Skocz do zawartości
IGNORED

OLED; tajniki technologii LG White OLED !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie Samsung rozwija w Berlinie GIGA-baner z OLED !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jest na tym banerze data premiery? Bo jak nie ma to szkoda nawet na to aparatu.

Bryndzolą tak o tej technologii i dużych przekątnych od 10 lat chyba.

Już dawno mnie tym znieczulili. Będzie to to w sklepach to będzie czas na konstruktywne pogadanie na temat.

Ukryta Zawartość

Pamiętajcie, że obecny standard HD powstał z początkiem tego wieku. Pierwsze kamery i rejestracje komercyjne 2001 rok. Taki proces trochę trwa. A jakie są ceny pierwszych urządzeń nowego standardu? Jednak robi on wrażenie. Na euro mecz z Ukrainy był robiony kamerami wyższej rozdzielczości i było to widać!

Pamiętajcie, że obecny standard HD powstał z początkiem tego wieku. Pierwsze kamery i rejestracje komercyjne 2001 rok. Taki proces trochę trwa.

Masz rację. Wdrażanie zupełnie nowatorskich i przełomowych technologii musi trochę potrwać. Nikt nie oczekuje, że Super Hi-Vision w najbliższych latach pojawi się w sklepach, choć pierwsze testowe transmisje w Tokio już są. Natomiast w przypadku OLED jest ta różnica, że zwodzi się klientów od lat (dokładnie od roku 2008) mówiąc, że wszystkie problemy techniczne już zostały pomyślnie rozwiązane, a telewizory OLED będą w sprzedaży lada miesiąc. Mijają miesiące, kwartały, lata i co? D... blada.

Na "flatpanels" też są już lekko zniecierpliwieni

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

By mieć lepszy obraz wystarczy, że nadawcy będą posługiwali się jeszcze lepszymi kamerami o wyższej rozdzielczości. Efekt jest gwarantowany. Tu tak samo jak w dźwięku dobre źródło robi swoje. A telewizor? Ja bym w ogóle się nie spieszył. Dobra plazma HD wystarcza.

... A telewizor? Ja bym w ogóle się nie spieszył. Dobra plazma HD wystarcza.

I to poniekąd odpowiada na pytanie dlaczego firmy spychają ciągle wejście na rynek na następny rok rozliczeniowy. To po prostu nie jest rewolucja na miarę przejścia z baniek do płaszczaków. Nawet w cenie premium ocena popytu musi być druzgocąca skoro hamuje się tą technologię lata całe w międzyczasie szukając metod na obcięcie kosztów produkcji i zwiększenie uzysku.

Dla promila entuzjastów to niemal święty gral, dla reszty drogie i zbędne. Kogo obchodzi, że ma 1mm grubości a nie 10? A z drugiej strony istniejące na rynku rozwiązania w ślimaczym tempie ale jednak są udoskonalane. Żeby się nie okazało, że koło 2016 kiedy wolumeny produkcji OLED będą rozsądne na nikim nie będzie to już robić większego wrażenia. A nawet się nie podejmuję oceny ile wtedy będzie kosztować w produkcji porównywalny wielkościowo i mimo wszystko lepszy niż dzisiaj lcd.

Ogólnie nie ma się czym podniecać.

Sony prezentuje telewizor za 100 tys. złotych. Rozdzielczość 4K. Rokuję, że u nasz sprzedadzą jakieś 10 sztuk.

Ukryta Zawartość

Telewizory OLED Samsunga po raz pierwszy w Europie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Samoświecące, organiczne piksele Samsunga ES9500 generują kolory średnio o 20 procent żywsze niż w klasycznych telewizorach LED.
... skoro kolory są tak bardzo przejaskrawione, to telewizor był całkowicie rozregulowany :]

Co bardzo ważne, technologia OLED potrafi również odróżniać różne stopnie czerni,
... czy jak kto woli szarości. Tak jak CRT, LCD, a dzięki technologii PWM + dithering również plazmy.

co zapewnia wysoki współczynnik kontrastu,

Są wyświetlacze wyświetlające 1024 odcienie szarości, a mają kontrast np. jedynie 1000:1 .

Ten dziennikarz to nieuk, laik i leser.

Ukryta Zawartość

I to poniekąd odpowiada na pytanie dlaczego firmy spychają ciągle wejście na rynek na następny rok rozliczeniowy.

To jest jedna że szkół myślenia, próbujących wyjaśnić fenomen powtarzających się opóźnień w wejściu OLED na rynek.

Druga powiada, że wbrew buńczucznym deklaracjom producentów technologia ta nadal nie jest do końca dopracowana.

Trzecia twierdzi, że w rozwój (głównie) LCD zainwestowano taką giga-kasę, że najpierw musi się ona zwrócić. Dlatego technologia OLED (aczkolwiek gotowa) jest intencjonalnie wstrzymywana.

Nie wiem czy ktoś z nas potrafi odpowiedzieć która z wymienionych szkół myślenia jest prawdziwa.

Mam w sprawie opóźniania pewne podejżenia.

Zastanawia, że nie pokazano nigdy publicznie jak OLED radzi sobie z 1080p/24.

Wszyscy pokazują dema o nieznanych parametrach (fps).

Mega szybkość matrycy może wypuklać judder.

Może być tak, że w budowie jest jeszcze software.

Z pewnością "księgowi" w korporacjach nie będą naciskać na szybkie wejście tej technologii.

Rynek parcia nie ma bo obecny poziom reprodukcji tak LCD jak i PDP jest dla 99% bardzo OK !

OLED moze spończyć jak SACD.

Czyli produkt dla grupki entuzjastów.

W OLED można zastosować ten sam upłynniacz co w LCD (identyczna zasada działania, czyli rendering klatek pośrednich).
  • Moderatorzy

Janunio, masz może rację, ciekaw jednak jestem jak księgowi zachęcą nas byśmy kupili nowy tv o tej samej wielkości, mamy raczej nowe konstrukcje i długo posłużą, więc jeśli nie przesiadka na znacznie większy to raczej szybkich wyman nie będzie, tym bardziej, że nowe modele niekoniecznie są lepsze

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Przez pięć lat to pewnie z 4 generacje sprzętowych interpolatorów się przewinęły.

OLED ma problem z jasnością emisyjną vs żywotność. Dlatego co rusz słyszy się o dziwnych obserwacjach pokazowych egzemplarzy, włącznie z sugestiami, że czerń jest tutaj słaba. To wszystko wynika z faktu, że nie można sobie pozwolić na agresywną powłokę antyodblaskową. Dlatego, że zabiera jasność. A tutaj walczy się o każdy nit.

Dopóki technologia produkcji polega na napylaniu próżniowym przez maski nie zobaczymy tanich oled. Próżnia była, jest i będzie droga. A im większe powierzchnie tym nieproporcjonalnie droższa.

Powłoka antyodblaskowa znowu nie jest tak bardzo jasnościo-żerna (np. na przykładzie LCD, gdzie dają czasem np. matowiony "plastik"). Pierwsze słyszę natomiast nt. słabej czerni na OLED (choć z drugiej strony nie pamietam czy ktoś na tym forum coś takiego w przeszłości nie ubzdurzył). Ja widziałem na Oled super czerń (i to pod każdym kątem), a w pomiarach też jest poza zakresem pomiarowym (tak głęboka że urządzenia pokazują zero cd).

• Moderatorzy

dziwi mnie tylko, że trzymają miejsce w katalogach na oledy, a nie wprowadzają do dystrybucji topowych led (piszę na przykładzie LG): o ile wiem nie ma w sprzedaży leda z tylnym podśwetleniem i local diming, wypuścili tylko średnią i niższą półkę z podświetleniem krawędziowym i pasywnym 3D.

nic lepszego nie wprowadzili niż lx9500

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Powłoka antyodblaskowa znowu nie jest tak bardzo jasnościo-żerna (np. na przykładzie LCD, gdzie dają czasem np. matowiony "plastik"). Pierwsze słyszę natomiast nt. słabej czerni na OLED (choć z drugiej strony nie pamietam czy ktoś na tym forum coś takiego w przeszłości nie ubzdurzył). Ja widziałem na Oled super czerń (i to pod każdym kątem), a w pomiarach też jest poza zakresem pomiarowym (tak głęboka że urządzenia pokazują zero cd).

Jest jasnościo-żerna jeżeli ma zapewniać wysoką jasność pod ostrymi kątami. A w przypadku oled, no cóż, wypadałoby. Powiedzmy, że ta sama ilość światła musi zostać przetransmitowana na szerszy zakres kątowy i spada strumień w sposób nieunikniony.

A słaba czerń to zjawisko wtórne, ona ma prawo być słaba w niezaciemnionym pomieszczeniu jak rozpraszanie jest marne. A jest gorsze także z fizyki konstrukcji takiego panela, (brak warstw polaryzacyjnych itd.).

Jest jasnościo-żerna jeżeli ma zapewniać wysoką jasność pod ostrymi kątami. A w przypadku oled, no cóż, wypadałoby. Powiedzmy, że ta sama ilość światła musi zostać przetransmitowana na szerszy zakres kątowy i spada strumień w sposób nieunikniony.

Jakoś nie widzę by na np. moim monitorze spadała jasność z powodu warstwy rozpraszającej, więc bzdury pociskasz.

A słaba czerń to zjawisko wtórne, ona ma prawo być słaba w niezaciemnionym pomieszczeniu jak rozpraszanie jest marne. A jest gorsze także z fizyki konstrukcji takiego panela, (brak warstw polaryzacyjnych itd.).

Tutaj też bzdury od początku do końca ... bo dla czego na OLED SONY XEL-1 jest zupełnie odwrotnie niż mówisz ?

Każda powłoka antyrefleksyjna ma pewną charakterystykę kątową. W praktyce jeżeli chce się uzyskać ekstremalnie wysokie kąty (jak do pokazania zalet oled) unika się agresywnych powłok antyodblaskowych. Inaczej pod kątami dzieją się różne dziwne rzeczy zależne od technologii powłoki. I tak, również spadek jasności może się zdarzyć.

Nie wiem jak jest w sony xel-1 ale w klikunastu panelach glare i matowych jakie używałem te drugie mają lepszą czerń w słońcu. Zresztą nie dostrzegam w tym nic zaskakującego. Wręcz odwrotnie, jest to całkowicie zgodne z prawami fizyki i zdrowym rozsądkiem.

klikunastu panelach glare i matowych jakie używałem te drugie mają lepszą czerń w słońcu. Zresztą nie dostrzegam w tym nic zaskakującego. Wręcz odwrotnie, jest to całkowicie zgodne z prawami fizyki i zdrowym rozsądkiem.

Lepszą czerń/kontrast w słońcu mają panele gładkie/połyskliwe/glare (choć są odblaski). Na matowych w słońcu kontrastowość jest gorsza, bo odbłyski są "rozprowadzane" na powierzchni w miarę równomiernie. Mimo wszystko do domu wolę model z antyodblaskiem a nie lustro.

Obejrzałem sobie te filmiki na technowinkach co to Arton55 podlinkował i widzę klasyczną manipulację, obraz żywego faceta oczywiście w zwolnionym tempie, na szybko tylko efekty cyfrowe, w związku z tym dam se obciąć najlepszą część ciała, ze ruch będzie do dupy w tych samsungowskich oledach, chyba, że coś poprawią ale jak by to było proste to już by pewnie poprawili.

ARTON55

Wyższa rozdzielczość kamery nie ma przełożenia na jakość w sytuacji gdy tę rozdzielczość redukujemy na potrzeby emisji.

ARTON55

Wyższa rozdzielczość kamery nie ma przełożenia na jakość w sytuacji gdy tę rozdzielczość redukujemy na potrzeby emisji.

Niestety nie masz racji.

Oledy wg zapewnień Grzegorza Stanisza Marketing Managera w firmie Samsung Electronics Polska wkrótce powinny ujrzeć światło dzienne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oledy wg zapewnień Grzegorza Stanisza Marketing Managera w firmie Samsung Electronics Polska wkrótce powinny ujrzeć światło dzienne:

Ukryta Zawartość

To samo słyszymy (m.in. również od Samsunga) od 2008 roku. Pożyjemy, zobaczymy.

Ukryta Zawartość

Myślę taka wypowiedź jest zobowiązująca - dlatego padła z takich ust.

Do tej pory Pan Grzegorz Stanisz nigdy nie wypowiadał się na ten temat i nigdy nie rzucał słów na wiatr.

Chociaż muszę dodać że prezentacja Panasonica systemu 8 K faktycznie rzucała bardziej na kolana niż Oledy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.