Skocz do zawartości
IGNORED

OLED; tajniki technologii LG White OLED !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

producenici mogą windować ceny i sprzedaż będzie znikoma.

większość z nas ma praktycznie nowe tv i trzeba będzie wyjątkowej zachęty by spowodować zakup nowego tv w ciągu 2,3 lat za np 7 tys

mam świadomość niedoskonałości dzisiejszych led, lcd, plasma - ale podobnie jak w muzyce doszliśmy do punktu gdzie najlepszą poprawę jakości obrazu da lepszej jakości nadawany bądź odtwarzany sygnał

jak nadawcy/wydawcy/realizatorzy nie poprawią się to skok jakościowy będzie znikomy nawet na oled

ja mam 47 cali i wielkośc do 60 cali jakoś mnie nie powala, jakbym mógł zaaplikować 100-120 to pewnie bym się zagotował a na dziś to jedynie projektory(a swoją drogą to przy tej wielkości to już chyba 4K)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Ja tam widzę niedoskonałości LCD SONY na PVA niezależne od sygnału (kąty, nierównomierność rzucająca się w oczy na czarnym pod kątem, na przeciwległym dolnym rogu), więc nawet jak nie polepszą jakości nadawanego sygnału, to i tak OLED czy Crystal LED da mi jakąś poprawę. Ale jeśli chcą zawojować rynek, to nie mogą zabijać konsumenta ceną. Czytałem że w 2016 roku OLED ma być tańszy niż LCD (słowa zdaje się kogoś z LG).

Ja tam widzę niedoskonałości LCD SONY na PVA niezależne od sygnału (kąty, nierównomierność rzucająca się w oczy na czarnym pod kątem, na przeciwległym dolnym rogu), więc nawet jak nie polepszą jakości nadawanego sygnału, to i tak OLED czy Crystal LED da mi jakąś poprawę. Ale jeśli chcą zawojować rynek, to nie mogą zabijać konsumenta ceną. Czytałem że w 2016 roku OLED ma być tańszy niż LCD (słowa zdaje się kogoś z LG).

To już wiem kiedy zmieniam telewizor.

A ja się uczepiłem jednego (niczym pijany latarni) i z uporem maniaka powtarzam: przestańmy się podniecać tym, co pokazano na CES. Jest to typowe Vanity Fair czyli targowisko próżności. Celem nadrzędnym wystawców wydaje się być chęć przelicytowania konkurencji w dziedzinie "Nawatorstwo Technologiczne". Poczekajmy co z tego ukaże się w konkretnej ofercie rynkowej. Lista jednorazowych fajerwerków pokazywanych na CES, których potem nigdzie i za żadną kasę nie można było kupić jest obszerna.

To już wiem kiedy zmieniam telewizor.

Jeśli te obiecanki-cacanki się spełnią rzecz jasna.

W 2009 roku Samsung zapowiadał w ofecie na Boże Narodzenie OLED 42" Full HD. Więc byłem przekonany, iż w 2010 sobie takowe sprawię na wymianę starych CRT. W roku 2011 owszem, nabyłem drogą kupna 2 nowe telewizory: LCD i PDP. O OLED nadal ani widu ani słychu. Tylko jakieś obwoźne eksponaty prototypowe są cały czas pokazywane po wszelkich targach i wystawach. Przy akompaniamencie gromkim zapewnień, że już-zaraz-lada-dzień będzie można to-to kupić.

A ja się uczepiłem jednego (niczym pijany latarni) i z uporem maniaka powtarzam: przestańmy się podniecać tym, co pokazano na CES. Jest to typowe Vanity Fair czyli targowisko próżności. Celem nadrzędnym wystawców wydaje się być chęć przelicytowania konkurencji w dziedzinie "Nawatorstwo Technologiczne". Poczekajmy co z tego ukaże się w konkretnej ofercie rynkowej. Lista jednorazowych fajerwerków pokazywanych na CES, których potem nigdzie i za żadną kasę nie można było kupić jest obszerna.

Jeśli te obiecanki-cacanki się spełnią rzecz jasna.

W 2009 roku Samsung zapowiadał w ofecie na Boże Narodzenie OLED 42" Full HD. Więc byłem przekonany, iż w 2010 sobie takowy sprawię. W roku 2011 owszem, nabyłem drogą kupna 2 nowe telewizory: LCD i PDP. O OLED nadal ani widu ani słychu. Tylko jakieś obwoźne eksponaty prototypowe są cały czas pokazywane po wszelkich targach i wystawach.

Ale z ciebie pesymista. Wprawdzie przysłowie mówi że "nadzieja zdycha na samym końcu" ale w chyba przesadzasz w drugą stronę.

Mam kalendarz z mądrymi myślami to ci odpowiednią myśl zacytuję.

"Przy pomocy swoich myśli tworzysz swój własny świat.

Dzisiaj możesz przy pomocy swoich myśli wymalować wszystko w ciemnych lub w pięknych barwach.

Wybór należy do ciebie."

Ale z ciebie pesymista.

Powiedziałbym raczej: realista. Na podstawie obserwacji z ostatnich kilku lat.

Skoro już cytujemy ludowe porzekadła to wiadomo czyją matką jest nadzieja (acz kocha swoje dzieci).

Powiedziałbym raczej: realista. Na podstawie obserwacji z ostatnich kilku lat.

Skoro już cytujemy ludowe porzekadła to wiadomo czyją matką jest nadzieja (acz kocha swoje dzieci).

Ojciec miał dwóch synów: optymistę i pesymistę. Postanowił kupić im prezenty. Pesymiście kupił piłkę, samochodzik i klocki "LEGO". Optymiście zaś kupił kupę świeżego, końskiego łajna. Chciał sprawdzić ich reakcję na otrzymane prezenty. Zamknął ich w oddzielnych pokojach i wręczył je synom. Poszedł sprawdzić co u pesymisty...

Wchodzi do pokoju, a pesymista mówi: "Tato, coś ty mi za szmelc kupił!!! Klocki się nie układają, piłka się nie odbija, a samochodzik nie jeździ!" Ojciec machnął ręką i poszedł sprawdzić co u optymisty. Wchodzi do pokoju, a optymista z uśmiechem na twarzy rozgrzebuje łajno, rozrzucając je we wszystkie strony krzycząc: "Tato, ten koń musi tu gdzieś być!"

Ojciec miał dwóch synów: optymistę i pesymistę. Postanowił kupić im prezenty. Pesymiście kupił piłkę, samochodzik i klocki "LEGO". Optymiście zaś kupił kupę świeżego, końskiego łajna. Chciał sprawdzić ich reakcję na otrzymane prezenty. Zamknął ich w oddzielnych pokojach i wręczył je synom. Poszedł sprawdzić co u pesymisty...

Wchodzi do pokoju, a pesymista mówi: "Tato, coś ty mi za szmelc kupił!!! Klocki się nie układają, piłka się nie odbija, a samochodzik nie jeździ!" Ojciec machnął ręką i poszedł sprawdzić co u optymisty. Wchodzi do pokoju, a optymista z uśmiechem na twarzy rozgrzebuje łajno, rozrzucając je we wszystkie strony krzycząc: "Tato, ten koń musi tu gdzieś być!"

:D:D:D

Tak czy siak jak będą takie drogie to nie kupię. (piątkę mogę dać) :D

Nasuwają się trzy pytania:

(1) Czy wogóle będą dostępne na rynku?

(2) Jeśli tak: kiedy?

(3) Oraz: za ile?

Dostępne na pewno pod warunkiem że 21.12.2012 nie będzie końca świata.

Kiedy? O ile wierzyć temu co piszą w Internecie to jeszcze w tym roku.

Za ile nie wiem ale ja na pewno nie kupię.

O ile wierzyć temu co piszą w Internecie to jeszcze w tym roku.

O ile wierzyć temy co piszą w Internecie to 42" Full HD OLED Samsunga miał być na Boże Narodzenie 2009.

O ile wierzyć temy co piszą w Internecie to 42" Full HD OLED Samsunga miał być na Boże Narodzenie 2009.

Ja jestem pesymista, ale myślę, że przełomie roku 2012/2013 (głęboko pojętym - tj. do drogiej połowy 2013), a cena startowa 15-20 kzł. Najniższy dotychczasowy szacunek to coś około 3500$ a najwyższy 8000$ (info z "kaczek" prasowych). Sony ma być później. Pewnie trudno jest pogodzić się księgowym z pakowaniem 6mln LED-ów RGB do jednego wświetlacza. Oczywiście to tylko takie moje gdybania.

Bobcat nie masz poczucia humoru ? ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Bobcat nie masz poczucia humoru ? ;-)

Wydaje mi się że mam. Bardzo lubię dowcip angielski w stylu Benny Hill, dowcip abstrakcyjny typu pure-nonsens, kabaret literacki (np. perełka: Kabaret Starszych Panów, wyszła monografia na DVD, obraz biało-czarny, dźwięk mono, ale warto kupić z uwagi na wartości artystyczne). Z bardzo starych rzeczy: komedie Charlie Chaplina czy Flip i Flap. Z nowych rzeczy: Malicki i Laskowik.

Dowcipy o końskim łajnie mnie mało śmieszą. Martwi mnie degrengolada polskiej szkoły kabaretowej. Obecnie szczyty "dowcipu" to ktoś przebrany za menela podchodzi do mikrofonu i mówi: D... . Sala tarza się ze śmiechu.

Serwis cnet przyznał prestiżowe nagrody "Best of CES 2012". Jakie produkty zasłużyły na miano najlepszych z tegorocznych targów?

Zdecydowanym zwycięzcą okazała się firma LG, która zaprezentowała 55 calowy telewizor OLED. Zachwycił on decydentów pięknymi kolorami, szybkim czasem odświeżania i doskonałymi kątami widzenia. Poza tym nie bez znaczenia okazała się jego grubość, wynosząca jedynie 4 milimetry. Telewizor LG zgarnął zatem nagrodę dla najlepszego produktu z tegorocznych targów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

Wygląda na to że "najdejszła wiekopomna chwila"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda na to że "najdejszła wiekopomna chwila"

Ukryta Zawartość

cnet po interwencji SAMSUNGa sprostował, że jednak dopiero druga połowa 2012.

Szkoda.

Update: Samsung has been in touch to tell us that the spring release date it previously told us is inaccurate. In fact we can expect to see its OLED TV in the second half of the year, with no more specific date available at the moment

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja nadal będę robił za sceptyka i odszczekam wszystko gdy telewizory OLED znajdą się w sprzedaży. Obwoźne prototypy pokazywane są od lat na różnych targach i wystawach, cały czas też słyszymy, że już-już lada miesiąc telewizory w tej technologii będą do kupienia na rynku.

I co? Ano dokładnie: nic. Co kwartał dowiadujemy się, że za kwartał. Tak więc proponuję się na razie nie podniecać.

A ja nadal będę robił za sceptyka i odszczekam wszystko gdy telewizory OLED znajdą się w sprzedaży

Bobcat chyba odmiauczysz (albo odmruczysz) a nie odszczekasz ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Bobcat chyba odmiauczysz a nie odszczekasz ;-)

Tak. Masz rację. To się tak z rozpędu mówi "odszczekam". W moim przypadku: odmiauczę. Publicznie, tu na Forum :)

Kiedyś ten OLED chyba w końcu pojawi się w sklepach i wtedy będziemy się "podniecali", jak na razie bobcat ma rację choć nie ukrywam że chciałbym jak najszybciej zobaczyć nowe telewizorki.

• 2 tygodnie później...

Ja w pewnym momencie, po którymś-tam przesunięciu terminu pojawienia się OLED na rynku na późniejszy stwierdziłem brak sensu dalszego czekania i decyzję podjąłem. Nie żałuję. Wprost przeciwnie. Co proponuję wszystkim, którym nie uśmiecha się spędzanie kolejnych lat w poczekalni.

Co roku po CES słyszymy tę samą śpiewkę: na rynku będzie w II połowie, ulubionym terminem jest oferta na Boże Narodzenie. I co roku kończy się na obiecankach-cacankach. Tak już niezmiennie od 4 lat. Dlatego jestem sceptyczny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.