Skocz do zawartości
IGNORED

Ciekawy i niedrogi NOS-DAC z Holandii

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Holandia to - wiadomo: krowy, wiatraki, tulipany i marycha... ;) Otóż - nie tylko!

Holenderska firma Metrum Acoustic, to odłam większego przedsiębiorstw działającego w zakresie elektroniki przemysłowej. Takie tam... radary, sonary, jakieś przemysłowe systemy diagnostyki ultradźwiękowej. Konstruktor (jak to konstruktorzy przemysłowi czasem mają w zwyczaju) na boku dłubał sobie w systemach audio.

No i wydłubał!

Postanowił stworzyć DAC na kościach niespotykanych dotąd w domenie audio. Żadne tam Burr_Brown'y, Crystale czy Philipsy... Zaadaptował przetworniki przemysłowe i tak powstały 3 wersje NOS-DAC różniące się ilością kości na kanał: Duo (po 1 kości na kanał), Quad (2 kości na kanał) i Octave (zgadliście: 4 kości na kanał).

Duo w cenniku już nie ma.

Ceny za Quada zaczynają się od 290€ a więc nie są jakieś przerażające.

Octave (entuzjastyczna recenzja na 6Moons

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to niecałe 700€.

Przy czym Octave przychodzi z osobnym zasilaczem a do Quada trzeba ów zasilacz jeszcze dokupić jeśli chcemy "lepszy prąd".

Co jest tak niezwykłego w tych DAC'ach oprócz dziwnych kości, których nazwę producent ukrywa?

Otóż NIE MAJĄ STOPNIA WYJŚCIOWEGO! Sygnał wychodzi z kości przetwornika już na odpowiednim poziomie.

Czyli dalsze (można rzec: totalne) uproszczenie konstrukcji NOS-DAC.

Jak to gra? Zdaniem 6Moons - bije 5 x droższe klocki.

Ja teraz muszę kupić kolumny, ale może są chętni, by zostać polskim "królikiem doświadczalnym" firmy Metrum?

Pogrzebałem po forach i właściciele są tym NOS-DAC'iem zachwyceni.

Tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

https://www.audiostereo.pl/topic/89654-ciekawy-i-niedrogi-nos-dac-z-holandii/

piszą że różnica pomiędzy tym Quadem a Octave jest minimalna a różnica w cenie - ogromna.

Więc na pewno lepiej spróbować najpierw ten Quad

Podobno fajny, ale niezwykle wrażliwy na jitter. Do ceny dolicz topowy transport lub jakiś usb/spdif konwerter klasy Audiophileo jako absolutne minimum. Bez tego gra fatalnie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Niezwykle wrażliwy jak każdy NOS-DAC. Konwerter w takim przypadku jest oczywistością, tym bardziej potrzebną, że DAC nie posiada wejścia USB.

Holenderska firma Metrum Acoustic, to odłam większego przedsiębiorstw działającego w zakresie elektroniki przemysłowej. Takie tam... radary, sonary, jakieś przemysłowe systemy diagnostyki ultradźwiękowej. Konstruktor (jak to konstruktorzy przemysłowi czasem mają w zwyczaju) na boku dłubał sobie w systemach audio.

Taka sama historia jak z dCS, przynajmniej początek.

Postanowił stworzyć DAC na kościach niespotykanych dotąd w domenie audio. Żadne tam Burr_Brown'y, Crystale czy Philipsy...

Czy mógłbyś podać nazwę firmy, która produkuje przetworniki tylko "nie do audio"? Bo wymienione przez Ciebie firmy robią kości przemysłowe, Analog również.

Otóż NIE MAJĄ STOPNIA WYJŚCIOWEGO! Sygnał wychodzi z kości przetwornika już na odpowiednim poziomie.

O JA PIER**LĘ... Tego typu kości stosuje się w DVD, BD, odtwarzaczach mp3 oraz boomboksach. Kiedy napisałem, że dobrze zrobione DVD miażdży dużo droższe CDki, to stwierdziłeś, że jestem nieosłuchany i zacząłeś gaworzyć o "pryncypiach", itp. bzdetach. A tu proszę, fascynacja w ciemno technologią rodem z jamnika. Oczywiście też bez słuchania.

Czyli dalsze (można rzec: totalne) uproszczenie konstrukcji NOS-DAC.

Ręce opadają. Co ma tryb pracy non-oversampling do sposobu wyprowadzenia sygnału analogowego? Dla ułatwienia dodam, że nic.

Jak to gra? Zdaniem 6Moons - bije 5 x droższe klocki.

To mnie akurat nie dziwi, tylko jest pytanie - które klocki? Oni już tak ocenili co najmniej kilka urządzeń, więc powstaje pytanie - od których urządzeń są 5x lepsze? Od tych "zwykłych", czy tych już 5x lepszych od zwykłych. Zupełnie jak z bateriami Duracell - mają do 10x więcej pojemności od wzorcowej "zwykłej" baterii, której nikt nie widział i nie wie która to jest.

Ja teraz muszę kupić kolumny, ale może są chętni, by zostać polskim "królikiem doświadczalnym" firmy Metrum?

Czyli ten wątek to kolejna inicjatywa typu "Weźmy i zróbcie!".

Pozdrawiam świątecznie.

Tego typu kości stosuje się w DVD, BD, odtwarzaczach mp3 oraz boomboksach.

No nie do końca, bo tam na wyjściu (dla oszczędności) po prostu 'wbudowano' wzmacniacz operacyjny, a DACi w Metrum jak rozumiem mają zwykłe 'niebuforowane' wyjście napięciowe, które jest następnie sumowane z sygnałem ze wszystkich 8 równoległych DACów, celem zapewnienia dostatecznie wysokiego napięcia na wyjściu. A więc jest to troszeczkę inna sytuacja.

Nie wspominając o tym, że tu pracują jeszcze w układzie NOS, a nie przechodzą przez maszynkę do milenia mięsa jak w przytaczanych przez ciebie tanich układach delta sigma.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb, daj spokój... Przecież dyskusja nie ma sensu.

Michelangelo musiał przeżyć jakąś traumę, bo pisze jeszcze poniżej swojego zwykle i tak żenującego poziomu.

Poza tym: tu nie chodzi o wymianę rzeczowych argumentów, tylko o złośliwe wpakowanie się w wątek i trollowanie w najlepsze.

Swoją drogą, Michelangelo, współczuję Ci...

Musiałeś mieć jakieś frustrujące i smutne te Święta, skoro jedyną Twoją rozrywką W PIERWSZY DZIEŃ ŚWIĄT(!!!) było odpalenie komputera i wysmażenie jadowitego wpisu na forum. Ludzie mają zaiste dziwne świąteczne rozrywki.

Czy już poczułeś się lepiej?

Smutne i przykre, bo ja Ci wcale źle nie życzę.

No i kupiłem :) Ciekawość była silniejsza niż moja wola. Oczekiwanie 6-7 tygodni, więc dopiero połowa lutego.

W najnowszym HiFi Critic (angielski magazyn bez reklam - polecam!) jest test Metrum DAC. Dawno nie widziałem aby się tak czymś zachwycili.

Nie wiem jednak czy się tobie spodoba - to inne granie niż twoja Havana. Z opisu wynika że Metrum jest raczej szybki i przejrzysty.

No i kupiłem :) Ciekawość była silniejsza niż moja wola. Oczekiwanie 6-7 tygodni, więc dopiero połowa lutego.

W najnowszym HiFi Critic (angielski magazyn bez reklam - polecam!) jest test Metrum DAC. Dawno nie widziałem aby się tak czymś zachwycili.

Nie wiem jednak czy się tobie spodoba - to inne granie niż twoja Havana. Z opisu wynika że Metrum jest raczej szybki i przejrzysty.

Nie ukrywam że bardzo się cieszę z podjętej przez Ciebie decyzji. Będę oczekiwał na opis wrażeń :).

Pozdrawiam Arczi

Havana jest także szybka i przejrzysta - tam nie ma miejca na "lampowe mulenie". Nie ma też miejsca na "cyfrową ostrość".

Jest taka, jak trzeba - bez przegięć w żadną stronę.

• 1 miesiąc później...

Doszedł do mnie Metrum. Za kilka dni pewnie uda mi się posłuchać.

Ha!! Bo już myślałem że całkowicie zapomniałeś o temacie...

Pozdrawiam Arczi :)

Choć teraz patrze czas oczekiwania miał być dużo dłuższy. Więc wychodzi że jest szybciej :) niż zapowiadałeś

Na razie mogę powiedzieć tylko tyle - wow, jakie to mikre ! Na zdjęciach wygląda na znacznie większe niż w rzeczywistości.

Dzisiaj wreszcie się zebrałem w sobie i podłączyłem go do tunera N (TV-Sat). Chcę go zostawić tak chodzącego na jakieś 250h aby się wygrzał, więc za ok 10 dni powinien być gotowy do odsłuchu :)

Reszta nie czytała recenzji w hifi critic :)

Reszta nie czytała recenzji w hifi critic :)

Ja czytałem, leży obok :) Też jestem ogromnie ciekaw tego DACa. Mam obecnie najwyższy model Lampizatora (też NOS) na V-capach copper i black gate'ach w cyfrówce. Nie ukrywam, że bardzo mi się podoba - barwowo cud, miód i orzeszki. W skali absolutnej ciut brakuje dynamiki i klarowności dalszych planów, ale ostatecznie trzeba poczekać z oceną, bo DAC jest nowy, a BG się strasznie długo grzeją. Ciekawe jakby Metrum wypadło w konfronacji z Fikusowym...

Nie wiem o co pytasz - czy o model, czy o kolor :)

Jako o model to Metrum Octave, a jak o kolor to srebrny.

Marcin - jestem ciekaw tego fikusa. Z tego co piszesz, to faktycznie musi być 'wypas'.

• 2 tygodnie później...

Na razie tylko TVN24 ... nie mam czasu przełożyć do drugiego systemu i posłuchać. Ale przynajmniej będzie wygrzany.

Ciekawostka: wbrew doniesieniom, Metrum bez problemu odtwarza pliki 24/192, a nie tylko 24/176. Dla pewności sprawdziłem jeszcze sample rate i bit depth na wyświetlaczu w moim Scarlattim.

Na razie słucham na innych kablach (RCA) niż przez ostatnie miesiące słuchałem Scarlattiego (XLR), więc nie chcę na razie definitywnie się wypowiadać co do dźwięku. Ale czuć już wielką klasę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.