Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy wzmacniacz do Avantgarde Acoustic

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

To jest dyskusyjna kwestia. Ty tak własnie to czujesz i trudno z tym dyskutować. Ja dla przykładu nie odlecę nigdy, a przynajmniej na dziś tak to widzę, przy zestawie tubowym. Owszem wykop i dynamika są super i chcąc się naładować energią czy dać "sobie mocno w łeb" a czasem jest to fajne, to tuby są super. Ale...każdy postrzega muzykę inaczej. Dla mnie przy spokojnym odsłuchu w tubach brakuje finezji i blasku w muzyce. I SET tego nie nadrobi. Acapella jest wyjątkiem.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Moze moje gusta odbiegaja od wiekszosci na forum , ale po przesluchaniu kolejnej konstrukcji tranzystorowej dochodze do wniosku, ze wprowdzenie tej technologi do audio po II wojnie swiatowej bylo najwieksza pomylka

Podoba mi się ta radykalna teza, i ... chyba się z nią zgadzam;-) Kluczowe jest to zdanie: -dzwiek malo angazujacy emocjonalnie, slabo oddajacy zronicowanie barwy dzwieku. Ja to nazywam "martwą średnicą" i da się to odczuć nawet słuchając najlepszych tranzystorów, jeśli za punkt odniesienia będziemy mieć dobrą lampę.

Podoba mi się ta radykalna teza, i ... chyba się z nią zgadzam;-) Kluczowe jest to zdanie: -dzwiek malo angazujacy emocjonalnie, slabo oddajacy zronicowanie barwy dzwieku. Ja to nazywam "martwą średnicą" i da się to odczuć nawet słuchając najlepszych tranzystorów, jeśli za punkt odniesienia będziemy mieć dobrą lampę.

;)

To nie za wiele ich :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ten z lampowym pre/buforem na wejściu też...?

Ten na pewno będzie lepszy niż klasyczny tranzystor. Znam takie hybrydy, które grają wybornie, choćby Conrad Johnson. Ale problem z hybrydami polega na tym, że w klasie wysokiego hi-endu jest ich tyle co kot napłakał.

problem jest tylko odnosnie ceny takich trazystorowych wzm, ktore chca udawac czy przypominac lampe,te ktore kosztuja straszne pieniadze graja podobnie i wtedy nie potrzeba lamp ,ale kogo na nie stac! czytalem kiedys ze tylko jednej lampy nie udalo sie wzm trazystorowym skopiowac to lampa 300B i cale szczescie bo akurat na niej gram w swoim SET(CARY 300B)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

ktore chca udawac czy przypominac lampe

Dużo jest takich tranzystorów, niezależnie od ceny. Kilku się w części udało, tym niemniej ja konsekwentnie podkreślam, chcesz mieć dźwięk lampowy, to kup dobrą lampę a nie szukaj na siłę tranzystorowej imitacji;-)

Ten na pewno będzie lepszy niż klasyczny tranzystor. Znam takie hybrydy, które grają wybornie, choćby Conrad Johnson. Ale problem z hybrydami polega na tym, że w klasie wysokiego hi-endu jest ich tyle co kot napłakał.

Lepszy, nie lepszy. Są audiofile, którzy uważają, że hybryda łączy w sobie zalety obu technologii. Ale są też tacy, którzy uważają, że łączy w sobie wady i lepiej tego unikać. A co do samych lamp to u ciebie moźliwe, że tak to wypada. Masz analityczne kolumny okablowane srebrnym Kimberem. A gdyś miał inne kolumny, bardziej gęsto, soczyście grające, nieco ciemniejsze i okablowane Mitem, Transparentem, Kubalą czy Harmonixem? Wynik pojedynku lampa vs tran mógłby być dla ciebie zaskakujący.

problem jest tylko odnosnie ceny takich trazystorowych wzm, ktore chca udawac czy przypominac lampe,te ktore kosztuja straszne pieniadze graja podobnie i wtedy nie potrzeba lamp ,ale kogo na nie stac! czytalem kiedys ze tylko jednej lampy nie udalo sie wzm trazystorowym skopiowac to lampa 300B i cale szczescie bo akurat na niej gram w swoim SET(CARY 300B)

To znów jest relatywne. Ci którzy kupują dobre tranzystory cieszą się, że na szczęście nie udają one lampy 300b. Przez to mają lepszą rozdzielczość, szybkość, lepszy bas i lepszą górę pasma.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tomek jak będziesz kiedyś w 3 - city to serdecznie zapraszam , posłuchamy razem tej imitacji ;)

Dzięki za zaproszenie, na pewno chętnie skorzystam. Ale nie wiem kiedy będę nad morzem;-)

<br />Co do SET42 Amplifona koniecznie podczas odsłuchu musisz mieć do sprawdzenia poza grafitowymi , również lampy miedziane<br />

Jakoś tak moim skromnym zdaniem to miedziane oddają naturalną barwę muzyki, dodanie sterydów z grafitu nie służy dźwiękowi.Jest inaczej ale dalej od realizmu.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A gdyś miał inne kolumny, bardziej gęsto, soczyście grające, nieco ciemniejsze i okablowane Mitem, Transparentem, Kubalą czy Harmonixem? Wynik pojedynku lampa vs tran mógłby być dla ciebie zaskakujący.

Mam w drugim systemie Spendory S100, a w zaprzyjaźnionym systemie, w którego tworzeniu od podstaw uczestniczyłem bardzo gęsto grające Audio Physic Caldera Mk II. Na wszystkich słychać dokładnie te same różnice co na Louisach. Oczywiście bas, niezależnie od kolumn, jest domeną tranzystora, tu nie ma żadnych wątpliwości. Sedno problemu dotyczy sposobu prezentacji średnicy i wysokich tonów. W systemie z AP Caldera amplifikacja to BAT VK51-SE + MC601. Teoretycznie bardzo ciepłe oba stopnie wzmacniające + ciepła kolumna. Ale dalej w brzmieniu zwłaszcza wokali brakuje mi bardziej osobistego pierwiastka, czuć że mimo lampowego pre w stopniu końcowym pracuje tranzystor. Więc preferuję podłączenie dwóch piecyków ARC Ref. 150, które mimo że nie są gorącymi lampami, oddają bardziej wiernie realizm wybrzmień, niuanse barwowe, różnicowanie detali i te wszystkie kwestie które rozgrywają się w mikroskali. W tym aspekcie skądinąd bardzo dobre monobloki Maka nie zbliżają się stopniem realizmu do możliwości nawet tak kiepskich w powszechnym uważaniu, jak KT120 lamp;-)

<br />W tym aspekcie skądinąd bardzo dobre monobloki Maka nie zbliżają się stopniem realizmu do możliwości nawet tak kiepskich w powszechnym uważaniu, jak KT120 lamp;-) <br />

O zaraz się zacznie ;)

Może ma lepszy słuch, może bardziej zwraca uwagę na aspekty, które dla mnie są mniej ważne. Tak to odbiera i to jest ok. Ważne żeby był zadowolony.

@tomkly, ty lubisz eksperymentować

Podłącz Maki i jeżeli masz kolumny z bi-amping bo jak nie to zapomnij

w lewej kolumnie zamień ( + - ) na basie

nie potrzebnie to słyszałem bo teraz na głowie staje chcąc takie same odseparowanie uzyskać przy normalnym połączeniu

Ale dalej w brzmieniu zwłaszcza wokali brakuje mi bardziej osobistego pierwiastka, czuć że mimo lampowego pre w stopniu końcowym pracuje tranzystor.

Przelukrowane! Przyzwyczaiłeś się do dobrego KD :)

osobistego

Posłuchaj doradcy osobistego :))

<br />Podłącz Maki i jeżeli masz kolumny z bi-amping bo jak nie to zapomnij<br />w lewej kolumnie zamień ( + - ) na basie<br />nie potrzebnie to słyszałem bo teraz na głowie staje chcąc takie same odseparowanie uzyskać przy normalnym połączeniu <br />

No ale to nic dobrego z poprawnym odtwarzaniem stereo nie ma!

No ale to nic dobrego z poprawnym odtwarzaniem stereo nie ma!

Tak wiem, słychać jak bas zalega,

to tylko jako eksperyment a ciekawostka jest to odseparowanie

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Tomek Ty masz w domu Spendory 100? i na codzień grasz na Harpiach?niepojęte:-) no niepojęte :-) pomijam oczywiście aspekt etyczny,który mnie w ostateczny sposób zniechęcił do pana Harpii. Spendory są genialne i z ARC to musi być świetne granie.

<br />Tomek Ty masz w domu Spendory 100? i na codzień grasz na Harpiach?niepojęte:-) no niepojęte :-)<br />

Sądzisz że Tomek to taki performers profanator ? ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.