie ma przepaści co do oryginału, a niektóre niuase + dół pasma.

450 też nie jest idealnym klonem, a zagrała identycznie co do oryginału, jedynie dół w klonie był deko lepszy.

Edytowane przez adik82

a czy te kondy nie obcinają pasma przenoszenia? ,czy można je stosować tok o, może lepiej trany wymienić o mniejszym wzmocnieniu?

One są zastosowane na zasilaczu jak widać z PCB, schematu, nie wiedzę wpływu z pasmem przenoszenia.

U mnie obyło się bez nich, wszytko działało od początku :)

Edytowane przez protagoras

hmm, nie ma wyjścia - trzeba znów wszystko rozkręcić i posprawdzać - napięcia , prądy .....

już widzę babola - zrobiłem tylko dwa przecięcia ścieżek zamiast 4 !!!! cholera

Oj Boguś :-)

To jeszcze nie zapomnij zlać cyną 4 padów na każdej z pcb.

I daj znać jak teraz gra.

Edytowane przez adik82

Problemy z oscylacjami pojawiają się i są zależne tylko od bety zastosowanych tranzystorów w poszczególnych stopniach . Wtedy należy zalutować te dwa kondensatorki odsprzegające i problem całkowicie znika . Problem pojawi się wtedy kiedy do układu zastają włożone trany o dużym wzmocnieniu głownie we wt emiterowych . Także trany muszą być z odp grup .

Druga podstawowa sprawa jak już dłubiecie w tych układach , to bez napięcia oraz rozładować kondensatory do zera w zasilaczach .

To nie ma tak ze się coś przypadkowo zewrze i nadal będzie działać jak by nic. Tu i ówdzie mała iskierka i 3/4 układu wypalona :::)))))) .

Edytowane przez jaskiniowiec

wkur...ny jestem maksymalnie - zrobiłem, buczało , pierdyknęło i mam ciśnienie 200 na te posrane mody itp szajs !!!!

tyle roboty i tyle kasy w błoto

nie piszę nic więcej , bo mnie szlag trafia ...... nie tkne tego szajsu chyba przez rok .... kur..a

robię upragnioną hybrydę , co wystrzeli w kosmos wszystkie posrane accu.......hejty !!!!!!

nie tkne tego szajsu chyba przez rok

No niestety ale przyczyna tkwi tylko i wyłącznie pomiędzy krzesłem a lutownicą.

Przejdzie Ci, szybciej niż myślisz.

dobra , wróciłem i znalazłem upaloną jedną parę tranzystorów w jednym kanale , dziwne że padla 3 para dokładnie symetrycznie na płytce i tylko jedna - wzbudził się

brumi , mimo dodaniu kondow wg rady jaskiniowca - dużą poprawę daje dotknięcie tych najwiekszych elektrolitów na plytce , więc do nich też pójdą boczniki 100 nF i jeszcze dodatkowo wg rady adika i jeszcze w dwóch miejscach przy tranach mocy dla pewności

czy mod adika jest prawidlowy ?

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Wiedziałem że nie wytrzymasz nawet do jutra.

czy mod adika jest prawidlowy ?

Zrobił tak trzy końcówki i wszystko jest ok więc musi być prawidłowy z resztą jaskiniowiec też gdzieś pokazywał w tym wątku jak to zrobić.

Ogólnie moda robiłem na trzech z czego jeden nie potrzebował wcale kondensatorów i to była moja była sztuka, dwa następne potrzebowały moda jak i kondensatorów.

Ktoś tam jeszcze wspominał że też mod wystarczył, ale większość + kondensatory.

Przyjrzyj się jaki kawałek ścieżki jest ze stabilizatorów do tranzystorów, i mi się wydaje że ich długość jak i duże wzmocnienie tranzystorów powodują te oscylacje.

Wzmocnienia tranzystorów mieszczą się w normach ich pdf jak i tych które stosuje accu.

Edytowane przez adik82

Jurtro w wolnej chwili spinam oba klony w mostek , grają wręcz identycznie , Narazie zepne bez NFB nie mam wlutowanych w PCB Tomka rezystorów 1,91kohm do mostka a w Jaskiniowcu są

Zobacze tylko jaki jest potencjał mostka ,napewno z NFB będzie lepiej

Ma ktoś jakieś doświadczenia mostek vs mostek z NFB ? , w obu klonach jest to samo pre

To chyba jedyna okazja ....

Adik , dopiero Twój mod z kondami pomógł - w jednym kanale jest cisza - drugi jutro biorę na warsztat,

na szczęście wystrzeliła tylko jedna para tranów mocy, jeden rezystor emiterowy i jeden 2R2

ale okazuje sie ,że te zabezpieczenia są do dupy , a co zadziałało -topikowy bezpiecznik sieciowy 6,3 A

• Pokaż nowe odpowiedzi